Dricker för mycket 2-4 ggr/år

Profile picture for user MNE

Min sits är att jag dricker "normalt", dvs 1-2 glas vin max 1-2 ggr/vecka normalt. MEN:

Vid några tillfällen, 2-4 ggr/år, dricker jag så att jag får minneslucka. Detta sker oftast på fest, eller AW med jobbet, när jag är på glatt humör och vill koppla av och ha roligt. Jag dricker oftast vin, och efter några glas tappar jag omdömet och det går av bara farten att få i sig mer vin och kanske någon drink, och sedan får jag lucka med ångest dagen efter som påföljd.

Nu vill jag inte vara med om detta längre, och undrar: finns det någon som har liknande erfarenhet och lyckats begränsa drickandet och få bort liknande minnesluckskvällar? Hur?

Jag har i övrigt inget speciellt "sug" efter alkohol, och har inga som helst problem att bara dricka ett glas vin till maten. Häller ibland upp ett till glas utan att dricka upp det ens. Har aldrig druckit dagen efter heller.

Dock finns missbruksproblematik inom familjen, och minnesluckor har jag haft när jag festat till och från 20-årsåldern, utan att då reflektera så väldigt mycket över dessa då. Nu kommer luckorna alltså dock mer sällan än när jag var yngre. Jag är 40+ nu.

Profile picture for user Kennie

Känner igen mig en del i det du beskriver. Skulle säga att det är så jag drack typ mellan 38-42. Sen blev det nåt glas vin även mitt i veckan och ofta i alla fall 5-6 glas på en helgkväll om man åt middag med vänner, och så kanske en minneslucka varannan månad. Då kände jag att jag behövde bryta och började med en paus som sen har blivit permanent. Jag tror att du kan lära dig att undvika minnesluckor, men de är en varningssignal för riskbruk, så kanske skulle du göra som de föreslår på alkoholhjälpen och ta en tre månaders paus för att bryta beteendet? Så kan du starta om med ren hjärna.

Profile picture for user Kennie

Hej,
Jag blev så positivt överraskad av hur skönt det var att inte dricka, så när mina tre månader var slut hade jag ingen lust att börja igen. Jag hade inte trott att jag skulle märka så mycket eftersom jag inte drack några mängder, men jag blev gladare, piggare, mindre stressad, mer livsglädje när det gått ett par månader. Sen läste jag på mycket om alkoholens effekter på kropp, hjärna och samhälle, och det hade en avskräckande effekt, alkohol började kännas som kejsarens nya kläder.. Jag har skrivit mer om mina funderingar i min egen tråd som heter Nu och framöver, om du vill kolla.