Jag vill inte vara alkis!

Profile picture for user Mokka

Hej! Jag har ägnat större delen av den här fredagen mitt i sommaren till läsa trådar här. Så många fina och kloka saker som skrivits här! Anledningen till att jag skapade ett konto på alkoholhjälpen just idag är att jag sitter ensam hemma eftersom jag sa elaka saker till min man igår kväll. Saker som jag inte menar eller tycker men som trillar ur mig när jag är berusad. Just då tycker jag att jag säger vettiga saker och att jag vill lämna honom. Jag skrev fåniga fyllegrejer på sociala medier. Dagen efter ångrar jag mig som vanligt och skäms. Såhär har det varit i flera år nu och jag vill inte ha det så. Jag vill inte göra den man jag älskar illa och inte mig själv heller. Jag vill inte vara alkis! Jag är nykter just nu men vet inte om jag kan låta bli vinet hela dagen. Det är ju så skönt att glida in i lätt fylla...Nu startar jag en egen tråd och hoppas att någon/några av vill skriva något till mig.

Profile picture for user Vjlo

Hej! Så bra du startat en egen tråd och skrivit av dig lite. Och visst finns det mycket klokskap och erfarenhet här på forumet! Så jag hoppas du stannar kvar här och skriver, delar med dig så kanske en del saker blir mindre trassliga för dig.

Välkommen!

Kram

Profile picture for user Pilla

Även om vi inte är överens om att det är skönt med en lätt fylla just idag för mig.För jag slutar aldrig där utan gör mig själv till åtlöje.Mår så dåligt av det,därför sökte jag mig också hit som du har gjort.Hoppas du finner stöd i en ren klar frisk resa.
Kram Pilla

Profile picture for user Mokka

Som svar på av Pilla

för ditt snabba svar! Jag är inte heller överens om det där med lätt fylla men jag har för vana att lura mig själv. Tänker alltid att jag ska ta ett eller två glas vin men oftast slutar det med minst det dubbla. Och då är jag full och gör mig själv till åtlöje precis som du skriver. Jag har klarat det några gånger men då har det mest handlat om tur tror jag. Jag har verkligen förlorat kontrollen över mitt drickande. Vid många, många tillfällen har jag vaknat i min säng och bakfylla utan att ha en aning om hur jag kom dit eller hur jag fick av mig kläderna. Eller vad jag sagt eller gjort kvällen innan. Varit skräckslagen över att kolla sociala medier och vad jag kan ha skrivit där. Skämts när jag framåt eftermiddagen vågat öppna dem och sett mina fylleinlägg. Skämts när min man frågat mig om jag minns vad jag sa igår och ljugit att jag kom ihåg men inte vill prata om det. Kram!

Profile picture for user Vill Bara Sluta

5:e dagen nykter här?
Har läst massor hela veckan och gått på både AA och ACA möten denna vecka och det har hjälp mig mycket!
Jag har tagit ett beslut om nykterhet varje dag den här veckan, kanske det kan hjälpa dig att göra så? Ta ett beslut som gäller bara för ikväll att du inte ska in i vindimman just idag?
Imorgon tar du ett nytt beslut för den dagen osv.
Hoppas du får en fin och nykter fredagskväll♥️

Profile picture for user Mokka

Som svar på av Vill Bara Sluta

snälla du för ditt svar! Jag försöker tänka just så - jag ska vara nykter bara idag. Men sen kommer andra tankar och jag säger till mig själv att jag gott kan unna mig ett glas eller två. Jag är ju ändå ensam hemma och tycker lite synd om mig själv. Fast att jag är ensam är mitt eget fel för att jag blev full igår. Försöker lura mig själv och skjuta upp den första nyktra dagen till en annan dag. Men hittills är jag nykter iallafall! Grattis till dina fem nyktra dagar! Jag önskar verkligen att jag kan säga detsamma till mig själv om fyra dagar. Kram!

Profile picture for user Vjlo

Hej,
Splittringen du beskriver, ”vill och vill inte” tror jag vi alla här kan skriva under på att vi är i, har varit i och känner igen oss is. Så du är i allra högsta grad normal :-)

Du skriver att du vill kunna uppleva fem nyktra dagar i rad. En bra längtan! Jättttelångt bort känns det när suget kommer, tro mig... omöjligt, och ”bara en gång till” och sådana tankar som kommer. Håll ut, vill du vara nykter idag, så tror jag det bästa du gör är att bestämma dig för det. ”Idag ska jag vara nykter” - ”och se vad som händer”. Också, ta ett nytt beslut nästa dag.

Faller du dit, är det ju inte hela världen, utan då börjar du om när du känner du är redo. Kraven på dig själv var du vill bestämmer du själv :-)

En dag i taget. En timme ibland.

Jag är inne på lite drygt två veckor nu, och, det blir faktiskt lite lättare och lite mer avslappnat redan efter några dagar. För man får en tillförsikt att det går säga nej, det går härda ut. Och det går att snubbla dit och köpa, men komma igen.

Ett förslag är att du fortsätter skriva av dig här någon eller några gånger per dag, när du känner för det, det verkar hjälpa många av oss, att få sätta ord på problematiken inför andra, som verkligen förstår. Ett annat förslag kan vara att skriva ner lite av de tankar du har i en egen dagbok ”bara för dig”, där du kan skriva lite mer av sånt som du tänker men inte behöver eller vill dela med dig. Det kan vara rätt spännande se tillbaka på de första stapplande stegen :-) ”Var det så där jag tänkte” :-)

:)

Profile picture for user Mokka

Som svar på av Vjlo

för dina rader! Precis så känns det - vill och vill inte. Varför ska jag vara nykter när jag ändå är ensam? Jag vill tänka att det är för min skull jag ska vara nykter. För att jag inte vill vara en alkis men det är svårt. Jag går fram och tillbaka, tittar på flaskorna och vill öppna en. Ta bara ett glas. Du är så bra som har två nyktra veckor! Det vill jag också ha! Kram!

Profile picture for user Vjlo

Varför vara nykter när du ändå är själv? Jo, för att du anske kan hitta på trevligare saker än att gå in i dimman med glaset? Inventera dina tidigare eller nuvarande hobbys, fritidsintressen, djupdyk i någon netflixx-serie som du kanske njuter av mer utan ett glas handen? :-) Det går ta långpromenader, det går sova ut ordentligt utan att sova för man är bakis.

Men... klarar du av att ha flaskor hemma oöppnade? Gulp.. det skulle jag *aldrig* göra. Jag ska.. inte... skriva, men gör det ändå... ”häll ut dem”, ”ställ ut dem i bilen”, ”ge bort dem”. Fundera på det åtminstone, för om du har flaskor i din närhet på det sättet att du går och tittar på dem, vill vara nykter är det ju - nästan lika svårt att låta bli tänka på alkohol som om du slog upp ett tält utan för bolaget och sov där,, eller t.o.m boksätta sig i en flyttkartong i en hylla och undvika att kika ut från kartongen och se hyllraderna med godsakerna.

Missförstå det jag skriver rätt, men det är ju en stor frestelse... Bara du vet vad du klarar av, hur du vill hantera det, så jag *ska* inte ge dig råd att kasta bort saker som du köpt och kostar pengar, men ändå, fundera om det är klokt att avlägsna dem från din närhet ett tag.

Profile picture for user AmandaL

Jag är hellre ensam, nykter och stolt över den person jag är än ensam, full och skäms över mig själv. Det brukar hjälpa mig att motivera mig till att hålla mig nykter även fast jag är ensam ??

Profile picture for user Svalan77

Som svar på av Mokka

Hej du jag vet hur du känner, gudarna ska vetat jag gjort så många idiotiska saker på fyllan ?. Mina första dagar som nykter här, kryper i mig också, periodvis i alla fall. Suget är galet, det tar över hela min kropp. Men går sedan över.
Ät ordentligt & med jämna mellanrum, drick mycket, unna dig sånt du gillar. Motionera, kör minfullnessapp.
Jag kan inte lova att jag ”aldrig” kommer att dricka men just nu behöver jag ta en lång och välbehövlig paus.

Profile picture for user Mokka

Jag är tillbaka här ett drygt år senare. Nyskild och ensam. Maken förklarade för mig att han inte ville vara med mig längre i somras. Inte bara för mitt drickande, det fanns annat han inte uppskattade också. I fredags bestämde jag mig för att vara nykter ett tag igen. Jag vet inte hur länge men jag vill att det ska bli en lång, vit period och efter den vet jag inte vad jag vill. Det känns så tråkigt att aldrig mer dricka vin. Just nu tar jag en dag i taget och är nöjd när systembolaget har stängt för dagen så att jag inte kan köpa vin. Att jag klarade det en hel dag till. Idag är det min fjärde nyktra dag och jag skulle så gärna ha suttit i solen med ett glas vin tidigare i eftermiddags. Jag stod emot och nu känns det så bra. Det är svårt att få timmarna att gå när man bara längtar efter vin men när kl börjar närma sig 19 kan jag slappna av. Vad är det som gör att eftermiddag/tidig kväll är så jobbig utan alkohol?

Profile picture for user TappadIgen

@Mokka skrev:"Det känns så tråkigt att aldrig mer dricka vin." Den tanken är först så skrämmande att den nästa är debiliterande. Man vågar inte ta till sig det fullt ut när man börjar förstå det rent logiskt att det skulle vara det bästa så man stöter bort tanken och håller den på avstånd. När man väl börjar ta det till sig så börjar rädslan släppa lite, undan för undan. Till slut vänder man på det istället och tänker "Jag är tacksam att jag aldrig mer behöver dricka vin".

Så här är det förstås inte för alla och jag vet att om jag hade kunna gå tillbaka ett och ett halvt åt och berättat det för mig själv som jag var då så hade mitt dåtida jag varit rädd för att jag blivit lobotomerad eller något sådant. Men precis så har det blivit. Ett tag var ett liv utan vin fullkomligt otänkbart, som ett logiskt felslut. Idag är jag bara tacksam att jag slipper. Så visst kan det vända.

Profile picture for user Mokka

@TappadIgen Tack för ditt svar! Jag längtar faktiskt efter den känslan du beskriver. Att vara tacksam över att aldrig mer behöva dricka vin - vilken härlig känsla!

Profile picture for user TappadIgen

@Mokka Det är härligt. Men det är ju inte en spikrak resa heller och det ligger ju en del tungt arbete i vägen. Jag tror det viktiga är att fundera på det och vara medveten och identifiera hur tankarna går. Man lär sig att känna när de där sugkänslorna infinner sig och låta dem vara, välja att inte agera på dem.

Profile picture for user Sisyfos

Bra jobbat med 4 nyktra dagar!
@Mokka skrev:"Vad är det som gör att eftermiddag/tidig kväll är så jobbig utan alkohol?"
Det är säkert både vanan och längtan efter att höja vissa signalsubstanser och trötthet beroende på vad du gör på dagarna. Tänker att du kan behöva sysselsätta dig med något annat. Många börjar träna, yoga etc och det kan göra det lättare att fokusera på annat än att man inte får dricka. Önskar dig stort lycka till. Det är helt klart värt att avstå.

Profile picture for user majsan_nu

@Mokka Hej! Känner så väl igen känslan med sug framåt em/tidig kväll... Sen lugnar det ner sig lite! Ett knep jag tagit till är att gå in i räknaren o nolla min dag redan på morgonen/förmiddagen. Då är jag inte så tidsfixerad på eftermiddagen. Jag är på min nionde A-fria dag så jag kämpar på med de knep jag kan hitta!
Styrkekram till dig från mig!

Profile picture for user Mokka

@Sisyfos Tack för tips! Jag brukar jogga ungefär varannan dag. Då ser jag till att göra det så fort jag kommer hem och hela turen längtar jag bara hem till vinet...men idag avstod jag!

Profile picture for user majsan_nu

@Mokka Dammsuga är ju bra, vad som helst är bra som kan hjälpa när det som bäst behövs! Ja jag kämpar på, imorgon har jag tvåsiffrigt, något att se fram emot!
Styrkekram till dig, dag för dag 🙂

Profile picture for user Mokka

Idag har jag funderat över de människor jag väljer att umgås med och vad vi har gemensamt. En person som jag ibland kallar min bästis upptäckte jag att jag i princip aldrig träffar utan att det är alkohol inblandat. Eftersom jag är ensam nu så hör min bästis ofta av sig och frågar hur det är med mig. Hen vet inte att jag valt att inte dricka på ett tag och föreslog att vi skulle träffas imorgon. Gå ut och ta ett par glas. Jag svarade att jag var upptagen. Så kan jag inte svara hur många gånger som helst så jag måste tala om att vi inte kan ses som brukar. Frågan är vad vi ska göra då? Vi har egentligen inget mer än vinet gemensamt. Inga andra gemensamma intressen. Är vår vänskapsrelation ett sätt att få dricka alkohol tillsammans? Jag börjar ana det. Hur ska jag kunna säga det till min bästis?

Profile picture for user Andrahalvlek

@Mokka Du ska vara sann och ärlig. Mot dig själv och din kompis.

Säg att du inte vill umgås under alkoholindränkta former längre. Föreslå andra typer av umgänge. Träffas över en brunch, utflykt med picknick, promenad, eller varför inte prova på något äventyr som kajak, go-cart, klättring osv.

Fyll ditt nyktra liv med nya roligheter!

Kram 🐘

Profile picture for user Mokka

Ikväll ska jag fira en väns födelsedag på restaurang. Vi blir ett gäng på runt 10 personer och jag talat om att jag inte dricker alkohol. Jag har inget sug alls nu och hoppas att det fortsätter så hela kvällen. För säkerhets skull tar jag bilen! Ha en fin och nykter fredagskväll alla!