Hej, jag är en 25 årig man som det senaste blivit allt mer orolig för mina alkoholvanor.

Sedan åtminstone ett drygt halvår tillbaka har jag upplevt att jag dricker allt mer ofta och i kvantiteter som (i förhållande till andra i min närhet och rekommendationer) jag anser är för mycket. Uppskattningsvis dricker jag 3-4 flaskor vin per vecka fördelat på 2-3 dagar och i allt högre utsträckning känner jag ett ”sug” att dricka för att slappna av. Vanligtvis dricker jag i sociala sammanhang, men periodvis även själv.

Har jag ett problem? Jag anser själv att jag behöver dra ner på mitt drickande men suget blir för starkt ofta, allt oftare resonerar jag med mig själv och ursäktar mitt drickande för mig själv.

Värt att nämna är att ångest och stress ofta spelar en roll i ”suget” efter att dricka, vilket i sig ökar ångesten, med andra ord känns det som en ond cirkel…

Vad ska jag göra? Hur ska jag gå tillväga för att dra ned på och begränsa mig själv?

Hej @baoman starkt av dig att inse att något inte är som det ska med ditt alkoholintag och att skriva här. Jag är mer än dubbelt så gammal som du och har ägnat alldeles för många år åt att kämpa emot den insikten. Eftersom du skriver att du mår dåligt i själen tror jag att ett besök på hälsocentralen i kombination med att dra ner på/(på sikt) sluta helt att dricka i ensamhet skulle vara en bra start. Det finns möjlighet att få samtalsstöd som hjälp att reda ut vad dom skaver i livet och även medicin om det behövs. Livet är inte alltid så kul men jag önskar dig allt gott 💕🌟 /E

@baoman Fint stt du hör av dig! Du har utvecklat ett alkoholberoende. Verkar klart över rekommendationerna för maxdrickandet. Det du skriver om sug och annat gör att det helt klart är dags att göra något. Det du skriver om att du vill döva stress och ångest med alkohol är väldigt vanligt om du läser i trådarna här. Men problemet är att alkohol bara bedövar för stunden, sedan ökar den oron och ångesten. Ingen bra lösning alltså. I synnerhet som det krävs mer och mer och …
Så ta hjälp! Ovanför fick du ett råd.
Men pröva också gärna alkoholprogrammet här.
Om jag var du skulle jag börja med tre månaders alkoholfrihet. Då hinner hjärnan pterställas något, men också kroppen. Det är en process och den måste få ta lite tid.
Även de som lyckas lära sig dricka måttligt brukar komma från nykterhet. Att gå från missbruk till måttlighet är mycket svårare än att hålla upp helt. Detta för att du kommer att få nytt sug varje gång du dricker, du måste börja om en massa gånger istället för en enda.
(Jag lyckades aldrig att dra ner, under ett helt livs försök, är nu helt nykter istället.)
Så oavsett plan: börja med tre månaders nykterhet, passa på att ta hjälp om du kan få terapi. Kanske också träna? Efter tre månader mår du förmodligen mycket bättre och kan också fatta bättre beslut. ❤️🙏🏻❤️

@baoman Hejsan,
Jag håller med i det Amanda L och Ejanne skriver. Det som händer när man är beroende är att man söker topparna man får då man dricker. Jag antar att du mer och mer planerar för och tänker på när du ska få dricka alkohol igen nästa gång?

Personligen kände jag att jag fick svårare att uppskatta tiden mellan alkoholtillfällena. Tankarna låg alltmer på nästa tillfälle jag fick dricka alkohol. Detta pågick under en längre period, men till slut hittade jag hit. Det fick mig att sluta med alkoholen. Liksom Amanda kör jag 3-månader period. Det innebär inte att jag avser börja dricka igen då, utan rådet generellt här är att helt enkelt dela upp det i perioder. På så sätt behöver man inte på stående fot skriva på ett livstidskontrakt, som ju känns hyfsat dramatiskt och stort.

Jag har provat dricka måttligt, men det är extremt svårt, jag klarar inte av det. Det suger big time inte minst i början, men ju längre man är alkoholfri desto skönare känsla får man. Jag har snart varit alkoholfri i 46 dagar. Innan jag hittade hit låg rekordet på en vecka.

Som alkoholfri får man 7 givande dagar i veckan! 👍

”Vad ska jag göra? Hur ska jag gå tillväga för att dra ned på och begränsa mig själv?”
Utmana dig själv. Satsa på en dag utan alkohol, sen två. Sen en vecka, därefter två. Under tiden, läs inlägg här och få inspiration. Jag använder appen nomo för att regga dagar, men ett streck på ett papper på kylskåpsdörren funkar ju lika bra.

@Daemon @Amanda L jag uppskattar verkligen era tankar och rekommendationer, efter att ha kikat lite mer på det med 3-månadersperioder tror jag verkligen det är något jag hade mått bra av! I första hand är det att hitta tillbaka till någon form av måttlighet som jag vill, vilket jag tolkar det som är det långsiktiga målet (om det är det man vill) med metoden.

@Ejanne jag tror att jag kommer att ha väldigt svårt för att söka någon extern form av hjälp så sett, inte minst från någon form av statlig aktör då det kanske främst i mitt fall gäller psykiskt mående. Har du någon rekomendation på någon form av privat aktör?

@baoman När jag mådde som sämst (psykiskt) tog jag kontakt med hälsocentralen (vårdcentralen) och fick väldigt bra bemötande och hjälp. Både med läkarkontakt och samtalsstöd. Jag är medveten om att jag hade tur som träffade just dessa stjärnor i vården men tror att det kan vara värt ett försök även för dig. En början i alla fall, om det inte är tillräckligt kanske du har en arbetsgivare som kan hjälpa dig via företagshälsovården? Lycka till med din resa på väg mot bättre mående 💕 /E