Förstår nog inte riktigt hur man skriver ett inlägg här, väldigt otydlig sida. Iallafall.
Är särbo med pappan till mitt barn i förskoleålder. Pappan är ofta hos oss i min stad pga jobb. Hans jobb är väldigt stressigt och dagen slutar med att han dricker 2-3 liter öl varje kväll. Han sover dessutom väldigt dåligt i veckan och däckar sen på helgen. Jag är numera orolig för att åka bil med honom när han dricker så mycket och sover så lite i veckorna men vågar inte säga nåt. Ska vi åka nånstans på dagen kan han dricka en starköl en timme innan, det tycker han räcker. Om det bara var jag skulle jag inte tveka att lämna men jag kan inte riskera att behöva lämna vårt barn med sin pappa varannan helg. Förutom att han jobbar mycket och är väldigt självupptagen så dricker han ju ännu mer på helgen och har inte särskilt mycket tålamod med vårt barn ens i nyktert tillstånd. Barnet tycker om sin pappa men vill ha distans, vill inte sitta i knä på honom eller krama honom. De har inte fått något sånt band än tyvärr eftersom pappan är så pass ointresserad av barnet. Vad är mina chanser att få ensam vårdnad om jag lämnar? Han har sina stora barn från ett tidigare förhållande varannan helg, de är stora nu men var 7 och 11 i början. Vill ju att vårt barn ska ha en relation med sin pappa men då på dagtid i nyktert tillstånd...

@banankontakt Såg liknande fråga här på annat ställe och tydligen kan du vända dig till soc anonymt med frågor. Dock kan det vara bra att inte vara anonym om du senare vill ha egen vårdnad. Det visar ju att du länge haft oro för hans drickande.
Verkar ju ohållbart som du har det nu… även riskabelt för både er och andra att han kör med alkohol i kroppen.

Familjerätten är skyldiga att ta hänsyn till alla saker som kan påverka barnens hälsa och mående. Det du behöver göra är att prata med socialtjänsten om hans drickande och situationen gällande vårdnad. Barn har rätt att slippa växa upp med en alkoholist som förälder, och det är du som är den nyktra i sammanhanget. Se till att få det dokumenterat vilka problem han har.

@banankontakt
Vilken står situation! Bra att du tänker både här och nu och framåt. Kontakta socialtjänsten där du bor och berätta om hur det är och hur orolig du är att lämna ditt barn ensam med en pappa som inte är nykter. Ett barn ska inte behöva vara med en förälder som är påverkad överhuvudtaget. Att det dessutom verkar vara ett svagt band mellan dem gör inte saken lättare. Allt umgänge ska ske på barnets villkor, det är vägledande. Det är inte alltid man behöver enskild vårdnad, även om det kan kännas tryggast, utan fokus är att umgänget ska ske under trygga förhållanden. En förälder som dricker kan aldrig erbjuda trygga förhållanden.
Lycka till och stå på dig om det behövs!

@banankontakt Jag är i en liknande situation som du. Lever med en alkoholist som är pappa till våra tre barn. Just nu dricker han i smyg dagligen. Jag vill inget hellre än att lämna honom men vågar inte av rädsla för att behöva lämna barnen med honom varannan vecka. Är livrädd att det ska hända barnen något som det är redan nu. Jag vågar knappt åka hemifrån utan att ta med alla barnen av rädsla för att han tex ska sätta sig och köra bil med dem på fyllan (vilket jag misstänker att han gör då och då). Jag är också livrädd för att söka hjälp hos tex soc eller ringa polisen angående misstänkt rattfylla för om han får reda på det så kanske han lämnar mig och då måste jag lämna barnen hos honom hälften av tiden. Sitter i en riktig rävsax och vet inte vad jag ska göra 😟

@Euology Har du pratat med soc ang detta? Vad säger att han får just en sådan rätt till barnen. Alla får inte gemensam vårdnad. Tycker du ska kontakta soc, kan göras även anonymt till en början.
🙏🏻❤️

@Amanda L Tänker eftersom jag inte har några bevis för att han dricker. Skriver upp varje dag vad som händer men vet inte hur mycket det är värt..Skulle önska att han åkte dit på något sätt så det registreras, tex för rattfylla eller att hans arbete reagerar..
Var tidigare på ett samtal på en kvinnojour. Den kvinnan som jobbade där trodde att det måste hända något allvarligt som visar att han missköter barnen innan jag har en chans att få ha dem hos mig på heltid..💕

@Euology Jag tycker ändå att du ska kontakta soc och berätta om din situation. Kvinnojour är kanske inte rätt ställe ändå?
Sen undrar jag var han förvarar spriten, nånstans måste den ju vara. I så fall kan du ju plåta av burkarna. Fast jag tänker att en vårdnadstvist är ju inte precis som en polisutredning. Det är väl mer så att de pratar med er och närstående, gör en bedömning av vad som är bäst för barnen. Tycker ändå du bör prata med soc och fråga vad du kan göra och hur du ska göra. De ska se till barnens bästa.

@Euology

Så bra att du fått kontakt med kvinnojour och har samtal, de har oftast väldigt stor erfarenhet av detta då många våldsutövare har missbruksproblematik också. Kan tänka mig att det funnits och finns spår av psykiskt våld I er relation?
Så bra att du dokumenterar allt, skriv med datum osv osv.
Hur mår barnen?
Kram

@Amanda L Nej kvinnojouren var inte det rätta stället för mig. De hade inte mycket att komma med angående min situation.

Jag fotar alla tomflaskor jag hittar på diverse konstiga ställen. Ska ta tag i att kontakta soc anonymt till att börja med.. Känns så långt ifrån min självbild att vi ska behöva blanda in dem men jag har väl inte mycket till val som situationen är..

@Snödroppen Jag vet inte om det skulle klassas som psykiskt våld. Hans humör är väldigt svajigt just nu, vilket går ut över framförallt mig men även vårt äldsta barn som han inte har mycket tålamod med. Alla problem beror bara på mig enligt honom. Om jag bara var lite mer empatisk, avslappnad och kärleksfull så skulle allt vara bra 😩

Barnen förstår inte att han dricker då han enbart gör det i smyg. De märker säkert att pappa är annorlunda och mer arg och konstig men jag har inte märkt att de skulle må dåligt än så länge. Jag vänder ut och in på mig själv för att kompensera och skydda dem från elände…Frågan är hur länge man orkar när man mår såhär…

@Snödroppen Jag vet inte om det skulle klassas som psykiskt våld. Hans humör är väldigt svajigt just nu, vilket går ut över framförallt mig men även vårt äldsta barn som han inte har mycket tålamod med. Alla problem beror bara på mig enligt honom. Om jag bara var lite mer empatisk, avslappnad och kärleksfull så skulle allt vara bra 😩

Barnen förstår inte att han dricker då han enbart gör det i smyg. De märker säkert att pappa är annorlunda och mer arg och konstig men jag har inte märkt att de skulle må dåligt än så länge. Jag vänder ut och in på mig själv för att kompensera och skydda dem från elände…Frågan är hur länge man orkar när man mår såhär…

@Euology
Varje kommun är skyldiga att hjälpa anhöriga och det finns säkert i din kommun också. Jag skulle rekommendera dig att kontakta de om du känner att du inte får hjälp från kvinnojouren. Det låter som du behöver stöd och det kan ge dig styrka att ta rätt beslut för dig och dina barn, för så här kan ni ju inte leva. Barn förstår väldigt mycket och även om de inte gör det så känner de av och observerar, de håller ju på att lära sig vad livet är och det är inte något bra att växa upp så. Det kan ge sår och trauman som påverkar långt in i vuxenlivet.
Var rädd om dig!