Hög cdt, hög b-peth, men jag super inte!?

Hej.

Jag vet inte hur det är möjligt. Jag läser att det krävs en flaska vin om dagen i flera veckor i sträck för att få ett högt cdt och b-peth. Förlåt för ett riktigt långt inlägg. Snubblade in här pga sökningar, behöver skriva av mig och söker tips och råd.

Angående mitt drickande: Jag är inte i närheten av att dricka det som krävs enligt mig. Klart att jag inte är någon nykterist, visst dricker jag mig full ibland, blev så till påsk och valborg, men vanligtvis blir det annars max lite trefemmor i veckorna och dåligt uttryckt jag vet men, "jag spar mig till helgen". Ändå lyckas jag få ett CDT på 2.2 och ett b-peth på 0.4!? Jag kan inte fatta det. Är det något jag kan ha dragit på mig för länge sedan, dvs över ett år sedan och sedan "underhållit" och behållt höga med ett betydligt lägre intag än vad som kan ha rått då? Eller är min kropp usel och inte hanterar alkoholen och värdena skjuter i höjden så snabbt/lätt? Är mitt CDT verkligen "högt" och b-peth - går det upp pga ett fylleslag en-ett par dagar om man i övrigt dricker lite trefemmor?

Jag har varit väldigt diffust sjuk, trött och utmattad under lång tid, alla möjliga åkommor och krämpor, har även problem med minnet och annat. Under denna tiden har jag haft perioder där jag inte druckit något alls vilket inte påverkar måendet i kroppen. Mår bra i huvudet, inget depp! Att jag nämner minnet är för att påpeka att - För det är ju inte så att jag glömmer hur mycket jag dricker! Pantsäcken jag åker med ibland ljuger inte, det är mest Loka och Coca Cola i den, 1/3 ölburkar kanske, merparten folköl... Glasflaskor blir det inte några. Mitt kontoudrag ljuger ju inte heller. Månaden före blodprovet har jag räknat ut att jag hade 194 kronor på systembolaget om jag minns rätt, det går ju att kontrollera i efterhand då jag aldrig handlar med kontanter!

Jag hade varit ute på krogen en dag strax före blodprov där jag kom upp i säkert 1.5 promille :( Resten av mitt höga cdt skulle isåfall bero på 3.5% öl, men där kommer pantningen in. Har försökt kolla på kvitton för jag spar en del av dem, men så jäkla mycket öl kan jag inte ha köpt. 30 stycken den månaden MAX! Vet att det ändå motsvarar hela 5 flaskor vin, plus den där kvällen på krogen plus de där 194 kronorna på bolaget då, vad man nu får för dem, 2(till 3) bättre flaskor vin? Jo, nog fan plockar det allt på när man ser på det på det viset. Jag har aldrig misstänkt mig för att ha några problem, men nu gör jag ju det. 7-10 flaskor vin på en månad. Hur fan gick det till!?

Jag har ju mediciner jag tar ibland som jag verkligen inte onykter vill blanda med alkohol i veckorna. Men att ha druckit 2-3 st folköl mellan 18-20 tiden gör en knappast onykter till kl 23 även om det är jävligt onödigt kanske och slöseri vad gäller alkohol, kalorier och pengar. Vatten är så gott med lite lime i.

Jag måste förstås lämna nya prover nu. Läkaren har inte sagt något om värdena till mig direkt. Hela situationen känns rätt värdelös just nu. CDT kan ju vara högt naturligt, men jag är inte en av dem för jag har lämnat cdt och b-peth tidigare pga medicinförskrivning. B-peth "ljuger inte" heller sägs det, vad fan betyder det egentligen? Vad jag inte fattar är varför de då är så höga. Först fick jag ju bara höra i telefon men bad att få alla värdena skickade på post. 2.2 och 0.4!? Har gått igenom allt, inget tyder på nån jävla supande förutom dessa två värden. B-MCV, ALAT, ASAT, GT är inom ref eller låga. Övriga blodprov är väl alla okej eller bra, zink lite lågt.

Jag skippar all alkohol framöver, har varit lite sugen nån dag för jag lagade och käkade för jäkla god mat, men har verkligen inget behov av det. Är dessutom så förargad av situationen(mer om det nedan) att jag vill gå ut i köket och hälla ut min whisky som jag har i skåpet, och det är svindyr Ardbeg whisky. Ni vet den där bakfyllekänslan man kan få "jag ska aldrig mer dricka", jag känner så nu, och det när jag är spiknykter utan att ha druckit på snart två veckor. Hatar verkligen skiten just nu. Men att inte kunna dricka öl med kompisar känns däremot tråkigt, särskilt då jag inte har orkat umgås med några vänner på typ ett år och precis börjat ta tag i det, men visst det funkar ju att umgås nykter också, men man får göra lite andra saker. Jag har inte varit deppig eller något under hela tiden, mått bra i knoppen och haft ett ok humör, glad, intresserad, nyfiken, läst mycket böcker och kollat på film och serier. Har bara varit så jäkla trött hela tiden, inte orkat någonting, helt matt och slutkörd i kroppen.

Jag är förstås livrädd för att den här engångsskiten på proverna ska bli en permanent stämpel på mig som missbrukare i journalen då jag är "beroende", dvs nödgad att ta vissa mediciner för att få en fungerande sömn. Ännu tråkigare är att jag behövde göra en sådan "toxic screening" för en medicinförskrivning vilket inkluderar cdt och b-peth och det jäkla urinprovet gav ju förstås utslag på narkotika på grund av en satans medicin som läkaren hade förskrivit mig men han glömde att säga "pissa före du hämtar ut medicinen". Helvete också... Det provet skickades på extra analys och jag måste nu gå och pissa igen med pitten framför ansiktet på någon igen och jag verkligen HATAR det!

Jag tar ingen jäkla knark och jag trodde verkligen inte att jag söp på ett vis som var skadligt. Skulle hellre se att de tog blod på mig var dag och kollade i blodet eller visiterade mig naken före pisseriet och sedan släppa in mig i ett vadderat rum med bara en mugg där jag inte kan trilskas med provet! Att behöva stå där med snabeln framme med en jävla låsning i kuken och blåsan så att det inte går att pissa är satans hemskt! Och sen stå där i vad!? 10-15 minuter!? Knallröd i ansiktet! Om jag går så vet jag att det blir likadant nästa gång jag försöker. Pressa Pressa pressa! Svetten droppar fan från pannan och skulle lika gärna få fylla muggen! Till sist en liten stril. Sen en till, sen släpper det. Ångesten är ta mig fan total! Har aldrig problem att pissa så länge ingen står och kållar på min jävla kuk som är som en satans sköldpadda när man ska pissa framför någon sådär!

Har slutat med den jäkla pissmedicinen tills jag går och lämnar prov fastän de tyckt jag ska fortsätta med den.
Vet ju att analysen visade på rätt sorts medicinknark och rätt mängd medicinknark i blodprovet men jag lackar fan ur!

Sista jag behöver är en läkare som ska mästra över mig och beskylla mig för att vara någon jävla alkis när jag har ställt upp 100% på alla deras jävla skitmediciner de velat trycka i mig och svalt snällt för de har ju bestämt sig att felet sitter i huvudet medan jag fortsätter att hävda att det sitter i kroppen! Till och med Quetiapin har jag låtit mig luras till att ta för att kunna få hjälp att sova dock med jävligt pissiga följder!

Har som jag skrivit redan slutat dricka helt och hållet men under de här snart två veckorna som gått har jag mått lika skitdåligt i kropp vad gäller ork och haft lika pissigt att sova som alltid. Besviken... vore ju något om man åtminstone fick bekräftat att man hade fysisk och psykisk påverkan av sitt drickande, men icke.Inget! Förtvivlad...

Är det något ni verkar tycka vara konstigt eller funderar över så svarar jag snabbt och ärligt.

Riktigt jäkla ledsen nu faktiskt. Ber om ursäkt för alla superlativ.

Tips?

Profile picture for user Stefan

Jag vet att jag skrev ett hopplöst långt inlägg, men snälla jag ber verkligen om att någon ska orka ta sig tid att läsa och svara :(

Profile picture for user AlkoDHyperD

...om din vårdkontakt drar slutsatser endast på dessa värden utan andra screeningmetoder såsom AUDIT, CAGE eller MAST etc låter det ganska godtyckligt. Visst, en total alkoholkonsumtion på motsvarande 6-7 vinflaskor/månad (vilket borde motsvara ca 9 sk standardglas/vecka) är kanske riskbruk om du även har medicn som inte ska kombineras med alkohol. Kan det vara den faktorn som även ger förhöjda CDT-värden? Vissa mediciner påverkar ju levern. Är det ADHD du medicinerar för? (Såg att du fått Quetiapin för sömnen, vilket jag också har, därav min fråga om det kan vara ADHD)
Isåfall borde läkaren koncentrerat sig på att fråga om de där fyllorna. Min läkare var noga med att tala om att det är farligt att kombinera alkohol med min medicin (Concerta) och så är det även med andra narkotikaklassade läkemedel. Däremot sa han inget om total avhållsamhet utan mer, om du ska dricka något bör du hålla dig till små mängder och skippa medicinen den dagen eftersom man mår dåligt av kombinationen...
Har du blivit konfronterad rakt ut om att provsvaren skulle indikera alkoholberoende? Eller är det du själv som är rädd att få stämpeln? Jag skulle ta upp frågan med läkaren och förklara precis så som du skrivit ovan, även uttrycka din oro och upplevelse av att bli utpekad. Bättre med raka rör både för dig själv och för att få så bra behandling som möjligt för din grundproblematik (alltså det du urprungligen får medicin för).
Om man dessutom skickade det positiva drogtestet på analys borde man lätt kunna konstatera att det var förskrivna preparet som gav utslag.
Hoppas du fick ut något av svaret.

Profile picture for user Stefan

Som svar på av AlkoDHyperD

Hej. Tack för ditt svar.

Det är mycket riktigt adhd det var tänkt att jag skulle medicineras för. Tyvärr fungerade inte Quetiapin för mig, eller tack och lov snarare, usch vad otäck den är. Jag tar den inte alls. Har under en period haft voxra, men pga läkarna schabblade med mitt urinprov och receptförnyelse på Elvanse som ej fanns där att hämta när jag behövde(första paketet var slut), plus deras samtal om begäran om nya blodprover och UP, så lackade jag ur! Men det framgår i mitt inlägg härovan. Därför har jag även slutat med Voxra och ej brytt mig om att hämta de nya Elvanse som finns på apoteket.

Enda jag just nu gör nu är att förhala lite före det att jag lämnar proverna. Jag var ju ute med kompisar helgen före den måndag de ringde mig så kändes inte lönt att lämna prover då. Nästa vecka måste jag resa bort och där vinns ingen VC. Jag tänker heller ALDRIG lämna prover som visar på missbruk så jag får låta tiden gå lite så allt mitt alkoholistsupande och medicinknarkande försvinner ur kroppen :(

Det är stämpeln som alkoholist eller missbrukare som jag är rädd för! Jag har redan haft såna satans problem med vården bara pga min ADHD och tidigare ritalinförskrivning. Dels vad gäller sömnbesvär(som i sig var orsak till att jag fick göra NPT utredning), men framförallt när jag hade ett djävulskt diskbråck i nacken fick jag problem ! De ville inte förskriva något annat än diklofenak. Jag hade ändå så ont att jag fick kramp i bröstkorgen och knappt kunde andas. Jag bönade hos smärtspecialisten om att få bli opererad. Mellan 1 och 10 låg jag på 9 i smärta i skoven. Satt och lipade på akuten ett par-tre gånger. Då blev jag inlagd. Har behövt bli inlagd vid två tillfällen, för de vill ej skriva ut medicin som jag kan ha hemma! SÅ JÄVLA KUK ÄR VÅRDEN! Fick aldrig någon seriös hjälp med diskbråcket, de ville behandla med gabapentin varje dag vilket jag tackade nej till för att problemen gick i skov. Jag har själv utan hjälp av vården(minus en bra sjukgymnast) på olika vis lyckats göra så att jag klarar leva helt utan påverkan, men en enda felaktig rörelse eller sittställning så retar jag igång det igen och får kanske åka till akuten för VC tittar bara i journalen och ser "ADHD >> KNARKARE". Ändå sa jag flera gånger att jag då "vill sluta med ritalin för så här kan jag inte leva", och då blev läkaren bara stött men sa det hjälper inte för du har ändå diagnosen typ...

Hursomhelst... Om de nu skulle få för sig att jag super också så kommer det väl strömma radioaktivitet rätt ut ur skärmen som smälter ansiktet på läkaren när de öppnar min journal, och jag behöver ju hjälp med sömnen, och eventuellt behöver jag hjälp mot smärta om jag råkar lyfta fel eller ramlar någon gång i framtiden. Jag vill inte behöva vara inlagd bara för att de ska kunna "kontrollera" mig! Allra värst blir det när idioterna VARKEN vill lägga in mig och HELLER INTE vill förskriva något. Men då har jag vägrat att gå. Till sist fattar de, men det är riktigt själadödande att inte bli trodd :(

Jag tvivlar på att det är särskilt farligt för kroppen att blanda metylfenidat och alkohol, däremot är det inte bra psykiskt vad jag förstått.
Voxra ska man däremot inte blanda på grund av toxicitet, det hade jag ärligt missat och inte hört något om, men läst på nu. Quetiapin ska man ju helst inte ta alls! Tror dock ej att de båda påverkar cdt eller b-peth ens i kombination med alkohol. Det man talar om vid leverpåverkan är främst andra värden än just CDT och b-peth, ffa b-peth som bara syns vid alkoholkonsumption.

Mitt CDT och b-peth är förhöjda helt enkelt för att jag dricker, jag har svårt att tro något annat. Men det jag inte fattar är att det är så högt för jag dricker inte särskilt mycket! Men visst, 7-10 flaskor vin månaden före helt klart i överkant! Tänk dock på att det varit påsk, valborg och så i den perioden. Men 2.2 och 0.4?!

Tills vidare är jag helt nykter och även helt medicinfri, försöker förhala nya prov för att det ska vara 0 på allt när jag lämnar.

Är 100% att den här skiten gör att jag kommer behöva gå och lämna prover regelbundet framöver, särskilt pga positiv på amfetamin även om det var Elvanse. Det finns ju regler för hur blodprov ska behandlas som läkaren ej kan sätta sig över. Blir det så kommer jag behöva skita i att ta den medicinen för jag fixar inte urinrpoven. Hatar ju att lämna pissprov. Kan jag kanske kräva att de sätter in en kateter och dränera mig på det viset? Det skulle vara ok. Jag skäms inte över att visa kuken framför någon. Det är för att jag klarar knappt inte av att pissa sådär, det tar 10-15 minuter innan jag lyckas "prestera", det är helt sinnessjukt! Men det kanske finns medicin för att det ska bli lättare att pissa som man kan få före?

Hehe, tänk det dumma om man skulle köpa en såndär löspenis och blåsa. Hittade sån när jag sökte efter annat. Behöva fylla den med sitt egna piss, sen går man dit och klämmer på blåsan och "kissar" ut sitt eget kiss i burken.

Jag ska ta och kolla upp de där screeningprocesserna du skrev.

Blir 23 dagar från senaste gången jag drack när jag lämnar prover räknar med att ha 0-0.55 på cdt och 0-0.05 på b-peth då, samt inget medicinknark i urin.

Måste påpeka att jag inte bara gör det här för att det ska se bra ut på proverna hos doktorn. Jag fattar ju själv att 7-10 flaskor vin i månaden är för mycket, och jag vill vara nykter framöver. Mår riktigt dåligt nu när jag tänker på smaken av alkohol, så jag avstår av mer än en anledning.

Profile picture for user AlkoDHyperD

...det där med att du måste fortsätta lämna urinprov. Om det som var positivt på amfetamin, som dessutom var Elvanse förskrivet av läkare, skickats på analys och bekräftats, varför måste du då fortsätta lämna urinprov? Och vad är det som gör de något förhöjda värdena på cdt och b-peth skulle spela någon roll om alla andra värden är normala? Om jag förstått ditt inlägg rätt blev du uppmanad att fortsätta med Elvanse även efter dessa prover, vilket tyder på att man inte misstänker dig för missbruk - då skulle medicinen tagits bort eller bytts ut mot t ex Strattera. Men, du har alltså recept på Elvanse, men har inte hämtat ut det?
Hann du prova medicinen någon längre tid så du vet hur den fungerar på dig?
Diagnosen ADHD bör inte leda till att du blir misstrodd eller får sämre bemötande inom vården, diagnosen i sig betyder ju inte att du är dum, opålitlig eller mindre benägan att ta till sig hjälp. Den beskriver sårbarheter inom vissa områden, svårigheter som kan vara generella utifrån diagnosen. Däremot är alla individer och måste bedömas därefter.
Jag har både "stämpeln" ADHD och alkoholberoende skriven i mina journaler. Om någon skulle få för sig att använda den informationen emot mig kommer jag att ge svar på tal och byta vårdkontakt med en gång!
En tanke från mig: om du skulle observera dig själv i situationer när du blir triggad/provocerad av möten inom vården, fundera på om det är gamla smärtsamma erfarenheter som också bidrar till hur du tolkar det som händer idag. Att dra slutsatser och gå i försvar eller till attack är förståeligt utifrån att det kanske varit nödvändigt tidigare. Men ibland är den som tar mest skada men själv. Genom inre stress, eller genom att man då riskerar just det bemötandet man fruktade.
Du är du och värd precis lika mycket respekt och omsorg som alla andra. Både från dig sjökv och dem du möter. Med eller utan diagnoser.

Profile picture for user Stefan

Som svar på av AlkoDHyperD

Jättestort tack för att du tagit dig tid.

Urinprov behövs igen på grund av regler. Testet borde visat neg, i och med att det inte gjorde det så ska det säkerställas med ett prov till trots analys. Inga konstigheter egentligen, eller? Det var vad de sa.

Ja, jag skulle fortsatt med Elvanse. Hade hunnit ha det i 30 dagar, blev sen ett avbrott iom inget nytt förskrevs i tid som jag ringde och tjatade om skulle ske på telefonsvarare. Uppringd av den där datorn man lämnar #-nummer till skulle dröja 4 dar, försov mig förstås den första gången, skulle sen dröja 5 dar till nästa uppringningsgång och då sket jag i det för det tog ändå slut.

Nya läkartiden jag har fått matchade heller inte längden på antalet dagar med de nya 30 tabletterna när jag väl fick dem utskrivna så risk för att jag får ännu ett avbrott om jag börjar med dem igen. Bäst att låta dem vara kvar på apoteket, det kan ju likaväl vänta tills att jag träffar läkaren. Bonus är att urinprov är ok och jag i min idioti hoppas på att det medför jag slipper pissa en tredje, eller fler gånger.

Du har förstått rätt, jag är otroligt reserverad, försiktig, vaksam på grund av alla nitlotter och otur jag dragit inom vården. Nya läkaren är säkert i grunden jättebra. Jag har råkat avbryta honom med svar på frågan ett par gånger för jag varit säker på vad han skulle fråga, men haft fel om honom. Det är svårt att sänka garden. Försvarsposition direkt :/ Blir svårt att hjälpa mig.

Det är så mycket att göra på mitt landsting så mycket kontakt sker genom specialistsjuksköterska och över huvudet på mig, läkarkontakten sker mer sällan, även fått byta läkare mitt i pga omoranisering så det är lätt att saker missuppfattas, information kommer bort och så.

Jag är inte mig själv på grund av mitt mående därför är min förmåga att söka hjälp eller vara rationell begränsad. Att läkaren ska finna svaret på min hälsa, min trötthet, min brist på ork, avsaknad av energi, initiativförmåga och uthållighet i alkohol/alkoholmissbruk eftersom inget annat hittills tyder på att jag är kroppsligt sjuk gör mig absolut panisk och skräckslagen! Det vore ett gigantiskt steg tillbaka även om jag kan rentvå mig själv. Det riskerar ju att de kommande månaderna behandlar huruvida jag är avhållsam alkohol eller inte helt utan att fokusera på att jag ska bli bättre.

Det är ju tyvärr så vården funkar idag om inte pulsådern sprutar blod i undersökningsrummet, då sitter allt i huvudet!. T ex vill de ju lättvindigt förskriva medicin som stökar med hjärnan typ SSRI och telefontid 3 månader senare. Byta SSRI, telefontid 3 månader senare. Byta SSRI telefontid 3 månader senare igen, byt till MAO, telefontid 3 månader senare, kombinera SSRI + MAO, telefontid tre månader senare... "Ojdå, du hade visst cancer... men ta lite SSRI så hörs vi om 3 månader..."

Jag är inte mig själv riktigt när jag skriver här, uppjagad och stressad med risk för osammanhängande och lösryckt.

Två veckor utan någon alkohol eller någon medicin som helst och jag märker totalt noll skillnad, tycker jag borde gjort det om jag var en suput.

Jag är säker på jag har lymfom eller någon liknande skit för jag mår inte dåligt i knoppen utöver läkarstressen och stress över att jag inte klarar min vardag eller jobb pga jag är så satans trött och orkeslös hela tiden.

Vore ju inte konstigt om jag sökte tröst i dunken.

Och ja, det är minst lika stökigt i mitt huvud som det som kommer ut i text.

Profile picture for user AlkoDHyperD

Och jag skulle bli förvånad om din läkare, som jag hoppas har kunskap om ADHD (se där, hur viktigt det är att den diagnosen är känd för den som träffar dig ?) tar illa upp när du avbryter honom, är otålig, uppvarvad, orolig...för det är ju precis så ADHD fungerar och det är ju det du ska få medicin för!
Lika lite som en ortoped kan kräva att en patient som söker för benbrott ska gå obehindrat, lika lite bör hen kräva att någon med ADHD "är sansad och rationell" i behandlingsrummet!
En patient med ADHD som dessutom blivit utsatt för nonchalans genom att man inte säkerställt att förskriven medicin finns att tillgå.
Byt läkare och mottagning om det är möjligt. Det är ju allvarligt om man från vårdens sida inte klarar av att möta dina behov av att få kontakt när du ringer och av att kunna lita på att dina mediciner går att ta ut på apoteket. Och ADHD ökar sårbarheten för stress. Jag kan ju inte säga att den trötthet du beskriver inte handlar om någon fysisk sjukdom, men...stress ger samma symptom!
Om det finns något som heter ADHD-stress (nu finns det, jag uppfann det uttrycket precis ?) kan det beskrivas som "rapid-cycling-utmattningssyndrom" Den förlamande tröttheten klubbar iallafall mig med jämna mellanrum. Däremellan energi som kan försörja en storstad med ström om man kopplat en generator till mig ?
Mycket kan härledas till "huvudet" men är du orolig, stå på dig!
Kram

Profile picture for user Stefan

Lämnade prover idag, det är 30 dygn sedan jag drack något med alkohol, 33 dygn sen jag var onykter.

Det ska bli intressant att se hur illa det är ställt med CDT och B-PETH nu. Läkaren har mer eller mindre bokstavligen uttryckt sig om att jag är en diagnostiserad alkis, ser det när jag läser i min journal! Ej haft någon diskussion om det muntligen med honom.

Återkommer när provsvaren kommit.

Profile picture for user Sisyfos

Hoppas proverna visar hur det är. Läkare har ibland så oerhört lite koll. Trött blir man på det!

Profile picture for user Stefan

Förstår inte hur det är möjligt, efter 30 dagar har jag fortfarande 0.9% i CDT. B-peth vet jag ej ännu, det syns ej på vårdguiden så jag får ringa och fråga imorgon om det kommit in.

Jag hade verkligen varit totalt avhållsam i trettio dygn när jag lämnade provet, ändå var det bara lite mer än en halvering på cdt. Mitt GT värde var 0.4 (<1.4) vid första provtillfället, ingen omtagning av det.

När jag nu träffat läkaren visade han sig inte särskilt dramatisk över det hela utan tyckte mer det var bra att jag reflekterat över mitt drickande och gjort förändring men att det behöver synas på proven.

Men då vill jag ju helst att det ska synas också. Jäkla skitsprit! :(

Ska be om att få lämna nytt cdt och ev också b-peth om ytterligare några veckor.

Tillhör jag den där 1% av populationen som har ett naturligt högt CDT så vill jag veta det! b-peth visar ej fel sägs det, men jag var fortfarande bakfull från lördagens bravader när jag lämnade prover första gången och då är det kanske ingen konst att få 0.4 *slår mig för pannan*

Profile picture for user Bedrövadsambo

Jag vet inte vad man "ska" ha, men mer än en halvering låter bra i mina öron. Oavsett orsak.

Profile picture for user StiffenStorm

Ett sent svar, men ändå.

Ett CDT på 0,9 är helt okej. Som jag förstått det så går det inte ner till 0. Trots flera månaders total nykterhet låg mitt på runt 1. Det lägsta värdet på PETh är satt till 0,05. Det tolkas som "Ingen eller endast låg, sporadisk alkoholkonsumtion". Siffrorna blir röda om det överstiger 0,3.

För ett par år sedan hade jag ett CDT på 7,9. Jag kommer inte ihåg vad PETh låg på då, men det var garanterat riktigt högt. Men där insåg jag att jag hade problem. Försökte med egna medel att begränsa mitt drickande men ett år senare hade jag fortfarande ett CDT på 3,4 och ett PETh på 0,8. Förstod då att jag inte kan kontrollera mitt drickande och tog beslutet att sluta helt. Har nu varit nykter i åtta månader och min målsättning är att fortsätta med det.

För mig så är det inte så svårt att inte ta det där första glaset, men jag har förbannat svårt hejda mig när jag väl är igång. Att jag till sist fick upp ögonen att jag faktiskt inte kan dricka mig otörstig gjorde det lättare för mig att välja att inte dricka alls. Att sitta där på pizzerian och visa upp att jag minsann kan dricka bara två öl gjorde mig olycklig. för min hjärna skrek alltid efter mer.

All lycka till dig!

Profile picture for user PellePelle

Lyckades igår (på nyår) övertala en anhörig att testa sina alkoholvanor då han enligt alla i sin närhet (förutom han själv) förstår att han tappat kontrollen över drickandet. Förstår från denna tråd och andra att det finns olika tester. Hittar bla PEth som i detta fall (redigerat av admi pga reklam/försäljning, om än i gott syfte) och även CDT som här: https://www.blodkollen. se/sv/analys/cdt Skall man testa båda eller räcker ena? Vilken i så fall?

God forsättning!

Profile picture for user Eta

Som svar på av StiffenStorm

Hej’
Jag har nyligen kommit åt gränsvärden, som skiljer minimalt ifrån tidigare svar.
0,05 lägsta värde
0,5 riskzon
Alltså 0,4 torde vara normalt drickande.
Info ifrån TUB Stockholm.

Profile picture for user Edgy

Vilka är era erfarenheter av korrelationen mellan B-PEth och antal glas ni druckit?

Mer än 9 standardglas för kvinnor och 12 för män/vecka ska kunna ses via B-PEth med rätt hög precision. Ett värde över 0.3 innebär omfattande och regelbundet intag enligt google. Men hur mycket hade ni druckit och vilket värde fick ni?

Profile picture for user Skam

Dax å lämna Perth prov. Fick ett återfall å drack under semester 1v ( 1 flaska vin/v dag)...där innan ngt sporadiskt med vissa dagars uppehåll... skäms så jag skakar!!!!!! Klarar jag mig nu på 3v nykterhet???? Usch

Profile picture for user Skam

Som svar på av Edgy

Skulle oxå vilja veta...
Ska lämna prov snart å fick återfall på 1v. Skäms så fruktansvärt....
Drack 1 vin/Dag i 10 ggr...nu nykter i 2v. Kan jag lämna 3:e veckan å komma under 0.005 ???? Usch! Snälla svara någon.... kram till alla som kämpar

Profile picture for user Blacky

Läser dina ord och förstår din frustration, Din ilska och din misstro till vården. Att vända på inrutade tankemönster är galet svårt men; om du istället vänder på situationen och ser detta som att någon försöker hjälpa dig. Att hindra dig från att bli en "alkis" genom att medvetandegöra dig i din relation till ditt drickande.
Självklart har var och en rätten att själv bestämma över sitt drickande men en öl med grabbarna, några dagar i veckan leder snabbt till ett beroende. Framför allt om individen har en beroendeproblematik dvs "allt-eller-inget" mentalitet.
Om det faktiskt är så att någon försöker hjälpa dig, hur känns det då? Hur går tankarna då kring ditt beteende?

Vi har alla olika tolerans för alkohol men forskningen är tydlig. Mer än 5 standarddrycker/tillfälle eller 14/vecka Är ett riskbruk. Alkohol dränker fler än individen själv, den drabbar familj, vänner och kollegor. Oavsett om vi menar det eller inte. Det drabbar inte bara en själv!
Var rädd om Dig och dina nära. Du är värt bättre.

Profile picture for user matrixloud

Hur många wiskey 6cl ska intas innan pet går i taket och hur länge lever markören

Profile picture for user Jonte852

Som svar på av Stefan

Jag lämnade ett b peth värde på 0,46 och då hade jag druckit en halv flaska vin kvällen innan. Ca 2v senare låg min b peth på 023 1,5v senare 0.16 och ytterligare 1,5 v senare lämnade jag 0,12 men här ser du hur mitt b peth värde ligger så du kan jämföra med hur dina värden ligger. Jag vet ju inte hur ofta du dricker och vilka mängder men det borde vara lättare att se hur du ligger nu.. Men nu vill min läkare att jag ska ner under 0.05 och har ingen aning om hur det ska gå..

Profile picture for user Toaster

Åkte på misstanke om alkoholproblem. Detta för att jag ett antal gånger gjort en del dumma saker under påverkan.

Till saken.
Jag fick remiss lämna cdt och b-peth varannan vecka.
I samband med detta fick jag tragiska nyheter och har under hela provtagningsperioden haft mycket hög alkoholkonsumtion.
Jag har legat på mellan 6-20 burkar starköl/dag med 1-2 dagars uppehåll/vecka.
Har även känt mig bakfull vid provlämning.
Min peth ligger på runt 0,14 och min cdt runt 0,9%.
Mina levervärden på 0,25.
Detta har pågått i 6 mån.

Hur är detta möjligt???

Kan tillägga att jag dricker inte mera, så föreläsning undanbedes

Profile picture for user Becc29

Som svar på av Stefan

Det låter, helt objektivt, som att du har ett för högt bruk av alkohol. Halveringstiden är längre för CDT än b-Pehr: Någon 3,5:a eller vad du skrev i veckan att du drack, bidrar givetvis även till att påvisa överkonsumtion. Enligt måtten så ska det enligt oss ”överkonsumerare” ganska lite till för att hamna över gränsvärdena. Exempelvis för mig som kvinna så krävs det för överkonsumtion/ över gränsvärde att hamna över godtagbart b-Peth 2 flaskor vin per vecka. Dricker jag varje vecka under längre tid 1 flaska fre + 1 lördagen och en öl så hamnar jag över. Jag dricker tyvärr även nån folköl varannan dag. I takt med att vår tolerans ökar desto mer i förnekelse hamnar man. 1 flaska vin per kväll 2 ggr per vecka är LITE intag för mig, men för 5 år sedan hade det inte varit det. Men för 5 år sedan hade jag förmodligen blivit rejält full på en flaska. Inte nu.

Profile picture for user Citadell

Som svar på av Stefan

Stefan. Allt handlar väl om input och output. De flesta som brukar eller missbrukar verkar ha sån koll på värden etc. Men som en alkoholist en gång skrev, såg jag: se till att inte konsumera så löser sig resten själv. Ingen människa i världen kan väl påstå att alkohol eller substansberoende är bra till något på lång sikt. Ta hand om dig!

Profile picture for user Julianos

@Becc29 bara en 3.5 folköl under en veckas tid, visar överkonsumtion på dom här proven?! Hur är det isåfall ens möjligt att skilja mellan sporadiskt/ingen bruk och alkoholism då för dom?

Profile picture for user Lilun

Hej! Har haft skadligt bruk tidigare men idag dricker jag någon gång ibland, och kan till och med bara ta 1-2 öl och sen sluta, det har jag ALDRIG kunnat tidigare. Nu till min fråga, jag ska lämna pethprov för ADD medicin på onsdag, jag låg lite högt sist (0.27) troligtvis för att jag tog testet 2dagar efter jag en kväll druckit mycket. Kan jag dricka typ 6st 3.5or idag (ska se fotbollen) och ha ett lägre peth då om 5 dagar än vad jag hade innan?🤔