ABSTINENS

Profile picture for user wulfman

Hej alla,
Har inte druckit någon alkohol på 13 dagar, inte ens en lättöl. Plågas fortfarande av abstinens i form av yrsel, hjärtklappning, overklighetskänla mm mm. Inte i bostaden så mycket men ofta när jag lämnar hemmet. Är 67 år, har druckit i många år men vill sluta nu. Någon med liknande problem eller tips.
Med vänlig hälsning, Wulfman

Profile picture for user Andrahalvlek

Stort grattis till 13 nyktra dagar! Jag tänker att du kanske behöver kolla upp ditt blodtryck och blodsocker på vårdcentralen. Nedstämdhet är väldigt vanligt, att allt känns grått och trist, men yrsel och hjärtklappningar har jag inte hört om tidigare.

Alkoholen påverkar dina må-bra-hormoner serotonin och dopamin så att de skjuter i höjden. När man slutar dricka störtdyker de nivåerna och det tar några veckor innan de nivåerna normaliseras så att man mår bättre igen.

Men alkoholen påverkar också både blodsocker och blodtryck, så även där kan det ha skett en nedreglering när du slutat med alkohol, som kommer att fixa till sig. Men det kan nog vara bra att kolla blodtryck och blodsocker för säkerhets skull.

Kram ?

Profile picture for user Andrahalvlek

Det tänkte jag också på Chris, ångest alltså. Men om det hänger ihop med alkoholstoppet så vore det ju värst de första dagarna, inte efter 13 dagar nykter. Plus att ångesten borde funnits väldigt tydligt även under själva drickandet också. Min ångest blev mycket mindre redan efter 8 dagar nykter.

Däremot vet jag att min mamma som medicinerat både för diabetes och högt blodtryck har haft stora problem med yrsel, stickningar i fötterna och tunnelseende. Det senare har hängt ihop med att hon blivit så rädd när hon fått yrsel att hon fått panikångest.

Men en medicinsk undersökning är alltid önskvärd innan man går vidare med det psykiska.

Kram ?

Profile picture for user Chris_

Har en släkting som behövde vara helt fri från alkohol, koffein och nikotin i nästan ett år för att bli av med panikångest.
Tror alldeles säkert att ångest kan hålla i sig i veckor efter stora alkoholintag.
Finns ju de ("normaldrickare"?) som kan hälla i sig stora mängder och må helt prima dagen efter, inte ett spår av ångest.
Alla är som sagt olika och har olika nervsystem etc.

Profile picture for user Jullan65

Välkommen hit, en läkarundersökning är väl på sin plats efter mångårigt drickande....sen vad dina besvär kommer ifrån kommer du få svar på efteråt. Lycka till och bra kämpat med 13 dgr nykter.

Profile picture for user wulfman

Som svar på av Andrahalvlek

Hej,
Jag har blodtrycksmätare hemma, värdena varierar något men inom ” gränserna”, utom vid svår hjärtklappning.
Har även kostmedicenerad diabetes, kollar sockret regelbundet, värdena där är bra. Tack för tipsen ändå.
Med vänlig hälsning, Wulfman

Profile picture for user TappadIgen

Som svar på av wulfman

Riktigt starkt att ha hållt det i 13 dagar! Abstinens känns dock inte som att det ska hålla i sig riktigt så länge. Inte så starkt fysiskt i alla fall. Det ska vara väldigt ovanligt i alla fall. Som värst ska det vara efter 72 timmar ungefär, av vad jag har hört.

Har dina symptom börjat avta, känner du, eller känns det lika starkt som det gjorde för en vecka sedan? Det rätta är ju såklart att fortsätta på det spåret du är nu. Om du börjar dricka igen så kommer det ju en ny abstinens period senare istället. Men det vet du ju redan.