Alat värde??

Någon som vet vad ett högt alatvärde är? När ska man vara orolig??

Profile picture for user Kristoffer

Hej dc945!

Du behöver diskutera förhöjda ALAT-värden med din läkare. Att det är förhöjt kan bero på alkohol men också på andra saker. Oftast sjunker den typen av levervärden tillbaka när en reducerar sin alkoholkonsumtion eller tar en paus från alkohol.

Varma hälsningar,
Kristoffer

Profile picture for user TappadIgen

@dc945 Som Kristoffer säger så finns det en mängd olika anledningar till att man har förhöjda nivåer. Den intressanta frågan du ställer är "När ska man vara orolig?".

I de allra flesta fallen behöver man nog inte vara särskilt orolig, förutsatt att man gör något åt orsaken till det förhöjda värdet. Om du kan identifiera vad som har orsakat det och gör något åt det, så behöver du förmodligen inte vara orolig. Du kan då vänta och ta ett nytt prov senare för att se om det har blivit ok och din läkare kommer förmodligen vilja göra det, antar jag.

Det man ska vara orolig för när man har ett förhöjt ALAT-värde är om man inte gör något åt orsaken. Det kan ju vara många olika orsaker. Kanske den vanligaste, och det som är orsaken i ditt fall med tanke på att du är här på forumet är din alkoholkonsumtion, men ALAT kan även vara förhöjt p.g.a hög konsumtion av värktabletter eller vissa andra läkemedel, ohälsosam livsstil med kraftig övervikt, stillasittande och skräpmat, eller konsumtion av en del kosttillskott(Det finns de som har fått levertransplantation av t.ex herbalife-produkter och grönt-te-tillskott).

Har du ett högt ALAT värde så är det viktigt att du upphör med din alkoholkonsumtion tills vidare. Tar du läkemedel som är ordinerade av din doktor ska du såklart fortsätta att ta dem och inte sluta att göra det utan samråd med din läkare, men det kan vara en bra idé att upphöra med de naturläkemedel du tar på eget bevåg eller åtminstone kolla upp dem och eventuell interaktion de har med din lever. Ovanpå det är ju en bonus om du äter hälsosamt om du kan också, men alkoholen är såklart viktigast att du upphör med den.

Prata sedan med din läkare igen och be om att ta ett ytterligare test om ett tag, om din läkare inte gör ett automatiskt så ska du nog se att det reder ut sig.