Ny, skraj och beslutsam 👋

Profile picture for user laser

Hej. Det stĂ„r lite still kring hur jag ska starta den hĂ€r trĂ„den. Det Ă€r bĂ„de helt tomt i skallen och samtidigt totalt överfullt. Jag Ă€r rĂ€dd att ”jinxa” kĂ€nslan av att det hĂ€r ska gĂ„ bra.

NÄvÀl. Jag börjar och sÄ fÄr jag fylla pÄ eftersom.

Jag registrerade mig hĂ€r för 17 dagar sedan. Det kĂ€nns som en hel evighet sedan pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt. Det var en söndag efter att Ă„terigen ha betett mig som ett as. Tokfull pĂ„ vin hemma tillsammans med maken. Jag ballade ur. FullstĂ€ndigt. Igen. Det har hĂ€nt orimligt mĂ„nga gĂ„nger tidigare. Jag har bestĂ€mt att det fĂ„r vara nog men likt förbannat hamnat i samma lĂ€ge igen. Ja, ni vet 😏

Jag vet inte riktigt vad det var med just den hÀr gÄngen som skakade om mig sÄ helt in i mÀrgen.

Var det att jag ansökte om skilsmĂ€ssopapper kl 2 pĂ„ natten? Att min verklighetsuppfattning var sĂ„ in i helskotta skruvad att jag ”innerligt, Ă€rligt och fullstĂ€ndigt tvĂ€rsĂ€kert” skulle skilja mig frĂ„n han som Ă€r min stora kĂ€rlek?

Kanske var det att jag nÄgra dagar innan pÄ rÄkat svara pÄ ett telefonsamtal frÄn en kollega? Jag trodde inte att nÄgot skulle mÀrkas. Det gjorde det kan jag sÀga. SÀllan haft sÄn Ängest som morgonen efter!

Eller var det att jag insÄg att jag hade mer Ängest över att ha sluddrat inför en kollega Àn inför mina barn!? Att jag skÀmdes mer inför det faktum att jag svarat i telefonen onykter Àn för att jag skickat efter skilsmÀssopapper! Snacka om att ha tappat greppet totalt och gÄtt fullstÀndigt in i fasadhÄllandet utÄt. Hur i ******* kunde jag hamna hÀr? Mina barn och min man Àr det bÀsta jag har! Hur Àr det möjligt? Hur kan jag utsÀtta BARNEN!

SĂ„ jag registrerade mig hĂ€r. Det kĂ€ndes lite som att hoppa frĂ„n högsta trampolinen. PanikrĂ€dd men det Ă€r bara att kliva rakt ut och ta resten som det kommer liksom. Än sĂ„ lĂ€nge har jag inte gjort magplask men jag vĂ€grar lĂ„ta mig vaggas i nĂ„got förrĂ€diskt lugn.

Jag har inte druckit sedan den dÀr lördagen. Jag har lÀst och tÀnkt, skÀmts och skÀrpt till mig, och kanske pÄ nÄgot sÀtt accepterat lÀget?

Jag tror att jag behöver ett stĂ€lle dĂ€r att jag kan skriva av mig. Jag har försökt med vanlig dagbok men jag tror jag behöver ”kasta mig ut” dĂ€r nĂ„gon kanske lĂ€ser och ser. Det dyker upp sĂ„ mycket tankar, skam och oro som jag behöver fĂ„ ur mig.

NÀr jag inte vetat hur jag ska hitta nÄgon ro i situationen sÄ har jag gÄtt in hÀr och blivit lugnad pÄ nÄgot sÀtt. HÀr behöver jag inte skÀmmas. En fristad liksom. Fantastiskt! All cred till er alla som delar med er.
Tack 🙌

Profile picture for user laser

Och en sak till. Jag Àr vaken sÄhÀr sent pga tokpanik. Jag nyss tagit blodprover. Jag har lite kroniska Äkommor som jÀklas och som bl.a. orsakar extrem trötthet. Jag behöver utredas vidare. Gissningsvis, eller snarare allra troligast, har inte alkoholintaget bidragit positivt sÄ att sÀga och nu Àr jag sjukskriven sedan ett tag.

Ett av testerna var BPeth, ett annat var ALAT. Gissa om jag bokar! Varför vill lĂ€karen ta de proverna? đŸ€Ż Jag har inte pratat om mina problem med alkohol (hey! fram tills för drygt tvĂ„ veckor sedan hade jag ju typ inga problem 🙄). Nu hĂ„ller jag pĂ„ att krypa ur skinnet av panik för vad proverna ska visa. Jag Ă€r inte redo att prata med lĂ€karen! Det Ă€r inte en person av det slaget som jag vill prata med. Jag har nyss krĂ€vt att fĂ„ byta lĂ€kare pga oerhört respektlöst bemötande av den tidigare. kan ju inte byta igen! Jag har desperat berĂ€ttat om min situation kring alla besvĂ€r men utelĂ€mnat vinet. Jag stĂ„r inte ut med tanken att lĂ€karen ska se pĂ„ provsvaren och
 ja, vad? Jag vet inte, men jag faller fritt.

- Hej Skam, ses sen. Jag mĂ„ste nog gĂ„ ut och ta lite luft 😰

Profile picture for user laser

Knappt vaknat innan jag loggar in pÄ 1177 för att kolla om det kommit provsvar. HjÀrtklappning. Inga svar Àn.

Fan. Betyder det att det Àr sÄ illa att de vill kalla dit mig?

MÄste försöka somna om.

Profile picture for user TappadIgen

@laser skrev:"Fan. Betyder det att det Àr sÄ illa att de vill kalla dit mig?"

Man gör olika i olika regioner, frÄn vad jag förstÄr. I min journal sÄ kan jag ju vÀlja om jag vill sen uppgifter nyare Àn 14 dagar, av nÄgon mÀrklig anledning, eller inte. Alla lÀkaranteckningar o.s.v. dyker upp omedelbart, men provsvar gÄr inte att se förrÀn efter 14 dagar. Kopplat med den i mÄnga avseenden tyvÀrr vÀrdelösa sjukvÄrd vi har numera sÄ Àr det sÄklart att det kan ge upphov till mycket onödig Ängest.

Men det Àr knappast sÄ att resultaten skulle varit sÄ illavarslande att de hÄller dem frÄn dig. NÀr tog du proverna? Om nÄgot ser heltokigt ut kommer de kontakta dig snarast.

Profile picture for user TappadIgen

@laser SÄ ta du det lugnt. Hade nÄgot varit heltokigt sÄ hade du nog kÀnt av det vid det hÀr laget. Det Àr normalt att kÀnna Ängest i det hÀr lÀget. Det Àr mÄnga som gör det helt i onödan. Försök att fokusera pÄ ditt eget mÄende just nu. Jag vet att det Àr svÄrt, men provsvaren kommer i sinom tid. Det hÀr kommer nog att bli bra.

Profile picture for user laser

@ TappadIgen
Hej! Tack för svar. I min region syns inga provsvar alls i journalen. Jag bad lÀkaren skriva in dem i anteckningarna. Det skulle hon, men hon sa att hon ringer ifall nÄgot ser galet ut.

Provtagning i fredags. Hade varit nykter i 12 dygn innan dess.

Profile picture for user laser

@TappadIgen Tack! VĂ€ldigt skönt att fĂ„ lite uppmuntrande ord. Jag fĂ„r försöka stĂ„ ut och tĂ€nka ”This too shall pass”.

Fast jag fattar inte varför jag panikar över det hÀr? Det finns andra grejer i mitt liv som det vore rimligare att fÄ panik av. Det Àr som att hjÀrnan desperat letar efter topics att gÄ bananas kring.

Profile picture for user myran_76

@laser Hej. Ditt inlĂ€gg Ă€r det första jag lĂ€ser nĂ€r jag idag tagit steget och registrerat mig hĂ€r. Jag Ă€r i ett lĂ€ge dĂ€r jag sĂ„ tydligt ser att jag mĂ„ste göra en förĂ€ndring, men att jag inte klarar det ensam. Mitt alkoholberoende har eskalerat under mycket kort tid. En lĂ„ng sommarledighet som innehöll en tuff episod med min 21 Ă„riga dotter som blev vĂ€ldigt sjuk bidrog till att jag drack vin dagligen. Inga mĂ€ngder, nĂ„got glas, men likvĂ€l dagligen. Det var dock nĂ€r semestern var slut och jag började arbeta igen efter 10 veckors ledighet som jag mĂ€rkte att vanan att ta ett glas vin stannande kvar. Och nu, bara tvĂ„ mĂ„nader senare, Ă€r jag i ett lĂ€ge dĂ€r jag dricker dagligen. Jobbar jag hemifrĂ„n Ă€r det ca 1 flaska per dag. Är jag pĂ„ kontoret Ă€r det mindre. Jag ser klart och tydligt hur snett jag hamnat. Dricker dagligen fast jag inte vill. Smusslar med flaskor, slĂ€nger urdruckna flaskor i Ă„tervinningskĂ€rl lĂ„ngt hemifrĂ„n, halsar direkt ur flaskorna ibland redan tidigt pĂ„ morgonen, Ă€r skakig och har lite hjĂ€rtklappning nĂ€r jag vaknar pĂ„ morgnarna...Listan kan göras lĂ„ng. HĂ€romdagen tog jag ett stort steg och skrev ett brev till min bĂ€sta vĂ€n och berĂ€ttade precis hur det ligger till. Det lyfte ett ok frĂ„n mina axlar och bara att erkĂ€nna hur illa lĂ€get Ă€r kĂ€nns modigt. Jag skrev Ă€ven en egen vĂ„rdbegĂ€ran till en öppenvĂ„rdsmottagning. Och idag skapade jag ett konto hĂ€r för att fĂ„ ytterligare hjĂ€lp och stöd till förĂ€ndring. För en förĂ€ndring Ă€r nödvĂ€ndig om jag inte ska skada mig sjĂ€lv eller min familj som betyder allt för mig. Det Ă€r mycket skam och skuld att ha gĂ„tt över grĂ€nsen pĂ„ detta sĂ€tt. Även svĂ„rt att se pĂ„ mig sjĂ€lv som alkoholist med allt vad det innebĂ€r. Men sĂ„ Ă€r det. Jag Ă€r beroende av alkohol och Ă€r dĂ€rmed alkoholist. Jag hoppas pĂ„ stöd, uppmuntran, delade erfarenheter och pepp frĂ„n detta forum.

Profile picture for user laser

Hej @myran_76! SĂ„ himla starkt av dig att ta kontakt med öppenvĂ„rden! Du Ă€r garanterat inte ensam om att problem har eskalerat under pandemin. Att befinna sig fysiskt pĂ„ jobbet Ă€r nog den spĂ€rr som mĂ„nga har hĂ„llit sig i


Med hemmakontor Ă€r det ofta ingen som vet att man sover lite extra eller dricker under arbetstid 😕 SĂ„ har det varit för mig ocksĂ„ tyvĂ€rr. Eller jag har inte druckit pĂ„ arbetstid, i alla fall inte före kl 15 och dĂ„ har jag stĂ€mplat ut. DĂ„ har jag hĂ€llt i mig desto mer istĂ€llet.

Jag vet inte om det kan hjĂ€lpa dig men jag försöker se det som att det var ganska ”bra” att det eskalerande ganska fort. PĂ„ det sĂ€ttet gick det fortare att komma till insikt om vad jag hĂ„ller pĂ„ med. Hade det varit normala tider hade det ocksĂ„ ökat men mycket lĂ„ngsammare och dĂ„ hade jag inte varit hĂ€r inne förrĂ€n om flera Ă„r. Jag har ”tjĂ€nat tid” som nykter alltsÄ  hehe. Jag försöker iaf tĂ€nka positivt 😬

Har du varit inne och startat upp sjÀlvhjÀlpsprogrammet? Gör det om du inte redan gjort det! Jag skrev ner lÀget första dagen och det Àr redan nu, efter bara ett par veckor, vÀldigt bra att kunna lÀsa vad man skrev. Det pÄminner en om varför en förÀndring behövs.

Jag hoppas att den hÀr trÄden ska kunna funka likadant. Jag vill kunna komma ihÄg panikkÀnslan över de dÀr blodproverna tex. Vi Àr nog mÄnga som Àr lite av experter pÄ att bagatellisera efter ett tag.

Starta en egen trĂ„d sĂ„ kan vi följas Ă„t kanske? 🙂 Vi fixar det hĂ€r!!

Profile picture for user laser

Trött och seg dag idag och det finns ett starkt och oemotstĂ„ndligt(?) sug! Konstigt nog inte sug efter alkohol utan efter GODIS!!! 😳 DopaminnivĂ„n som spökar?

Funderar pĂ„ om det Ă€r dĂ„ligt eller ganska okej att ge efter för sötsuget. Kanske kan det sĂ„ vara sĂ„ att jag ”i grunden”, eller dessutom, har ett sockerberoende. MĂ„ste fundera lite pĂ„ det.

Inget provsvar idag och har inte uppdaterat 1177 lika frenetiskt som igÄr. Det Àr nog bra att det dröjer med svaret. Det ger mig lite tid att reflektera över varför jag fÄr sÄn panik och jag börjar nosa pÄ tanken att bara sÀga som det Àr om det visar sig nÄgot pÄ provsvaren.

MĂ„nga frĂ„getecken. MĂ„nga tankar. KĂ€nner mig rent av less pĂ„ mig sjĂ€lv. ”LĂ€gg av att gnĂ€lla, det finns dom som har det vĂ€rre. Komma dragandes med godissug nĂ€r andra kĂ€mpar sekund för sekund för att lĂ„ta bli Explorern! Pinsamt. Bara bit ihop och skĂ€rp till dig nu för fan. Tjockis.”

Okej. Det hÀr vill jag inte posta. Men jag gör det ÀndÄ eftersom jag bestÀmt mig för att skriva av mig hÀr.

Profile picture for user TappadIgen

@laser Sötsug Àr sÄ extremt vanligt nÀr man slutar med alkohol. Det hÀnder sÄklart inte alla och hÀnde t.ex. inte mig, men jag vet att mÄnga har rapporterat att Àven om de inte var nÄgra stora godiskonsumenter innan sÄ blev alkoholstoppet en katalysator för ett enormt sug efter sött och dÀr finns sÀkert nÄgon biologisk mekanism som ligger bakom, vad det nu Àn kan vara.

Skönt att du har kunnat slÀppa det dÀr med provsvar. Jag tycker att det lÄter som att du Àr pÄ rÀtt vÀg. FortsÀtt du som du gör och red ut en sak i taget. Det hÀr ska nog gÄ bra!

Profile picture for user laser

@Tofu 16 mĂ„nader!! Wow! Det mĂ„ste kĂ€nnas mĂ€ktigt. Du skriver "Lite som att vara barn pĂ„ nytt. LĂ€ra sig hur man fungerar utan alkohol i diverse sammanhang. Det skapas massa möjligheter och man vinner massa tid. Kanske Ă€r det bĂ€sta att inte behöva kĂ€nna denna Ă„ngest och faktiskt ha kontroll pĂ„ sig sjĂ€lv. Att kunna medverka fullt ut i just livet " . Det ska jag ta med mig. Tack 🙌

Av nyfikenhet, och sĂ„klart bara om du vill svara; Har din bild av dig sjĂ€lv, relationer och livet förĂ€ndrats om du ser tillbaka? Jag bĂ„de ser fram emot och fasar för att kunna ”titta i backspegeln”. Vad kommer jag att se? Vad kommer jag inse att jag missat i alla Ă„r?

Och det dĂ€r med att vara modig och kolla peth, leverfunktioner etc
 Det fanns inget mod inblandat dĂ€r 😬 Provtagningen kom sig av att jag Ă€r under utredning i ett annat Ă€rende och sĂ„ togs det en massa prover. Jag bad om listan pĂ„ vad som skulle kollas och dĂ€r framgick bla peth 😹 Panik! Men det var bara att gilla lĂ€get. PĂ„ sĂ€tt och vis var det kanske bra att jag inte hann vĂ€lja - det Ă€r lika bra att riva av det plĂ„stret pĂ„ en gĂ„ng sĂ„ Ă€r det ocksĂ„ avklarat. Tack och lov (eller vad man ska sĂ€ga) sĂ„ hade jag av en slump redan skippat alkohol i 12 dagar nĂ€r provet togs sĂ„ vi fĂ„r se vad resultatet blir. Inget svar pĂ„ just de proverna har kommit Ă€n.

Imorgon blir en utmaning. Vi ska ha vÀnner över pÄ helkvÀllskalas. Vi brukar fÄ i oss en hel del tillsammans men imorgon Àr det jag som mular godis istÀllet för att hinka vin. SÄdesÄ!

Profile picture for user laser

@TappadIgen Intressant! Det hade jag ingen aning om. Jag letade lite pÄ nÀtet och hittade en hel del info. TyvÀrr hittar jag inte igen den mest intressanta sammanfattningen.

"Skönt att du har kunnat slÀppa det dÀr med provsvar. Jag tycker att det lÄter som att du Àr pÄ rÀtt vÀg. FortsÀtt du som du gör och red ut en sak i taget. Det hÀr ska nog gÄ bra!"

Tack för pepp! 🙂 Jag har tyvĂ€rr inte riktigt slĂ€ppt det dĂ€r med proverna. Men kanske resignerat? Jag fĂ„r ta det ocksĂ„ som det kommer.

Allt gott!

Profile picture for user starten pÄ det nya

AngÄende alkohol och sötsug, ja den har jag kÀnt pÄ ordentligt gick ifrÄn typ noll sötsug till ett extremt nÀr jag slutade dricka, min tes helt utan forskning Àr att alkohol innehÄller en hel del socker och nÀr man tar bort alkoholen sÄ kommer istÀllet godis och för min del just nu baksuget istÀllet..

Jag har varit dÀr med proverna, det Àr inte jÀtte roligt men du hade ju iaf en period utan alkohol innan dÄ har ju peth provet troligen gÄtt ner en del. Jag tog mitt nÄgon dag efter att jag slutade det var inte roligt alls men desto roligare nu nÀr provet Àr mindre Àn 0.05, cdt normalt och levern ÄterhÀmtat sig.. SÄ ja för min del var det en liten sporre iaf att skÀrpa mig...
FortsÀtt kÀmpa, du fixar det hÀr.

Profile picture for user laser

@starten pĂ„ det nya Hej 👋 Det ligger sĂ€kert mycket i att alkohol ofta innehĂ„ller mycket socker och att den biten ocksĂ„ pĂ„verkar suget. Jag har ALDRIG moffat godis som nu. Herregud! Jag kommer rulla fram om jag inte skĂ€rper till mig snarast nĂ€r det gĂ€ller sött. Jag blir liksom obstinat mot mina egna beslut. Det liksom en rebellisk röst i mig som bara skriker ”LĂ€gg dig inte i! Jag bestĂ€mmer sjĂ€lv!” MĂ€rkligt dubbelt.

”Baksuget”, menar du ”dageneftersuget” pĂ„ salt, fett och kolhydrater? Pizza, kebab, pommes osv..?

Ja Àn sÄ lÀnge funkar leverprover och Peth verkligen avskrÀckande i alla fall!

Profile picture for user laser

Noterar att det just nu blev svÄrare att lÄta bli vin. Det finns en massa hemma efter en middag igÄr. Jag drack inget dÄ och det var inga problem.

Nu Àr det en annan femma. Jag Àr jag ensam hemma och frestelsen att tÀnda en brasa och krypa ihop i soffan men en talbok och ett (alltsÄ mÄnga) glas vin Àr svÄr att stÄ emot. Det finns liksom nÄgot mysromantiskt i fantasin om hur det skulle vara. Och visst, idag skulle det kanske funka men spÀrren skulle brista och vÀgen dÀrifrÄn Àr inte det minsta romantisk.

Som nĂ„gon annan skrivit hĂ€r nĂ„gonstans; ”En dag i taget och idag Ă€r jag nykter.”

KĂ€mpa pĂ„ dĂ€r ute đŸ’«

Profile picture for user TappadIgen

@laser JÀttebra att du kan stÄ emot, men samtidigt, det Àr ju lite onödigt att utsÀtta sig för risker om man inte mÄste. Jag förstÄr att du inte bor sjÀlv, men finns det nÄgot du kan göra sÄ att det inte finns vin hemma?

Profile picture for user laser

@TappadIgen Du har helt rĂ€tt. Det Ă€r vĂ€ldigt onödigt och inte bra alls att det finns hemma. Varken för mig eller min man
 han dricker ocksĂ„ pĂ„ tok för mycket men Ă€r inte i samma lĂ€ge att Ă€rligt se det ohĂ„llbara.

Jag har sagt till maken att jag inte vill att det ska finnas nĂ„got hemma
 Det har gĂ„tt bra till nu dĂ„ det blev över frĂ„n igĂ„r. Jag har inte propsat pĂ„ att det mĂ„ste ut. Nu Ă€r det visserligen bra mycket mindre kvar efter att han druckit upp en hel del sjĂ€lv 😣

Tror inte han förstÄtt att jag menar allvar pÄ ett annat sÀtt den hÀr gÄngen. Vi har mÄnga mÄnga gÄnger sagt att det Àr nog och till och med tagit i hand pÄ det. Jag har sagt att jag behöver hjÀlp att stÄ emot och ffa att jag inte vill bli lockad in i drickande.

Ärligt talat tror jag att han har ”glömt” lĂ€get som var för bara 3 veckor sedan. Varken han eller jag skötte den kvĂ€llen bra och han mĂ„dde minst lika dĂ„ligt som jag dagen efter. Jag vet ju precis hur det Ă€r nĂ€r man ”glömmer bort” och plötsligt tycker att ”det vĂ€l inte var sĂ„ farligt”. Just nu kĂ€nns det som att vi befinner oss i olika vĂ€rldar pĂ„ det sĂ€ttet. Sorgligt, men jag har bestĂ€mt att jag ska fokusera pĂ„ mitt till att börja med.

Men ja, Ă„ter till att det finns hemma
 vad gör man om man har haft middag? Kastar det som blivit över? Propsar pĂ„ alkoholfritt? Skitlöjlig frĂ„ga kanske men


Profile picture for user kvinna 38

Hej! Jag trillade dit pÄ överblivet vin efter 8 mÄn nykter. Det funkade ju ett par gÄnger men gÄr snabbt utför. Jag stoppade i tid som tur var.

Jag har sagt till min man att jag inte vill ha nÄgot hemma. SÄ numera om det blir nÄt över sÄ hÀller jag ut det. Oöppnade flaskor gömmer han undan. Men sÄ Àr han ju helt med pÄ att jag inte ska dricka och hans behov Àr vÀldigt litet. Han dricker numera bara pÄ fest. Du verkar ju ha en lite annan situation men absolut kan man hÀlla ut!

Profile picture for user Andrahalvlek

@laser Man kan lÀmna tillbaka oöppnat till systemet. JÀttekonstigt, men det Àr sant. Ge bort alkohol Àr ingen bra idé. HÀll ut Àr enda utvÀgen. Och köp mindre nÀstan gÄng sÄ det inte blir nÄgot över. GÀsterna mÄr ocksÄ bra att dricka alkoholfritt mot slutet.

Jag hĂ„ller med @Tappad igen - gör dig av med alkoholen. Att din man dricker upp den Ă€r ingen bra lösning. Det blir tufft för dig om du inte har med honom pĂ„ tĂ„get 😱

Kram 🐘

Profile picture for user laser

@kvinna 38 @Andrahalvlek
Ni har sĂ„klart rĂ€tt bĂ„da tvĂ„. Jag skrev ett lĂ„ngt svar pĂ„ det hĂ€r dĂ€r jag förklarade och motiverade varför jag ”lĂ„ter” vinet finnas kvar. BlĂ€. Sanningen Ă€r nog snarare att jag blir
 provocerad? av att lĂ€sa era och @TappadIgens kommentarer. Skitirriterad faktiskt 🙈 Jag VET ju att ni har rĂ€tt men kĂ€nslan att alla ska ge fan i vad jag gör och inte gör kommer krypande. Det Ă€r ju JAG som sökt mig hit.

(FörlĂ„t! Jag Ă€r ju inte alls arg pĂ„ er förstĂ„s 💚)

Profile picture for user TappadIgen

@laser SÄ insiktsfullt av dig! Att du sÄ hÀr tidigt kan identifiera det och se det för vad det Àr och jag kan absolut sympatisera med den kÀnslan! Jag tror att alla kan kÀnna igen det. Men ofta tar det vÀldigt vÀldigt lÄng tid att kÀnna igen kÀnslan för vad den Àr. Det blir ibland lite bitskt pÄ forumet och det bottnar nÀstan alltid i just det du beskriver hÀr men dÀr den provocerade lÄngt efterÄt fortfarande inte har sökt sig inÄt för att fÄ svar pÄ frÄgan varför man blir provocerad.

Men av den anledningen fÄr man sÄklart ha en ödmjuk framtoning ocksÄ. Jag blir sÄ glad för ditt inlÀgg. Det gör mig Ànnu mer sÀker pÄ att det kommer gÄ bra för dig!

Profile picture for user Andrahalvlek

@laser Man fĂ„r bli lite provocerad, det Ă€r till och med nyttigt tror jag. För du har ju sökt dig till forumet av en anledning. Jag minns stunder i terapisessioner som jag har blivit helt galet arg och provocerad. För att terapeuten ”förenklat” eller ifrĂ„gasatt mina tankar och beteenden. Men det Ă€r de stunderna i terapin som har gjort allra störst nytta. Ingen mĂ„r bra av att omge sig endast med ja-sĂ€gare. Framför allt sker ingen förĂ€ndring dĂ„.

Kram 🐘

Profile picture for user laser

@TappadIgen Oj. Tack! Det var fint skrivet! đŸ€— Jag har lite svĂ„rt att ta Ă„t mig bara. Jag fastnar lĂ€tt i meta-tankar och tvivlar pĂ„ om det Ă€r Ă€rligt det jag sĂ€ger/skriver eller om jag bara försöker ”outsmarta” ffa mig sjĂ€lv, men kanske ocksĂ„ andra. Det gĂ€ller verkligen inte bara hĂ€r, eller i den hĂ€r frĂ„gan, utan tankesnurren genomsyrar det mesta. Om jag inte dricker vill sĂ€ga, dĂ„ lugnar hjĂ€rnan ner sig.

Vad jag iaf 100% Ă€rligt sĂ€ga att de hĂ€r tankarna/beteendet Ă€r sjukt pĂ„frestande och irriterande 😖

Peth-resultatet har kommit; 0,29. Testet togs 12 dagar efter senaste fyllerejset. Fy fan. Fast det kunde varit vÀrre.

Profile picture for user laser

@Andrahalvlek Jo
 det Ă€r sĂ€kert nyttigt. Det kĂ€nns bara sÄ  ”kladdigt” pĂ„ nĂ„got sĂ€tt, om du förstĂ„r vad jag menar? Mest det jag sjĂ€lv skriver. Jag har tvingat mig sjĂ€lv att gĂ„ in och skriva hĂ€r nu eftersom jag verkligen tror att jag behöver det. Än sĂ„ lĂ€nge undviker jag att lĂ€sa det jag skrivit tidigare dock. Jag blir bara illamĂ„ende av mig sjĂ€lv. SjĂ€lvförakt Ă€r ingen mysig kĂ€nsla đŸ˜€

Profile picture for user laser

Dagens notering: 21 dagar idag.

Inga svĂ„righeter att lĂ„ta bli att dricka. Tycker det Ă€r vĂ€ldigt konstigt att jag inte kĂ€nner av nĂ„gon vidare abstinens. Sötsuget har gett sig. I alla fall för tillfĂ€llet. Har varit nykter max 3 dagar i veckan de senaste 7 Ă„ren. Ofta noll dagar i veckan. Druckit 1-3 flaskor vin per dag tors-sön, och ofta nĂ„gon 3,5’a mĂ„n-ons. Alla ledigheter har jag druckit frĂ„n kl 15 pĂ„ eftermiddagen. Alla dagar i veckan.

Jag borde kÀnna mer. Det Àr lÀtt att tanken far ivÀg till att det nog inte var sÄ farligt ÀndÄ. Farligt.

Profile picture for user Se klart

Ja det Àr en riktigt farlig tanke. LÀs ditt första inlÀgg hÀr. Det brukar funka bra som ett sÀtt att fÄ saker pÄ plats.
Det Ă€r bra att hĂ„lla de dĂ€r riktigt jĂ€vliga dagarna en trappa upp i skallen, inte tolv. Det Ă€r samma verklighet men Ă€ndĂ„ en helt annan, nĂ€r vi orkar hĂ„lla i och hĂ„lla ut. Gör det. En dag i taget! Kram 🌾

Profile picture for user laser

Dagens notering: Dag 24 idag.

Just idag har jag en massa oro och Ă„ngest i kroppen. KĂ€nner helt klart att vin skulle ”hjĂ€lpa” för att dĂ€mpa oron och lĂ„ta alla mĂ„sten och allt ansvar försvinna en stund. Vill bara grĂ€va ner mig.

Men icket! Idag Àr jag nykter.

Profile picture for user Ase

@laser det Àr jobbigt med Ängest och oro. Försök vara snÀll mot dig sjÀlv. Vila och lite godis kan hjÀlpa ibland.
Hoppas det snart kĂ€nns bĂ€ttre💖

Profile picture for user Andrahalvlek

@laser Grattis till 24 nyktra dagar! đŸ„łđŸ„łđŸ„ł Jag vill tipsa om NĂ€rvaropodden med Bengt Renander, som ocksĂ„ Ă€r ex-alkis. En viktig nyckel i kampen mot Ă„ngest Ă€r acceptans đŸ™đŸ»

Kram 🐘

Profile picture for user laser

Tack för tips @Andrahalvlek 👍

Dagens notering: 4e alkoholfria helgen och 27 dagenđŸ’Ș

IgĂ„r stod jag och stirrade pĂ„ en folköl och tyckte jag kunde ta i alla fall en 50cl. Kom fram till att den skulle vara extremt god men bara göra mig frustrerad över att inte ”fĂ„â€ fler. Jag har insett att det hĂ€r gĂ€ller nĂ€stan allt som Ă€r gott. FĂ„r jag bara lite stĂ„r jag hellre över. Om det bara finns en god brödskiva kvar vill jag inte ha den eftersom jag vill ha minst 3. FĂ„r jag bara lite godis stĂ„r jag hellre över eftersom jag vill ha ett överflöd. SjĂ€lva överflödet fĂ„r mig att kĂ€nna mig trygg tror jag.

Det gĂ€ller nog fler grejer Ă€n bara mat och dryck nĂ€r jag tĂ€nker efter. Jag fullkomligt avskyr nĂ€r saker jag tycker om tar slut. Hittar jag en fin tröja köper jag helst minst tvĂ„. Jag vill alltid ha ett vĂ€lfyllt förrĂ„d av tvĂ€ttmedel, skurmedel, glödlampor osv. Annars kĂ€nner jag mig
 stressad?

Hmm
 Jag Ă€r inte uppvuxen i en miljö dĂ€r det saknades mat eller sĂ„. Vi hade sĂ€llan rĂ„d med lyx men det var knappast sĂ„ att jag gick hungrig. đŸ€” TĂ„l att fundera vidare över.

Profile picture for user laser

Dagens notering: 1 mÄnad.

”Jag Ă€r en sĂ„dan som inte dricker” och ”Idag Ă€r jag nykter” Ă€r tvĂ„ meningar jag lĂ€ste hĂ€r nĂ„gon av de första gĂ„ngerna jag var inne hĂ€r. Jag vet inte vilka som skrev det men tack till er 🙏 Det har hjĂ€lpt att upprepa de tvĂ„ meningarna.

Imorgon Àr det fredag. Ser fram emot en myskvÀll med familjen. PÄ lördag kommer jag vakna pigg! KÀnns bra.

Profile picture for user Andrahalvlek

@laser Grattis till 1 mĂ„nad som nykter! đŸ„łđŸ„łđŸ„ł Att identifiera sig som en person som inte dricker Ă€r en övertygelse som vĂ€xer sig stark med tiden, och det Ă€r ett kanonbra mantra! Mitt mantra i början var ”Viktigast först - vara nykter”. Vad som Ă€n hĂ€nde eller inte hĂ€nde sĂ„ var det nummer ett. Grunden till allt annat. ”Aldrig ta första glaset” Ă€r ett bra mantra ocksĂ„! SvĂ„rare Ă€n sĂ„ behöver det inte vara.

Kram 🐘