Jag har allt för ofta druckit både fredag och lördag. Vissa gånger har jag druckit mindre mängd men allt för många gånger har jag druckit för många enheter i alla fall en av kvällarna men när jag tittar tillbaka på senaste åren allt för ofta båda kvällarna. Eftersom jag ofta när jag druckit slutat redan vid 19-20 tiden på kvällen har jag har i princip aldrig känt mig riktigt bakfull dagen efter om jag jämför med hur det varit när jag varit på fest men jag har känt mig seg och trött. Jag har aldrig druckit söndag till torsdag och inte haft något sug efter alkohol heller men när jag rannsakar mig själv så har jag alltid haft i huvudet att på fredag då får jag ta mig något. Jag har under längre tid vetat att mitt förhållande till alkohol inte är helt sunt, att jag dricker för mycket för ofta även om jag många gånger klarar mig med 1-2 enheter. Det jag känner nu är att jag vill att alkoholen ska inte vara det centrala när det blir helg, att jag kan ha helt vita helger, gärna flera på raken och att jag även ska kunna få in en längre period av avhållsamhet för att verkligen känna hur det känns för kropp och knopp att var utan. För tillfället tar jag rygg på maken och får inte dricka mer än han gör och då håller jag mig till min plan om att dricka måttligt då han är ytterst måttlig och många gånger gärna dricker alkoholfritt också. Nu ska jag bara in med de vita helgerna och där är det jag som ska göra jobbet och jag kan inte kräva att han också ska vara vit bara för att jag är det. Jag måste kunna avstå även när andra dricker, det är mig det handlar om och mina beslut inte vad andra gör. Det är bra att ha fokus på hur kroppen och knoppen reagerar när man dricker, även om det handlar om små mängder, och då är det bra att skriva ner det man märker så man kan gå tillbaka och reflektera över det hela.

@Smörblomma Känner precis igen mig i ditt mönster med fredagar och lördagar, liksom sluta ganska tidigt. Men för många enheter. Apropå många enheter - det gängse rådet är ju att 4 enheter eller mer vid ett tillfälle är över måttlighetsgränsen. Men hur ser det ut i era umgängen? Hur dricks det där? Jag är nyfiken och kommer här med en resumé av gårdagkvällen, på besök hos skötsamma vänner som jag inte har någon som helst misstanke missbrukar alkohol.
Kl 15 Anländer och får lite sen lunch, en liten starköl.
Kl 16.30 Får ett glas rosévin av värdinnan. (Tackar nej till påfyllning)
Kl 17.30 Badar bastu, dricker en liten starköl. (Tackar nej till fler)
Kl 19. En Mojito - oklart hur många cl rom, men smakar normalstark.
Kl 20. Ett glas vin till middagen. (Tackar nej till påfyllning).
Kl 22 Erbjuds men tackar nej till whisky och rom när vi spelar spel.

Det blir ju 5 enheter! På ca 5 timmar. Jag blev inte berusad. Inga minnesluckor, vi hade jättetrevligt och jag mår utmärkt nu på morgonen när jag skriver detta. Men det känns lite knepigt ändå. Det känns ju ”normalt” med dessa vänner och ingen skada skedd. Det var inte svårt att tacka nej till mer, inget sug eller känsla av otillfredsställelse.
Men ändå.. är detta ok tänker jag? Om jag kan hantera det på denna nivå och det inte blir för ofta så tror jag det, men får förstås vara vaksam. Ni som vill vara måttlighetsdrickare - hur tänker ni? Är ni striktare än vad jag är? Hur mycket serveras hos era vänner - är ovanstående det ”normala”?

@MadeUpMind Jag måste tyvärr erkänna att vi umgås inte med folk på det sättet. Vi har en mycket begränsad krets av människor vi umgås med, mest familj och släkt och då det finns missbruksproblematik i makens släkt är det mycket sällan med alkohol i bilden samt att det på många ställen även finns små barn med som gör att man undviker alkohol.
Jag har dock funderat en del på det du beskriver här att man ibland dricker mer än de 4 enheterna per tillfälle men med så pass långa mellanrum och med vätska och mat som förtar effekten av alkoholen att man inte blir berusad eller får minnesluckor och knappt känner av det dagen efter för det händer ju. Mina tankar är att det är väl inte helt ok men sker det inte för ofta och man kan ha helvita helger nu och då så borde det inte vara ett problem. Jag tänker att det är berusningsdrickande man först och främst ska undvika och då kan antalet enheter man tillåter sig dricka hjälpa en att hålla koll. Samtidigt tänker jag att egentligen kan man ju byta ut några av ovanstående enheter mot alkoholfritt om det nu inte är berusning man är ute efter. Jag kan känna att det vore bra om vi alla lärde oss att alltid även erbjuda ett alkoholfritt alternativ så att man under en bjudning kan välja att dricka både alkohol och alkoholfritt blandat eller bara dricka alkolfritt utan att specifikt måste be om det.

@Smörblomma Tack för kloka tankar! Jag tänker också så, att det måste få vara ok med rätt
tidsperspektiv och mycket mat. Och självklart ska det finnas alkoholfritt! Och det ska ställas fram, man ska inte som gäst behöva be särskilt om det.
Hoppas det går bra för dig!

@MadeUpMind Det går alldeles utmärkt just nu då jag är tillbaka på jobbet igen och jag dricker som sagt bara på helgen när jag jobbar. Däremot är planen en alkoholfri helg nu till helgen. Jag vill få in nya vanor och där ingår förutom få enheter när jag dricker, att jag ska ha minst en alkoholfri helg per månad gärna fler. Mentalt jobbar jag också mot att jag ska ta en längre sammanhängande alkolfri period för att hitta nya bättre vanor som håller i längden.

Fredag och jag sitter med min läsk, alltså alkoholfritt och läser här på forumet. Jag känner att idag kommer jag att klara att inte dricka alkohol och förhoppningsvis känns det likadant imorgon. I så fall kommer jag klara en helg utan alkohol och känna mig stolt över det. Jag har funderat på varför jag haft svårt att avstå tidigare och det slår mig att jag har inget sug på alkohol på vardagarna men samtidigt så har ju haft framför mig och låtit hjärnan säga att jo men på fredag då kan du ta dig något att dricka och sedan har det ofta blivit lördag också av bara farten utan större eftertanke. I veckan har jag haft en inre dialog om att det ska bli skönt att det blir helg så jag kanske kan få sova ut. På fredag ska jag dricka den goda läsken jag köpte och prova den alkoholfria ölen till den hemgjorda pizzan. Jag har tragglat dialogen så nu känns det helt ok att köra alkoholfritt för jag ser fram emot att förhoppningsvis få sova gott och lite längre än vanligt i morgon bitti. Utan alkohol, även små mängder påverkar, så kommer jag inte vakna svettig vid 05-tiden hoppas jag även om klimakteriesvettningarna kan slå till när man minst anar.

Imorgon ska vi på en stor utomhusfest med en hel del alkohol om man vill. Det går att köpa alkohol och man får ta med sig alkohol. Jag har beslutat mig för att varken köpa eller ta med mig då det känns som det bästa för mig. Efter en lång och tuff arbetsvecka känns det dumt att dricka bara för att det är fest. Jag behöver sova och få vila och med alkohol i kroppen så sover jag alltid sämre. Dessutom behöver någon köra till festen för att vi ska ta oss dit och även om maken förmodligen också kommer vara körbar så ser jag mig själv som chaufför och ska vara nykter.

Låter som att du har en bra strategi klar, och du kommer vakna på lördag bra mycket piggare! Själv har jag nu varit nykter tillsammans med andra som druckit ett flertal gånger och jag har haft superkul också utan alkohol med bonusen att kaffet smakar underbart på morgonen 👍🙏! Jag håller på dig! 🥰

Det var en trevlig fest och jag var nykter och det kändes så skönt när man såg andra dricka mer och mer. Vi var ganska många som var nyktra och det tänkte jag faktiskt på där på kvällen. Däremot sov jag inte speciellt bra fast jag varit nykter men det var en annan sak.

Att alkoholen påverkar sömnen negativt är ju ett faktum. Jag tycker att även mindre mängder försämrar min sömn. Jag sover dock dåligt även de nätter när jag inte druckit alkohol på kvällen och jag funderar på om det att man dricker 2-3 glas en kväll på helgen även påverkar sömnen senare i veckan när man inte alls dricker alkohol? Hur länge behöver man i så fall vara alkoholfri innan man ser förändring på sin sömn?

@Smörblomma skrev @Hur länge behöver man i så fall vara alkoholfri innan man ser förändring på sin sömn?” Jag har såklart inget svar på den frågan, men jag tycker att det är lite intressant med alkoholens långsiktiga påverkan. Kortsiktigt finns mätbara promille, men det finns olika mätbara substanser, t.ex Peth som kan mätas i flera dagar, EtG och EtS som kan mätas i urin också flera dagar och CDT (som hos vissa ligger naturligt högt). Kanske är det så att nåt av de här ämnena påverkar sömnen negativt. Kanske vissa mer än andra. Kroppen är väldigt komplex och jag som dricker så sällan nu kan ibland fundera över vad effekten blir på hela systemet. Sömnen är en del i det. Sömnen varierar för övrigt för mig när jag inte dricker.

@Sisyfos Ja det intresserar mig också mer och mer det här med den långsiktiga påverkan på kroppen av alkoholen. Jag för ju sedan en tid sömndagbok för att kunna få en uppfattning om hur sömnen förändras. Jag dricker ju mindre nu än tidigare i och med att jag dricker färre glas när jag dricker och även att jag inte dricker både fredag och lördag varje helg men jag känner att det vore intressant få till en längre period utan alkohol och se om det blir någon skillnad. Jag jobbar fortsatt mentalt mot det.

Nu har jag registrerat i alkoholkalendern i 65 dagar, 50 alkoholfria dagar och 15 dagar med alkohol. Jag har druckit 42 glas och har ett genomsnitt på 2,80 glas. Jag tycker att det fungerar rätt bra än så länge och jag hoppas att det fortsätter så.

Någonstans där i slutet av sommaren var jag tvungen att lämna forumen då jag la alldeles för mycket tid på det och det kändes inte sunt. Hur har det nu gått för mig kan man undra. Någon helnykter längre period har jag inte fått till även om jag fortsatt funderar på det. Jag har förändrat mitt drickande till det bättre även om jag så här ett år senare skulle önska att det var ännu bättre med ännu flera alkoholfria dagar på helgen. Den största förändringen är nog att jag dricker betydligt färre enheter när jag dricker. Vikten har det inte gått så bra med så den tog jag tag i igen, för jag vet inte vilken gång i ordningen, nu för några veckor sedan. Jag tänker mig att om jag ska lyckas tappa i vikt måste jag se till att dra ner än mer på alkoholen. Igår var jag på fest och drack mer än nödvändigt vilket jag känner av idag men det är ca 1 år sedan jag senast var på fest och som idag kände mig sliten dagen efter. Sliten både p g a alkoholen men även för att jag sällan är vaken längre än till 21.30 numera och igår gick jag hem strax efter 01. Midsommar kommer bli en nykter tillställning för min del och det kommer gå galant och är något jag planerat sedan länge då jag ska vara den som kör. Jag tycker att jag har lättare numera att välja bort alkoholen när jag behöver känna mig fräsch för att kunna utföra saker dagen efter. Jag sover nog dåligt som jag gör vissa nätter men med alkohol i kroppen, även bara små mängder, påverkas min sömn negativt varje gång och då känns det många gånger rätt att låta bli den för att i alla fall ha chansen att kunna få sova ok.

Ännu en fest där jag drack mer än jag tänkt. Gick hem vid den tid jag planerat trots allt. Slutsatsen är att jag ska vara nykter när jag går på fest. Det finns liksom inget annat alternativ känner jag. Det som räddat mig fram till nu är att jag så sällan är på fest, max 1-2 gånger per år.
Jag har fått till fler vita dagar under helgen (fredag eller lördag, dricker inga andra dagar). Jag har fler dagar med få enheter än tidigare men jag har fortfarande gånger när det blir mer än jag tänkt och mer än vad som känns bra. 2024 ska bli ett bättre år, jag måste ta hand om mig själv och min hälsa och då passar alkoholen dåligt in.