@Inombords Jag tycker inte alls att det låter svamligt. Har också läst om detta. Tänker att det handlar om att föra in något nytt, nya beteenden, då det undermedvetna håller oss fast i etablerade och vanemässigt handlande. Och fast i samhälleliga föreställningar sedan århundraden, om hur alkohol ska användas i fest och i sorg. Det vanemässiga (ledsen/stressad = vin) kan istället bli en ny vana (ledsen/stressad = kort löptur/fysisk aktivitet). När detta utförs kontinuerligt och ofta, kan det bli ett nytt vanemässigt beteende som går på autopilot och utan ansträngning. Man har infört en ny vana och påverkat sina undermedvetna föreställningar om att alkohol inte är lösningen och det som behövs vid fest och i sorg.🌺

@Varafrisk Med facit i hand blev det väl en rätt bra semester eller hur? När det gäller alkohol menar jag. Ledighet och inga måsten öppnar ju upp för möjligheten att dricka. Kanske blir det lättare när du kommer tillbaka till arbetet? Tillvaron blir ju lite mer uppstyrd och inrutad.

Jag tycket det @Inombords skrev låter vettigt. Det stämmer väl med tankegångarna i Tänka klart/This Naked Mind, eller hur? Helt klart är att om vi gör som vi alltid har gjort kommer vi alltid få samma resultat. Nya vanor och målsättningar måste till för att ändra resultatet. Du har gjort förändringar och fått andra, bättre resultat senaste tiden. Fortsätt i den riktningen.

@Natalia Du är modig som berättar om det svåra som har varit. Så tufft du har haft det! Det känns som om du har ett annat lugn inom dig nu. Jag tror på dig:)

@Inombords Tack för dina ord! Ja, omtänksam är väl en av mina styrkor något som jag har ärvt från mina föräldrar.
Tycker inte heller att du svamlar. Tänker att det ligger mycket i det undermedvetna, det invanda. Även om det inte fanns mycket alkohol i mitt föräldrahem så fanns det där, i mina syskons hem mm. Så det är ju en djupt inarbetad vana att man firar något med alkohol eller dricker alkohol i goda vänners lag. Jag blir ju trots allt 60 år i slutet av året. Sen det andra invanda beteendet att dricka när det är helg, när jag är ledsen, arg osv det har jag själv lärt in och det är ganska så inprogrammerat den vanan eller inte bara ganska utan väldigt mycket.

@vår2022 Tycker som du. För mig gäller det nu att omprogrammera mig.

@Onkel F Jo, men det blev väl en bra semester ändå i synnerhet med tanke på alkoholen så bra har det inte varit på väldigt länge...Håller med dig ang @Inombords inlägg tycker också att det låter vettigt.

Igår var en riktigt skitdag eller ja..inte helt och hållet men jag mådde inte bra. Jag tänker att jag har druckit mig till en problemmage och det blir inte bättre av att jag dricker. Så igår spökade magen som bidrog även till ett visst illamående (alltså inte bakismående men ändå förmodligen relaterat till det långsiktiga användandet av alkohol) plus att jag kände mig låg. Vi hade biljetter från 2020 och skulle gå på konsert med Lars Winnerbäck. Eftersom jag inte mådde helt bra så kände jag sisådär för att gå på konserten. Lars Winnerbäck är inte min största idol. Har inte lyssnat på all hans musik men en del och jag tycker om hans texter. Men då 2020 var jag iaf intresserad av att se honom men kanske inte lika intresserad 2022. Min vän och jag skulle gått men eftersom konserten hade flyttats två gånger och nu hamnat på hennes mammas födelsedag dessutom den 75:e kunde hon inte åka med utan min man hängde med. Vi åkte i god tid före konserten men det var verkligen ett totalkaos på parkeringen. Det tog sin tid både att komma in och komma hem. Inne på konsertområdet såldes det alkoholhaltiga drycker. Det var länge sedan jag var på en konsert där det dracks så himla mycket. Ja, jag var inte bättre själv. Jag drack två glas vin under lång tid. Men, det såg ut som ett slagfält...Så jag tänker att konsert då har människor ett mycket invant beteende att det ska drickas alkohol. Och, de som säljer alkoholen har vett att ta betalt och jag tänker att det är ingen som backar för det....

Igår kväll innan jag somnade tog jag några laxerande droppar som verkligen satte igång magen nu. Mår bättre nu. Min son och svärdotter kommer hem senare i em på pasta och blåbärspaj. Hoppas även att min dotter kommer, hon har efterfrågat paj ganska länge. Tror att hon var ute på krogen igår kväll eftersom hon ofta dricker för mycket så brukar hon vara ganska trött dagen efter. Jag vet att jag borde släppa det men har svårt att slappna av innan jag har fått kontakt med henne. Det har hänt så mycket genom åren när hon har varit ute så det sitter väldigt djupt inom mig. Hon är allt eller inget. Tänker att det har med hennes bipolaritet att göra.

Imorgon jobbdag. Många på jobbet har fortfarande semester. Jag tänker att det blir först vecka 33 som vi är full styrka. Så imorgon blir det att väcka upp jobbhjärnan, läsa mail, meddelanden i journal mm. Kan tänka mig att det även blir munskydd. Ska planera veckan lite nu med tanke på alkoholen. Träning. Läsa/titta på youtubeklipp. Behöver få in lite mer aktivt arbete kring nykterheten. Förbereda mig inför bröllopet på fredag.

Pratade med en kusin nu på fm. Hon hade ringt mig igår. Bjöd in till kusinträff i Skåne och vi tänker åka. Så vi ska planera in några dagar till Skåne i slutet av september. Träffen är en söndag kl 12 så jag tänker att det kommer inte bli någon alkohol vilket är bra. Jag tillhör de yngsta kusinerna. Har bara kontakt med hon som ringde och ytterligare någon mer. Och, nu i augusti fyller min svärdotter och min man år. Det är lite mysigt.

Förresten, jag ville ju berätta att jag har anmält mig till en grupp/träning som heter Stilla söndag. Det är fem eller sex söndagar under hösten (inte i rad) som man träffas 45 minuter för avslappning, meditation. Tycker att det ska bli intressant. Ska även gå på medicinsk yoga genom närhälsan. När jag var jag var på den årliga blodtryckskontrollen remitterade sköterskan mig till sjukgymnast beroende på de risker som jag har för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. När jag kom till sjukgymnasten berättade jag att jag har ett medlemsskap på Friskis & Svettis, Fysisk Aktivitet på Recept. Jag har inga problem med att träna utan själva grejen är att komma upp till gymmet. När jag var sjukskriven för kanske inte utmattningsdepression men vidbrändhet så gick jag hos sjukgymnast och fick avslappningsövningar samt lite massage. Frågade om man fortfarande hade kvar detta men den sjukgymnasten som utförde det hade gått i pension däremot hade man medicinsk yoga som jag ska delta i . Kanske var det sex gånger under hösten.

Nu ska jag åka till affären och handla lite mat. Idag blir iaf en nykter dag och nu ska jag försöka byta måndagsvanan att åka till systemet efter jobbet till gymet. Kanske inte bara försöka utan jag måste, jag ska.

Ha en fin söndag!

@Varafrisk Låter bra med Stilla söndag Kan kanske bli en inkörsport till att fortsätta hemma på egen hand? Medicinsk yoga har jag ingen aning om vad det är, men det låter spännande. Allt som får kropp och själ att må bra är värt att prövas.

@Varafrisk Önskar dig en trevlig middag och en ny start på måndagen med en ny vana. Låter som sköna och avslappnande träningar som du bokat in dig på framöver.

Ha en fin söndag!🌞💕

Hej @Varafrisk , kan rekommendera yoga i alla former, ett utmärkt sätt att umgås med sig själv på! Är den dessutom ”medicinsk” så kommer den säkert vara bra för en eventuellt otränad kropp.

Förut gick jag på s.k. Hot yoga med ett stenårt 1,5h program i ett rum uppvärmt till 40 grader (första gången jag var där så funderade jag på, mitt i programmet, hur jag skulle förmedla mitt behov av ambulans eftersom jag kände att slutet var nära😂)

I vilket fall som helst så höll Hot yoga mig på ett effektivt sätt borta från alkohol, jag mådde för bra för att vilja dricka helt enkelt. Tyvärr har jag efter 2 Covid-infektioner blivit helt ”allergisk” mot träningsformen, tappar andan efter en minut och står inte ut med värmen.. Mycket synd.

Åk inte till systemet imorgon efter jobbet, åk till gymmet istället. Byt ut din ovana mot en bättre vana. Önskar att vi hade kunnat stämma träff och gå dit tillsammans… Jag planerar för att onsdag eller torsdag ska bli min första dag på gymmet det här året. Tänker ta det lugnt i början, trappa upp långsamt för att inte köra slut på kroppen och därmed sluta gå dit.

Vi kan göra detta!!!✊🏼❤️ (vi måste)

@Onkel F @vår2022 @Allegra
Tack för er värme❤️❤️

Har haft några mysiga timmar m min son med sambo. Så oerhört tacksam! Så tacksam över att sambon har förtroende för mig. Berättar om sin mammas alkoholproblematik som pågått sedan sambon var sex år. Hon är intresserad av att lyssna på min berättelse. Säger t mig att det är lättare att prata m mig om mitt alkoholberoende pga att jag pratar mer öppet om det.

Min dotter kom inte och det tog lång tid innan hon gav livstecken ifrån sig. Så då blir jag både ledsen och arg fast ilskan beror på att jag är orolig. Av hennes tystnad förstår jag att det blev nog en del alkohol igår. Min fantasi målar upp olika scenarier. Och när hon väl hör av sig är jag ändå fortfarande orolig…hon vill inte prata i telefon säger att hon har en kompis där. Om jag visste att min dotter har en gräns där hon slutar dricka, har några trygga vänner, inte var så rädd samt jag inte alltid litar på hur hon mår (fastän jag borde lita på mig själv)så skulle kanske inte min fantasi skena iväg lika snabbt. Och, allt detta mina vänner triggar mitt sug så otroligt för mina känslor åker berg- och dalbana inom mig🎢😱så då sätter tankarna igång…imorgon kan du köpa alkohol osv. När min dotter var borta i över tio dagar när hon var 18 år och jag hade överhuvudtaget ingen aning om var hon befann sig fick ett sms med ett hej….ja då fick jag jobba m min oro. Drack förmodligen alkohol men jobbade med mina tankar annars vet jag inte hur jag skulle ta mig igenom dagarna. Även om det händer saker runt min dotter behöver jag hitta strategier för att inte direkt tänka katastroftankar som föder ett sug utan dess like.

Söndagskväll lite slötittande på TV…läsa bok…

Kram🥰

Godmorgon☀️

Trött som …jag vet inte vad…men känns ändå skönt m måndagsmorgon. Efter fem veckor semester känns det som om en början på ngt nytt. Och när jag kommer tillbaka t jobbet kommer jag bli varse om att behöva ta hand om de saker som jag tyckte att det var ingen brådska med nu måste jag ta hand om dem😅

Min man börjar också jobba idag, min son börjar på ett nytt jobb (nytt företag), min dotter återgår t sitt ordinarie schema och jag ja det vet ni ju redan.

Hela min kropp och själ vill gå och lägga sig igen. Kommer vilja gå t systemet. Och jag måste börja omprogrammeringen redan nu av hjärnan!!

Nu in i duschen. Sedan ska jag ta min nya cykel en röd Djurgårdsudde till jobbet. En fin bra cykel för en otränad kvinna m lite dålig balans. Brukar inte cykla men sonen lånar en av våra bilar. Vår dotter fick sin cykel stulen så hon fick min som en liten födelsedagspresent och jag fick en ny.

Nu startar jag upp måndagen…ha en fin dag☀️💕

Medicinsk yoga har jag gått på. I alla fall den jag gick på var långsammare än vanlig yoga, med stort fokus på andningen och på olika funktioner och processer i kroppen. Det var/är verkligen skönt. Det ingick också djupavslappning på slutet. Det som är bra att öva tänker jag är att fokusera på kroppen och stänga ute tankar. Sen är det ju ett skönt sätt att ta hand om sig själv och sin kropp
Du är orolig för din dotter, därför dricker du. Jag förstår verkligen att det är jobbigt med den maktlöshet som det är i en sån situation, men jag har lite svårt att acceptera att den enda lösningen är att dricka på de känslorna. Det ingår i det där att erkänna sig maktlös inför alkoholens krafter som görs i AA. Jag både förstår och har upplevt autopiloten (kanske maktlösheten) men jag får ju inte ut den effekt jag vill ha av alkohol alls. Sen jag slutade dricka för att tysta huvudet har jag några gånger sörjt att det inte finns en Quick fix, men jag tänker att jag faktiskt har makten att välja. Och valde jag alkohol fick jag kanske tyst i huvudet en stund (ibland blev det mer högljutt), men sen kom allt det negativa: ångest, magbesvär, oro, stress, dålig sömn. Kanske blev det här tydligare när jag hade slutat dricka ofta och drack mer sporadiskt, men jag tänker (och hoppas) att du kanske kommer att uppleva samma sak om du tänker efter. En stor besvikelse över alkoholens förmåga att bidra positivt till att lösa problemet du medicinerar. Jag tror att det här blir tydligare och tydligare med dina nyktra dagar i ryggen. Jag tänker att det du nu har anmält dig till kommer att bidra positivt till att hitta alternativa vägar till att få lugn och ro. Det blir en fin höst VaraFrisk när du genomskådar alkoholdjävulens falska förespeglingar.

@Sisyfos 🥰

@Inombords @Allegra @Ny dag Tack för att ni frågar🥰

De två senaste veckorna har inte varit bra. Kaos i mina tankar. Har inte gett upp. I helgen bröllop…ser framemot det men ändå så mycket känslor utav olika anledningar. Kanske låter dumt men ser fram emot nästa vecka när det blir ännu mer vardag.,..

Hörs längre fram 🥰

Bra att du hör av dig VaraFrisk! Börja på nytt igen nu, det är bara att gå vidare framåt. Hoppas bröllopet blir trevligt!

Jag tänker att forumet är en hjälpsam plats för många med alkoholberoende. Även om det har funnits fnurror på tråden emellanåt så finns det en enorm ödmjukhet, förståelse, värme och hjälpsamhet här på forumet. Anledningen till att jag inte har blivit nykter beror endast på mig själv. Men, jag känner att jag har blivit för beroende av forumet, forumet tar för mycket tid av min närvaro i nuet och när det blir en fnurra på tråden kan den ligga och skava länge. Så jag har bestämt att jag ska ta ett litet uppehåll och komma åter när jag fått nyktra dagar. Jag måste kliva av karusellen. Jag sa t min kurator idag att under de sista veckorna har det varit som ett pariserhjul i mitt huvud och tankar och känslor har varit som ett virrvarr i min hjärna😱

Så på återhörande och värme t er alla❤️❤️

Bästa @Varafrisk , du låter eftertänksam och klok. Ibland blir det så, att ett engagemang tar över på fel sätt. Ta nu hand om dig själv och de dina!! Och kom snart tillbaka✨ Kram ❣️

@Varafrisk

Kan hålla med dig. Känner själv att jag får dåligt samvete när jag inte är så aktiv i andras trådar. Kan bli att jag följer med i någons tråd lite grundligare men att det tar mycket tid att vara aktiv och skriva överallt. Och är jag för aktiv i forumet blir det ett större fokus på problem än när jag gör något helt annat hemma vid. Tycker forumet kan vara bra när man har lite tid över här och där 🙂