Träningspepp önskas

Profile picture for user Bestemor

Äsch, inte har jag byggt upp nåt hemmagym!
Inte har jag plockat fram:
?‍♀️ hantlarna
?‍♀️ gummiband
?‍♂️ kettlebells
? rockringen
?‍♀️ mattan
? bollen
( jag vet, ingen bild stämmer)
Inte ens bilden av mej själv!
Efter att ha tränat 3ggr i veckan på gym, så att till och med gäddhänget försvunnit ( saknade det häromkvällen ? )
Cyklat flera mil i veckan

Så POFF- gymmet stängde och jag tycks inte klara mej själv längre! ?

Jag vill inte tappa styrkan som jag har byggt upp!
Jag vill verkligen vara stark!
Jag vill fixa träningen själv!

Nån fler i samma läge?
Hör av dej

Profile picture for user Pianisten

Såg att du kikat in i min tråd och letade en träningskompis! Jag är tyvärr inte superaktiv här på forumet längre men jag kikar in med jämna mellanrum och uppdaterar min tråd som en liten dagbok och ibland svarar på lite annat :-)
Har läst en del i dina nyaste trådar och vi har det uppenbart gemensamt att köra med "all in" eller "krasch-läge". Det låter ändå som att du tränat länge och massor och har mycket mer erfarenhet än jag..
Min sista krasch i höstas som blev krascharnas krasch fick äntligen mitt liv att vända och jag lyckades sakta med säkert hitta en liten balans att vila mot och bygga nått på. Denna balansen började med träningen som jag strävat mot att hitta hela mitt liv.
Ur eget perspektiv kan jag bara säga, bromsa, bromsa, bromsa. Vi måste träna på att bromsa i tid, lära oss ta paus och sedan hitta gasknappen igen. Jag tror det är det vi är rädda för när vi inte vågar släppa gasen, att vi inte hittar den igen, på länge. Men det gör man, när man börjar ta hand om sin kropp och för mig är träningen fogen mellan plattorna, den som gör att jag hittar gasen igen, att den lilla nedförsbacken tar slut och jag börjar jogga uppåt igen.
Nu vill jag inte ge massa "tips" eftersom jag förstår att du har mycket erfarenhet av träning, men jag skulle säga att min lösning var att börja om från början och lära mig bromsa. Lära mig att älska och längta till träningen, låta det gå ett par dagar och förstå att kroppen behöver massor av återhämtning när man precis börjat träna igen efter ett längre uppehåll. Se träningen som ett livlångt projekt, inte som en maximal quickfix!
Mitt upplägg: Börjat med två dagar i veckan, som är hugget i sten. Inget kan komma i mellan. Kvällsmöte på jobbet? -Kan inte, jag tränar... Umgås med vänner? -Kanske senare jag skall träna först. osv...
"Träna" på att återhämta och koppla av efter träningen. Våga möta det där suget av vin, som är så svårt att sätta ord på. Bara känn på det och bli vän det. Hur mycket sitter i huvudet och hur mycket sitter i bröstet. Går den där ångestklumpen i bröstet att lätta lite med några djupa andetag? Sen fundera på vad du skulle vilja göra istället, kanske går det att göra även om den där klumpen sitter lite kvar?

Förstår att stängningen av gymmet känns tungt! Vad brukar du göra när du gymmar?

Kramar

Profile picture for user Bestemor

När jag tappade träningen en period, berodde det på utmattning. Jag insåg att jag grät och tränade samtidigt!
Då insåg jag att det var dags att lyssna på kroppen också.
Jag har kroniska smärtor pga. Skador i ryggen.
För att sedan komma igång tog jag små steg med hjälp av fysioterapeut.
Nu har/hade jag börjat se min träning som " mitt jobb" . Jag bara gör det, samma dagar och tider,utan att fundera. Det funkar för mej!
Styrketräning 1 timme på hyfsat tung nivå efter mina förutsättningar. Mest med fria vikter. Så min träning kan mycket väl " flytta hem"
Jag tränar alltid ensam dessutom, så det är bara rutinen som ska klicka igång igen.....
Hur svårt kan det va??️‍♂️

Profile picture for user Pianisten

Det låter ju som att du redan har en bra inställning och rutin på träningen. Förstår hur du tänker med att träningen borde kunna flytta hem också, "det är ju inga problem". För min del så lossande det dock faktiskt när jag började på ett nytt gym trots att jag har ett helt träningsrum hemma med vikter, bänk, skivstångsrack, crosstrainer m.m.
Ett nytt gym öppnade nästan på vägen hem från jobbet i höstas och jag var med från öppningen. Har testat ett par andra under årens lopp men aldrig kommit så långt att jag blivit hemmastadd. Nu ger bara entrén på nya en lycklig känsla "nu är jag här igen, nu kör vi" Inget stör, här är jag för att träna och inget annat liksom. Hemma hemma är förknippat med så många sysslor och det är inte konstigt att man har svårt att ställa om fokus till träning på beställning.
Jag hoppas du lyckas hitta motivationen i alla fall. Kan det inte finnas nått annat tillfälligt gym annars med ett månadskort t.ex?

Profile picture for user Bestemor

Som svar på av Pianisten

Jag bor på " landet" där utbudet av gym är väldigt begränsat....
Jag gillar verkligen källargymmet som har sommarstängt, hahaha.
I dag kanske en lösning kom, min fysioterapeut ska återkoppla om 3 veckor. Jag börjar imorgon och sedan 3ggr i veckan som vanlig.
Oavsett om nån här orkar läsa eller inte....Jag tror att jag ska dokumentera min träning.
Kan inte det också vara motiverande?
Undrar ?️‍♂️

Profile picture for user Bestemor

Halvhjärtat startar jag idag med hemmaträning. Tänker att jag ska mjukstarta.
Nånting är BÄTTRE än ingenting.
Jag ska komplettera imorgon. Kanske är mjukträning lite oftare bättre nu i sommar än h hårdträning 3 ggr i veckan?
Om inte bättre, så iallafall bra nog?
Jag ska fundera tills imorgon
Lite nöjd i alkafall ?

Profile picture for user JoYo

Så skönt att du kommit igång!
Jag tränar hemma (styrka online) och har viktstång, vikter mm. Ett minigym. Springer ibland och använder utegym emellanåt. Brukar bli träning 2 gånger i veckan. Vill gärna träna mer..men jobb, ungar, aktiviteter, hus, mm tar tid. Jag skulle nog kunna pressa in lite mer träning men det får inte bli tvång utan snarare njutning. För jag älskar det!
All träning är superbra! Värdera inte utan gör det som känns bra!
Heja!! ?

Profile picture for user Pianisten

Härligt med en officiell nystart! Tycker det låter supersmart att mjukstarta, det är A och O för nått hållbart. Börja på en nivå där det är skönt, nästan lite föör lätt, så man längtar till nästa gång man kan köra igen, liite lite mer.
Jag kanske dessvärre får stå bredvid några dagar och bara heja på, har varit lite hängig ett tag, nått som spökar i kroppen. Bara jag är bättre till nästa gympass på söndag så är jag inte orolig.. men annars... fajt med hjärnspöken...
Har också provat att dokumentera min träning förr, ligger lite överallt hemma gamla träningsscheman och dagböcker. Det har gett en bra energi till att börja med för att följa framstegen, men det blir alltid värre, när jag inte presterat jämfört med förra passet. Så har lagt ner det för egen del men vi alla är olika, bara man accepterar att prestationen går upp och ner utan att man egentligen gjort nått fel så är det nog lugnt. Jag har tyvärr problem med det.

Profile picture for user Bestemor

Jag har kommit fram till att flera korta träningspass på 20-30 minuter är enklare att genomföra i hemmiljö.
Så, jag körde att pass idag igen. Jag är så lätt distraherad och kan mitt i allt komma på nåt helt annat att göra ?
Så, minst 15 minuter. Jag tänker starta dagen så. Det har funkat förr, och ska funka nu.
Successivt öka tiden till max 30 minuter. Jag går på känsla nu när jag bygger upp programmet.
Att göra övningarna ×3 Är inget för mej. Jag behöver större variation.
Så, mitt mål : Rutinen

Profile picture for user Bestemor

På alla fronter bara FEL. 2 onyktra dagar och träningen floppade.
Så onödigt, på alla sätt!
Anstränger mej för att inte vara allt för kritisk och dömande mot mej själv.

Profile picture for user Pianisten

Inget verkar nocka så hårt som våra egna misslyckanden.... Tycker ditt mål låter kanon, RUTIN. Förstod jag dig rätt om planen på din rutin var att börja varje dag med träning minst 15 min? Funderar... Mitt start-upplägg var ungefär motsatsen, jag började min rutin med 2 dagar i veckan, men långa pass, ca 90 min. Vill betona att jag började väldigt lugnt, långt ifrån vad jag kunde prestera, fick bromsa mig själv hårt mot frestelsen att köra ett par reps till för jag är väldigt bra på att pressa mig själv när jag är upp i nått... Bestämde mig för att jag inte fick öka volymen innan efter tidigast en månad.
Nu när jag kört snart ett halvår utan avbrott och alltså haft "tillåtelse" att höja vikten 6 ggr så ligger jag hårdare på mina pass, fortfarande lika långa.. men nu sitter rutinen och mina träningsdagar bara är där. Jag tränar nu också fler dagar i veckan men på egen lust.. Det blir minst ett pass till med löpning, cykling eller liknande. För att jag känner ett sug, och det är en fantastisk känsla.
Så... oavsett hur mitt och ditt upplägg skiljer sig så tänker jag att rutinen är kungen i spelet... och då är det viktigaste är att man trivs med sitt upplägg.

Kollade på ett mycket intressant klipp på Youtube igår med en som pratade om träning och han kallade det att ligga i "flow". Flow ligger mellan långtråkigt och stressande. Tränar man för lätt blir det långtråkigt och minimala resultat, tränar vi för hårt skapar det stress och man får fajtas med sitt eget mentala motstånd. Mitt i mellan ligger flow och hittar man sitt flow så kan man börja älska träning, bygga rutin och få fantastiska resultat med tiden utan skador och överträning. Tror att jag hittat mitt flow denna gången.

Ps. strunt i de onyktra dagarna, fokusera på nästa gång du kan träna så fortsätter vi tillsammans. (Jag dricker också, en dag i veckan.. men det är inget jag pratar så högt om för jag gläds med dem som blir helnyktra och vill inte riskera att någon vill "testa" nått dumt. Dricker (på lite rutin...) några glas på fredagen för att lugna nått slags begär, UTAN skuldkänslor. Sen är det stopp. Söndagförmiddag är min gymtid så lördagskvällen taggar jag för träning nu istället :) Tror träningen fyller det hål för mig nu som alkoholen gjorde förr.

KRAM

Profile picture for user Bestemor

Som svar på av Pianisten

Ja, jag tänker att jag ska hålla igång min träningsrutin som en skön start på dagen. Göra de övningar som kroppen behöver för att inte tappa rörlighet och styrka.
Sedan kommer de tyngre passen tillbaka när gymmet öppnar igen efter sommaren. Då blir det 3ggr/vecka + cykling
Ja, den onyktra dagen, som för mej blivit 2 varje vecka...har förstås gjort träningen lidande morgonen efter.
Men från ett dagligt drickande....Så...Jag är på väg åt rätt håll. Att belönas med minskat midjemått är också motiverande vid att hålla fast vid minskad alkoholkonsumtion.
Ännu bättre effekt förstås helt utan alkohol.
Låter härligt att du har hittat ditt FLOW! Det kan komma i perioder för mej - men så plötsligt tappar jag fart. Då går jag på rutin, Därför är jag riktigt rädd att tappa rutinen nu under sommaren.
De flesta somrar har det gått bra att köra som jag gör nu. Kanske är jag mer känslostyrd nu. Det är mycket att jobba med i det inre när jag samtidigt ska bryta en annan rutin ??
Tålamod med sej själv!
Överseende!
Nya möjligheter nästa dag!
Kul att mötas här ?

Profile picture for user Pianisten

Du låter positiv och snällare mot dig själv nu! Ellerhur, om du börjar med att gå från 7 till 2 dgr i veckan och hittar balans i det är ju det fantastiskt! Som sagt gläds otroligt mycket åt alla här som hittar det självklara i nykterheten men allt handlar ju om att få livet att fungera för sig själv, om någon får det att fungera på annat sätt så är det minst lika bra.Tror stenhårt på träningen där, om man använder det smart och börjar på rätt nivå så ger den ett rus och samtidigt ett lugn, nästan precis som alkohol lustigt nog men som bygger upp dig och förlänger ditt liv i stället för tvärtom!
Förstår dig verkligen att rutinen blir en utmaning när gymmet stänger, tror faktiskt det hade blivit katastrof för mig också. Jag är en sån kontrollmänniska som mår bra när saker är fyrkantiga... Säger väl ganska mycket att jag i princip kört samma träningsprogram varje gång på gymmet nu i snart ett halvår. Jag är livrädd att ändra på något som fungerar och skulle jag få för mig att improvisera lite så kommer knäppa hjärnspöken och säger att jag kanske inte tränat och presterat rätt, jag tappar kontrollen helt enkelt. Håller på att utmana den sidan lite nu när jag känner att rutinen satt sig. Försöker tänka att gör jag inte "rätt" idag så kanske jag hade kul istället och då man kan ju alltid göra rätt nästa gång.

Du är inne på nått viktigt där också med att jobba med olika grejer samtidigt, man märker här bland oss att det är väldigt lätt att känna motivation att vilja bli bättre på alla områden i livet när man t.ex slutar dricka, men man bör vara väldigt försiktig tror jag. Börja med de värsta och låt några gamla "laster" ligga kvar som tröst för att döva nått annat är nog inte helt fel. Jag käkade massor med godis när jag var sjukskriven i höstas och samtidigt lyckades vända drickandet, tyckte det hjälpte mig mycket och nu är jag i bättre form än nånsin så, en last i taget är nog vettigt. Kanske behöver man ha några laster kvar t.o.m. Föör bra är inte heller balans.

Profile picture for user Bestemor

Jag inser att 5 dagar med morgonträning blir lagom på min sommarnivå.
Jag kände nåt som liknade FLOW i morse, blev så nöjd så jag gick därifrån...( tränar utomhus )
Nämen, vad gör jag nu? Glömde ju alla stående hantelövningar! Fokus igen, jobba igenom övningarna.
Nu borde jag vara mogen att skriva ner mitt program. Hittills har jag gått på känsla. Det blir ett fint flöde mellan övningarna då.
Fågelkvitter är min naturmusik, det hjälper också till.
Jodå - har precis klämt i mej en påse onyttigheter. Tänker inte ha dåligt samvete, men jag är nog nöjd för ett tag...lätt illamående och dötrött ?
Ja, testa att improvisera och gå på känn, vilken övning känns naturlig efter den här?
Hur kan jag träna samma muskelgrupp med en annan övning?
Vilka övningar är skönast att börja respektive sluta med under passet?
Härlig kväll till oss! ?️‍♀️

Profile picture for user Bestemor

Nöjd med mitt upplägg. Snäll med mej själv. Följer mina rutiner.
= lagom är bäst!