Ångest av alkohol

Profile picture for user AnonymAnvändare

Varje gång jag dricker så får jag starka känslor av ångest, som dessutom övergår till ren panikångest.
Pga detta har jag nästan helt slutat att dricka socialt utan dricker nästan uteslutande hemma. Kan tillägga att det inte är stark sprit vi pratar om. Nuförtiden håller jag mig till lättöl. Har senaste tiden tampats med ångest i mitt privata liv och alkoholen som brukade hjälpa mig att slappna av gör nu totala motsatsen. Är det någon som har erfarenhet av det här? Kommer alkoholen förvärra min ångest om jag inte slutar dricka?

Profile picture for user Kattskit

Upplever att alkoholen gör mig mer sårbar för ångest. Att inte dricka hjälper oavsett om det är orsaken eller "bara" något som förstärker och förvärrar den.

Profile picture for user Dee

Hej!
Härligt att du hittat hit!
Jag har erfarenhet av ångest och panikångest. Det började som bakfylletillstånd men det eskalerade till att även bli i ett stadie från bakfylla in till att jobba på fyllan igen.
Sista halvåret jag drack hade jag i snitt en panikångestattack om dagen, sista året hade jag kronisk ångest. Ångest som satt i varje vaken minut varje dag.
Jag drack stora mängder alkohol pga att jag trodde detta skulle döva ångesten, till viss del i ett stadie på fyllan hjälpte det, men det slutade oftast varje kväll med dödslängtan ändå pga att ångesten var så jobbig.
Efter tre år, full varje vaken minut slutade jag dricka alkohol helt tvärt och det tog inte många dagar innan jag kände att jag kunde andas åtminstone 10 minuter om dagen utan ångest. Efter det gick det från klarhet till klarhet, efter en månad kunde jag räkna panikångesten och ångestdagarna på båda händerna och nu efter drygt 3 månader har jag senaste månaden varit ångestfri!!
Det finns vetenskapliga studier på hur kroppen påverkas negativt av alkohol, och det är jättevanligt att man upplever ångest i samband med bakfylla, när jag väl fick hjärnan nykter kunde jag räkna ihop 1+1.. som tidigare hade blivit 3 av någon ”märklig” anledning.

Viktigt med ångest är att veta att det är helt ofarligt. Det är bara en känsla. Du kommer inte att dö. Om man får en ångestattack funkar det heller inte att fly, om man flyr bygger ångesten bara på sig och blir starkare nästa gång. Jag vann över min ångest när jag tillslut stannade upp mitt i en attack och bara ”jaha, du är här nu. Hej på dig, välkommen, det är okej, du är bara en känsla och du kommer försvinna lika fort som du kom hit.”

Det är super att du kommit på att koppla alkoholen till ångesten - där har du svaret på hur du ska hantera din ångest, precis som jag med min, dvs nyktert.

☀️/Dee

Profile picture for user Zindi

Jag har inga alkohol problem men har en pojkvän som är gravt alkolist.
Alkohol skapar ångest och svarta tankar, ni mår bra under ruset och sedan kommer den starka ångesten. Dina känslor blir starkare.