Igår var sista gången

Profile picture for user Matti77

Hej på er alla
Jag har under väldigt lång tid hängt här på forumet och läst många av alla trådar, varje gång blir jag så inspirerad att göra som många av er lyckats göra, nämligen sluta dricka. Samtidigt blir jag så irriterad och arg på mig själv och undrar varför inte jag kan vara lika bra som många av er.
Jag har förökt sluta under en längre tid nu, och ibland går det bra. Jag kan vara utan alkohol i två veckor utan några större problem, men sen kommer alltid samma problem. Allt är så galet tråkigt utan vin eller öl på kvällarna, det är en stor tomhet och inget känns roligt. Efter det kommer jag alltid på en bra anledning att dricka, och sedan är det kört igen. Ibland går det mindre bra att sluta och redan nästa dag är jag där igen.
Jag är 44 år gammal nu och har druckit väldigt mycket i mer än 10 år nu. Även innan så drack jag mer och oftare än andra men det gick fortfarande att hantera. Men sedan flyttade jag till ett annat land där alkohol är tillgängligt överallt, dygnet runt. När vädret dessutom är varmt varje dag och folk överlag är mer öppna för att dricka ofta och var som helst. Efter det har jag nästan druckit varje dag, oftast vin eller öl efter jobbet.
Jag har alltid skött mitt jobb bra och nu efter snart två års hemmaarbete pga Covid så har det varit ännu enklare att dölja för kollegor. Jag har fru och barn, och jag måste säga att jag är väldigt bra på att dölja för dom med hur mycket jag verkligen dricker. Om min fru tror att jag bara tror att jag druckit en flaska vin så är det för att jag köpte två och gömt den ena. Man hinner också dricka väldigt mycket i bilen hem från affären eller när man tar en dusch. När familjen somnat är ju också ett utmärkt läge att dricka.
Nu sedan mer än ett år känner jag att det måste få ett slut nu, och det kan inte vänta. Jag har haft en galen tur att inget allvarligt hänt när jag varit full, ramlat ned från saker, kört bil osv... Men jag vet att om jag inte slutar nu kommer något hända som skadar mig eller min familj. Jag är också så vansinnigt trött på att alltid vara trött, jag vill ha energi. Orka göra roliga saker med familjen, motionera, komma i form osv.
Så idag är dagen för mig, jag ska inte dricka igen nu. Hoppas att det hjälper att skriva här så att någon mer än jag vet min sitation och vad jag gjort. Önska mig lycka till, den här gången ska jag vara lika bra som många av er.

Profile picture for user Se klart

Välkommen!
Det finns inga till födseln ”duktiga” här på forumet, utan vi hjälps åt, läser och skriver och peppar varandra. Varje alkis är en nykterist (eller vad man nu väljer att bli) i vardande.
En dag i taget har funkat för mig, men också ett megajobb med tankar, beteenden och inte minst- att hitta nya roligheter i livet. Kram!

Profile picture for user Matti77

@Se klart Tack, en dag i taget låter som en bra ide, måste bara komma på ett bra sätt att bota dumma ideer och orsaker till att köpa en flaska vin eller två.

Profile picture for user Matti77

Dag två idag, första dagen utan att dricka är för mig oftast ganska enkel. Då lever motivationen på hur dåligt man mår både fysiskt och psykiskt.
Idag är det värre, kände mig pigg när jag vaknade och fortfarande känns det helt ok.
Men det är nu min dumma hjärna börjar spela sitt spel:
- Det där var ju inte så farligt, du kunde ju lätt hålla uppe en dag, så då är allt lugnt nu.
- Eller det är ju en bra match på TV ikväll, ska du verkligen se den nykter? Hur kul är det?
- Det är ju Fredag idag, är det inte bättre att sluta på Måndag istället?
- Det där kundmötet gick ju så bra nu innan lunch, det måste ju firas...
- En flaska vin bara, det är ju ingenting (fast jag vet att jag efter 1 flaska kommer ta bilen och köpa en till, så sjukt)
Så mycket sjuka tankar man får...
Men, nej idag ska jag inte dricka, det har jag bestämt, istället blir det att dricka Fanta och se en film med min dotter. Ha en trevlig Fredag alla.

Profile picture for user Se klart

Skriv en lista på dina värst fyllesynder.
Läs den. Repeat.
Alla gör den resan du beskriver. Argumentationen. Förhandlingen.
Du måste vinna den, varje dag.
Alkoholism är kronisk, progressiv och i värsta fall dödlig.
Ord och inga visor! 💕

Profile picture for user Anonym26613

Välkommen in till värmen 🌸💚🌸

Så typiska tankar. Jag bytte A till Coca-Cola och slutade ca 1 år sedan. Men det du beskriver minns jag som igår.
Du säger att två veckor brukar gå bra. Grymt! Börja så! Kan varmt rekommendera att skriva mycket här på forumet så du inte glömmer alla positiva saker som händer.
Lycka till 🥳💚🌸

Profile picture for user Matti77

@Miss Mary Poppins Tack så jättemycket, ska försöka vara här ofta och skriva av mig hur det går. Om jag gör det känns det som ett löfte till någon som jag måste hålla.

Profile picture for user Sisyfos

Välkommen! Du har ju tagit ett stort steg genom att börja skriva här. Jag stod också länge ute i kulisserna och började ett tag också tvivla på mig själv att jag skulle greja det.
Det är flera här som har exakt dina erfarenheter.
Sluta, inga större problem, det här går ju galant, oj hoppsan var det middag på fredag, men då kanske ändå jag kan ta ett glas, jag kan ju sluta på måndag igen… Å så upprepar man det gång på gång.
Spela filmen till slutet, identifiera dig som en sån som inte dricker, ta alkoholfritt istället… Det är bra att bryta helt en period och 3 månader är inte särskilt lång tid om man tar en dag i taget. Utöka dina två veckor. Du har ett löfte är att infria🤔. Nä, så är det såklart inte, men skriv regelbundet så får du lite pepp och tips och kan bryta det där mönstret.
Det du beskriver egentligen om fördelen med alkohol, att det blir roligare då, det stämmer inte alls upptäcker de flesta när de varit nyktra lite längre. Jag fattar faktiskt inte hur jag tänkte när det kändes så lyxigt med ett glas vin på fredagkvällen. Det enda som faktiskt hände för mig var att jag blev trött och somnade ifrån filmen jag såg. Alkoholen låg som en skyddande kudde mot livet, men det skyddar då också mot de äkta känslorna av glädje och energi och de vill jag för allt i världen inte ta bort igen. Ibland är det såklart jobbigt att känna, man längtar efter snabb effekt, snabbt lugn, snabb energi, men det funkade verkligen inte för mig tillslut. Så , grattis till ett bra beslut! Finns så många fördelar att kassera in.

Profile picture for user Matti77

@Sisyfos Tack så mycket för dom visa orden, det hjälper så mycket att läsa andras tankar och ideer. Du har så rätt i det du skriver om att alkoholen verkligen varit och är en skyddande kudde mot livet. För mig så kunde saker vara hur illa som helst, för allt gick att bota utan problem med en flaska vin. Nu måste jag lära mig att hantera både glädje och sorg vilket kommer ta lång tid, men jag måste hålla ut nu, finns inget annat.

Profile picture for user Matti77

Fjärde dagen utan alkohol nu, igår var en riktigt usel dag. Jag var på ett så fruktansvärt dåligt humör helt utan anledning hela dagen. Arg för minsta lilla larvig grej, vilket inte var en bra kombination med att familjen skulle åka till en närliggande större stad och julhandla... Men, men jag lyckades genomlida dagen och innan vi somnade hade jag och min fru ett långt bra samtal där jag bad om ursäkt för mitt beteende under dagen. Hoppas jag får en bättre dag idag.
Önskar er alla en fin fjärde advent.

Profile picture for user VaknaVacker

Hej, välkommen hit!
Jag var i din situation för två år sedan. Hade försökt minska drickandet i flera år. Men det gick inte, min hjärna ville ha dopaminkickarna. Läste på massor om hur det funkar med beroende, triggers, mönster i mitt beteende. Tack vare det och stödet här på ah har jag varit vit i två år. Då den 30 dec
skrev jag här på att det finns inga alternativ, måste sluta och det har jag gjort🙂
Du fixar det också, du behöver programmera om din hjärna, och du kommer att finna sann glädje och mening i annat än alkohol. Ens hjärna är kidnappad av alkoholen, så bra du bestämt att du tar tillbaks den och ditt liv.
Heja dig! Kram🤗
Ps, googla beroende hjärnan alkohol finns speciellt info på youtube som hjälpt mig såå mycket

Profile picture for user Matti77

Dag fem idag (Söndag), igår var till skillnad mot Lördagen en väldigt bra dag.
Vaknade tidigt, åkte och tvättade bilen klockan nio på morgonen. Vilken härlig känsla att inte behöva spana efter poliser med blåskontroll :)
På kvällen åkte jag till en mataffär för att köpa lite frukt och grönsaker, som jag skrivit tidigare så bor jag inte i Sverige och här finns alkohol att köpa precis överallt när som helst.
Hur som helst, jag var supermotiverad innan och självsäker på att inte ens kika efter öl eller vinhyllan.
Inne i affären gick det hur bra som helst, jag passerade vinhyllan utan att ens känna lite sug efter vin. Jag passerade all god öl och kände fortarande inget sug efter att stoppa något i vagnen.
Jag var så nöjd med mig själv när jag närmade mig kassan, då händer det!
Jag har aldrig i mitt liv gillat eller köpt gin jag skulle till och med kalla gin äckligt, men helt plötsligt ser jag hyllan med gin till höger och det är som om min hjärna och hjärta gör ett glädjeskutt.
Min hjärna skriker högt: Oh vad mysigt det skulle vara med en "Gin och tonic" ikväll. Dricka gin är ju något nytt och fint, inte alls som vin eller öl.
Det var så nära att jag stod och läste mer i detalj på dom olika flaskorna innan jag tillslut vakande till och kom ihåg att jag inte kan dricka någon alkohol och att jag inte ens gillar gin.
Sedan lyckades jag smita iväg utan att köpa gin eller någon annan alkohol heller, vilken sjuk hjärna man har... Och nej, om jag nu skulle ha köpt en flaska gin hade jag definitivt inte bara druckit en gin och tonic, det hade slutat med att jag klunkat direkt ur flaskan tills den var slut och sedan varit mer död än levande idag.
Så glad och nöjd att jag hade en bra dag utan alkohol, en dag i taget.

Profile picture for user Matti77

@VaknaVacker Tack så mycket, jag ska kika upp din youtube rekomendation. Att läsa och höra om alkoholism håller uppe motivationen. Precis som att läsa all stöttning här på forumet.

Profile picture for user Matti77

En vecka nyckter nu, känns fantastiskt att kunna skriva det. Idag är jag inne på den åttonde dagen och en summering av den första veckan är att det gått bra. Jag har inte varit speciellt sugen på att dricka men därimot så har humöret varit som en jojjo upp och ned.
Samtidigt vet jag av egna erfarenher att vara nyckter en vecka fungerar helt ok för mig men sen blir det svårare och svårare för mig då jag ofta glömmer bort hur mycket jag igentligen inte vill dricka och hur dåligt jag mår när jag gör det.
Den här gången måste och ska jag lyckas hålla motivationen uppe, för mig själv, för min fru och mina underbara döttrar. Jag vill och ska göra allt för att vara den där bra pappan eller maken och inte vara den som smiter iväg själv och handlar, dricker själv i köket eller badet, sover länge, är uppe länge efter alla andra somnat och framförallt inte har någon energi eller lust till att vara social.
Idag ska det lagas julmat, utan vin till... när hände det sist??? Men det kommer gå bra, en dag till ska jag klara, och imorgon ska jag inte vara bakis på julafton :)

Profile picture for user majsan_nu

@Matti77 Hej o välkommen hit!
Jag har varit här på forumet en tid, i början känns tiden/dagarna långa... Sen tickar tiden på, gäller att vara envis o inte ge sig! Önskar dig all lycka på dina a-fria dagar, finns mycket här på forumet att läsa o ta del av! Bra att skriva som sin dagbok också... Hoppas få höra mer från dig!
Kram 🤗

Profile picture for user Anonym26613

Bra jobbat Matti77!!
Första veckan känns alltid lång. Det börjar rulla på lite lättare när du samlar på lite dagar.
God Jul! 🎅🌲

Profile picture for user Matti77

Dag tolv idag, det har gått ganska bra för mig att inte dricka över julhelgen. Det var fantastiskt skönt att bli väckt av yngsta dottern tidigt på julaftonsmorgonen utan att må dåligt och vara tvungen att spela pigg.
Julaftonen var bra, men både juldagen och annandagen var jobbiga. Vi gjorde igentligne ingenting utan satt bara mest hemma och "myste", förut gillade jag det, sitta med ett glas vin eller en öl och se en bra film med familjen. Men nu... herregud vad rastlös jag blir, och jag kan inte koppla av alls.
Kommer på mig själv hela tiden med att vara så spänd och kan absolut inte fokusera på någon film, tankarna är överallt utom där dom bör vara.
Måste med tiden lära mig hur man bara är utan att dricka, så länge jag gör något går det bra.
Men jag är ändå väldigt glad och stolt att jag inte druckit en droppe alkohol under julhelgen, det har inte hänt sedan jag var typ tretton tror jag.
Hoppas ni andra haft en fin jul och jag önskar er en fin fortsättning.

Profile picture for user Anonym26613

Grymt jobbat! Den där rastlösheten brukar här på forumet leda till tre olika vägar:
A) den minskar och man lär sig slappna av
B) man börjar promenera tusentals steg varje dag
C) man utreder sin hyperaktivitet

😅 jag börjar bli proffs på detta. Hade kunnat göra en forskningsstudie på alla texter som finns på forumet.

Ta ovan med nypa salt. Jag har givetvis ingen aning hur rastlösheten ter sig på individnivå. Själv hittade jag lugnet efter ca 30 dagar och idag kan jag slappna av och fokusera utan problem. Hoppas det blir så för dig också 🙏💚🌸

Profile picture for user Matti77

@Miss Mary Poppins tack, för mig är det nog bara att lära mig slappna av. Gillar att springa och promenera så det är något jag kommer sätta igång med så fort det går, nu har det regnat och snöat i en vecka snart så väntar in lite sol igen.

Profile picture for user Matti77

Två veckor igår, idag är det dag femton utan alkohol :)
Just nu känns det hur bra som helst, även om humöret är fortfarande upp och ned och sömnen också inte är den bästa.
Men jag vet att det är nu som det brukar blir svårare för mig och jag faller tillbaka i mörkret.
Jag har slutat dricka aldeles för många gånger och oftast går det bra i upp till två veckor men sedan av någon anledning glömmer jag bort varför jag inte vill eller kan dricka och hur dåligt jag mår när jag gör det.
Min fokus nu är att hitta motivation varje dag och minnas varför jag inte dricker, det här forumet tex är så fantastiskt bra och inspirerande att skriva i och läsa om andras bedrifter eller försök.
Det finns så många som har gjort fantastiska bedrifter och är fantastiska berättare och inspirationskällor.
Att läsa eller skriva här ger mig styrka och beslutsamhet att inte dricka idag heller, och imorgon gör vi om det igen.
Ska föresten bli väldigt skönt att inte dricka imorgon på nyårsafton, förra året drack jag förskräckligt mycket mer än jag borde och den första dagen 2021 var en av dom värsta dagarna i år, Nästa år ska få en så mycket bättre start!
Önskar er alla ett gott nytt år, ta hand om er och era nära och kära.

Profile picture for user majsan_nu

@Matti77 Både humör o sömn blir bättre med tiden, men det kan dröja ett tag. Nu får du hålla ut o hålla i! Jag önskar dig verkligen lycka till de kommande dagarna, så småningom lättar det men det kan ta sin tid... En dag i taget är en superbra tanke! Det blir ju många till slut...👍💪
Gott nytt år o styrkekram!
🤗

Profile picture for user TappadIgen

@Matti77 skrev:"Ska föresten bli väldigt skönt att inte dricka imorgon på nyårsafton"

Det här är en stor grej med inställningen tycker jag. Jag vet att många talar om att det kan kännas jobbigt att inte kunna dricka. Jag är så oerhört tacksam för att jag slipper dricka på nyårsafton. Du verkar känna samma sak just nu för just nyårsafton i alla fall så ta vara på den känslan.

@Matti77 skrev:"men sedan av någon anledning glömmer jag bort varför jag inte vill eller kan dricka och hur dåligt jag mår när jag gör det."

Man brukar ju säga att alla har olika erfarenheter men just det du beskriver här tror jag att den absoluta majoriteten av alla har varit med om. Det är precis så jag höll på i många år. Försökte förändra mitt drickande och det gick bra i långa perioder men sen på något sätt så lurade man dit sig själv igen. Det är alkoholdjävulen som sitter och förskönar alkoholminnena man har.

Lördag: Brakfest.
Söndag: Jag ska aldrig dricka igen resten av mitt liv.
Måndag: Vilken ångest. Den här helgen ska jag verkligen hitta på något annat.
Tisdag: Jag måste lära mig att hålla igen. Ångesten sitter fortfarande i. Vad är det för fel på mig?
Onsdag; Fest hos Benke på fredag. Jag kan gå dit och kanske hålla mig mest nykter.
Torsdag; En öl kan jag köpa till imorgon, eller kanske två.
Fredag, efter två öl: FEEESST!
Lördag: Jag ska aldrig dricka igen.

Vad är det som gör att man glömmer av och vad är det som gör att man till slut slutar att glömma av och finner en varaktig nykterhet? Jag vet faktiskt inte, men jag tror att det hjälper att som du gör fundera på det mycket och inte bara låta saker bli som det blir. När man skriver ner sin egen historia och läser andras så bearbetar man allt och förmodligen borde det ju bli svårare att glömma då.

Jag tycker att det känns som att du har förutsättningarna för att lyckas denna gången ändå. Bara fortsätt kämpa och fundera.

Profile picture for user Matti77

Gott nytt år till er alla, idag firar jag tre veckor utan alkohol.
Det går ganska bra tycker jag, men det är fortfarande mycket upp och ned.
Dagarna går bra men när kvällen kommer blir det tungt, inte lätt att sitta framför TVn och koppla av utan ett glas framför sig.
Men jag är väldigt glad och stolt att jag klarat tre veckor, och jag märker att jag sakta men säkert börjar finna äkta glädje i saker som inte har med alkohol att göra.
Kommer fortsätta kämpa varje dag för att fortsätta att inte dricka, jag ska klara det här.

Profile picture for user majsan_nu

@Matti77 Stort Grattis till dina dagar!
Känner igen det du skriver om kvällarna, jag försöker ha mina rutiner för att hålla fast beslutet att vara a-fri!
Fint att du skriver här o att du är så beslutsam!👍💪
Kram 🤗

Profile picture for user cthd

Bra jobbat - grattis till 3 veckor!!!!
Bor också i utlandet där man kan handla alkohol i matbutiken, vilken har medfört att jag har handlat ganska mycket, det är ju så enkelt. Jag försöker nu skicka dottern eller sambon för att handla för att slippa frestelsen.

Profile picture for user Matti77

@cthd precis, förut var det en av mina favoritsysselsättningar, att handla "mat" :)
Och varje dag man skulle laga mat var det alltid "något" man råkat glömt att köpa, så man bara måste ta en liten extra tur till mataffären.
Vet inte hut mycket pengar jag spenderat på mat eller snacks som jag köpt bara för att kunna motivera köpet av två flaskor vin.
Jag försöker också undvika att handla själv nu, litar inte på mig själv ännu.
Men snart ska vi klara det också utan problem, eller hur?

Profile picture for user cthd

@Matti77 Jag var faktiskt och handlade efter jobbet idag, men jag hade inte ens en tanke på att gå förbi dom hyllorna. Jag kom på det nu faktiskt - så himla skön känsla! Du ska se, det går åt rätt riktning, som med ljuset - det har vänt nu.
Hoppas du har en bra kväll!

Profile picture for user Matti77

Vilken härlig Söndag jag har haft, tog med minsta dottern som är snart fyra år till buvudstaden som bara ligger ca 45 min iväg med bil.
Vi kom iväg redan tidigt och hade hela dagen på oss att fika, leka i lekland, köpa leksak, äta McDonalds och strosa runt och kika på fina byggnader.
Jag kan lova att jag inte skulle ha klarat av en sådan här dag för en månad sedan... Om jag ens hade orkat tagit mig iväg ensam med henne hade det varit en lång seg väntan på att åka hem igen så anabbt som möjligt för att kunna ta ett glas eller tre.
Usch vad hemskt det låter, ag vill verkligen inte tillbaka dit igen. Så härligt att se och uppleva hennes lycka idag med ett rent klart sinne utan alkoholfiltrett över, kommer fortsätta kämpa på varje dag för att fortsätta stå imot lockelserna som ständigt försöker luras. Idag är det 25 dagar sedan jag drack alkohol, så länge har jag inte hållit uppe på 20 år tror jag. Ha en fin vecka allesammans!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Matti77 Jag blir så otroligt glad för din skull. Och din dotter ❤️ Du gör helt rätt som fyller på ditt liv med roligheter - och sätter ord på det. Bästa sättet att bli och förbli nykter är att fokusera på alla fördelar med att vara nykter.

Kram 🐘

Profile picture for user Matti77

Hurra för mig, idag firar jag fyra veckor utan alkohol, vem hade trott det för två månader sedan? Jag hade hoppats men inte vågat tro på att jag skulle klara det. Ok, jag vet att fyra veckor inte är lång tid, men för mig som druckit mer eller mindre varje dag i evigheter känns fyra veckor som en väldigt lång tid.
Den sista veckan har gått bra, jag har inte direkt något sug efter alkohol, snarare tvärt om, när jag tex ser någon dricka på TV känner jag bara att det är så skönt att jag inte gör det och blir glad och stolt.
Men som jag läser att dom flesta verkar kämpa med i början så kämpar jag med sömnen, jag har så galet svårt att komma till ro även om jag är jättetrött. Men förstår att kroppen helt enkelt inte vet hur man gör för att somna utan att vara full. Försöker intala mig själv att det iallfall är bättre att bara vara trött än att vara bakis, men saknar verkligen att bara gå till sängs och somna på tio sekunder som förr.
Nu blir det lite Fanta och en film för att fira :)
Kämpa på alla härliga människor, ni / vi är bäst!

Profile picture for user majsan_nu

@Matti77 Så fint inlägg du skriver! Skönt att du verkar må så gott, förutom sömnen eller själva insomnandet i första hand...Det är nog så olika, jag har oftast svårt att somna fast jag varit a-fri ganska så länge... Hoppas det ger med sig snart för dig!
Kram från mig till dig 🤗

Profile picture for user Andrahalvlek

@Matti77 Grattis till fyra nyktra veckor! 🥳🥳🥳

Sömnen är verkligen ett kapitel för sig, men det bästa är att försöka gilla läget. Ju mer man oroar sig desto svårare blir det att sova. Det går upp och ner, i perioder sover jag jättebra och perioder knappt alls. Ljudböcker som insomningshjälp har funkat för mig periodvis. Nu ska jag börja testa godnattmeditation. Hittade en app som heter Insight Timer. Börjar med ”Meditation för djupsömn”, 20 min.

Kram 🐘

Profile picture for user Matti77

Trettiotre dagar idag utan alkohol, en av dom bästa (av många) saker som jag upplevt efter dessa dagar är att jag inte behöver ljuga längre.
Tidigare kunde en vanlig dag se ut ungefär som sådan, jag vaknar, är trött och mår mer eller mindre dåligt pga alkoholen dagen innan. Ljuger för frun och säger att jag gick och lade mig strax efter att hon somnat.
Jag jobbar hela dagen, sköter det bra, ingen ser att jag är bakis och spelar upp vissa lögner om gårdagens kvällsjoggingtur eller promenad, vilket givetvis var en lögn.
När jobbet är slut för dagen kommer det stora skådespelet in i bilden, hur ska jag hitta på en bra anledning till min fru att jag bara måste åka och handla mat (och vin, som man kan köpa i mataffärer här) utan att hon förstår? Oj, jag råkade glömma att vi inte har just den krydda som jag behöver till matlagningen, oj jag glömde att vi inte har ost till frukosten imorgon, klart ungarna ska ha läsk det är ju Fredag, älskling vill du inte ha lite choklad och så vidare... Så många bra lögner va?
Självklart köpte jag förutom vin oftast tre starköl som man kunde stanna till ut med vägen hem och dricka. Men då kommer förstås nästa problem när man kommer hem, varför tog det så lång tid att bara köpa ost??? Ljuger igen, jag stannade till och kikade på nya däck till bilen, det var trafikstockning, det var en olycka så polisen stängde av trafiken, mötte en bekant jag pratade lite med...
Kvällen går, dags att gå och lägga sig, frun är trött och går och lägger sig först, jag ljuger igen och säger att jag kommer om 5 minuter, vilket förstås inte stämmer. Jag väntar ju bara på att hon ska somna så att jag kan gå ned till den nattöppna butiken precis nedanför våran lägenhet och köpa lite mera öl (Vinet är ju förstås redan slut). Sedan kan jag sitta och se en film och dricka öl och mysa tills klockan är aldeles för sent igen.
Så kunde en vanlig dag ofta se ut förrut för trettifyra dagar sedan, alla dessa smålögner för den man älskar mest, bara för att kunna dricka.

Profile picture for user majsan_nu

@Matti77 34 dagar sedan o nu så mycket bättre! Låter superbra både för dig (framförallt) o därmed också för din familj!!! Önskar dig verkligen all lycka på den inslagna vägen... Är din plan att fortsätta vara a-fri? I alla fall hoppas jag att du tänker vara det många dagar till o börja med, det är ju vad som rekommenderas även om en tänker dricka längre fram...
Jag har valt a-fritt liv fortsättningsvis,har ganska många dagar nu. Känns skönt att slippa diskutera med mig själv o känner att jag börjar gilla det a-fria mer o mer!!!
Vill bara få tillbaka lite mer energi, det har varit/är energikrävande att bli a-fri!
Styrkekram från mig 🤗

Profile picture for user Matti77

@majsan_nu tack för din lyckönskan. Min plan och högsta önskan är att leva helt alkoholfritt i framtiden, men samtidigt skrämmer den tanken mig otroligt mzcket om jag tänker den. Så just nu tar jag bara små beslut och sätter korta mål, en till vecka, en till måndad osv.
Håller helt med om vad du skriver om energin, det tar på krafterna också att inte dricka.
Men en dag kommer vi vara fulla av energi igen, kram :)

Profile picture for user Torn

@Matti77 Tjenare! Jag fick lite rysningar av dina beskrivningar av ljugandet och smygandet. 😬 Stor igenkänningsfaktor där. För egen del tillkom också återställande av div alkohol som frugan trodde stod orörd. Jag minns tex ”en” flaska gin som jag nog hade spätt ut med vatten 100 gånger, och ersatt med en ny flaska 20 gånger. 😅 Allt gjort i smyg. Det är bra för mig att få lite påminnelser vilken misär det var förr. Jag är så van numera att aldrig behöva ljuga om den minsta lilla grej.

Jag har varit helt nykter i över 2 år nu och att bli nykter är tveklöst det bästa som har hänt mig. Har aldrig mått så bra som jag gör numera. Bra att du inte blickar för långt fram i tiden. I början kan det vara svårt och skrämmande att tänka på tillfällen där man jämt drack förr. Det blir bra, det går utmärkt utan alkohol. Det kommer du märka då. 😃

Bra kämpat och ge inte upp vad du än gör. Ta bara inte det första glaset. Alltid viktigast.

/Torn

Profile picture for user Anonym26613

Hej @Matti77 ! Bra jobbat. Vilka insikter och ärlighet! Alla har säkert en egen historia om lögner och smugandet. Tack för att du delar med dig 💚🙏

Profile picture for user Sisyfos

Ibland skriver folk härinne att livet blir så trist utan alkohol, men mitt drickande såg ju ungefär ut som ditt Matti, ljugande och smusslande, döljande. Väntande på att alla skulle somna så att jag kunde dricka utan att nån märkte. Hur trist låter inte den beskrivningen? Hur tråkigt var det inte? Och trots den vetskapen tog jag alldeles nyligen ett litet gästspel i det träsket.
Alltså hur jobbigt är det inte att hålla på med det där också? Livet är totalt fixerat på alkohol. Planerandet med att dricka och köpa. Smusslande och återställande. När rastlösheten släpper för dig, för det tror jag att den snart gör, så gissar jag att du kommer att landa i mer ”här och nu”. För jag tycker att du har skrivit om den här ganska obehagliga (såhär i efterhand) längtan efter alkoholen och att få dricka. När längtan försvinner finns ett lugn och ett ”här och nu” som är det bästa med hela nykterheten för mig i alla fall.
Jag kan inte se att jag hade några som helst positiva effekter av att sitta och fyllna till i soffan när andra sov. Ibland blev jag också den obehagliga ”ältande alkoholister” som kände sig orättvist behandlad, ibland löste jag problem, det var bara den lilla haken att jag glömt allt dagen efter.
Nej HU, inga fler gästspel i det träsket. Så bra jobbat med 4 veckor.

Profile picture for user vår2022

@Matti77 Grattis till dina 34 dagar🎉🌟. Jag upplever precis som du att det är så befriande att inte längre behöva ljuga. Så mycket smygande, gömmande och smusslande det varit. Hade olika ställen i huset där jag lagrade ”nödvin”. Allt gick på rutin och blev normaliserat. Till slut var det även återställare på morgonen som skulle smusslas. Jag brukade vänta tills min man gick på toa, då fanns lite tid att trixa och gömma vin innan han var klar. Eller när han stack ut och sprang på helgen på morgonen. Minns när jag varit nykter några veckor hur min vana satt kvar och jag på autopilot skulle smussla när han gick iväg. Var på väg att utföra handlingen när jag kom på att jag ju slutat dricka! Det var en sådan befriande känsla😀. Har nu berättat om allt smusslande för honom, det är så skönt att vara sann och ärlig. Alla dessa hemligheter jag hållit på med är borta och minnen blott. När jag tänker på det idag känns det så otroligt jävla galet, hur orkade jag😱.

Men som sagt minnen blott och ett liv jag aldrig mer ska gå tillbaka till! Jag har idag varit nykter i 86 dagar och mår förträffligt bra! Ha en fin tisdag, du kämpar på så bra💪🌷💕

Profile picture for user majsan_nu

@Matti77 Ja, den dagen full av energi ser jag framemot 💪
Min plan är att vara a-fri långt framöver men jag gillar de kortare formuleringarna som du skriver - de tar oss en bit itaget på vägen mot målet, i alla fall mitt a-fria mål... Så tänker jag!
Hoppas du är på spåret, har ju tagit ett tag innan jag skriver detta...
Styrkekram till oss alla 🤗

Profile picture for user Matti77

Dag trettiosju utan alkohol idag, min vecka har varit helt ok trots en liten förkylning.
Inget specielt har hänt, jobbar, leker med dotter, ser en film tillsammans med frun och försöker sova efter det.
Ett nytt fenomen har uppstått den här veckan, jag har drömt mardrömmar om att jag dricker igen, vet inte varför men jag har en tanke att dom uppstått pga en "Super bowl" party inbjudan jag fick av en god vän.
Vi är ett litet gäng av väldigt goda vänner som har en tradition av att se Super bowl (finalen i Amerikansk fotboll) tillsammans. Det är ett evenemang som normalt börjar runt klockan 00:30 och slutar runt 05:00 på morgonen och händer en gång per år, vi har gjort detta tillsammans i säkert femton år nu.
Det har alltid varit en av årets höjdpunkter och vi har alltid haft väldigt trevligt, dock så ingår ganska mycket alkohol, mina vänner har inga problem med det och dom vet inte om mina problem eller historia.
Jag vill inte heller berätta pga många olika anledningar men har heller inga problem att hitta på en bra anledning till att jag inte kommer dricka just denna gång, vilket jag verkligen inte vill.
Men, jag tror det är pga detta mina mardrömmar uppstått, redslan för att bara råka tacka ja till ett glas för jag vet att om jag gör det så är det kört igen... Tror att jag inte riktigt litar på mig själv, även fast jag tror jag gör det. Någon som haft liknande känsla?

Profile picture for user vår2022

@Matti77 Det kan bli en rejäl utmaning med mycket förhandlande hela tiden, alkoholdjävulen är en pigg, lurig en. Tror det är bra om du har en väl genomtänkt plan och att du känner till dina svaga punkter när du triggas. Ha en bra strategi för detta. Ha tankar inom dig som högt säger ”fan vad duktig jag är som inte dricker, jag kommer att må så bra för det! Eller något i den stilen.

Lycka till och låt inte alkoholdjävulen förstöra alla dina fina dag och din kamp! 💪💕🌷

Profile picture for user Andrahalvlek

@Matti77 Jag tänker att det är bra att avstå från vissa saker i början när man är skör. Med tiden kommer du stolt att kunna berätta för dina kompisar, men de första månaderna fixar man inte riktigt det. För mig tog det nog tre månader innan jag berättade för någon IRL, utanför det här forumet. (Jag bor själv.) Att avstå i sådana lägen är riskminimering. Vita lägen är okej, sjuk kan man alltid blir i dessa tider.

Dina drömmar handlar absolut om din ambivalens just nu. Ditt undermedvetna processar detta för fullt. Hur ska du göra? När du bestämt dig kommer drömmarna försvinna, för den här gången.

Kram 🐘

Profile picture for user Linalus

Har också väldigt mycket alkoholdrömmar just nu. Så verkliga att man blir rädd när man vaknar… ”är det SANT??!”. Pju. Pustar ut när man vaknar till o märker att så inte är fallet.

Tänker som de andra här. Ha en SUPERGENOMTÄNKT strategi för superbowl kvällen. Visualisera din ”plan” ;) och se redan nu hur du går till sängs på morgonkvisten klar i huvudet efter en fin kväll med dina vänner! Om det innefattar en vit lögn för dem, gör upp den redan nu så du kan släppa oron kring vad du ska säga och fokusera på kvällen! :)
Det är nytt och märkligt att umgås med sina vänner på detta sätt och det slår iaf mig flera gånger under kvällen hur medveten jag är om mig själv hela tiden. Men sen glömmer man ibland och så tänker jag att det är med nya situationer, man lär om med tiden o snart är det ”nya” normalt för andra och en själv.
Hejja dig!

Profile picture for user Matti77

@Linalus tack för tipset, ska skriva upp med stora bokstäver på min todo list "SUPERGENOMTÄNKT plan" :)
Jag gillar verkligen det ordet nu. Tack och heja dig med, massor.

Profile picture for user Matti77

Hej allesammans, ett tag sedan jag skrev här, det går fortfarande bra för mig och nu är jag uppe i dag 45 utan alkohol.
Har igentligen inte hänt något vilket jag antar är en bra sak. Vaknar tidigt, tar dotter till förskola, jobbar, umgås med familjen och försöker sen sova.
Om kroppen bara kunde lära sig att det går att somna utan alkohol så skulle allt vara toppenbra.
En väldigt positiv sak som hänt den sista veckan är att jag märkt att kroppen börjar lära sig att koppla av på kvällen. Tidigare var det så svårt att koppla av och fokusera på en film till expempel, men den sista veckan har jag märkt att det äntligen börjar bli bättre.
Hoppas ni alla har en fin helg, fortsätt kämpa och var så bäst som ni är allihoppa!

Profile picture for user vår2022

@Matti77 Hej! Roligt att du hör av dig😀. Och vad positivt att du börjar kunna koppla av på kvällarna och att det går bra för dig att vara nykter. Grattis till dina 45 dagar!🎉🌟💐, superbra jobbat!

Ha en fin lördag🌷💕

Profile picture for user majsan_nu

@Matti77 Fint att du skriver!
Hur gick det med kompisträffen du skulle på? A-fritt förstår jag av det du skriver - men var du med eller kanske inte?
Koppla av är en konst, för mig är det svårast när jag väl ligger i sängen o ska försöka somna. Har varit så flera nätter nu, somnar när det närmar sig morgon 😒
Kvällarna däremot brukar jag känna det lugn du beskriver.
Grattis till dina 45 dagar 👍
Kram 🤗

Profile picture for user Matti77

@majsan_nu hejsan, har inte varit på den träffen ännu, det ãr först om två veckor. Just nu känner jag mig lugn och säker för det. Tack så jättemycket för undran och omtanke. Kram :)

Profile picture for user majsan_nu

@Matti77 Hej!
Du var ute i god tid o jag missuppfattade!
Skönt att du känner dig lugn o kan delta a-fritt kanske? Evenemanget i sig kanske är tillräckligt spännande o tillsammans med kompisar o a-fria öl kanske funkar??
Du har ju redan kommit en bit på den a-fria vägen...så grattis igen 👍
Fortsatt lugna kvällar o kanske lite bättre sömn kan vi önska oss!
🤗 Kram

Profile picture for user Anonym26613

Grattis till dina dagar 🥳💚 Grymt bra jobbat.
Det där med att slappna av på kvällarna blir bara bättre. Håll ut bara!!
Sömnen blir också lite bättre, men om inte, så är det ok att be om hjälp från vårdcentralen. Det finns ofarliga alternativ till alkohol.

Så roligt att det går bra för dig 🥳💚

Profile picture for user Friluftstok

@Matti77 kul att dagarna rullar på för dig med, bra jobbat! 🤩
Jag har i flera års tid mest kollat serier som jag redan sett, då har det inte gjort så mycket om man inte hängt med då noga 😅 Har senaste veckan börjat kolla mer på filmer och märker ju att jag uppskattar det. Även om jag just ikväll när jag hänger här på forumet slökollar Greys 🙈

Profile picture for user Matti77

Dag 48 idag, igår var en riktig jobbig dag.
Jag är en person som alltid oroar och alltid har oroat mig över saker, det kan vara hur larviga småsaker som helst som jag bara inte kan sluta oroa mig över även fast jag vet att det inte behövs och är hur onödigt som helt. Mitt liv är förutom mina alkoholproblem väldigt bra, jag har ett bra jobb, en fin familj och ett normalt liv, så det finns inte mycket igentligen att oroa sig över om man jämför med många andra som har det tufft.
Jag vet inte om det är så men det är säkert en stor anledning till allt mitt tidiga drickande, när jag dricker är det så skönt att slippa tänka och fundera.
Igår på morgonen fick jag ett jobbigt mail som innehöll en privat uppgift jag måste lösa här i landet där jag bor. I Sverige hade det varit en enkel uppgift men här vet jag hur jobbigt det kommer bli med alla myndighetskontor där ingen pratar engelska som jag måste besöka. Sedan försöka reda ut saker med hjälp av mina än så länge mycket dåliga lokala språkkunskaper med någon sur kvinna eller man på myndigheten önskar jag inte någon att uppleva.
Så detta i kombination med min hjärna som är så enkel att oroa var igår och natten inget rolig alls, tidigare vet jag precis vad jag hade gjort för att lösa det och glömma allt jobbigt några timmar. Men den här gången fanns ingen enkel utväg utan det var bara uthärda tankarna och funderingarna.
Sov typ inget inatt och hjärnan är fortfarande på högsta varv, men ska försöka tänka positivt nu.
Vet inte varför jag skriver detta och det finns ingen slutpoäng eller något sånt, förutom att trots allt jobbiga så är det väldigt skönt att kunna stå imot den enkla utvägen att dricka och glömma. Det gör mig stolt över mig själv. Önskar er alla som kämpar på en jättefin dag idag.

Profile picture for user Friluftstok

@Matti77 inlägg behöver inte ha nån slutkläm hälsar hon som svamlar mest hela tiden 🤪 Bra jobbat med dina dagar! Jag är ju tre dagar efter och satte 45e strecket idag ⭐ Känner även igen mig i att vara en orolig själ med en överaktiv hjärna. Kan också börja oroa mig för allt möjligt, saker som jag blåser upp eller saker som inte finns. Läste nån meme för ett tag sen typ "97% av mina problem finns bara i min hjärna" Också ett citat som fastnade. Och på sätt och vis så förstår jag att man tar sig en drink (eller sju...) när huvudet är överhettat och oron börjar övergå i ångest. Det är inte rätt sätt att hantera det men det är en quick fix som ofta är lockande.

Profile picture for user vår2022

@Matti77 det är bra att skriva av sig och sätta ord på sina känslor. Det påverkar hjärnan och brukar lätta på trycket och oron. Att göra andningsövningar brukar också vara bra och släppa spänningar. Lång inandning och lång utandning. Träning är också guld. Bra att du inte tar till alkohol, det löser inga problem. Hoppas att det reder ut sig till det bästa. Och det kommer att lösa sig, det gör det alltid på ett eller annat sätt.
Kram🌷💕

Profile picture for user majsan_nu

@Matti77 Att trots allt tänka positivt - bra inställning - när det kommer till problemlösning! Vet ju inte alls vad det handlar om så det är svårt att ha något råd. Kanske det inte är en lång historia, du kanske inte behöver oroa dig så länge? Att du i resten av ditt liv har det fint med familj, jobb o övrigt låter ju
positivt o ger bättre förutsättningar både med a-fritt o lösning av det aktuella problemet tänker jag! Hoppas det reder ut sig o att du kan må bättre o förhoppningsvis sova!
Kram från mig 🤗

Profile picture for user Matti77

Firar femtio dagar nykter idag! Det känns som en stor viktig händelse.
Trots vissa saker som jag nämnt tidigare, dålig sömn, fortfarande väldigt rastlös, mycket grubblande så mår jag fantastiskt bra och är så väldigt mycket gladare än tidigare.
Vi skulle gått ut och äta något gott för att fira 50 men minstingen i familjen fick positivt covid besked igår så det blir till att stanna hemma och fira med fanta, fru och Netflix. Om jag ska vara ärlig så känns det roligare än att äta ute :)
Ha en fin dag allasammans, kram

Profile picture for user Torn

@Matti77 Stort grattis till 50 dagar! Jag har några saker att tipsa om som hjälpte mig mycket då det begav sig. 1: Grubbla inte på saker som redan har hänt, och som inte går göra något åt 2: Lägg ingen kraft på småproblem, allt löser sig på ett eller annat sätt, det är lugnt. 3: Oroa dig inte för hur det blir i framtiden, man tänker helt annorlunda då.

Bra jobbat! 💪

Profile picture for user Se klart

Grattis från mig med! Jag har också en oroshjärna och har ”skjutit upp” mycket av den med alkohol. Snart kommer du att upptäcka att oron minskar. Den gör det. Oros-berg blir små kullar att traska över. Ha en fin kväll! 😍

Profile picture for user Rehacer

@Matti77
Grattis till dina 50 dagar som nu t om är 50+ dagar!!
Du får gå en språkkurs, lägg tiden på att lära dig språket nu när du inte lägger tid på att dricka. Inte för att det hjälper dig just nu med det problemet du har just nu, men kanske om det dyker upp andra grejer längre fram.
Dagens tips. 😉
Ha det gott! ✨

Profile picture for user Matti77

@Linalus och @Friluftstok tack för att ni kikar in till mig :)
Hela familjen har legat däckade i Covid i snart två veckor nu. Så det blev ingen superbowl för mig tyvärr.
Förutom Covid så är allt bara bra, genom fönstrena ser jag hur det börjar vara ljusare och varmare ute. Längtar verkligen ut nu efter all tid inomhus.
Läste om någon som köpt nya springskor, det lät som en superidé inför våren. Kopierar det och sedan ska det jäklar springas igen :)

Profile picture for user Matti77

Hallå världen, jag är fortfarande här och jag är fortfarande nykter :)
Hela familjen har haft Covid i nästan två veckor och pga av det bara varit hemma mest hela tiden.
Idag är det två månader sedan jag drack senast, och jag känner att jag mår så bra och verkligen gillar att inte dricka, även om jag kan sakna känslan att vara påverkad och bedövad ibland.
Mitt mål när jag skrev här första gången var att hålla uppe 100 dagar, även om jag inte skrev det då pga rädsla för att misslyckas. Men som det känns nu så kommer jag fortsätta längre än så, det känns fortfarande väldigt otäckt att ha som mål att aldrig mera dricka så jag tror jag kommer nog att börja med 6 månader som mål sen får vi se.
Sommar med uteserveringar, grillning, härliga kvällar i trädgården mm utan alkohol känns just nu hemskt, men det ska nog funka det med. Och en sak har jag lärt mig, om man står imot alkohol en gång i en situation så är nästa gång den situationen uppstår så mycket enklare.
Nu har jag precis kommit hem efter att ha lämnat lilla tjejen på förskolan och ska snart ha dagens första möte.
Jag är fortfarande så glad och lycklig för varje morgon utan att vara bakis och allt vad det innebar.
Ha en fin dag allihoppa, Kram.

Profile picture for user vår2022

@Matti77 Hej! Välkommen tillbaka efter covidköret. Målen kan ändras allteftersom, att ge sig en lite längre tids nykterhet är bra så man får tid att känna efter och fundera på hur man vill ha det i sitt liv. Vad gäller att stå emot såg jag en film på youtube om det. Ungefär så här: Tankar på alkohol kan leda till känslor av sug, att det känns trist. Suget leder till att man tar ett glas och det kan fungera bra den gången. Risken är att det blir fler och fler gånger och till slut är det som innan man slutade. Så för att stå emot är det bra att träna sig att tänka på konsekvenserna på kort och lång sikt. Tex att tar man ett glas kan det leda till flera och oftare och till slut är man där man var innan man slutade. Alltså att man ska träna på konsekvenstänkandet och träna på att även hålla det i minnet. Att träna på att hålla det positiva fördelarna med att inte dricka i minnet. Man tränar då upp pannloberna där risk- och konsekvenstänkandet sker. När man druckit har denna del av hjärnan fått stå tillbaka, överkörd, då känslohjärnan som triggar vårt sug blivit så dominerande. Jag tror också att om man tänker mycket på alkohol ska man försöka avbryta dessa tankar för att det inte ska starta igång känslor av sug och trigga igång känslohjärnan som vill ha en omedelbar kick av alkohol.

Ha det gott!🌷💕

Profile picture for user majken_r

@Matti77 härligt att ni är tillbaks efter covid! Det var klart påfrestande med karantän och sjuka.. Grattis till dina två månader! Jag har också 100 dagar, och känner igen mig i dina funderingar. För varje alkoholfri aktivitet blir det enklare. Är också galet glad varje morgon av att vakna fri. Hoppas du får en riktigt bra dag!! 🥰

Profile picture for user Friluftstok

@Matti77 välkommen tillbaks och skönt att ni kryat på er! Och fantastiskt bra jobbat med två månader! Är ju jämsides med dig och funderar också på vad som ska ske efter de 100 dagarna... Jag tänker nog lite "tills vidare" då mitt mål aldrig varit total avhållsamhet. Det kanske blir så ändå, vem vet? 🤷‍♀️ Men tycker också att "aldrig mer" känns skrämmande även om en flaska vin var och varannan kväll känns ännu mer skrämmande 😅
Det var jag som nattshoppade skor förra veckan. Blev ett par Salomon Speedcross, hämtade dom idag. Så nu jäklas ska det springas i skogen och genom de allra djupaste lerpölarna 🤣

Profile picture for user majsan_nu

@Matti77 Hej! Var ett tag sen jag skrev i din tråd. Beror kanske på att jag inte har så mycket att tillägga i fråga om springskor...
Men härligt att du är kvar på spåret o satsar på en bit i taget. För alltid är ju stora ord! Tillsvidare är ett bra ord, brukar nog använda det...
Skönt att/om ni har blivit friska hela familjen 👍
Härligt att du verkar så bestämd o stabil i ditt a-fria liv!
Det går ganska bra för mig också, lättare att ta itu med saker & ting i nyktert tillstånd 💪
Ha en fin kväll 🥰

Profile picture for user Matti77

@vår2022 tack för tipsen, känner igen det där med att man så snabbt kan vara tillbaka där man slutade igen. En gång för några år sedan höll jag upp en längre tid och trodde efter det att jag skulle kunna klara att dricka lite normalt igen... men nej, det gick verkligen inte. Efter bara någon vecka var det som vanligt igen. Men så kommer det inte bli nu!

Profile picture for user Matti77

Dag 65 idag, den här helgen kommer att gå i förberedelsernas tecken, hm stavas det så? strunt samma.
På Måndag kommer min stora dotter hem, hon studerar i ett annat land och pga hårda restriktioner i landet där vi bor och även i landet där hon studerar så har jag inte kunnat träffat henne på mera än två år. Helt galet! men det har helt enkelt varit omöjligt med en långflygning med obligatoriska karantärer osv på båda sidor.
Men på Måndag morgon kommer hon hem, det blir första gången hon ser vårat nya hus och den nya staden vi flyttade till för ca 6 månader sedan.
Tror och hoppas hon kommer att möta en pappa som är mycket piggare och mer harmonisk än vad hon minns, även om jag skött alkoholen ganska ok när hon varit i närheten.
Är även så glad för hennes lillasysters skull som saknat sin storasyster så mycket.
Så den här helgen ska det shoppas och fixa iordning hennes rum som vi inte tagit tag i efter flytten ännu, nästa vecka har jag tagit ledigt så det blir en helvecka med bara familjemys.
Önskar er alla en fin Fedag kväll och en superbra helg!

Profile picture for user majsan_nu

@Matti77 Hej o Grattis till 65 dagar superbra 👍
Så härligt att din dotter ska komma efter att ni inte kunnat träffas på så lång tid! Och att du kommer att vara ledig o ha familjemys 🥰 Önskar er verkligen en fin vecka...
🤗 Kram o ha en fin kväll du med!

Profile picture for user Friluftstok

@Matti77 härligt Matti, bra jobbat med dina dagar! Och jag blir så glad över att du och övriga familjen ska få återförenas med dottern! 🥰 Mina föräldrar bor här i Sverige, ca 7 h bilresa från där jag bor. Dom har varit väldigt försiktiga under pandemin så har bara setts två gånger på två år. Det känns i hjärtat att vara isär från dom man älskar mest. Njut av familjemys nu 🌷 Trevlig helg! 🤩

Profile picture for user vår2022

@Matti77 Grattis till 65 dagar! 🥳🎉💐. Åh vad härligt att få träffa din dotter igen och du är som en ny människa😁. Hoppas ni får en fin samvaro och massa mys🌷💕

Profile picture for user Rehacer

@Matti77
Grattis till 65 dagar, du är bäst!! 💪✨
Förstår din glädje över att få hem din andra dotter efter så lång tid! Vilken underbar känsla det kommer vara att få krama henne igen! Få umgås, prata, hänga & bara njuta av gemenskapen! Se till att njut av dagarna och sug in allt! Är glad för din skull!
Ha en fin helg!

Profile picture for user Matti77

Dag sjuttiosju utan alkohol idag, och dagen till ära skriver jag lite här igen :)
Vilken tid det varit dom sista två veckorna finns så mycket att dela och berätta men så lite tid just nu, vi hade en supermysig familjevecka hela familjen hela förra veckan, alla var så glada att äntligen vara tillsammans igen.
Men sen efter det hände ju förstås Ukraina invasionen, vi bor nära gränsen till Ukraina så det känns och syns precis överallt.
Människor samlar in mat, kläder och leksaker och kör leveranser till gränsen eller närliggande byar precis överallt hela tiden. Överallt öppnar människor sina hem för okända människor som precis kommit hit från Ukraina utan något med sig, ofta enbart ensamma kvinnor med sina barn då ukrainska män inte får lämna landet.
Vi försöker också hjälpa till så mycket vi kan med att dela ut mat och vatten till människor som kommer med tåg eller buss hit, så alla tankar och all energi går åt till detta för tillfället.
Skulle kunna skriva hur långt som helst om hur hemskt det är det som händer men väljer istället att beskriva det vackra i att se precis alla hjälpa dessa stackars människor som kommer hit med allt vad dom kan utan att själva ha så mycket.
Med tanke på allt detta som hänt kan jag med gott samvete skriva att jag inte tänkt på alkohol en enda sekund under dom sista två veckorna. Även med den stress och alla känslor som varit har jag inte fått en tanke att jag behöver ta ett glas.
Men nu har jag inte tid att skriva mer här, tänkte bara att jag måste hoppa in här och säga hej.
Och till alla er som kämpar där ute, ni är så bra. Även om jag inte haft tid att kommenetera något sista tiden så följer jag mångas trådar och gläds med er som lyckas så bra. Och för er som har det jobbigare, ge inte upp ni kommer fixa detta. Kram på er alla och ta hand om er och era nära.

Profile picture for user Friluftstok

@Matti77 får rysningar av ditt inlägg! Att gratulera till dina dagar känns lite futtigt när jag läser om vilken hjälte du, och många andra, är! Men det jobb du har gjort, och gör, med nykterheten är ju enormt! Speciellt med tanke på vad som sker i ditt närområde. Att inte dricka på den oro och stress som kriget för med sig är stort.. Var rädd om dig och de dina! Det låter som om du och dina grannar gör världen till en bättre plats ❤️