Nykter livet ut

Profile picture for user Varafrisk

@Se klart Å du är en fantastisk människa🥰 Om du skulle vilja byta bana så satsa på författare..du äger förmågan att kunna använda orden på ett sätt som gör att de kommer till sin rätt🙏🏻 Vad du skriver ikväll om alkoholen…att du vill vidare…tar jag med mig…för jag måste också vidare..känner mig jätterädd ikväll…så jag behöver jobba aktivt m att fylla på med era erfarenheter ni som är nyktra.
Tänk tre år som nykter så häftigt och stort💪🏻👏🏻

Kram🥰

Profile picture for user Se klart

Idag är jag ledig men har ett litet plugg-projekt inplanerat som jag berättar mer om längre fram. Det är iaf något jag skjutit upp länge och som jag nu är igång med.
En del av skälen är säkert att jag druckit för mycket och för ofta och det har inte varit bra för varken självkänsla eller självförtroende.
Jag har lärt mig en väldigt bra grej här- och med hjälp av mina kvarvarande hjärnceller- och det är nog att det finns en tid för allt.
Ni vet, sorg och ljus, mörker glädje, tänka- och låta gå.
Det är ett flöde som jag tror själva levandet har inprogrammerat- om levandet får leva på.
Det jag gjorde när jag drack var att hela tiden lägga stora hinder i vägen- fast jag trodde att jag TOG bort hindren- när jag drack.
Ni vet; åh allt känns jobbigt/stressigt/deppigt/regnigt/pankt/ irriterat hemma/sorgligt med mamma/välj själva…
Jag dricker, så känns det bättre.
Alkoholen skapade en inbillad rädsla- som egentligen var långt större och jobbigare än att känna känslorna.
Just idag är det inte så hemskt många jobbiga känslor, helt medvetet så skjuter jag alla tankar på jobb- framåt till dess att jag börjar jobba. Jag har semester.
Tids nog sätter processer igång men just nu är det såhär. En kopp kaffe, fix hemma, plugga. Låta det som flödar, få utrymme att göra det.
Hänga med, bara.
Jag vill säga till alla som skulle snubbla in här, och som kämpar med dag 1, 5, 44. Att hänga i. Bara gör. Bara sluta och fortsätt sluta- i början blir man andfådd av den jäkla ansträngning, men sen!
Det är jobbigt och läskigt ibland. Det är vita knogar vissa dagar. Det är pannben och motstånd. (Alla dagar man givit efter för impulsen att dricka är inget av det, så i början är det som att träna slöa muskler.)
Sen blir man stark, fri och får livet tillbaka.
Kram på er!

Profile picture for user vår2022

@Se klart Håller med, det handlar om att göra, att sluta, inte försöka sluta. Det är en stor skillnad i detta. Att göra är ett beslut, ett ställningstagande. Att försöka är inget beslut eller ett ställningstagande. Då spelar man sig själv ett spratt och håller dörren öppen för att kunna dricka. Då vinner man aldrig över suget/drickandet. Att göra en medveten handling, att ta ett resolut beslut, att man slutar dricka är A och O. Det uppstår inte någon handlingsförlamning som ett, jag ska försöka sluta dricka, kan innebära.

Det ska bli spännande att få höra om ditt plugg-projekt framöver😁. Ha det gott❤️

Profile picture for user Torn

@Se klart Ha-ha, härligt att du vet vad jag tycker om för mycket jobb-babbel. 😅Det finns ju viktigare saker att babbla om.😂
Det ska bli intressant att höra vad det är som du har börjat plugga. 🧐

@Vår, japp ord som ”försöka” ”önska” eller ”hoppas” är värdelösa när det kommer till att inte dricka. Det har man ju konstaterat till 100 procent. Men däremot så är det användbart att tex hoppas på bra väder. Vädret kan man ju aldrig bestämma sig för hur det ska bli. 😁

Kram

Profile picture for user Se klart

Jo det är bra att slå fast att det ligger ett stort värde i orden- som är kopplade till en massa andra saker @vår2022 och @torn
Jag tycker mycket om att läsa @axiennes inlägg om just det- att bestämma sig för sin egen skull, att nånstans när skepp är brända och vågorna blir till svall, så finns en mjuk sten som viskar, och att det går.
Ikväll såg jag den mycket bra Tarik Saleh-filmen på bio. Se den. Så spännande och tankeväckande.
Nu är det sista dagarnas frosseri innan datum för bättre mat och motionsvanor, ser fram emot och laddar med bra bilder i hjärnan. Godnatt 😴

Profile picture for user Se klart

Idag när jag kämpade med en 9-åring som inte kunde somna- (jullovstider) så slog det mig hur otroligt skönt det är att numera aldrig känna stress över att barn ska somna. Inget: försök eller ligg still.
Bara snacka sömntåg och att gäspningar smittar, det är den sen savannen.
Kunna säga; det får ta den tid det tar, vi ligger här och vilar så länge.
Åh det är stort och viktigt.
Kram 😴

Profile picture for user Se klart

Kallt, lugnt efter ett dygn med två mkt aktiva och gulliga barn. Hemma i stan- och ledig flera dagar- det händer typ aldrig och jag njuter av tid att sortera i lådorna, hinna med mitt lilla plugg samt att inte vara stressad över något omedelbart.
Kan tänka mig film och hämtpizza, imorrn kommer 3-åringen!

Profile picture for user Torn

@Se klart Stort grattis kompis! 🤗 Åren börjar rulla på riktigt bra nu. 😃 Jag ”firar” genom att vara på jobbet i dag. Och det känns bra. Det var nämligen samma sak då på min första nyktra dag för tre år sedan. En ofantligt stor skillnad på mitt mående då och nu dock.😅

Kram

Profile picture for user Se klart

Tack snälla ni!
Det känns inget alls, hehe, kan bara konstatera att alkohol ligger bakom mig. Läste ett bra inlägg från ngn på fb om att det blir lite som en dålig relation- det har format den man är- i någon mån, men har inget att göra med nu och inte heller framtiden.
Jag har absolut inte tålamod att dröja mig kvar, utan vill vidare och ser framåt. Eller är här och nu. Mitt största frågetecken är väl främst hur jag hade tid att dricka- och att vara bakis.
I vår har jag lite olika projekt (trädgården bland annat) som jag ska fördjupa mig i. Vi ska- om allt går väl- få ett nytt barnbarn i mars. Jag har mycket jobb, som alltid. Allt som förändras på jobbet, jag får se. Jag har inte fler tankar att ge detta, lösningen får komma någon annanstans ifrån. Jag känner tillit. Även tiden jobbar för oss.
Jag ska påbörja ett sundare liv- på måndag. Äta bättre, röra på mig mer. Det är inget ”nyårslöfte” för jag vet att det är något jag kommer att göra- behöver inte lova något.

Min absolut främsta fördel med att leva nykter är att jag har så lätt att ”göra” numera. Jag åker, fixar, lagar, jobbar- och nästan allt känns rätt enkelt. ”Bara gör det”. Jag har behov av vila såklart- och sömn! Men jag orkar mycket. Imorgon bitti ska jag tex bada i sjön med några badkompisar.
Jag gör och lever, inget hindrar mig. Mer än så behövs inte i livet, utan det är på sitt sätt helt och fullt som det är. Jag längtar ingenstans, allt är som det ska.
Kram och tack alla forumvänner för så mycket stöd, skoj, insikter, tröst och klokskap genom de tre första åren. ❤️

Profile picture for user Se klart

Tack snälla @vår2022 (och alla ni andra!)
Idag känns det verkligen att det snart är dags för vardag. Lite segt att komma igång, lite huvudvärk efter att en del kvarvarande godis åkt in i systemet… ska sätta igång och skära råbiff till kvällens middag, och en promenad. Gör lite listor på stora och små projekt. Detox på socker och snabba kolhydrater, 12’ steg/dag samt i säng tidigt på vardagarna. Då håller jag mig alert och orkar.
På landet är det tid att så smått börjat planera för lite odling, grävning av land. När den säsongen sätter igång- mitt enda uteliv- så är det liksom full fart. Nåt annat styr- ogräs och växter som behöver stöd, ny jord, flyttas runt för att få mer plats.
Letar inspiration till min trädgård som är rätt liten men mycket kompakt, den ska vara över alla bredder liksom- i engelska trädgårdar tror jag det helt enkelt är en cottage garden, med högt och lågt blandat, perenner och ettåringar ihop.
Min pung-utställning (dahliaknölarna) ligger nedbäddade i spån i ett förråd, hoppas de klarar kylan.
Det blir kul, när våren så småningom kommer. Önskar er en fin lördag- och obs-det är supersmart att försöka återuppta eller skaffa en ny hobby när man slutar dricka. Kram.

Profile picture for user majken_r

@Se klart Vilket fint inlägg, kanske för att jag tycks dras till samma intressen. Trädgård, drömmer mig iväg ofta till blommor och annat jag vill så och plantera. Råbiff, älskar! Låter som du får en god lördag👌🏼 Grattis till dina år🎈

Profile picture for user Se klart

Vad kul @majken, blomsäsongen är verkligen något att se fram emot 🌱 känns i hela kroppen. Råbiffen blev mycket god, har gjort om en variant som jag åt på restaurang med rostade mandelspån samt tryffelolja och lite annat, inte svårt men lite pilligt och passar att göra för ett fåtal (vet jag eftersom jag även lagat den till många och då fått skavsår av att småtärna så mycket kött…)
Idag är sista dagen av ledighet och det känns bra att komma igång med vardagen och nyttigt leverne efter två veckor ledigt.
Ser lite nyfiket fram emot vad våren ska komma med. Längtar och ser fram emot att komma i mina kläder utan stånk, att röra på mig och få energi av att skippa socker och mumsande.
Efter tre års nykterhet slutar jag räkna nånting- men möjligen år som går. Det har tagit tid att lämna detta kapitel bakom sig, men nu är jag där. Kram och njut av söndagen!

Profile picture for user majken_r

@Se klart Åh, låter som en ljuvlig råbiff!
Har spenderat förmiddagen med en ny trädgårds-app blandat med blädder i ny kokbok. Har energi och ser fram emot nya tag. Ska till gymmet om ett tag, mjukstart. Sen lite kvällsyoga, blivit nödvändig sen oron satt sig i övre delen av ryggen. Så har gott hopp, mitt i allt, om att året kommer bli fint. Ser också fram emot när jag kan se tillbaks och inse att jag varit fri från vin i tre år🙏🏼 Så glad att du, och de andra nyktra här, delar och inspirerar🍀🌷

Profile picture for user Charlie70

@Se klart ja, det har tagit tid att lämna alkoholen bakom sig. Även om allt blir lättare och lättare för varje dag som går så känner jag själv att jag även fortsatt behöver lägga en liten tanke på det då och då för att inte riskera falla tillbaka. Fint med vår/sommarplanering för växterna. Jag har inget sådant projekt men har i varje fall bokat sommarsemestern för mig och barnen. Den ser vi fram emot!
Kram!

Profile picture for user Se klart

@charlie, jag tror man ska se till att hålla sig ajour med sina tankar och inte slarva- jag upprepar då och då i skallen; att just det, jag är ju bara en sån som inte kan dricka ett glas. Jag tänker inte så ofta på det medvetet, men märker att tankarna liksom smyger igenom hjärnan med jämna mellanrum.
Blomtiden- både så underbar och rätt jobbig, pockande rabatter, så mycket pyssel. Men också så värdefullt och otroligt att se allt växa lite för varje dag. Som livet är, lite grann.
Idag är det grått, grått hos mig. Lagar gul fisksoppa. Kram på er!

Profile picture for user Se klart

Var på systemet idag pga middag för några kollegor. ”Vin till räksoppa” - jag fick ett par förslag och sa, ”jag tar det första, jag dricker ju inte själv så jag litar på dig”.
Jag går i princip aldrig på systemet och jag tycker INTE om att göra det.
Nyttig-livet dag två. Fastade hela dagen pga räksoppan som var något stinn av grädde.
Tacksam idag för:
Att jag har ett hem som jag tycker så mycket om. Aldrig har jag haft möjlighet att bo så fint (obs- ej jacuzzi-eller annat lyx men högt i tak och inga skavanker)
Jag njuter av det.
Jag är tacksam över mitt kompisgäng som jag känt länge, och för att vi ses så regelbundet. Det är varmt, snällt, (nästan helnyktert pga vardag och normala människor dricker max 2 glas vin en vardag..) Jag försöker tänka på att säga hur mycket jag uppskattar vår vänskap! Jag försöker tänka på värdet av att göra något för andra- alltså det rent existensiella i att vi blir lyckligare av att vara hjälpsamma (ej utplåna oss själva men det är ingen risk för mig)
Jag är extra tacksam idag att jag är nykter. När jag läser inlägg från nykomlingar så påminns jag om hur jobbigt det var i början- och att jag då- inte kunde veta hur det skulle gå? Att det gick. Inget världsligt kan riktigt komma åt en då. Det finns en krockkudde av själv- omhändertagande runt varje människa som tagit beslut om att sluta dricka. Jag ser det klart och tydligt.
Godnatt forumgänget. 😴

Profile picture for user Se klart

Idag försov jag mig
Jag har inga fysiska möten så jag jobbar hemma idag och tar en Treo för huvudvärken och taggar ner, rasande väder där ute. Katterna välter vaser och gör sig till.
Tänkte på: alla de dagar man inte varit på toppen av sin förmåga (bakis) men ändå jobbat som en dåre för att kompensera (men måste ändå varit bristfälligt).
Så idag bejakar jag mellandagen. 😊

Profile picture for user Se klart

Oj vilken fartig vecka. Igår- fredagkväll hemma med hämtsushi och lite godis- en underbar utandning. Och att vakna ”pigg på dagen” denna morgon. Hämtat upp ett av barnbarnen och straxt på landet för att plocka ner julen och inventera mina fröer 🌱 Ska testa att vinterså i år, kan liksom inte förså när jag pendlar mellan landet och stan. Och även om det finns mycket fina plantor att köpa- så vill jag ju välja mina egna blommor. (Intresseklubben kan anteckna ordentligt nu 👵🏻🤔)
Veckan: plugg, massa jobb, bokklubb, diet, och en ny tjänst. Till sist.
Jag tror det är första gången jag byter jobb som inte är MER utan lite mindre (ansvar). Efter att ha gått igenom- verkligen känt- ilska, besvikelse, lite sorg. Så har känslans roulette-pinne stannar på BRA. Skönt. Liiite vilsamt- inte massor av utmaningar, nytt och MÅNGA medarbetare… Nåt nytt för mig. Kanske är det nu som karriären liksom sluttar nedåt, men å andra sidan ska jag ju bara jobba några år till. Det ”nya” jobbet har jag egentligen haft länge- men nu ska jag fokusera mer på operativt arbete och se till att fortsätta leverera resultat (vinster). Det är ju ett jobb som jag har i ryggmärgen, så jag tänker att det blir kul att undersöka hur jag kan förfina det?
Företagsekonomiskt är det slöseri- men jag är inte chef över detta bygge.
Min sinnesro känns så viktig nu. Mitt plugg, barnbarnen (nytt i mars om allt går väl). Och jag. Jag känns viktig.
Jag hade aldrig aldrig varit där jag är idag, om jag hade fortsatt dricka. Jag vänder och vrider på livets små skeenden. Det är spännande, och just nu- vilsamt.
Ha en fin dag, här regnar det, men sol inne. ☀️
(Ps. Jag får behålla min lön trots det minskade ansvaret.)

Profile picture for user Geggan

@Se klart grattis till nya jobbet! Det är naturligt att det lite smalnar av mot slutet. Andra vill in. Och med inte så många år kvar blir man lite av en lame duck. Andra kan liksom inte använda en som hävstång och skrytobjekt och då lugnar allt ner sig. Jag tog det ytterst lugnt sista åren- tyvärr med massor av tid att istället dricka. Hm.

Profile picture for user Sattva

@Se klart Grattis till jobbet!! Så skönt att det landat i något som känns rätt o bra🌸
Ha, ha först läste jag att det hade varit en fattig vecka, istället för fartig. Och tänkte direkt att det är ett "Se klart-uttryck" för att drt vsrit mindre än vanligt, och att det är bra. För det är min grundkänsla för dig- att du är påväg att växla ner, på ett bra sätt. Att du har koll på läget. Mår bra.
❣️🌸❣️🌸

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Låter helt perfekt - mindre ansvar med bibehållen lön och fokus på kärnverksamheten! Du kommer nog hitta utmaningar längs med vägen. Alltid är det några projekt som behöver styras upp. Lära upp nya förmågor är viktigt också, det har jag erbjudit mig att göra.

Kram 🐘

Profile picture for user Varafrisk

@Se klart Grattis till det nya jobbet💫Det låter positivt! Och, det är klart att du är viktig…allra viktigast i ditt liv🙏🏻

Till ngt helt annat…vad är det nu du kallar klubben igen där intresset är odling? Tänker att jag kan byta ut alkoholen nu mot lite mer odling och trädgård🌿

Ha en fin söndag🥰

Profile picture for user vår2022

@Se klart Grattis till ny tjänst, bibehållen lön och det kan vara skönt med mindre ansvar, då får du mer tid med din trädgård😁. Din sinnesro är det viktigaste och att du ser dig själv som viktig, för dig själv och för familjen. Sinnesro får man verkligen inte av att dricka och som du säger hade du inte varit där du är annars. Livet är för viktigt men alla små skeenden och det är verkligen värt att vara nykter i det.

Ha en fin söndag!❤️

Profile picture for user Se klart

Tack @geggan @sattva @andrahalvlek @varafrisk och @vår2022 för omtanke och goda råd. Jag har fått så många nya perspektiv av detta forumhäng under de här tre viktiga åren. Tar till mig en tanke här och där, och så just detta att det finns så många olika sätt att leva livet. Yoga, hundar, olika sorters relationer med barn- och partners (det skriver vi iofs inte så mycket om).
Jag tänker- har kommit att tänka- att livet är något sorts flöde och man får liksom bara hänga med- vilket inte ska förväxlas med att vara ett rö för vinden. Jag menar snarare att liksom inte hänga fast vid stenar eller skrymslen man hamnat i, utan istället simma på, våga släppa taget.
Det kan ju låta paradoxalt sett till det jag just beskrivit- och jag tänker ju inte att jag ska växla ner så att det blir tråkigt (helt säkert kommer nya projekt min väg…) men att lite grann, som jag tror jag ”pratade” om med Satttva här- att vid något läge har tankarna gjort sitt. Då måste något annat träda i kraft- som man kanske inte själv styr över.
Fattigt har det kanske inte varit men med min stränga diet och köpstopp så har det varit väl anpassat till årets knaprigaste månad. Julen är ett slukhål i denna familj, men jag lyckas spara till jul och sommar numera (när barnen bodde hemma fanns noll utrymmme till sånt..alla pengar tog alltid slut- alldeles för tidigt i månaden)

@varafrisk, så kul om du kommer igång med lite lustfylld odling. När jag skriver om intresseklubben- så är det ett gammalt uttryck från när jag var typ tonåring. När man babblar på om sånt som kanske inte intresserar nån annan… (mina olika lökar, frön, eller för all del plagg och skor…)
Så det har just inte med odling att göra alls😍! Spanar just nu i Hanna Wendelbos bok om blommor- och inspireras. Samtidigt orkar jag inte med FÖR duktiga människor som dessutom har odling som jobb, vi vanliga har ju begränsad tid och råd.
På Facebook tycker jag att gruppen Farbror Gröns trädgårdsland är toppen, men det finns ju en miljard grupper att inspireras av. Du kan ju det mesta men alltid kul att få inspiration.
Är mör efter en aktiv helg, tog med ett stycke småbarn till landet som förgyllde helgen, ibland är det fint att ha dem en och en. Nu har jag kört en vecka med sträng diet och det känns mycket bra! Tänker att 8 kilo ska bort- och det ska väl inte ta mer än 3 månader.
Ha en skön kväll alla kämpar och bananskalsåkare! ❣️🌱

Profile picture for user Se klart

Varning för långt och icke-alkoholrelaterat alls…
Mitt projekt just nu- viktnedgång- är eftersträvansvärt att lyckas med. När jag drar igång nåt sånt vet jag att jag inte ger upp förrän kanske ett par kilo innan målvikt, men då är jag nöjd. Min främsta erfarenhet är att jag - iaf de senaste 20 åren- varit normalviktig- periodvis ganska smal. Har tränat mycket, ätit ”typ” lchf men jag gillar ju verkligen mat så har ätit det mesta. När jag drack var jag aldrig sugen på sött.
Nu var det ett år av: unna sig allt man är sugen på. Sen ett år av att gå ner och hålla vikten (fasta funkade bra för mig, typ 18:8) Men sen skulle jag säga att det varit ett orimligt ”unn” detta tredje år. Jag är inte så stor eller lång så några kilo här och där- blir lätt känslan av en fyrkantig gumma.
Har kört kalori-app tidigare och gör också denna gång.
Kruxet är snarare att jag får i mig för lite, och för lite grönsaker/nyttigheter. På ett helt annat sätt än tex med drickandet, kan jag stänga av helt- men då försvinner nästan alla hungerkänslor och jag petar i mig.
Jag har kört denna kalori- metod förr, och går ner, kommer igång med träning, håller vikten. Sen knaprar jag långsamt upp den igen. Träningen flyter ut (pandemin var hemsk på så sätt)
Jag kan inte säga att inget varit hållbart för av de senaste 20 åren har jag bara ”bantat” 4-5 tillfällen. Det är liksom inte omtag på omtag. Jag gillar grönsaker- men med goda dressingar. Jag gillar fisk- men med god sås! Om det inte är speciellt gott- eller för tråkigt att äta (blad) så tappar jag lusten och äter hellre ingenting. Eller en skål kvarg med valnötter.
Med kalori-räkning missar jag det som håller mig mätt och glad- och pigg.
Jag har inga problem med att bli sugen/hungrig- när jag inte ätit socker på en vecka så finns det inte. Jag har problem att mat slutar vara gott och lustfyllt och kul.
Slutgnällt om detta men ska läsa Geggams och Vårs och Andeahalvlek-strategierna.
Måndagar hörni. Vad gjorde man utan två gosiga katter att skratta åt, klappa, och ha intill sig i sängen. Bliss och bless är det.
Nu godnatt och hoppet lever om att nån gång vakna pigg på morgonen. Kanske blir det imorrn! Kram på er.

Profile picture for user Kennie

Hej,
Det som fick mig att gå ned 15 kg och stanna där var att sluta med mellanmål. Jag äter frukost, lunch och middag. Och på kvällen en rad choklad, minst 70% kakao, om jag är sugen på något. Läste om en undersökning där möss i två grupper fick samma mängd kalorier men fördelat på olika antal tillfällen per dag. De som åt färre tillfällen gick ned i vikt. Hade något att göra med att det är bra för magen att inte ständigt ha mat att jobba med. Jag trodde jag var en person som måste äta för blodsockret, men det tog bara ett par veckor så slutade jag vara hungrig på mellanmål. Sen äter jag väl relativt nyttiga och inte för stora måltider. Men alltid goda med dressingar, såser och ost eller liknande. Det tog typ två år att gå ned 15 kg på det sättet, men det är hållbart.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Kalorimetoden är rätt själsdödande. Jag tror mer på att lägga TILL än att tvinga bort. Tex nötter som mellanmål varje dag, liten tallrik med grönsaker till varje måltid, frukt eller smoothie som kvällsmål. I en smoothie gjord på frusen spenat, blåbär, hallon, lingon, havredryck och kanel/kardemumma får jag i mig en massa nyttigheter, och jag slipper lägga mig hungrig.

Till skillnad från dig har jag en massa kilon jag behöver gå ner. Istället för att sikta stort har jag bestämt mig för att ha delmål. Då känns det inte så överväldigande.

Boktips: ”1-procentmetoden” av James Clear. Superbra bok!

Kram 🐘

Profile picture for user Geggan

@Se klart heja! Det går säkert bra! Men, som jag ofta har sagt, så tycker jag att kolhydratfattigt är mycket bättre. Inte massa fett heller, men då kan man bra äta såser till grönsakerna mm så det blir rejält gott. Lycka till! 🐳

Profile picture for user Sattva

@Se klart Det finns ju så många näringstäta goda såser! Jag gillar rawfood-dressingar. Gjorda av tex cashewnötter, färska kryddor, en skvätt bra olja. Jag har massor av kokböcker hemma, men det mesta finns ju på nätet också.
Kan inte råda dig i viktminskningsbranschen, har aldrig gått på diet i det syftet. Nen jag tror ju att om man drar ner på kalorierna, så bör det man äter både vara näringstätt och gott.
Jag har full tillit till att du hittar din väg i detta!

Profile picture for user Se klart

Tack alla underbara tipsare här, det är vad jag kallar det vidare livet.
Precis som du skriver @sattva är det ju viktigt att det jag äter innehåller rätt näring. Ska spana in raw-såser, har en god vän i yoga-världen (förutom du då 😊) och när hon lagar tex lunch åt mig är det fantastiskt! Ja @andrahalvlek, bra tänk att lägga till. Blir så himla lätt att bara dra ifrån. Och det är ju inte hållbart- vet så väl att det handlar om livet på sikt- alltså som nykter jämfört vita knogar. Gäller bara att applicera detta tänk även på maten… jag blir som sagt otålig och o-hungrig…
@kennie stort tack för tips! Varför ser jag framför mig att du är som en tunn men megastark sparris? Bra jobbat med 15 kilo, och om jag läst rätt kring studier och hur vi äter så finns det många fördelar med att inte äta så ofta. Begreppet autofogi (hm minns ej exakt) som var en Nobelpris-upptäckt visar att städningen av cellerna och förnyelsen- ökar när vi håller upp lite med att äta. Det är därför man tror att kortare tider av fasta har många hälsofördelar.
Jag ska verkligen försöka få till detta med tre mål.
@geggan vet inte om du minns första vågen GI med bearnaise och kålpudding med tjock grädde? Kändes aldrig hälsosamt- men jag har långa perioder just ätit kolhydratfattigt utan att krångla till det, och det har varit ett bra sätt att hålla vikten.
Ser jag till min kalori-budget har jag dessutom råd med god dressing till grönsaker eller sås till fisk- allra helst om jag ser till att röra på mig ordentligt!
Tack för all feedback.
Idag glädjer jag mig åt att vakna pigg vid 06, två katter var hungriga och väckte mig med små snälla bett i benet! Under täcket alltså. Gulligt. Nu har de ärit1 och somnat på strategiska platser med överblick- de kan ju alltid inbilla sig att något spännande kan hända här…
Kram och ha en fin dag nu 😍🥕

Profile picture for user majken_r

@Se klart Det är skönt att hänga med i din och @Andrahalvlek hälsoresor. Befinner mig sen några år på den resan. Aldrig haft viktproblem men velat bli mer sund, träna mer och yoga. Leva med meditation som en mer självklar ingrediens i livet. Där är jag numer. Nu märker jag att jag måste äta mer, och mer grönt.
Nåja, känns gott att ”hänga” med er och andra här inne. Nu blir det lite frukost.
Ps jag kör 16:8 tre dagar i veckan.
Kram!

Profile picture for user vår2022

@Se klart Förstår hur det är med katterna som joxar och har sig och biter dig snällt för att de vill ha mat. Min valp kan man säga får frispel på morgonen efter maten. Vill tugga och bita på allt helt frenetiskt och crazy. Jag kan falla i gapskratt när den lilla parveln kör på. Dock måste ju gränser sättas på en gång och det kan göra rejält ont med ett bett av de sylvassa små tänderna. Otroligt hur lättlärda han är ändå knappt 9 veckor gammal. Slutar direkt vid en tydlig tillsägning. Och han sover faktiskt hela natten!

Jag äter samma lunch varje dag😁. Vanilj kvarg som jag aldrig ledsnar på, två fröknäcke med Bregott, massor av purjolök, skinka och ost. Även billigt och lätt att ta med sig till jobbet. Om jag tränat, springer innan lunch om jag jobbar hemma eller på helgen, så lägger jag till en vanlig knäckemacka också. Äter inte frukost men kaffe med grädde i. Det håller jag mig på till lunchen. Sedan middag, undviker pasta, ris och potatis och lägger till blomkål eller kokt broccoli. Kokar den så att den är krispig och häller på olivolja och salt. Själva roten är supergod! Eller vitkål som jag strimlar med olja och salt på. Det kan var kött eller fisk till. Min vikt kan pendla med något kilo upp och det kan bero på att jag inte hunnit träna på några dagar eller vattenansamling. Eller att jag äter för mycket kolhydrater av något slag. Det brukar sedan rätta till sig med kilo ner och den stadiga vikten jag vill hålla. Det där med rawfood-såser ska jag kika på, det lät gott.

Ha en fin dag❤️

Profile picture for user Kennie

Hehe, nej sparrissmal är jag inte..Men normalviktig enligt BMI. Känner framför allt att viktnedgången gav mig tillbaks mitt naturliga driv i steget, och det är lättare att jogga.

Profile picture for user Geggan

@Se klart jag tycker det verkar som om du har precis alla verktyg du behöver. Vad man kan behöva fundera på är exakt vad som gör att man går upp lite sakta? Och sen fatta lite nödvändiga och långsiktiga beslut. Och framförallt hålla dem. För mig handlar det om smörgås. Så jag har helt enkelt kissed it goodbye, för gott. Äter två frökex med pålägg till frukost. Får äta en macka i veckan. Den hemska sanningen är ju att man behöver allt mindre mat med stigande ålder. Så anpassning är nödvändig! Lycka till!

Profile picture for user Se klart

Tack för så himla bra råd och pepp! Jag tror att det är en viktig grej detta att långsiktigt ändra vissa vanor. När jag slutade dricka blev det: anything goes (godis! glass!) Och nu har jag bytt ut kvällsmålet Ben&Jerrys mot bär/keso/finncrisp, inga större problem.
Bara att hålla i det.
Jag är också för dålig på grönsaker denna tid. Så nu ska jag testa smoothie-spåret cirka 15 år efter hypen…
Jag närmar mig 2 veckor utan avsteg och jag mår bra! Haft en del huvudvärk och det tror jag faktiskt är sockret som utgått. Brallorna sitter lösare och det är ju en bra grej- det påtagliga. Jag har stundtals (jul och nyår) känt mig som en SMEG-kyl på två ben. Nu lite mer åt Electrolux…
Ha en fin dag ☀️

Profile picture for user Se klart

Fönstret ovanför min balkong speglar himlen som faktiskt är blå ☀️
Idag blir det jobb hemma- är snuvig men inte sjuk- har otroligt nog klarat mig från sjukdom hela vintern.
I helgen ska jag gå långa promenader med lånad hund- då kan jag äta hasselbackspotatis, lite choklad (lex @kennie) rostat bröd med ost och lite marmelad.
Ett vinterbad är inplanerat.
Ja ni hör ju att det finns inte plats för baksmälla- och det finns inget med en flaska vin som skulle göra denna helg bättre. Tvärtom. Ha en fin fredag! ☀️

Profile picture for user Se klart

Rosa himmel!
Vaknade redan vid 06 idag och det är rätt skönt för då vet jag redan när jag vaknar- att jag kommer ha lätt att somna ikväll.
Pluggar mitt lilla plugg-projekt och här på landet är det alldeles vitt av snö.
Katterna leker i badkaret 😻
Har gäster här och mannen meddelade just att han känner sig bakis… mycket ovanligt.
Tyst i huset så jag ligger kvar en stund och njuter av min stund. Helga vilodagen 😍

Profile picture for user Sattva

@Se klart Att vakna tidigt av sig själv är jätteskönt! Jag går alltid upp tidigt på söndagmornar, dels för att yoga, men också för att ge mig bästa förutsättningarna för en bra sömn söndag- måndag. Man kan inte ha kakan o äta den. Iaf min hjärna klarar inte sovmorgon o sedan en vardagstidig kväll isäng. "Förr" försökte jag förlänga söndagen/ förtränga att arbetsveckan skulle komma genom att vara uppe länge på söndagskvällen. Och då "bara" 2-3 glas vin. Det var ju i princip som att somna nykter🤣😳😵‍💫. Så var jag också dödstrött måndag morgon. Smart Sattva😮.
Njut av din söndag!❣️

Profile picture for user Se klart

Sant @sattva, tyckte först att det jag skrev lät konstigt- tänka på nattsömnen när man vaknar, men eftersom sömn till och från är en/ett? issue så känns det så himla skönt att njuta av en lång dag, och sen bli trött i rätt tid. Njutit av lång frukost och lång promenad, nu en kort vila. 😍

Profile picture for user Se klart

Jag kryper närmare pensionsvanorna- vill helst lägga mig kl 22 och maxa min förmiddag/tidig em, och sen vara ner lite smått
Dieten tuffar på, liksom plugget men det är jämnt skägg att hinna med detta- har hemskt mycket att göra på jobbet i övergången mellan två tjänster.
Men jag är bra på att andas och coola ner uppvarvade medarbetare.
Kikar in och glädjs över allas framsteg och kämp, så starkt. De första veckorna tänker man ibland- är jag en av de som kommer klara det? Den enda som kan bestämma över det- är man själv. Katterna något avmätta då vi haft den dåliga smaken att ha svansdragare, 3 år, på besök.
Nu släcker jag ner denna dag, godnatt!

Profile picture for user Se klart

Ja @sattva imorrn kommer slarv-bärarna och härjar men också gosar väldigt mycket med katterna.
Har spenderat min lediga kväll med att se hotell Romantik vilket jag tyckte var varm och snällt och spännande. Människor! Livet. Fint.
Idag går jag all in på pensions-stilen då jag ligger i sängen as we speak. Orkar helt enkelt inte med att vara trött om morgnarna (har dessutom plugg nu som måste hinnas med då) så jag ska testa tidigt upp- tidigt i säng. Katterna brukar hänga med mig till sängen men nu var det tomt här.
Stretar på med kaloriröknandet, går utmärkt. Får underkänt på FISK och fibrer (är det lite ordentliga grönsaker tro?)
Ska väga mig på måndag- då bör jag ha gått ner ett par kilo så jag står ut med siffrorna på vågen, så knäpp är jag.
Sov gott alla som kämpar och alla som glider fram i nyktert rus av att slippa dricka. Kan inte för mitt liv fatta vad jag såg i denna trolldricka. Så fasansfullt det faktiskt var.
Allt är förlåtet och inget är glömt. Kram ❤️

Profile picture for user Se klart

Godmorgon alla kaffesörplare
Vaknade tidigt av buff och skuff från hungrig katt men det passar bra då vi ska till landet och vittja musfällor och lite annat
Imorgon har vi hela familjen hemma så det blir pyssel med det.
Jag följer händelser vid vatten som jag tycker är makalöst bra.
Har ni tagit mig samman- efter tre veckors strikt diet- att ställa mig på vågen
En acceptabel startvikt att börja med, hehe
Märker dock vad bara tre veckor gör med sockersug och slentrian-mumsande, åt lite mörk choklad igår (tack @kennie) och det var tillräckligt. Tackar mig själv och forumet så gott som dagligen- att jag har ynnesten att vara nykter. Min hjärna mår bra, igår jublade den av fredagskänsla, och idag vaknar jag pigg och glad att jag har en ledig dag framför mig. Ska greja med mina trädgårdritningar. Laga en pastasås till imorgon, och PLUGGA…
Helg = både SvD och DN papperstidning. Prassligt lyx!
Njut av lördagen 😍

Profile picture for user majken_r

@Se klart Godmorgon☕️ Började se Händelser men fick sluta, blev för mörkt just nu..för bra😅 Trädgårdsritningar däremot, det klarar jag! Låg och kollade trädgårdsland-inspiration på Pinterest igår🌱🥕 Nu blir det gym för mig och sen häng med familjen, önskar dig en fin dag!

Profile picture for user Sattva

@Se klart Mörk choklad är ju dessutom proppat med antioxidanter! Och serotoninhöjande har jag för mig🧐. Kakao i sig är faktiskt inte dumt, av bra kvalitet.
Ha det riktigt mysigt på landet! Själv har jag haft sovmorgon o ska också bara njuta av dagen🌸❣️

Profile picture for user Se klart

Jag anammade även mörk-choklad-metoden igår kväll @sattva @kennie, något mer men igår var en mörk dag ur dietperspektiv med middag hos goda vänner och det skulle aldrig falla mig in att inte äta sånt som andra lagat åt mig och bjuder på, även om jag håller det måttligt.
Idag är en ny dag och nya kalorier att hålla ordning på- ljust bröd och Bregott känns ju som två grejer man inte ska ”overdo”…
Men min kropp svarar fint på mina ansträngningar- en VÄLDIGT snäll kropp f ö med noll protester förutom lite snuva.
Idag blir det trädgårdsprepp- kaffe och sen tidig hemfärd för att hinna preppa middag till vår familj.
Träffade en av mina bästa vänner igår som kämpar med en nyupptäckt cancer. Där behandlingar mm inte är fastställd och kanske behövs detta inte ens. Men oron finns såklart där. Livet 55+ är växlande molnighet- det är vädret i denna livsfas och vi gör vårt bästa för att slänga upp näsan i solen när den tittar fram 🙏🏻
Kram på er alla! 🌱

Profile picture for user Varafrisk

@Se klart Låter som att söndagen kan bli en fin dag👌🏼

Så tufft för din vän…styrka t henne❤️Ja, den ålder vi befinner oss i nu är lite lurig.

Vi åker t Stockholm nästa helg. Det blir min man och jag. Vi ska bo på St Eriksgatan. Tips på lunch- och kvällsrestaurang? Kanske ngt mysigt fik?

Ha en fin söndag!

Kram🥰

Profile picture for user Se klart

Hej @varafrisk
Vad mysigt! Sankt Eriksgatan är ju lång- sträcker sig från Rålambshovsparken till Hagastaden typ. 🤗 Så den går genom flera stadsdelar.
På Kungsholmen-sidan finns mysiga ciao ciao (goda pizzor) (adress Hantverkargatan), en ny Vetekatten har öppnat, straxt innan St Eriksbron.
Mihn Mat (vid Vasaparken) har väldigt god vietnamesiskt mat, rekommenderas!
Ska man lyxa till det så ligger restaurang Portal på St Eriksplan- underbar mat, jättefin miljö.
Om man är på St eriksgatan mot Norrtull (ligger bla a ett Elite hotel där) så vet jag Bon Bon Hue som också har jättegod vietnamesisk mat. Men skulle snarare dra mig mot St Eriksplan- Portal då eller Café Colette som är en fransk kvarterskrog.
Ja, finns massor att välja på, helt enkelt, och beror ju lite på vad man är ute efter.
Mitt på Sankt Eriksplan ligger Cajsa Warg, härlig matbutik med goda ostar och annat om man vill köpa med hem.
Där ligger också Bio capitol, Stockholms absolut finaste biograf.
Ja du hör, hoppas du hittar något som passar er. Kram 🤗

Profile picture for user Varafrisk

@Geggan @Se klart
Tack för alla tips🙏🏻 Det kan säkert bli ngt av dessa olika alternativ👍🏻 Efter dopet på lördagseftermiddagen blir vi bjudna på mat på Fattighuset. Ser verkligen fram emot att åka bort och att få komma t Stockholm. Behöver inte göra så mycket utan själva miljön, titta på alla människor och äta gott är så fullt tillräckligt för mig och min man. Det viktigaste är att vara nykter och så dom jag känner nu så ska jag klara det.

Kram🛁

Profile picture for user Se klart

God morgon,
Det räcker fint för mig med att flanera i en stadsdel, och äta gott, behöver liksom inte åka till Livrustkammaren (även om det iofs var 50 år sen jag var där…)
Veckan drar igång med fart, möten här hela fm och fixa naglarna på lunchen.
Ha en bra måndag allihop 💪🏻

Profile picture for user Se klart

Det hände mig en grej härom dagen, var ute ett ärende på lunchen och passerade en man som höll ett 6-pack öl i famnen.
Först tänkte jag att det var mitt på dagen- så knäppt att gå omkring med öl. Sen fick jag en så kväljande känsla. Tänkte på den där vidriga avslagna slatten i botten av varje glas eller burk. Öl har inte direkt varit min dryck men jag kände sån fysisk avsmak. Jag tänkte samma tankar några gånger för att mala ner den där känslan för evigt.
Idag var jag på aw med jobbet och först när jag kom hem- kom jag på att alla andra drack alkohol, det- ja, jag tänker inte ens på det.
Jag dietar mig genom dagarna och på väg hem idag doftade det pizza i hissen. Gott!
Det kan jag ju äta sen eller imorrn för den delen. Men alkohol? Aldrig aldrig mer.
Som en stor stadig rauk i mitt inre. Jag saknar inget- jag är BARA tacksam för vad det nyktra livet har givit mig helt gratis.
Alla mina morgnar. Alla kvällar.
Katter, små barnbarn, trädgård, forumvänner som betyder så mycket. Och några extra kilon att tampas med då.
Jag kunde omöjligt förstå hur mycket bättre allt skulle bli. 🌱

Profile picture for user Torn

@Se klart Hej!👋 Det är samma här. Jag tänker inte på att andra dricker numera. Som på nyårsafton sist tex. Dom andra drack nog alkohol, men om det var vin eller öl eller bubbel till maten har jag inget minne av alls.😂 Grym skillnad mot det första nyktra året. Då hände det t.o.m. att jag noterade hur många glas andra drack!😅 Och det här med att jag blev trött snabbare under sena kvällar när andra dricker är också ett minne blott för egen del sedan länge. Jag är snarare piggare än dem som dricker har jag konstaterat. 🧐 Det hänger nog ihop med att jag är så avslappnad och har det trevligt och kul. Det finns inte på kartan att jag någonsin ska börja dricka igen känns det som. Men att läsa lite bland nykomlingarna här på forumet är säkert bra. Så jag inte glömmer hur hemskt mitt förra liv var.

Ha det bra! 🤗

Profile picture for user Se klart

God morgon @torn och alla early birds
Kattväckning här 05:40, så mysigt att vakna då. Baristan öppnar som sagt först nu så jag gjorde mitt eget kaffe idag,
@torn jag blir nog fortare trött- men det kan också vara att jag faktiskt blir lite uttråkad av att sitta still många timmar? Och dricka nåt? När man är nykter känns det ju lite… apart.
Nej aldrig mer, och det är bra att minnas så som man gör när man läser hos nykomlingar- och jag tror att det är bra att dela med sig lite av det man/vi har erfarit-fungerar. Dvs att inte ta något första glad. Järnridån. Resten kommer sen!
Kram 🤗

Profile picture for user Sattva

@Se klart För mig är det tragiken bakom som skaver mest. Dessa trasiga människor som liksom kippar efter andan. Nej jag säger som du o Torn, aldrig mer!!

Såg förresten gårdagens avsnitt Anders Hansens program om hjärnan. Om plasticitet, hjärnans förmåga till förändring. Spännande!
🌸🍃❣️

Profile picture for user Se klart

Igår hade jag en annan spännande upplevelse i om byte av- eller tillträde till en ny tjänst. Mindre formellt ansvar även om jag kommer ha fullt upp- men inte lika mycket HR-Admin-grejer, tex
Inte lika mycket möten. Jag kommer att äga min egen kalender i högre utsträckning.
När jag kom hem igår efter en kort aw så kände jag mig så otroligt lättad! Jag insåg att det kanske/troligen/jo- faktiskt är en start i processen trappa ner.
Jag har så mycket annat i livet nu. Jag som alltid tänkt att jag typ aldrig ska sluta jobba..: tänk vad mycket utveckling som kommer relativt sent i livet. Att få fortsätta växa och upptäcka nytt. Att få känna att kliva ner- är att kliva upp i en annan del av livet. Jag är häpen, haha.
Ha en fin dag! ☀️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Se klart Precis så känner jag också. Alla dessa möten som jag kommer slippa - hurra! Jag kan bara jobba med det jag älskar att göra - redigera snygga sidor 🥰 Jag njuter av det lika mycket nu som när jag började med det jobbet 1992. Känner en pirrig förväntan inför att jag börjar med varje sida - och en pirrig nöjdhet när jag är klar. Tänka att få känna så på jobbet varje dag! Tekniken har avancerat massor och vi är otroligt många färre som gör det jobbet, men tänket när man gör sidan och tillfredsställelsen när man är klar är densamma. Det är skapandeprocess, som jag verkligen mår bra av 😍

Kram 🐘

Profile picture for user Torn

@Se klart Godmorgon! 🤗 Det låter härligt med nedtrappning av jobbet! En väldigt stor skillnad i ditt mindset mot när vi började resan här måste jag erkänna. 😅

@Sattva, ja vilken befrielse det är att säga aldrig mer alkohol! 🤗

Kram

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Det är så härligt att läsa när ni skriver aldrig mer❣️Jag vill också skriva aldrig mer men det känns som att det är farliga ord, hur kom ni över rädslan av att jinxa det?
Jag vill aldrig mer dricka men av någon anledning är jag rädd, typ som att någon skulle hälla ner det i halsen på mig. Jag förstår inte rädslan? Något ni känner igen? Jag har några dagar kvar till 6 nyktra månader kanske är jag så rädd för att jag har för lite tid i ryggen, för lite erfarenhet?

Kram❤️

Profile picture for user vår2022

@Se klart God morgon! Hundväckning här vid 06. Morgonpink och frukost sedan lite rulle på valpen som attackerar den äldre tills han blir trött och vill vila igen. Jag blir också fortare trött och uttråkad på fest numera. Jag vill inte komma i sängs alltför sent heller för jag vill ta vara på nästkommande dag och vakna tidigt. Jag märker fortfarande att andra dricker vin eller öl, men jag är bara så nöjd över att det glaset inte tillhör mig och slipper bli påverkad, bli bakis och få ångest. Jag känner mig så fräsch och ler inombords över det. Brukar fråga grannen om han ska med på en löptur nästa morgon, men det vill han inte😂.

Fint att du ser positivt på ditt nya uppdrag och tjänst. Låter skönt att slippa admin och HR och kunna styra över din egna tid bättre. Ha en fin dag!❤️

Profile picture for user vår2022

@Himmelellerhelvette Jag har sagt aldrig mer rätt tidigt. Det är för mig motiverande och ger mig makten att själv bestämma om jag ska dricka eller inte. Jag är bossen. För mig är det en tydlig gräns som jag inte tänker överskrida och riskera att bli ett fyllo igen. Om denna gräns inte fanns skulle dörren inte vara stängd ordentligt och det tycker jag är läskigt. Jag tänker att kraften som finns i mina tankar är så oerhört starka och därför kan jag säga aldrig mer. Det är också en stark motkraft mot beroende som jag vet kan försöka göra trix, den får mindre luft då. Jag är inte rädd för återfall för jag ska aldrig dit igen och därför kan jag säga aldrig mer! Det är så oerhört klart och tydligt för mig vad som skulle hända om jag drack, det finns noll tvivel om det och den rädslan gör också att jag kan säga aldrig mer!😁

Profile picture for user Sattva

@Himmelellerhelvette Jag sa aldrig mer tidigt också. Jag visste atr den vägen jag var inne på när jag drack skulle leda käpprätt åt avgrunden. Och nu, alltså alkohol vad är det? Ett nervgift. Något vår kropp blir förgiftad av. Hjärnans egen kemi blir helt koko. Varför i himmelens namn skulle jag någonsin igen vilja ha det?

Profile picture for user Sattva

@Se klart Aaahhhh, vilken underbar insikt kring jobbet! Att frikoppla sin självkänsla från jobbet är frihet. En titel eller tungt vägande uppdrag, för vem är det viktigt? Det viktigaste är hur man mår, och i det speglas också hur man är gentemot sin omvärld.

Profile picture for user Torn

@Himmelellerhelvette Du har gjort en fantastiskt bra resa! 🤗 Och du har kommit väldigt långt fort. Så ha lite tålamod bara, så kommer säkert den här genuina ”aldrig mer” känslan hos dig också ska du se.😃

Kram

Profile picture for user Torn

@vår2022 Det var först under år 3 som jag konstaterade på riktigt att, hmm, jag blir ju inte alls utrtråkad , och inte blir jag trött heller.😂 Jag tror att det beror på flera faktorer. Dels att nykterheten känns så fantastiskt naturlig, både för mig själv och andra. Dels att de jag umgås med helt klart dricker mindre själva nuförtiden, kanske inspirerande av mig. 🧐 Detta gör att vi får mycket trevligare ihop helt enkelt, och jag blir inte trött. Det kan med andra ord vara så att du också får ha lite tålamod, och se vad som händer framöver. 😃

Kram

Profile picture for user vår2022

@Torn Ja, så är det säkert😁. Fast är rätt nöjd som det är, komma i säng i tid och upp i tid, i alla fall längtar jag inte efter att sitta uppe halva natten😂. Kan tycka det är trevligt och umgås men vid 23 eller 24 är de nog.

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@vår2022 @Sattva Men jag ser det så solklart hur det skulle bli om jag skulle dricka igen och minnena om hur fruktansvärt dåligt jag mådde innan jag slutade, så jag vill säga aldrig mer men jag undrar om det är så att jag läst någonstans att aldrig säga aldrig för det är inte bra utav någon anledning eller om det är så att jag inte vågar säga det för att jag omedvetet håller en dörr öppen, det är läskigt. Eller är det att jag har halva livet kvar, fyllde 40år nu och att ”aldrig” på 40år låter orimligt långt att säga aldrig till. Jag kanske är en väldigt förståndig 65åring sedan som kan dricka ett glas inte vet jag även om all statistik säger att man aldrig mer kan dricka när man än gång pajat det så som jag gjort.

@Torn Kanske är det bara så som du säger att tiden kommer då jag helt genuint ärligt kan säga aldrig mer.

Stor kram till er underbara härliga❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Himmelellerhelvette Jag tänker på det lite som ett giftaslöfte. Ingen står inför prästen och svamlar om ”kanske vi håller ihop, men jag kan inte lova något”. När man står där känns det som för evigt, vad som händer om 20 år kan ingen sia om.

I början brukade jag lova mig själv att vara nykter inom överskådlig framtid. Det kändes definitivt nog för mig. För varje nykter månad/år känns det mer och mer självklart. Säger som @Sattva: Varför skulle jag vilja dricka nervgift?

Kram 🐘

Profile picture for user Se klart

Godmorgon, vilken härlig diskussion här!
Börjar med att vända mig till dig @himmelochhelvete med att säga att det nog var först i tisdags (om det var då jag skrev) som jag kände i varje cell- att aldrig mer. Tre år tog det.
Jag har ju förstås tänkt ”aldrig mer” men det har varit som en logisk tanke/ en följd av att veta vad som händer om jag dricker= icke önskvärt.
Nu har jag känslan som ett lod i kroppen och det hade jag inte kunnat tvinga fram. Det kommer med tiden, och jag minns också rädslan du beskriver/ var inte alls länge sen jag kände så- som att nån skulle kunna ta ifrån mig allt jag erövrat.
Det funkar ju inte så, men vaksamhet är ju viktig. Att skriva och läsa här hjälper mig att hålla tanken stringent.
Jag känner mest ”sitter ni här och bara sitter” kring drickande människor- jag har verkligen inte tid, finns alldeles för mycket jag vill göra med mitt liv.
Inte jobba ihjäl mig till exempel. Inte vakna med ångest.
I morse var det möjligen en känsla som tangerade åtminstone irritation då herr Katt väckte mig medelst bett i vaderna- under täcket. Hungersnöd! Nu sover han vid fötterna- på täcket. Jag har gjort kaffe och passar på att plugga en timme.
Kram på er och njut av dagen som snart ljusnar, ❤️

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Andrahalvlek Så sant! Inte sjutton står man och svamlar framför prästen!❤️
Nej tack till nervgift!

@Se klart Tack så himla mycket❤️Känns riktigt skönt att läsa att det var så för dig då känner jag mig mer trygg och lugn i att det kommer med tiden❤️Det är som att jag är så rädd om min nykterhet som när jag hade min bebis i famnen. Vill skydda med allt och är livrädd att skada den! Nykterhet efter 6månader är så dyrbart, är så rädd om den, den känns så färsk och oskyddad. Men det är ingen som kan hälla i mig och förstöra för mig, bara jag själv!

Kram❤️

Profile picture for user Se klart

@himmelochhelvete
Ibland skriver jag att detta att bli nykter inte är för tunnisar. Bland annat tänker jag då på den kraft som krävs för att vara BÅDE i rädslan för ett ev återfall, men samtidigt vara i tilliten till: jag bestämmer, jag klarar detta.
Livet är ju för övrigt lite så beskaffat. Oron att bli sjuk eller att någon nära ska drabbas av något. Jämte tilliten till att leva livet så mycket det bara går.
Det är en konst att leva. Det är en utmaning att bli nykter och att hålla sig nykter, men det är sannerligen inte omöjligt. Du fixar detta ❤️ Du vet hur man gör ❤️

Profile picture for user Se klart

Sovmorgon idag. Var helt slut efter den här veckan med en massa jobb och bestyr kring ny organisation (eg inte så mkt extra jobb för mig men övergången innebär just det)
Varit uppe tidigt tidigt, kört på rätt hårt långa dagar. Småbarnshjälp och plugg.
Idag skiner solen från en blå himmel.
Jag har tänkt logga ut från jobbet ungefär snart. Dieten tuffar på och jag minskar lite i vikt varje vecka, är mätt för det mesta och sugen på ”nåt” mest varje kväll och då äter jag kvarg, 7 hasselnötter och hallon.
Whats to klaga på…
Lite som att bli nykter. Jobbet måste göras, genvägar föreligger inte, och så jäkla svårt är det inte heller om man isolerar händelsen.
Nu ska dammsugaren fram här!
Njut av fredag alla kämpar ❤️💪🏻

Profile picture for user Sattva

@Se klart Njut av ledighet, en hel lång helg!!
Själv är det välbehövlig egotid med bara yoga hela helgen här.
Jag är så nyfiken, vad är det du pluggar?
🌸❣️🌷

Profile picture for user Charlie70

@Se klart hoppas du får den härliga helg du förtjänar! Läser att din diet tuffar på. Själv har jag haft en ofrivillig diet i några veckor p.g.a. sjuk. 3 kilo ner resulterade den i. Med tanke på hur lite jag fått i mig tycker jag det är oförtjänt lite men min kropp har helt uppenbarligen bestämt sig för att hålla oerhört hårt i kilona efter 50 :D

Kram!

Profile picture for user Se klart

Tack @sattva och @charlie njut var det här- och håller med om att kroppen håller hårt i dessa kilon, när jag var ung kunde jag TÄNKA att gå ner i vikt, vips hade kilona försvunnit.
Men det har med biologin att göra och östrogenet och omfördelning av kilon. Så- bara att kämpa på, och skönt att du mår bättre @charlie 💪🏻☀️

Profile picture for user Se klart

Hel helg i stan hör icke till det vanliga och min vana trogen vaknade jag mkt tidigt igår, städade flera timmar- kattstöket är märkbart- sen ärenden, och därefter en ambitiös gallerirunda toppad av middag på ny krog. Dyrt (!!) gott som tusan och jättetrevligt umgänge med vänner som drack många glas vin. Vi hade tidig sittning så klockan 21:15 var vi hemma, maken somnade inom 10 min och jag avslutade med choklad denna lördag som ändå var att kasta bort för en diethållare.
Idag har jag kämpat mig till en rejäl sovmorgon, vilket jag behöver nån gång då och då, även om detta att vakna samma tid är en god vana. Får bli en riktigt lång promenad idag- och fasta,
Kram alla! 🥐☀️🤗

Profile picture for user Se klart

Kikar in mitt i veckan, hoppas att alla har det bra, tänker på er @sattva @torn @charlie70 @andrahalvlek och @kavledun
Hur tätt vi gått och hur vi släpper taget- för att det ska vara precis så- kikar in ibland och hejar! Hänger med i de stora viktiga händelserna, men nu rullar det nyktra livet på.
Jag följer ett konto som heter sassysobermum (eller mom? Minns ej) som just idag sammanfattade sina snart 4 nyktra år. Jag kunde känna igen så mycket av osäkerhet och ”vem är jag nu” i början, till att steg för steg bli personen som inte dricker, och hur bra den kostymen så småningom passar. Jag har inte tid, råd eller ro att dricka ett enda glas till i mitt liv. Den vetskapen är lätt att bära!
Nu möte här men först en banan i denna diet-vardag. ✅☀️😍

Profile picture for user Sattva

@Se klart God morgon!
Ja släpper taget är ett bra ord. Kikar in här var o varannan dag, men har inte tid eller behov att göra så mycket mer. Och det är helt ok. ❣️

Profile picture for user Varafrisk

@Se klart Jag har inte varit m er på er nyktra resa fastän jag har skrivit lika länge som några av er. Men, jag har följt er tätt genom att läsa alla era inlägg. Så det är värdefullt att ni finns🙏🏻

Ha en fin torsdag🐬

Kram🥰

Profile picture for user Se klart

Jag tänker på dig med @varafrisk och följer med på din resa! Många som varit med från just ”min början” är ju inte så närvarande längre- och det är ju helt som det ska. Släppa taget hör till att leva livet. Men kan inte säga annat än att jag senast igår begrundade hur det var med @sattvas mamma, en lång stund 😍
Kram på er!

Profile picture for user Sattva

@Se klart Söta du❣️ Det är ganska ordentligt kämpigt med min mamma. Såpass att jag denna veckan tagit en paus från att ha kontakt. Hon skickar de mest aggressiva o anklagande gruppmail till oss barn. Jag har försökt bemöta henne med respekt varje gång, men det går inte fram. Hårda ord i retur. Och sedan kan hon nästa dag höra av sig o prata som vanligt, som om inget hänt. Hon ska göra en ny hjärnröntgen om ett par veckor. Då får vi nog en del svar.

Profile picture for user Se klart

Så tufft @sattva
Min pappa förändrades mycket efter en stroke men han förändrades från att ha varit väldigt ”kantig” till mjuk.
Som barn har man ju ett ansvar men ansvaret har också gränser- egenomsorg- så det låter bra att du kan skärma av.
Nu är det iaf fredag och jag tror och hoppas att du har en vilsam helg att landa i. Kram 🤗