Fredag är värst

Fredag eftermiddag och helgen är på intågande. Rutinen att laga mat och öppna en flaska rödvin har varit standard i många år. Lite lagom mysigt för många år sedan som eskalerat till lite mindre mysigt på måndag morgon sista året. Men det sitter i ryggmärgen och suget/vanan gör sig påmind. Första helgen gick ju bra men tidigare har jag fallit på helg nr 2 och det vill jag inte denna gång....
Ni som varit nyktra en längre tid. När vågar man tro att suget klingat av? Individuellt kanske?

Profile picture for user Annja

Lördagskväll och PepsiMax står på bordet. Jag är inte så noga att räkna dagar men kan notera att 6 veckor har passerat sen jag sist drack vin. Skönt att var pigg på helgen. Tränade tidigt och sen var det dags att besöka mitt och särbons nyköpta renoveringsprojekt. Underbart läge! Vi passade på att fika i solen vid sjön som fortfarande var isbelagd. Känns bra att ha något som kräver tid och nykterhet😊
Önskar alla en fin lördagskväll och pigg söndag 🥰

Profile picture for user vår2022

@Annja Vad härligt det låter, nykter, träna och vara pigg på helgen. Dessutom en projekt som ligger vid ett underbart läge vid sjön att hugga tag i. Kan ju inte bli bättre😁.

Ha det så gott!🌞🌷💕

Profile picture for user Annja

Det diskuteras en del om återfall. Jag funderar vart gränsen går för återfall och vem som avgör det. Mitt mål i höstas var att förändra mitt vindrickande som då var mellan 2-4 glas vin 3-4 ggr vecka. Det kanske inte låter så mycket men jag kände att jag mer och mer längtade efter "ruset" och var rädd för att det skulle eskalera. Speciellt eftersom min pappa var alkoholist och det finns ju en viss ärftlighet. Så jag var helnykter i 90 dagar och sen socialdrack jag under jul och nyår. Därefter blev det ungefär som innan med drickandet tills jag åter bestämde mig för 90 dagars nykterhet i slutet av januari. Jag har inte direkt sett det som ett återfall utan mer att jag föll in i gamla vanor igen. Min målsättning har inte varit total nykterhet livet ut. Så jag tänker att återfall också handlar om vilken alkoholhistoria vi har och vad vi har för mål med att vara här i forumet.
I dag hade jag verkligen lust att ta ett glas vin efter att ha suttit 4 timmar i ett urtrist digitalt möte. Jag gjorde inte det men tror det var då tankarna om återfall började. Eller så är det alkoholhjärnan som börjar trilskas med mig nu när det gått sju veckor i morgon sen jag drack vin sist.......

Profile picture for user majsan_nu

@Annja
Så svårt att veta, det kan ju vara alkoholhjärnan som vill locka dig att skippa din plan...
Om du nu tänkt en viss tid a-fri men sen ändrar - då kan man ju befara att "någon" är i farten... Eller hur tänker du? Knepigt när det inte är allt eller inget. Som du undrar själv - vem är det som bestämmer? Jag har inget svar men tror att det är alkoholhjärnan som vill ta kommandot... Blir spännande att se vilket beslut du tar ...
🤗 Kram

Profile picture for user Annja

@majsan_nu beslutet med 90 dagar utan vindrickande igen står absolut fast. Jag har inte tänkt bryta det men vad det blir sen återstår att se. Jag vill ju kunna dricka måttligt/socialt men blir det den dåliga vanan igen med vardagskvällar när jag är ensam så får jag kanske ompröva min målsättning.
Beundrar alla som kämpar här oavsett vart i processen man är eller vilka beslut om målsättning som man tar 🙂. Kram på dig😊

Profile picture for user vår2022

@Annja Återfall är väl om man tex varit nykter ett tag och sedan går tillbaka till ett oönskat beteende, dricker för mycket, som var orsaken till att man slutade. Eller om man bestämt sig för att dricka under riskkonsumtion (kvinna) 9 standardglas (15 cl)/vecka men dricker mer än så. Tänker också att återfall beror på sin alkoholhistoria och ärftlighet. Rent biologiskt, det som sker i hjärnan, så är risken stor för återfall för att det skett en förändring i hjärnans belöningssystem som lagrats i minnet och som lätt triggas igång när man dricker alkohol.

Profile picture for user Annja

@vår2022 tack för kloka tankar! Ja du har så rätt. Att falla tillbaks i det dryckesbeteende man hade när man bestämde sig för en förändring = återfall oavsett vilken nivå på drickandet man hade.
Fredag igen och önskar dig en härlig helg 😊

Profile picture for user vår2022

@Annja Ja precis, att åter falla tillbaka, ett bakslag eller en upprepning av ett oönskat beteende tänker jag. Kan ju vara inom många livsområden, man gör något som man inte vill eller önskar göra men gör det ändå. Värt att tänka på.

Ha en fin fredag!🌷💕

Profile picture for user Friluftstok

@Annja det här funderar jag också kring! Jag drack förra helgen, efter ca 80 vita dagar. Någon skrev något om återfall. Jag ser det inte som ett återfall i och med att det handlade om en isolerad händelse. Jag får väl tillägga att jag heller inte ser mig som beroende då jag aldrig upplevt vare sig abstinens, att alkohol styrt mitt liv, känt att jag måste dricka osv. Som du säger så tror jag att ens alkoholhistoria spelar roll och vilka problem man har. Jag har definitivt en problematik men ser det som missbruk/dålig vana. Något som går att bryta. Något jag faktiskt redan jobbar med och kommit en bit på väg med. Med min problematik är jag övertygad om att jag kan dricka i sociala sammanhang men måste ha nolltolerans mot ensamdrickandet. Precis som du så gillar jag ruset, salongsberusningen. Och jagar jag den känslan var och varannan dag är jag återigen uppe i en bib i veckan. Och det skulle för mig vara ett återfall.

Profile picture for user Annja

Är så dålig på att skriva men är ialla fall inne och läser en del. Så många kloka inlägg och så många som kämpar hårt med sitt beroende. Jag har stor respekt och beundran för alla oavsett var i processen ni befinner er. För mig har 2 månader passerat ganska lätt. Mycket på jobbet och mycket på helgerna med husrenoveringen har nog bidragit till att tiden bara rinner iväg.
Har inte bestämt mig hur jag ska göra framöver. Vill ju kunna dricka måttligt i sociala sammanhang men vill inte halka in i ovanan att ta några glas vin då och då när jag är ensam. Ser mig inte som beroende utan mer som en dålig vana. Har fortfarande fem flaskor vin helt synligt i bokhyllan. De skulle väl inte förbli orörda i två månader om jag var fysiskt beroende? Varför vill jag egentligen kunna dricka måttligt? Vad är vitsen med det? Det är så många som bestämt skriver att de aldrig mer tänker dricka alkohol. Jag är inte där ännu men så får det bli om jag hamnar i dåliga vanor efter denna 90-dagarsperiod.
Tankar till mig själv att se tillbaks ifall att......

Profile picture for user Annja

Fredag igen och nio veckor har gått sen jag påbörjade denna 90-dagarsperiod. Blev ett litet snedsteg förra lördagen när jag fick ett spontanbesök av en av "gamla vänner". Det stannade dock efter två glas vin så det känns ok ändå. För mig har det konstigt nog alltid varit lättare att bryta i tid när jag dricker socialt. Det är ensamdrickandet som varit problemet och det har jag lovat mig själv att inte falla in i igen.
Dock skulle jag behöva börja "nolla" sockerfria dagar också. Jag som alltid varit försiktig med sötsaker känner mig nästan beroende av sött nu istället.
Såklart bättre än alkohol men mår inte bra av allt sött heller.
Ska ta tag i det också så småningom 🙂
Önskar alla här en trevlig, fin och nykter helg 😊

Profile picture for user Rehacer

@Annja
Vad bra du är! Å att du klarade av två glas vin utan att falla tillbaka på något gammalt invant!
Jag drack oxå några glas vin förra veckan i godan ro, men det Mr A fick tydligen luft av det och drog med mig på flera vändor. Så var rädd om dig! Man vet aldrig när han vaknar.
Ha en riktigt fin lördag!
🤗

Profile picture for user vår2022

@Annja Bra gjort att du kunde stanna vid två glas. Du jobbar på bra och kommer säkert hitta strategier för ditt ensamdrickande också. Ha en fin helg!🌷💕

Profile picture for user Annja

@Rehacer tack! ja jag var nöjd med att jag inte fortsatte dricka efter de två glasen. Samtidigt måste jag erkänna att det var en kraftansträngning. Vet hur lätt det är att falla tillbaks eftersom jag gjorde den resan i höstas efter 90 nyktra dagar. Min målsättning är fortfarande att kunna dricka måttligt i sociala sammanhang. Fixar jag inte det så blir det nog total nykterhet.
Hur går det för dig nu? Har du lyckats bita ihop och sparkat ut Mr A igen?
Ha en fortsatt fin lördagskväll 😊

Profile picture for user Rehacer

@Annja
Gokväll, hoppas att du har haft en fin helg!
Funderar oxå på om jag klarar av att dricka i sociala sammanhang ibland utan att det äventyrar min motivation att vara nykter övriga dagar. Det är svårt. Jag var ju inte så svårövertalad sist..
Mr A är utslängd nu, men var här några kvällar. Ifrågasätter mig själv varför jag ska fortsätta vara nykter efter att jag druckit en kväll socialt. Den frågan fanns inte under mina 90 dagar. Jag vill komma tillbaka till att det är en icke-fråga. Inte en om, kanske, men om vi tänker så här- fråga.
Du fattar?
Många tankar som snurrar men bra att ventilera dom. 😊
Ha det gott! ✨

Profile picture for user majken_r

@Rehacer tycker om att du delar dina snurrande tankar. De krokar i mina snurrande tankar och det underlättar 😅@Annja känner igen mig i dig. Och har ett chokladintresse som aldrig förr..🙈

Profile picture for user Annja

10 veckor nu på denna 90-dagarsperiod👍 Stressvecka på jobbet som inte blev bättre av en megakonflikt som blossade upp mellan kollegor. Varför kan vuxna människor inte bara vara trevliga och respektera varandra på en arbetsplats?
Halvdag och sen trängas på butikerna med alla påskhandlare. Stressa hem och förbereda helgmaten. Vanligtvis skulle jag sjunkit ner i soffan och fortsatt med vindrickande som garanterat påbörjats vid matlagningen. Nu står jag över och låter påsken vara a-fri.
Hoppas många hänger på och firar en glad och nykter påsk🙂
Ha en fin helg alla 🐣

Profile picture for user vår2022

@Annja Grattis till 10 veckor!🥳. Ja, konflikter på jobbet är tråkigt, hoppas du har en bra chef som kan få stopp på det. Det ska bli underbart med en a-fri påsk, minns inte när det skedde senast.

Ha en fin påsk!🐥💕🌷

Profile picture for user Annja

Efter dryga 11 veckor har jag fortfarande 5 flaskor vin som står orörda i hyllan. Kanske jag borde göra mig av med dem för nu har jag mer och mer börjat tänka på att de står där. I torsdag var jag nära att korka upp men efter att förhandlat med mig själv blev det ett lass vaniljglass och godis istället...puh! Särbon är på jobb utomlands och då blir jag ofta lite låg. Han dricker inte och har aldrig gjort vilket är till stor hjälp för mig. Tyvärr jobbar han 2-3 veckor och är sen hemma i 2.
Tänker på vinet även idag men ska hålla ut och stå över även denna helg!!
Ha en fin lördagskväll alla 😊

Profile picture for user Ny dag

Bra jobbat med drygt 11 veckor, är själv bara på dag 6 efter mitt sista återfall. Idag nykter lördag och det känns härligt även om tankar på vin funnits idag och jag var på väg in i butiken för att handla tidigare idag🤦‍♀️. Jag har kommit dithän att jag inte vill dricka mer och tror inte jag kommer ha problem i sociala sammanhang att avstå. Mitt problem har varit smygdrickande för att döva ångest, och för att både gasa och bromsa olika sinnesstämningar. Har heller inte haft problem med att dricka i sociala sammanhang då jag utåt sett är mycket kontrollerad. Det är bara min man som vet min belägenhet och så vill jag det ska förbli. Det som är skrämmande med alkoholen är att intaget har ökat för varje år och till slut drack jag varje dag för att orka. Men nu får det vara slut på detta. Önskar dig en fin nykter lördag. 🌺

Profile picture for user Annja

Jag läste nånstans (kanske här på forumet) att när man avstått alkoholen en period så kommer obearbetade känslor och händelser som man trängt bort med hjälp av alkohol upp till ytan igen.
Har förstått att jag är där nu. Fram tills för nån vecka sen har jag mått så bra men nu är det plötsligt som ett svart moln omger mig. Det gör ont och jag vill bara glömma och begrava det svåra som varit i livet.
Mitt sunda förnuft säger mig att jag måste lätta på ryggsäcken när jag är vid mina sinnes fulla bruk. Alkoholen konserverar bara innehållet. Nån gång måste det ut men inte just nu...
Förhoppningsvis bara en svacka som går över. Ska absolut inte ta till alkohol. Det är nog det sämsta att göra när jag mår så här. Då är risken att det blir mer än ett måttligt tillfälle.
Jag skriver nog mest för att lätta mina tankar och kunna gå tillbaks och se mönster och hur jag mått under den här perioden.

Profile picture for user Annja

Plötsligt inser jag att tre månader passerat denna 90-dagarperiod. Jag ska fortsätta registrera 0-dagar och inte gör samma misstag som i höstas då jag var nöjd efter 90 dagar. Fortfarande inte redo att ta ett beslut att bli totalt a-fri utan ser vad som sker under/efter ytterligare 90 dagar.....

Profile picture for user Ny dag

@Annja Klokt beslut, och ser framemot att följs åt här på forumet under våren. Känner du något hänt i din inställning till alkohol under dessa 90 dagar? Du ha ju som jag förstått det gjort samma resa i höstas. Jag siktar mot 100 dagar, sedan tror jag att jag kör 1oo till och därefter ytterligare 100 och sedan fatta nytt beslut. Jag hade ett värre beroende än du, jag snittade 1,5 flaskor vin och dag. Hur tusan överlevde jag och att jag överhuvudtaget klarade jobbet är en gåta. Sista tiden innebar egentligen bara tvångsmässigt drickande. Vi kommer i alla fall aldrig ångra alla nyktra dagar längs vägen. Kram och klapp på axeln för detta är bra genomfört och bra nytt beslut!

Profile picture for user vår2022

@Annja Grattis till 90 dagar!🥳. Vad bra att du tagit lärdom från ditt tidigare 90 dagarsuppehåll och inte gör samma misstag igen. Obearbetade känslor kommer upp någon gång och det är mer verksamt att ta itu med dem som nykter, då man får fatt i sina verkliga känslor. Att dricka sätter den bara på paus samt bygger upp ännu mer ångest. Något som också är bra att sätta ord på sina känslor och försöka beskriva det man känner, det dämpar oro och ångest, precis som du säger. Det gör det mindre ”farligt” också, när man möter sina egna känslor. En dag är du redo att möta dem💕.

Ha det så gott, du jobbar på så bra!🌷💕

Profile picture for user Matti77

@Annja stort grattis till dina 90 dagar och bra att satsar på flera.
Jag hadde också tre månader som mitt första mål men satsar nu vidare mot 6 månader.
Jobbiga känslo periider kan dyka upp ibland. Jag hadde en sådan periid strax efter 90 dagar om jag kommer ihåg rätt, men det går över och det blir absolut inte bättre av alkohol även om man vill tro det ibland...

Profile picture for user Annja

@Ny dag Tack för input🙂 det jag insett är hur snabbt jag faller tillbaks i gamla ovanor om jag inte passar på mig själv🙂. Jag fixar att dricka måttligt (för min del högst 2glas vin/ vecka) men det ger egentligen inte den ruseffekt som jag har eftersträvat när jag behövt varva ner.
Frågan är då varför jag ska dricka överhuvudtaget?
Du har verkligen gjort ett otroligt jobb som tagit dig ur ett så stort vindrickande👍. Jag är inte så duktig på att skriva här men följs gärna åt under våren/sommaren. Gissar att sommarkvällarna under semestern kan bli en utmaning.

Profile picture for user Annja

@Matti77 tack för inlägg och feedback! Ja vi har nog alla här med oss ett och annat i ryggsäcken som tynger. Jag har ju ett bra liv nu och mycket att vara tacksam för. Ser att du gjort en fantastisk resa själv. Bra jobbat😊

Profile picture for user Rehacer

@Annja
Grattis till att ha skrapat ihop 90-dagar, så bra gjort! Fortsätt på det spåret, det andra livet är inte så kul som vi ibland tänker att det var. Jag vet det nu.
🤗

Profile picture for user Annja

@vår2022 tack för dina kloka ord. Att skriva ner mina känslor är ett bra råd. Det gjorde jag mycket när jag var ung. Hittade faktiskt tre dagböcker från min ungdom för inte så längesen🙂.
Hursomhelst så är det framåt fokus ska ligga på och acceptera att ha "downperioder" ingår i livet.
Ha en riktigt fin vecka🌺

Profile picture for user Annja

@Rehacer tack för dina ord! Jag ser att du är på banan igen så bra👍 Nej vindrickande som återhämtning gör inte livet mer avslappnat, tvärtom!
Jag kan likna alkoholen med en manipulativ psykopat. Invaggar mig i säkerhet för att få mig fast och tro att den är bra för mig, för att sen kontrollera och bryta ner. Konstig liknelse kanske🙈 Men svårt att bryta när man är fast.....

Profile picture for user Annja

Jag försöker hålla min träningstid tidiga morgnar 3-4 ggr/veckan. Då ställer jag klockan på 05.15 och är på gymmet kl 06 eller fredagssimningen 06.30. Det är en bra motivering till att inte dricka vin kvällen före. I morse klev jag upp när klockan ringde, satte på kaffet, åt en macka, slår en blick på klockan...vad tusan ?? 04.45 ?? Jag min idiot hade satt alarmet felaktigt på 04.15 🙈. Det blev ett längre pass än vanligt så i natt sover jag nog gott🤣
97 dagar sen resa nr 2 by the way!

Profile picture for user majken_r

Stort grattis!!! Så otroligt bra jobbat🙏🏼🙌🏼Läste också ditt inlägg om morgonträningen, inspirerande, har tänkt komma igång 1 gång/vecka. Men kanske inte 4:45🤪😅 Kram och ha en skön lördag! @Annja

Profile picture for user Annja

Måste bara säga att jag blir inspirerad av de så kallade framgångssagorna och glädjer mig med de personer som lyckats bli a-fri efter att ha kämpat med alla krafter🌺
Men jag anser att vi alla tillför mycket i forumet oavsett återfall, tvivel, ångest och känslor av misslyckande
@varafrisk även om jag inte skriver mycket så läser jag dina inlägg och beundrar din ärlighet och din kamp mot alkohol och mörka tankar. Stå på dig och ha en bra dag🙏

Profile picture for user Annja

I morgon åker jag och några kollegor på en tvådagars utbildning med hotellövernattning. Det händer inte ofta men det innebär vanligtvis middag med vindrickande. Tänker se kvällen ur ett beteendevetenskapliga perspektiv🙃 Vara nykter och registrera hur de övriga förändras i takt med a-intaget. Det får bli mitt fokus så att jag själv inte får för mig att ta några glas. Jag har ju tillåtit mig att dricka måttligt i sociala sammanhang några gånger men överväger faktiskt att skippa även det.

Profile picture for user Annja

Dag 108 och jag sitter och njuter av solen denna underbara söndagsmorgon. Har tillslut tagit beslutet att avstå att dricka måttligt i sociala sammanhang.
Inväntar min särbo som kommer hem efter sin senaste två-veckors arbetsperiod. Glädjer mig att fortsätta jobba i vårt gemensamma renoveringsobjekt.
Ser fram emot ett helnyktert liv.
Ha en trevlig söndag alla kämpar därute🌞🥰

Profile picture for user vår2022

@Annja Grattis till 108 dagar!🥳. Det är så skönt när man kan landa i ett beslut som känns rätt, man behöver inte fundera så mycket mer på det då, det tar mycket tid och energi. Vad skönt att få hem särbon och att få fortsätta renoveringen.

Njut av solen och ha en fin söndag🌷🌞💕

Profile picture for user Annja

Ja precis, så rätt du har! Bara att tänka och våndas inför varje evenemang, aw och resor tar sån onödig energi. Mitt beslut växte fram när jag var med kollegor på utbildning. Flera dagar innan vi åkte tänkte jag på om jag skulle unna mig eller inte. På hotellet korkade de upp, restaurangen på kvällen dracks det och hela tiden förhandlade jag med mig själv.
Det känns skönt att beslutet växt fram.
Tack för feedback🌺🌺🌺

Profile picture for user Annja

Dag 115 och dag 8 sen jag tog beslutet om ett helnyktert liv.
Känner mig helt utpumpad nu. Alltför mycket på jobbet. Utöver mina egna uppgifter även utfört en del "måstejobb" för en sjukskriven kollega.
Ovanpå det har vi jobbat i vårt renoveringsobjekt. Mestadels utomhus med att röja hur mycket skrot som helst och gräva upp en trädgård som liksom huset stått orört de senaste 15 åren.
Fällt träd, dragit grenar, lagt dräneringsrör till planerade stuprör och hängrännor med mera.
Utpumpad men glad och sover gott på nätterna🙂

Profile picture for user vår2022

@Annja Skönt att du känner dig glad trots att du är utpumpad och sover gott. Känner mig också utpumpad med för mycket omkring mig och haft svårt att sova lugnt, är lite uppe i varv då också. Men att sova gott ger återhämtning och ny energi. Grattis till alla dina 116 dagar!🥳🌷💕

Profile picture for user vår2022

@Annja Hej! Såg att du skrev i ett inlägg att du tänker mer på alkohol nu sedan du tog beslutet att inte dricka mer. Tänker att det kan bero på att det finns fokus på att du nu inte aldrig mer kan dricka alkohol och det tar en del energi. Om man fokuserar på något man inte får fokusera på, tex du får inte tänka på en röd elefant. Det enda man tänker på är en röd elefant. Det innebär att det man fokuserar på ökar i tillväxt, det blir allt mer tankar på det. Jag brukar tänka på det som att dit uppmärksamheten går, sker tillväxt. Så ett sätt att flytta sin uppmärksamhet är att tänka på positiva saker som nykterheten medför och rikta fokus på det. Tex, det är så skönt att vara pigg och fräsch varje morgon jag vaknar/har inte ångest varje morgon jag vaknar/behöver inte förhandla mer om alkohol som tar så mycket energi/det är så skönt att kunna träna tidigt på morgonen/jag känner riktiga känslor och dövar inte bort dem mm. Detta är ett sätt som hjälpt mig och genererar så mycket positiva tankar om nykterheten och ger energi istället för att ta energi.

Ha en fin fredag!🌺💕

Profile picture for user Annja

@vår2022 Hej och tack för input! Jag var inte riktigt förberedd på att beslutet skulle generera mer tankar på vin när det fungerat så bra hittills. Till viss del tror jag att det även beror på att det är flera dagar i juni med större festligheter som jag är inbjuden på. Du har nog också rätt i att det handlar om att mentalt styra om tankarna till allt som är positivt med nykterheten. Jag får ta tag i den mentala träningen också.👍
Läste ditt inlägg om jobbintervjuerna och den största utmaningen som var att bli alkoholfri😊 vilken bra tankeställare. Det borde samhället i stort ta till sig.

Önskar dig en riktigt fin helg och hoppas solen och värmen återkommer🌞

Profile picture for user Annja

4 månader idag!
Vaknade pigg kl 06 och kom iväg på ett tidigt träningspass. Det är ju så skönt att vakna en lördagsmorgon och känna sig stark. Hur kan jag ens ifrågasätta mitt beslut att vara helnykter?
Jag får styra tankarna till allt det positiva precis som @vår2022 så klokt skriver.
Inget jobb på renoveringsobjektet i dag då min särbo är ute på jobb igen.
Ska ge mitt eget hus och trädgård lite omsorg som blivit så eftersatt sista tiden.
Önskar er alla en underbar dag 🌺

Profile picture for user vår2022

@Annja Grattis till 4månader!🥳. Det är verkligen skönt att starta dagen med ett träningspass! Hela dagen blir så mycket bättre😁. Det skulle man inte orka eller vilja som bakis. Börjar nytt jobb 1 juni och då har jag funderingar på att göra pass tidigt på morgonen innan jag börjar jobba, tränar hellre på morgonen än på kvällen. Tankens kraft är stor liksom dess påverkan, på såväl negativa som positiva tankar. Brukar också tänka att nykterhetens effekter är så mycket mer värda än drickandets effekter, så det är helt enkelt inte värt att dricka alkohol och må dåligt.

Ha en fin lördag!🌱💕

Profile picture for user Annja

@vår2022 så spännande att börja på ett nytt jobb. Jag har varit på samma arbetsplats de senaste 25 åren och tänker ofta att jag borde göra något annat för min egen personliga utvecklings skull. Är nog lite för feg och tror inte jag är så attraktiv på arbetsmarknaden längre🙄.
Träning på morgonen är verkligen toppen. Man är pigg under arbetsdagen och sover gott på natten. Jag har arbetsplatsen bara några minuter från badhus och gym så det finns inget att skylla på om det inte blir ett pass 🙂
Önskar dig lycka till på nya arbetet och en din fortsättning på söndagskvällen🌺

Profile picture for user Annja

Mors dag i dag.🌺 Jag är lycklig som har fyra barn och två barnbarn men alla är tyvärr utflyttade dit jobb och universitet finns. De hör ändå av sig en sån här dag och relationerna är fina.
Själv valde jag att INTE ringa min egen mamma på äldreboendet 60 mil härifrån.
En narcississtisk mamma som misshandlade oss barn fysiskt och psykiskt så illa att hon inte fick vårdnaden vid skilsmässan. Därmed försvann hon ur våra liv och hörde inte av sig förrän hon blivit gammal, ensam och sjuklig....cirka 40 år senare...

Profile picture for user Rehacer

@Annja
Grattis till 4 månader, wow säger jag bara!! Imponerad! 🙌
Vad tråkigt att höra om din mamma, usch det måste ha gjort ont på många sätt. Skönt att själv kunna reparera livet lite genom att ha en bra & fin kontakt med dina barn! Jag är säker på att du är en fin & kärleksfull mamma som är värd allt gott på Mors Dag! ❤️
Ha en fin kväll! 🤗

Profile picture for user Annja

@Rehacer tackar! tycker att du kämpar på lika bra 🙂. Ja vi har nog alla med oss saker i ryggsäcken som tynger men det är ju en del av livet som man får lära sig att hantera. Att ta till alkohol när känslorna blir jobbiga är nog det sämsta alternativet. Känns skönt att ha kommit till insikt även om vägen dit är lite krokig.
Lycka till med lönesamtalet. (Jag hade mitt i fredags som i princip var en kopia av de senaste 10 årens lönesamtal🤨)
Ha en fortsatt fin kväll🌺

Profile picture for user Sisyfos

Tänkte när jag läste ditt inlägg om morsdag att det är bra att göra såna val. Det finns en sorg och en insikt, inga skuldkänslor. Att sätta gränser runt nära relationer är nog det svåraste som finns. Nu var er ju kanske inte så nära, men det är ändå starkt tycker jag att acceptera att det inte var som det skulle och sätta gränser runt sig själv.
Ha en fin dag Annja!

Profile picture for user Annja

@Sisyfos tack för dina tankar! Ja det är svårt med gränssättningen. Jag är inte så stark som jag önskar med det. Brorsan totalvägrar all kontakt och jag förstår honom.
Det händer nog mycket innanför väggarna i många familjer som aldrig kommer fram i ljuset.
Nu är det snart långhelg igen så nu vänder jag tankarna till trivsam, skön ledighet (nykter såklart) med lite varmare väder🌞
Ha en fortsatt fin helg!

Profile picture for user vår2022

@Annja Läste om din relation till din mamma, sorgligt. Underbart att du ändå har en sådan fin relation till dina barn och barnbarn. Du bad om råd om mat och att inte småäta hela tiden. Du tränar regelbundet. Jag är ju lite djup av mig och funderar på om det blir lite ”tröstätande” då du lagt alkoholen på hyllan. Du har tidigare berättat att tankar och jobbiga känslor dyker upp. Kan det vara så att det trasiga relationen med misshandel både psykiskt och fysiskt vill komma ut och göra sig fri? Att den dämpas av småätande? Tänker att den misshandeln du gått igenom lagras inombords och lätt även inkapslas för den gör så ont att ta upp. Man vill inte tänka och känna på det. Jag har själv gått igenom förbjudna känslor jag har till min mamma, att jag känner mig arg på henne. Att jag inte fått vara arg på henne som liten, för då blev hon martyr och arg på mig för att jag var arg på henne. Det har påverkat mig, jag har haft svårt att säga vad jag tycker och att jag måste bli omtyckt av alla. Nu har känslorna bottnat i mig och jag har tillåtit mig vara arg på hennes beteende, inte på henne som person. Alltså på det hon säger. Med hjälp av psykolog. Det har varit en befrielse för mig och jag kan bättre stå upp för den jag är idag med bättre självkänsla och medkänsla med mig själv.

Det var tankar jag hade. Ha en fin lördag!❤️🌞🌱

Profile picture for user Annja

@vår2022 Hej och tack för att du delar med dig av dina tankar och din egen upplevelse. Jag har funderat och tror att det ligger en del i det du säger. När jag tänker tillbaks så ökade mitt drickande efter att jag blev involverad i mammas flytt till äldreboendet och i att tömma hennes hem. Då upptäckte jag att jag har en äldre förståndshandikappad syster som hade blivit familjehemsplacerad tidigt.
Jag rasade ut mina känslor till mamma där och då. Min frustration ligger i bristen på respons för vad hon orsakat oss i livet.
Min medicin brukar vara träning och och som belöning för träningen några glas vin...så dumt! Ska hitta strategier för tröstätandet också 😊
Nog om detta. Hoppas du haft en underbar helg i solen för det har jag haft 🌞🌞🌞

Profile picture for user vår2022

@Annja Ja, det där med familjehemligheter är både tragiskt och tärande. Ibland är det inte lönt att prata med människor som inte har förmågan att ta till sig och förstå andras känslor och perspektiv. Man ödslar oerhört mycket energi om man försöker. Värst är det när det är den egna familjen. Då får man hitta andra vägar i livet som gör att man mår bra. Träning utan vin som medicin är den bästa medicinen😁.

Jag har haft en underbar helg i solen och varit ute och pysslat med allt möjligt. Hoppas du också hade en fin helg🌞💕

Profile picture for user Annja

@Natalia hej och tack🙂 ja det funkar ganska bra för mig hittills. Får se hur det ser ut efter AW, 50-årskalas och midsommar som väntar nu den närmaste tiden🙃 Jag tycker du kämpar på bra utifrån dina förutsättningar. Bara att du tog dig igenom tablettmissbruket visar att du har styrkan inom dig. Fokusera på den kraft du använde då👍Har din arbetsträning börjat än?

Profile picture for user Annja

@vår2022 tack igen! Jag hoppas du har ett jobb där dina empatiska och kloka egenskaper vägleder vilsna själar även Irl😊
Min helg var fin även om det var lite väl varmt för fasadmålning. Puh🌞 Natten till igår var det premiär för att sova i huset vi renoverar.
Ha fortsatt fina dagar🌺. Regn väntas här

Profile picture for user Natalia

@Annja

Just nu ingår jag i ett program för återgång i arbete och ska jag precis till att leta en plats att arbetsträna vid.
Och här tänker jag på två olika sätt och vet ännu inte helt hur jag klokast ska tänka.

Tänker att det viktigaste av allt är att komma ut i just arbetsträning och tänker att jag med fördel väljer något som mest stimulerar mig socialt och positivt. Men som kanske inte kräver för mycket av mig mentalt. Bara för att vänja in mig igen efter den hemmavarande tiden.
En plats där folk kanske till och med ler lite smått ibland 😉

Alternativt tänker jag klokt och väljer en mer utbildningsrelevant plats på en gång. Det är dit jag ska sen ändå. Är lite kluven idagsläget men ska nog klarna med lite till eftertanke.

Har dock börjat söka vanliga fasta jobb parallellt och då har jag valt att i första hand söka utbildningsrelevsnta yrken som jag redan har erfarenheter av. Men det bästa vore nästan att byta bana från det gamla och ändra inriktning. Jag skulle ju isf kunna rikta arbetsträningsplatsen för att få ny erfarenheter och inblick i en annan inriktning.

Det reder sig. Det viktigaste är att arbeta igen 🙂

Profile picture for user Annja

@Natalia ursäkta dig inte för långa inlägg till mig🙂 jag uppskattar alla inlägg även om jag själv inte skriver så mycket. Bra att du tänker till kring vilken arbetsträning som tillför dig det du behöver. Att tänka utanför "boxen" kan vara det som leder till förändringar på riktigt. Spännande att höra vad det blir🙂
Ser att du är på dag 2 så håll i nu...en dag i taget👍

Profile picture for user Natalia

@Annja
Ja nä... Imorgon blir det dagar 1 igen.
Men tar det mycket lugnt just nu. Kommer inte må dåligt av det Imorgon.

Men ja det här med yrkesval (om jag nu råkar ha förmånen att välja)
Ska bli väldigt spännande 🙂

Profile picture for user Annja

Börjar mer och mer känna av suget efter ett glas vin. Det är något med den här tiden efter alla studenter och sommaren framför sig. Altanen är i ordning där jag har en fantastisk utsikt över böljande landskap med bergen i bakgrunden. AW väntar i morgon kväll då de flesta på min arbetsplats går på sommarledigt. Själv har jag semestertjänst och jobbar fram till midsommar. Det har gått ca 4,5 månad sedan jag började på programmet igen och ca 1,5 månad sen jag tog beslutet total nykterhet. Ifrågasätter faktiskt det beslutet då det ändå fungerade att dricka måttligt vid några tillfällen. Märkligt hur alkoholen kan ha sån inverkan på det sunda förnuftet🙄.
Det är bara att bita ihop, hålla ut och inse att sommaren är ännu vackrare utan alkohol🌺

Profile picture for user vår2022

@Annja Ja, vad är det man säger ”där alkoholen går in, går förnuftet ut”. Det stämmer bra. Tänk att till och med tankar på alkohol kan rubba det sunda förnuftet, snacka om kraftig påverkan! Håller fullständigt med, sommaren blir ännu vackrare utan alkohol🌺💕

Profile picture for user Onkel F

@Annja skrev: "Ifrågasätter faktiskt det beslutet då det ändå fungerade att dricka måttligt vid några tillfällen." Gör inte det! Den typen av tankar har fått mig till att be om min 4:e kur med Antabus idag. Vet inte vart du är i ditt förhållande till alkohol, men du vill inte vara där jag är. Håll dig till ditt sunda förnuft, bit ihop och håll ut. 👍

Profile picture for user Ny dag

@Annja Både du och sommaren blir vackrare utan alkohol och tänk alla härliga sommarmorgnar du kommer få uppleva! Och det finns massor av annat gott att fylla glaset med! Allt fler i min omgivning väljer alkoholfritt eller dricker minimalt då med tanke på dagen efter, hälsan och träning. Förr gjorde det mig stressad och jag ville inte se det för var det fest var det ju fest - nu känner jag bara tacksamhet. Önskar bara att jag kunde tycka träning var kul… Du har kommit så långt… 👍!

Profile picture for user te

@Annja Det där smygande suget är förrädiskt, jag känner igen det! Jag håller med dig till 100%: sommaren är alltid underbart vacker och ännu vackrare utan alkohol. 🐞🐝🦋

Profile picture for user Annja

@vår2022 @onkel F @Ny dag @te
Tack för era tankar, råd och synpunkter🙂 Det går ju lite upp men det hjälper att skriva här och feedback kan vara avgörande för att hålla ut.
AW i kväll och jag tar bilen så det blir inga problem.
Önskar er en trevlig, solig eftermiddag/kväll🌞

Profile picture for user Annja

Får krypa till korset!
50-årskalas igår och det blev ett glas rött till maten. Det var inte ens särskilt gott vin men sa ändå inget när min bordsgranne fyllde på glas nummer två (vilken mes jag är). Dock drack jag bara några klunkar och sen blev det vatten resten av kvällen. Inget rus och ingen baksmälla men ändå ett steg bort från beslutet om total nykterhet.
Vet inte om det blir dag 1 i dag eller tänka att jag backade till måttlighetsbeslutet för snart fem månader sedan.
Kanske jag ändå inte var redo för total avhållsamhet🤔

Profile picture for user vår2022

@Annja Inte behöver du börja om från dag 1 heller. Bra att ändå tänka på varför du gjorde ett beslut på total avhållsamhet, hur det gick när du började dricka måttligt förra gången, att det blev mer och mer. Även om du inte drack mycket igår så kan det eskalera över tid. Man glömmer så himla lätt bort hur det var, en både bra och dålig förmåga. Bra för att glömma något och komma vidare, men dåligt om man hamnar i dåliga vanor igen för att man glömt bort hur det var och varför man ville bort från den vanan. Fundera igenom hur du vill ha det och brådska inte med beslut, du kommer säkert på hur du vill ha det.

Ha det gott!🌞

Profile picture for user Annja

Semester och sol, underbart🌞
Garanterat nykter midsommar här. Får hem två (av fyra) barn och ny pojkvän till ena dottern. Jag sköter markservicen som alltid när barnen kommer hem.
Vill önska alla här en nykter, fin och mysig helg🥰

Profile picture for user Annja

Inte varit här sen innan midsommar. Upptäckte nu att jag passerat 5 månader med endast några få måttliga dryckesdagar.
Liten orostanke kring dotterns nya pojkvän. Jättetrevlig kille men drack ganska stora mängder utan att bli särskilt påverkad. Det är ju en liten varningssignal när man tål stora mängder alkohol.
Det var ju midsommar så förhoppningsvis är det jag som är överkänslig för allt som kan oroa en mamma🙂
Ha en fortsatt fin vecka alla kämpar därute🥰🌺

Profile picture for user Ny dag

@Annja Bra jobbat 👍, förstår dock oron med pojkvännen. Signalerar ju röd flagg för oss som kämpar här! Men du är ju nykter och kan se och stötta dottern med egna ögon om det skulle behövas (vilket jag inte hoppas såklart). Fortsätt gärna skriva här om din resa som jag följer, behöver all hjälp och stöttning jag kan få nu under sommaren. Önskar dig en fin dag! 🥰

Profile picture for user Annja

@Ny dag tack för dina tankar🙂 dottern bor 40 mil hemifrån så det är svårt att följa med på vad som händer runt henne. Jag får lita på hennes omdöme men som mamma slutar man nog aldrig att oroa sig.
Jag såg att du haft en"dipp" men så bra att du är på banan igen👍. Hjärnan vill ju så gärna lura oss i alla fällor som dyker upp. Vi fortsätter att hålla ut. Jag följer din resa också. Önskar dig en riktigt fin kväll. Vi har fått tillbaks solen efter två regniga dagar. Hoppas detsamma hos dig 🌞🥰