Vad händer när jag slutar?

Profile picture for user maskros03

Jag har druckit varje dag sedan i maj. Innan det så drack jag kanske 3-4 gånger i veckan, så har det sett ut sedan jag var ca 17 år. Jag är 19 idag och känner redan hur min kropp börjar ta skada. Dricker nästan bara boxvin då det är det billigaste med högst alkoholhalt, en 3L box räcker i 2-3 dagar.
Har mått dåligt i flera år, dippade rejält där i maj och det har varit mycket droger inblandat sedan kanske januari. Har flera gånger försökt sluta dricka och sluta med droger men det går 1-2 dagar och sen ger jag upp.
Nu har jag gått av min dagliga dos amfetamin från typ 3 dagar sedan, och inte druckit sedan i förrgår. Innan jag ”slutade” dricka helt så började jag dricka mycket mindre, kanske 2 glas istället för 6.
Grejen är såhär. Jag har haft den värsta yrseln jag någonsin varit med om enda sen jag trappade ner, dvs ungefär 1 vecka. Mår illa, har jättemycket ångest, kan inte sova, svettningar, snurrig och förvirrad. Är detta normalt när man lägger ner? Får dödsångest, känns som min kropp kollapsar samtidigt som jag försöker tänka att det är normalt och min kropp kommer tacka mig när detta är över.
Någon som varit med om liknande? Borde jag vara orolig?

Profile picture for user maskros03

Tillägger att båda föräldrar också har drog-/alkoholproblem, deras föräldrar också. Det är inte konstigt att jag fick problem och ”fastnade”, men att vara 19 år och dricka ensam mitt på dagen varje dag är inte normalt.
Vad har jag att förvänta mig? När kommer helvetet ta slut? Blir inte jättemotiverad till att sluta dricka/knarka när jag mår såhär och kroppen skriker efter en till dos. Vill kunna dricka på kanske bara helger eller speciella tillfällen, men känns som min kropp behöver det här giftet. Har inte kunnat jobba, får attacker där världen snurrar och extrema svettningar, blir likblek/gul i ansiktet och svag i kroppen så att jag måste sätta mig ner. Blev väldigt långt inlägg, men behövde nog skriva av mig lika mycket som jag behöver råd. 🙏🏼

Profile picture for user Kristoffer

Hej maskros03!

Vad bra att du skriver här. Väldigt tuff sits och det korta svaret är - ja, med det läge du beskriver är det klokt att ta din oro på allvar. Jag klistrar in lite information om akut abstinens här:

"Om du upplever något av följande:

starka skakningar – du kan inte hålla ett fullt glas utan att spilla,
kraftiga svettningar och värmekänslor,
kräkningskänslor efter varje gång du ätit, brist på aptit eller rädsla för att äta,
förvirring – du tappar tidsuppfattningen eller har svårt att uppfatta var du är,
hallucinationer – du hör, ser eller känner saker som inte finns där

så är det mycket viktigt att du kontaktar akut vård. Ring 112 eller ta hjälp att komma till akutsjukvård."

Som framgår av den här texten är det mycket viktigt att du får vård om du upplever något av symptomen ovan. Om det känns som ett stort steg så går det att anonymt ringa och rådfråga t ex Maria Ungdoms akutmottagning på 08-123 474 10.

Varma hälsningar,
Kristoffer
Alkoholhjälpen

Profile picture for user maskros03

@Kristoffer
Tack snälla för din kommentar, ska nog ringa Maria ungdom. Jag har inte kraftiga skakningar eller hallisar, händerna skakar lite och känner mig desorienterad men inte på den nivån i texten. Ska nog ändå ta detta på allvar, tack igen för det snabba svaret🙏🏼

Profile picture for user JohanE

Det som händer när man slutar..i korthet blir livet "tråkigt", det kopplat till abstinensen gör det jobbigt, det positiva är dock att det går över, men det tar tid,en avgiftning kan hjälpa.
Sen behöver man hitta nya saker att uppta tiden med istället, och det kan vara lite knepigt i början, jag började simma 200 meter varje dag,läsa böcker, laga lite extra god mat mm för att få tiden att gå.

Lycka till 🙂