Leverprover

Hej!

Var på vårdcentralen för några veckor sedan ich fick följande Svar:
PETH: 0,4
ASAT 1,1
ALAT 2,0

Vad anser ni om dom värdena är det verkligen skyhögt som min läkare tycker? När jag har googlat lite verkar dom ju bara vara lätt förhöjda.
Dricker alkohol regelbundet vilket jag inte hymlar med. Dock ville läkaren att jag ska vara nykter framöver. Är inte det lite väl drastiskt? Hursom har jag inte druckit nåt på 1 1/2 vecka nu och det är inga problem alls.

Någon som har erfarenheter av leverprover och vill dela med sig?

Profile picture for user Sisyfos

Jag läste även i den andra tråden där du skriver om din erfarenhet hos läkaren. Där skriver du att du är medveten om att du druckit för mycket på senare tid och att du varit härinne och läst. Jag tänker att det i sig är en varningssignal. Har man googlat runt och hittat detta forum så finns det all anledning att se över sina alkoholvanor.
Du undrar om levervärdena och är arg för att din läkare tycker att du ska avstå alkohol helt. Det är svårt att uttala sig om referensvärden i vården tycker jag. Ibland baseras refvärdena på de senaste provtagningarna. Säger mycket lite om huruvida det är bra eller inte. Jag tror att t.ex ALAT ska ligga så lågt som möjligt. Jag har aldrig haft värden över 035. I förhållande till det är 2,0 jättehögt. Och jag har också överkonsumerat alkohol.
Helt klart syns det på dina prover att du överkonsumerar alkohol. Du vet ju säkert själv hur mycket över riskbruk som du konsumerar. Jag förstår att det är skitirriterande att det syns på dina värden och att läkaren säger åt dig att sluta dricka, men om du vill ha några som klappar dig på huvudet och säger att ”nä, fortsätt drick du, jag har ännu högre värden” så har du kanske vänt dig till fel forum.
Du dricker för mycket. Det vet du, din läkare och nu också vi (eftersom du skrivit det).
Du har påverkan på levern (oavsett orsak) och borde därför avstå alla gifter (alkohol, kosttillskott, paracetamol etc).
Jag har liksom du haft problem med magen. Det blir inte bättre av alkohol, kanske sämre. Du skriver i den andra tråden att 20-30 %, har fettlever och det står sådana siffror om man googlar. Det kan ju tänkas att det då inte är så farligt, men du är förhållandevis ung och din lever ska bryta ner gifter länge. Om du nu har lagt om kost och börjat träna borde värdena ha blivit bättre. Det känns som att du använder siffror för att legitimera att fortsätta med något som är skadligt. Samtidigt fattar jag din ståndpunkt, men jag tror heller inte att läkaren överreagerar.
Det finns stora fördelar med att avstå alkohol i 3 månader. Som Himmelochhelvete skrev i den andra tråden så är det förenat med stora fördelar att faktiskt sluta dricka. Jag hör att du inte är där ännu, men 3 månader borde du kunna ge det och då ge akt på hur du mår. Det är tuffast i början och du har ju redan gjort det värsta. Det vore väl toppen om du kan se om 3 månader att levern mår bätttre? Och det är inte världens ände. Tvärtom säger många här på forumet.

Profile picture for user @lkovisst

@Sisyfos Hej och tack för ditt svar!
Jag håller helt med dig och jag vet att att jag konsumerar alkohol stundtals över referensvärde.
Vad jag förstått det som, när ALAT är högre än ASAT och dessutom låg ALP är detta inte tecken på alkoholskada? Övriga prover var bra, bilirubin b.la. Sen att PETH var över referens avspeglar ju att jag dricker alkohol och det stämmer ju!

Att jag sökte mig hit beror mest på att jag vill ha en"second opinion" bland folk som har liknande erfarenheter av provtagning och var kan det vara bättre än här tänkte jag :).

Alla jag hitills pratat med, inklusive släktingar som jobbar i vården tycker dock det verkar som läkaren försöker lösa mina problem med enkla lösningar och inte se helheten.
Vi ska inte glömma att levern är ett komplext organ och det är en förlegad syn att alkohol är den största boven för organet.
Det jag var mest besviken på var läkarens agerande och att han inte var intresserade över något av min tidigare historia. Dessutom såg jag att han skrivit i journalen att jag bör sluta röka, trots att jag inte rökt i hela mitt liv! Säger väl en hel del om hur engagerad han är? Att dessutom argumentera och säga "alkohol är ett gift"och "hur vågar du" känns tyvärr mer som man är tillbaka i skolbänken.
Finns nog ingen vuxen människa i vår kultur som inte vet att alkohol i för stora mängder är skadligt..

Återigen förstår all välvilja där folk vill att alla här ska sluta dricka. Vem vet det kanske man själv gör någon dag också.
Men jag ska också vara ärlig och säga att det faktiskt tillför en hel del i mitt liv, annars hade jag ju inte gjort det..
Det är ju som med allt i livet, man måste ju göra val vad som tillför något och vad man kan tänkas avstå.
T ex: Jag röker inte, snusar inte, har aldrig använt droger, inga läkemedel, tränar bra, äter relativt nyttigt, är ingen klimatbov mm.

Jag har absolut inte dåligt samvete för att jag dricker alkohol men jag vänder mig stark emot vad jag tycker är ett "passivt" dömande mot folk som inte skäms för att dom dricker alkohol, inte minst inom vården.

Må gott!

Profile picture for user Kristoffer

Hej @lkovisst!

Det är såklart beklagligt att du upplever dig missförstådd av din läkare, och att han gett råd på ett konfrontativt sätt utan att känna in. Utifrån forskningsläget som det ser ut just nu är det däremot inte särskilt kontroversiellt att en läkare rekommenderar en alkoholfri period utifrån förhöjda värden. Många forskare är numera överens om att det inte finns någon "säker" alkoholkonsumtion när det gäller hälsorisker. Det är inte alls konstigt att du ställer frågan här, men det är nog sannolikt så att det är just en läkare som kan tolka dina provsvar bäst utifrån helheten, och att det säkraste sättet att få en pålitlig second opinion är att byta läkare. Det är många som upplevt att de behövt byta vårdkontakt för att hitta rätt!

Vad gäller frågan om helnykterhet kontra kontrollerat/måttligt drickande är det olyckligt att du upplever att det blev en värderingsfråga av det och att du kände dig dömd. Vilket typ av bemötande tror du att du hade behövt för att kunna ha ett konstruktivt samtal om alkoholen?

Varma hälsningar,
Kristoffer
Alkoholhjälpen

Profile picture for user @lkovisst

@Kristoffer Hej Kristoffer och tack för ditt svar!
Självklart är ingen här läkare men jag ville lyfta fråga utifrån patienternas egna erfarenheter och hur de bemötts inom vården. Här är ju ett ställe där det kryllar av den erfarenheten.

Självklart kommer jag byta läkare och även VC (men der beror inte enbart på denna händelse)
Utan att gå in allt för mycket i historien ska dock tilläggas att jag haft en del med dom att göra senaste åren med ett flertal större undersökningar som inte alltid varit så trevliga. Provtagning har skett titt som tätt i samband med besök (minst 2 gr per år) och leverproverna som ingått har aldrig varit avvikande.

Jag har absolut inga problem och ha ett samtal om alkoholintag. Jag har alltid varit helt öppen med att jag dricker.
Men här hamnade allt fokus på det. Inget om hur jag mår i övrigt, uppföljning av tidigare undersökningar (som aldrig visat på något alkoholrelaterat), träning, vikt, kost,jobb mm mm.
Du frågade om vad som skulle kunna vara konstruktivt och här har du svaret: HELHETEN.
Allt som jag skrev tidigare bör en kompetent läkare väga in.
Men här rycks ett provsvar ur sitt sammanhang och vips beror allt på alkohol. Det skrivs i journalen att jag är införstådd med att vara nykter vilket jag överhuvdtaget aldrig sagt (!) och heller inte kommer vara även om jag levt nyktert i snart 2 veckor. Detta beror mest på att jag vill gå ner ett par kilo men också för att "bevisa" för mig själv att jag inte är är kemiskt beroende av alkohol. Går hur bra som helst för den som undrar :)
Lite komiskt bara angående misstänkliggjord. Jag var verkligen tydlig med honom att jag kan visst dra ner på alkoholen(vilket jag redan gjort) men jag kommer inte vara nykter inför kommande jul,nyår en resa mm. Allt detta vet han om och då bokar han in nya leverprover 27 december på ren jävelskap. Allt för att vrida om kniven ytterligare.
Dessa är emellertid avbokade nu.

Slutligen, angående hur man blur bemött i vården.
Låt oss ta ett exempel: Det dör mångt i fettmarelaterade sjukdomar än av alkohol i Sverige. Visst kan deras vägar korsas ibland med det går inte prata bort att över 50 % av Sveriges befolkning är överviktig eller lider av fettma kontra 4 % som är alkoholberoende (då pratar vi fast i ett beroende man inte kan ta sig ur) och inte "sk" säker konsumtion.

Jag är tämligen säker på att varannan svensk som går till läkaren inte tvingas till diet pga övervikt. Men så fort alkohol nämns blir det något helt annat och en stor förbudsskylt trycks i ansiktet på dig. Skulle han verkligen bry sig om min hälsa borde han ju definitivt även påpeka att jag väger (vägde) 4-5 kilo för mycket, men det var det inget ord om..

Man ska heller inte bortse från det faktum att en journalanteckning där läkaren stått oemotsagd kan skapa enorma problem för dig framöver och vilken vår du kommer få. Alkohol kommer alltid stå som nr 1 och det kan vara ett helvete för många att brottas mot (talar utifrån närståendes perspektiv) som fått ägna varje VC besök oavsett orsak att bemöta alkoholen. Eftersom det står i journalen är det ju så, inte sant??

Som tur är så är hag en nyfiken och vetgirug typ och har med åren lärt mig att inte köpa allting rakt av utan att få se andra sidan av myntet. Jag vill verkligen vara delaktig i min vård, då det ytterst är mig det handlar om.

Nu blev detta väldigt långt ser jag men kanske någon orkar läsa ändå :)

Kanske för säkerhets skull påpeka att allt jag skriver är utifrån egna erfarenheter och jag romantiserar inte alkoholen på något vis.
Jag vet att ni är många som kämpar på och gar det tufft därute. All cred till er ta hand om er!

Profile picture for user TappadIgen

Hej @@lkovisst och välkommen till forumet. För några år sedan blev jag orolig själv för hur min lever mådde och läste då på förmodligen ohälsosamt om levern i förhållande till hälsa. Jag har också sedan diskuterat med och fått ta del av människors historier som har olika leverproblem och det jag har funnit är att informationen man kan googla sig fram är ganska fyrkantig och saknar en hel del information. Jag är såklart inte en läkare, och din egen hälsa bör du ju framförallt diskutera med din läkare. Med det sagt så tänkte jag ta upp några saker du frågar om.

Du frågar om prover med ALAT och ASAT. De är ju de vanligaste proverna. Jag har skrivit lite om det här tidigare att en av de vanligaste missuppfattningarna är att ett bra ALAT och ASAT värde betyder att man inte har några leverskador. Det tror väl nästan alla? Faktum är att många med avancerad skrumplever har bra värden både på ASAT, ALAT och även den övriga ALP, GT, Billirubin och så vidare. ALAT och ASAT är egentligen bäst på att indikera en pågående skada, men kan egentligen inte diagnosticera någonting. Bra värden betyder inte att du inte har skrumplever och skyhöga värden betyder inte att du har det. Det man däremot kan säga är att om man har höga värden behöver man hitta en orsak och göra någonting åt den. Att hålla sig helnykter minst några månader är en rimlig åtgärdsplan, även om inte alkohol skulle visa sig vara huvudorsaken, framförallt om man har en hög konsumtion att börja med. Det finns vissa regler om man har tagits fram angående hur man ska kunna tolka svaret. T.ex. att vid cirrhos eller akut leverskada har man ofta en ASAT som är dubbelt så hög som ALAT. Men det handlar alltså bara om ett verktyg för att fortsätta diagnosticera. Har man ingen aning kan det ge en indikation på var man troligen kan leta vidare, men är absolut inget diagnosverktyg. Som sagt har väldigt många med skrumplever ett bra värde på ASAT och därmed säger det ingenting egentligen att inte ASAT är lika högt som ALAT. ASAT sjunker också snabbare när man är nykter så om man vid provtillfället varit nykter några dagar, så har förmodligen ASAT sjunkt mer än ALAT har gjort under den tiden.

Sedan är det såklart tråkigt att känna att man inte blir bra bemött av vården. Man sak inte behandlas sämre bara för att man missbrukar alkohol. Däremot, som du säger att läkaren inte nämnde något om dina 4-5 kg övervikt är just för att de jämfört med en alkoholöverkonsumtion har en försumbar hälsopåverkan. Inte för att just övervikt inte är ett generellt folkhälsoproblem och också behöver tas på allvar, men det är ju i sammanhanget för din del inget att fästa sig vid.

Profile picture for user @lkovisst

@TappadIgen Hej och tack för ditt inlägg! Du verkar ju iaf ha lite koll på det här med värdena :) Vet också att det är en snårig terräng att tolka dem alla. Lite därav jag reagerade när ALAT värdet, som enligt forskning inte är så mycket värt enskilt, fick sån uppmärksamhet hos läkare. Att det däremot skulle vara skyhögt som han uttryckte stämmer dock inte. Det ligger 0,9 över referensvärdet och räknas i läkarvärlden som en "måttlig" förhöjning.
Enligt läkarpraxis görs inget åt detta mer än ev omttagning om 6 månader.
Därav min förvåning när han frångår rutinen och snarare vill skrämma upp mig.
Sen kan det ju vara så att han övertolkar PETH värdet. Det är ju en indikation på OM man dricker. Världefullt om någon blånekar eller behöver det för körkort etc.
Men i mitt fall gav det honom inte mer än vad jag precis sagt, då jag varit fullständigt öppen med att det är en del av min livsstil. Känslan var dock att han förväntade sig ett högre PETH, och att han ville "syna" mig. Provet behövdes varken för jobb, körkort eller liknande. Jag har ju sökt mig helt frivilligt till VC.

Du skriver att några kilo övervikt för mig inte är något att fästa sig vid.
Där tror jag dock du har fel.
Det kan absolut påverka levervärden. Bla så är ett stegrat ALAT utan samtidig ASAT stegring ofta kopplat till icke alkoholinducerad fettlever sk NAFLD (som också är den vanligaste varianten), vilket upptäcktes att jag har på ett utraljud för några år sen.
Även hög läkemedelskonsumtion kan leda till samma resultat. Men det är uteslutet i mitt fall.

Ska bli intressant att följa upp detta med ny läkare framöver.

Må gott!