@Sisyfos
Tack för dina kloka rader. Och för drinktipset!
Jag log lite åt dit uttryck att du hoppas att min man "är med på tåget"; det är just vad han är, i dubbel bemärkelse. Även om det var tveksamt för en halvtimme sedan.
Nu är vi på väg till den där minisemestern jag skrev om, och vi sitter på tåget. På väg till stationen sa han "men när vi kommer fram ikväll, kan vi väl dricka lite vin i alla fall, bara ikväll?".
Jag kontrade med att "jag vill ha ett lite längre uppehåll, och vi har ju provat så många minisemestrar med vin i olika mängder - så vi kan väl prova en gång utan?" Och om vi tycker att blir var astråkigt kan vi göra på ett annat sätt nästa gång.
Efter en stunds funderande kom det ett "Ok, jag är med".
Det känns bra, lite spännande. Jag ska försöka hitta en restaurang med bra alkoholfria drinkar (signalvärde att vi ändå får en drink som understryker festligheten) och ostron.
Tror att du har helt rätt i att de som inte dricker för mycket själva struntar fullständigt i om vi väljer alkoholfritt. Eller rent av ser det som något positivt.
Ha det fint!

Igår: Alkoholfri drink i hotellbaren - bartendern lyssnade noga på vad vi ville ha och jobbade omsorgsfullt ihop en syrlig och god drink med många ingredienser.
Sen ostron och god fiskrätt på finrestaurang. Alkoholfritt öl och vin. Insåg att det var första gången utan alkohol på finare restaurang sedan 80-talet och första gången någonsin jag åt ostron utan alkoholhaltig dryck till.
Det ska jag reflektera lite mer över.
Skönt att vakna pigg.

Dag 8
Promenad med vänner, glögg och pepparkaka efteråt.
Skönt och lätt att skippa alkohol. Värmande brasa hemma.
Men känner ett litet sug efter ett riktigt gott rödvin.
Finns inget på ett par dagar nu i alla fall, så suget kanske hinner gå över.

Vad bra och starkt av dig att backa undan när mannen föreslog vin. Det är lätt att tycka att det inte spelar så stor roll, men det gör ju det. Trevligt att ni fick en god drink. Det är viktigt att det finns goda alkoholfria alternativ tänker jag. Jag föredrar alkoholfritt bubbel. I fredags när jag bjöd en kompis på det sa hon att Noseccon var godare än Proseccon hon just druckit.
Det där rödvinssuget, det kanske står för alkojolsuget i största allmänhet. Det är svårt att ersätta rödvin smakmässigt, men såhär i efterhand kan jag ju se att jag har glorifierat smaken och behovet av vin till vissa rätter. Så jag hoppas att ni kör på nu! Det är så mycket att vinna i att inte dricka.

@Sisyfos - tack igen för input.
Ja, visst kan rödvinssuget stå för alkoholsug. Det är till 90 procent rödvin jag har druckit. För att det är så gott, förstås. Gärna upp emot en liter om kvällarna. De sista centiliterna är ju godast...
Har suttit framför brasan på landet ett par kvällar nu. Intimt förknippat med rödvinet; "ett glas rödvin (läs - en liter) framför brasan i vår lilla stuga" - sicken idyll!
Nu dricker jag nyponte istället. Det går väldigt bra.
Men, förhandlingar pågår.
I morgon har vi ett val.
Idag ska jag inte dricka alkohol, i alla fall, och jag hoppas att jag säger samma sak i morgon.

Idag hade vi tänkt att lämna vår lilla stuga och avsluta semestern med ännu en natt på hotell.
Det var det där goda rödvinet till maten på hotellet som jag tänkte mycket på igår.
I morse vaknade vi efter ännu en natt med god och djup sömn och enades om att skippa hotellet och stanna i stugan.
Ännu en lång, lång promenad.
Massor med de av olika slag.
Massor med harmoni.
Ingen alkohol idag heller.

@antonia har vi pratat om brasvinet tidigare du och jag? 🌟
Vill minnas den diskussionen i början av min resa här och ser att vi har varit medlemmar lika länge.
Heja dig- och välkommen tillbaka.
Ps! Kan garantera dig att brasvinet går utmärkt att ersätta även på lång sikt!

@Se klart
Ja, det kan vi säkert ha gjort!
Tack för ditt inlägg. Kul att du hänger kvar här.
Nyponte framför brasan är fantastiskt!
Jag tar en dag i taget just nu, men fint att höra att du klarar dig utan brasvin sedan länge!

Så kom det sig att på dag elva drack jag rödvin igen.
För säkerhets skull en hel flaska.
Jag ångrar det inte. Igår kände jag verkligen av den. Det kändes ungefär som om jag var klädd i kalla och fuktiga kläder hela dagen. Som om jag var lite skitig och hastigt blivit fråntagen den harmoni jag har byggt upp under nyktra dagar.
Jag minns inte ens att något kändes harmoniskt i tisdags när jag skvimpade i mig det där vinet.
Vid 16-tiden igår hörde jag en liten röst inom mig som försökte föreslå ett nytt vinintag.
Det kändes dock inte lockande.
Hela tilltaget, efter det uppehåll jag har haft den här gången, känns i backspegeln onödigt och väldigt oattraktivt.
Och det är ju bra.
Jag känner mig inte på något sätt misslyckad för att jag prövade. Snarare tycker jag mig ha fått ännu fler argument för att låta bli vinet.

majken_r

@Antonia bra bra beskrivning av dagen efter.. ryser av igenkänning. Har också samlat, och samlar, argument och triggers i en inre lista. Skönt att du inte känner sig misslyckad. Kram till dig!

Tillbaka i stan, och de nyktra dagarna känns tyngre här.
Tillvaron är så instängd, med ökad smittspridning av covid känns det som att allt är tråkigt. Det går inte att gå på teater, bio, museum eller restaurang (om man som jag väntar på tredje sprutan, som jag redan borde ha fått om regionen skött sig).
Drar på ett munskydd då och då och tar bussen för att hämta barnbarnen på förskolan. Gör dem besvikna då jag inte vågar stanna och leka.
Promenera i det blöta gråvädret är väl det enda nöje man vågar unna sig. Fast det är snarare en plåga, som jag gör bara för att man bör.
Men, jo, jag vet att det inte hade blivit bättre av att dränka eländet i alkohol.
Jag borde väl skaffa mig en hobby, som man kan utöva i sin karantän. Sticka, virka? Nä. Baka? Nä. Snickra? Nä.
Måla? Möjligen.
Ja, ja. Det sägs att det inte är farligt att ha tråkigt.
Ja, det var bara lite söndagsgnäll från mig.

Det var länge sen jag var här nu. Har inte låtit bli alkohol helt, men nu gör jag det sen några veckor igen. Enklast så. Jag har tittat in och läst lite, men känner mig lite kluven. Ibland känner jag att jag gör alldeles för stor sak av nykterheten när jag skriver här och hänger här.
Om jag i stället bara är i min vardag kanske jag saknar vinet mindre?
Att varje dag hålla på att skriva om alkohol kanske håller ett sug vid liv?
Ja, jag provar lite olika strategier. Ha det fint!

Nu har jag haft ett rätt lågt alkoholintag i över en månad, med mina mått mätt i alla fall.
Har slutat snusa också, är så trött på den ovanan, ett jäkla nollsummespel som inte ger nån särskilt njutning utan bara rullar på, man snusar för att hålla nikotinabstinensen borta.

Och så vaknar jag såhär en måndag då jag inte behöver jobba och är otroligt sugen på en flaska vin vid 10-tiden på morgonen. Rödvin. Gott rödvin, inget surt skit.
Egentligen inte så att jag skulle vilja dricka det såhär dags, oh nej, men jag skulle vilja ha det inplanerat till kvällen.

Men jag vet att om jag skulle gå och köpa den där flaskan så skulle jag råka ta fel och ta en box, ja eller fel och fel -maken vill ju ha något också och även om vi varit återhållsamma båda två ett bra tag så är ju en flaska lite lite att dela på.
Det är ju ändå måndag.
Och när jag kommer hem med flaskan som blev en box är ju klockan över halv fyra och det var - brrr! - riktigt läbbigt kallt därute och då kan det kännas gott med ett glas.

Vid fem har jag bara fått en liten påfyllning och eftersom det nu är dags att laga mat passar ju ett glas matlagningsvin väldigt bra. När maten väl är klar vore det ju märkligt, nästan ett etikettsbrott, att inte fylla på både makens och mitt glas.
Efter varmrätten kommer vi ihåg att vi har en kant av camembert och lite mögelost kvar nånstans i kylskåpet och det känns plötsligt så himla rätt med lite ost efter maten, och till det är ju rödvin väldigt gott, så varsitt glas till slinker ned.
Nu börjar vi tala om hur duktiga vi har varit under den senaste månaden som konsumerat så lite jämfört med hur vi har kunnat hålla på.
Så idag får vara undantaget, varsitt glas godnattvin är vi allt värda.
Sen sover vi dåligt båda två, svettas och väcker varandra flera gånger och drömmer konstiga drömmar.
Jag går upp och gör frukost och känner ångestfyllt på vinboxen som står i hyllan. Den väger nästan ingenting, det kanske är ett och ett halvt glas kvar eller så.

Ja, med denna konsekvensanalys ville jag mest övertyga mig själv om att det inte är nån bra idé att bejaka idén om "en flaska gott rödvin".

Nyponte får det bli idag med.

Det där suget från igår finns kvar lite grann, men mest känns det mesta deppigt.
Det är väl sådana känslor jag (utan större framgång) brukat medicinera med rödvin.
Jag tror att jag har en årstidsdepression, blir ofta väldigt låg och energifattig såhär års.
Då går allt elände i världen rakt in i mig.

Just nu kan jag inte sluta tänka på den hemska arbetsplatsolyckan, hissen i Sundbyberg.
Stackars alla drabbade. Och stackars anhöriga.

Jag undrar vad det är, rent biologiskt, som man saknar när man känner alkoholsug. Dopamin, endorfiner - något mer?

Dopamin kan man ju hålla uppe med kaffe. Men en ytterligare höjd kaffekonsumtion skulle för min del säkert störa nattsömnen. Endorfiner får man genom träning, som jag personligen har svårt att motivera mig till när jag är grundlåg. Avundas dem som skriver om att gå till gymmet, men det är bara inte min grej.