Beroende eller inte?

Profile picture for user Caroline1992

Jag skulle behöva hjälp av er. Jag ska förklara lite hur mina alkoholvanor ser ut och jag behöver hjälp o veta o detta är normalt eller om det är ett beroende.
Jag är ingen som dricker varje helg, jag kan vara utan alkohol i flera veckor men när jag väl dricker går det nästan alltid över styr. Jag dricker tills alkoholen är slut. Oftast hetsdricker jag, sveper cider och shorts ska vi inte tala om. Kan dra flera vodka shotta efter varandra och jag kan inte säga nej om jag blir bjuden. Jag får minnesluckor varje fylla. Senast i helgen fick jag helt blackout och kommer inte ihåg någonting från ett visst klockslag tills jag vaknar dagen efter. Jag kommer inte alls ihåg vad som har hänt och jag är rädd att jag ska bli utnyttjad när det blir så. Är det normalt att alltid få minnesluckor? Eller att en hel kväll försvinner från minnet. Spelar ingen roll om jag dricker lugnt på en middag så får jag minnesluckor ialf. Jag känner inte när jag börjar bli full. När mina kompisar säger att jag är onykter så känner jag mig nykter.
Oftast dricker jag inte lugnt utan det är utom kontroll. Jag kan halsa direkt ur sprit flaskor för att folk hetsar mig till att göra det och ja kan inte säga nej. Eftersom jag blir så full så sårar jag folk och gör min omgivning besvikna. Jag blir en helt annan person när jag dricker, raggar på karlar som jag inte skulle ha gjort i nyktert tillstånd. Beter mig lösaktigt fast jag inte alls är det. Ska säga att jag lider av mkt ångest i min vardag och jag funderar på om jag super så hårt för att jag tycker det är skönt att inte få känna några känslor alls utan bedöva mig på det sättet.
Jag har konstigt nog aldrig däckat utan kroppen håller igång fast promille halten är väldigt hög. Oftast kräks jag inte heller.
En festkväll kan jag nog dricka ca 2 flaskor vin, kanske 6 cider sen 5 shottar. Eller mer. Jag är 170 lång o väger 62 kg så det känns som att det är rätt mkt för min kroppsvikt. Senaste i helgen vart jag så påverkad så min kompis hade fundering på att åka till akuten med mig. Jag vet inte vad jag ska göra med mig själv. När jag skriver nu så låter det som att jag hsr problem men å andra sidan inte.
Finns det någon med något klokt ord att säga till mig. Tacksam för svar.

Profile picture for user hejhej38

Det låter som det kan bli väldigt mycket på dina festkvällar. Påminner om när jag var yngre och festade en hel del. Fick alltid minnesluckor. Jag råder dig att ta hjälp. En dag kanske du annars står där och dricker varje dag.

Profile picture for user vår2022

@Caroline1992

Hej! Vad bra att du skriver här om din alkoholkonsumtion. Du undrar över dina alkoholvanor och om det är normalt eller ett beroende. Av det du berättar så är ditt sätt att dricka oerhört riskfyllt. Läste i IQ, som är ett dotterbolag till Systembolaget och som har som uppdrag att upplysa om alkoholens effekter, att minnesluckor kan jämföras med en mildare hjärnskada. Jag har själv haft många minnesluckor och det är läskigt. Du berättar vidare att du kan hetsas till att dricka hur som helst, utom kontroll och inte kan säga nej. Att du blir en helt annan person när du dricker. Du skriver att du själv tror att du har problem när du läser det du berättar, men ändå inte. Jag ser massor av varningsflaggor för att du ska utveckla ett beroende och att det är oerhört riskfyllt att dricka på detta sätt. Du är ung och det kan gå riktigt illa. Att du även bedövar din ångest med alkohol tror jag absolut stämmer. Det ger en tillfällig lättnad men blir mångdubbelt värre då alkoholen aktiverar kroppens alarm- och stressystem.

På forumet finns det program för självhjälp som du kan anmäla dig till och tydligare få se hur ditt drickande ser ut. Du kan även ta kontakt med en rådgivare här som du kan prata anonymt med om dina vanor.

Tror det är bra om du läser på om fakta om hur alkohol påverkar dig så kan du få mer kunskap om vad som händer i kroppen och hjärnan. Det har hjälpt mig mycket till att förstå hur jag misshandlat min hjärna och till att det går att återhämta sig och vara snäll mot den.

Denna länk från IQ ger mycket bra information:

https://www.iq.se/fakta-om-alkohol/?gclid=CjwKCAjwzeqVBhAoEiwAOrEmzdq97…

Bra att du funderar på dina alkoholvanor, det går att förändra dem!

Profile picture for user Kennie

Hej, vill bara säga att jättebra att du börjat fundera på hur du dricker. Att få minnesluckor är inte normalt, det är vi som har alkoholproblem som får det (personer utan alkoholproblem får kanske två minnesluckor och lär sig sedan var deras gräns går). Att inte kunna sluta när man börjar dricka kallas kontrollförlust och räknas som ett riskbruk ävenom man inte dricker särskilt ofta. Så ta hjälp, här eller hos din vårdcentral, du har allt att vinna. Och alkohol triggar ångest, så även det kan bli mycket bättre av att inte dricka.

Profile picture for user BEATNGU

Ja minnesluckor har man haft. Du dricker ganska mycket och fort när du väl dricker låter det som. Värt att ta på allvar. När jag drack som mest för ca 2 år sedan började jag känna av ninnesluckorna på ett annat sätt.
Kunde tro att det var måndag, fast det var
fredag. Hade ingen tidsuppfattning alls. Då kunde jag lätt dricka 2 st bag in box på en dag. Ibland en 35a sprit på morgonen för att återställa mig. Efter mitt senaste besök på sjukhuset och när en rutinerad läkare kom in till mig och var upprörd ringde en klocka. Hade du druckit lite till så hade du kanske inte vaknat igen. Jag låg på en bra bit över 3 promille. Han nästan skällde ut mig och sa att -ta inte livet av dig på detta sätt. Du är 40 år och har två barn. Efter det tog jag kontakt med öppenvården. Det var det bästa jag gjort. Och jag har provat allt. Minnesluckor på flera dagar betydde att det var illa. Ta hjälp för detta innan du får skador på hjärnan som kanske inte går att återställa igen. Jag har snart klarat 2 år och när jag tittar i spegeln, så ser jag inte ut som 60 längre, utan 41 som jag faktiskt är. Vi är inte gjorda för alkohol. Jag fick minnesluckor ganska tidigt efter krogkvällar när jag var yngre. Då trodde jag det var normalt. Blev varnad för det flera gånger senare. Minnesluckor är dessutom bortslängda pengar och ångest dagen efter. När exet ringde och frågade om barnen kunde komma i morgon förstod jsg att det var illa. Jag trodde det var måndag, men det var fredag. Ta hjälp! Öppenvården funkade bra för mig. Ganska fritt och du bestämmer vad du vill prata om. Vi hade friskvård varje fredag . Promenad, bada bubbelpol, gå på gymmet. Finns även medicin som Naltrexone tex. Den tar bort en del av suget. Den gör även att det inte var gott att dricka mer än en öl på en kväll tex. Jag provade allt jag fick till mig. Idag bryr jag mig inte ens om att det dricks på uteserveringar mm. Bara avsmak. Min ångest som jag brottats med i många år är nästan borta nu med alkoholen. Detta fixar du. !!!

Profile picture for user te

@Caroline1992 Hej! Vad bra att du hittade hit och starkt att du börjar ifrågasätta din relation till alkohol. Jag är ingen läkare och kan inte ge några medicinska råd men utifrån mina egna erfarenheter kan jag säga att ju förr du justerar det här desto bättre. Att svepa så stora mängder alkohol på kort tid som du beskriver är definitivt skadligt, oavsett. Du undrar om det är normalt och vet nog redan själv svaret. Det är du själv som måste ta ett beslut om vem du vill vara: hon som hetsdricker, raggar och vännerna ska oroa sig över att eventuellt ta till akuten eller hon som är närvarande, skrattar och vaknar upp pigg nästa dag?
Bra att du är här. Jag rekommenderar 10 veckors programmet här på alkoholhjälpen.
🦋

Profile picture for user Kattskit

@Caroline1992 du kanske inte har ett beroende, men problem med alkoholen skulle jag oavsett säga (och du är inte ensam). Oavsett om det är alkoholberoende eller annan osund hantering av alkohol är du iaf på rätt plats. Vissa kan ta en öl, andra säger det aldrig stopp för och andra tänker på den där ölen så fort de vaknar. Alla har vi olika relationer till alkoholen, men gemensamt har vi att relationerna iaf inte är sunda.