Dra ner på drickandet, ta en vit period eller sluta helt? Har svikit mig själv i mina beslut otaliga gånger så vad bestämmer jag mig för idag har jag inte riktigt klart för mig än.
Har ju ändå tagit mig hit, en bra början. Här finns ni alla som kämpar och ni som lyckats gå vidare in i ett nyktert liv, delar med er av era tankar känslor insikter. Värdefullt. Inspirerande

Dricker inte varje dag men för ofta, dricker mig inte redlös men för mycket. Lovar mig själv att sluta men ger efter när livet strular och suget slår till. Flyr.
Finns en halv flaska vitt vin kvar i kylen och det är den som gör att jag inte kan säga att jag inte ska dricka idag. En röst inom mig säger att jag ska hälla ut den, en annan att det spelar väl ingen roll om jag dricker upp den.
Så där håller jag på och velar törs varken säga ja eller nej.

Dag 1
Jag visste nog innerst inne att jag skulle dricka upp den där halva flaskan redan när jag skrev igår. Men idag
har jag en helt annan känsla i kroppen. Lättad över att det inte finns något vin kvar här hemma som kan fresta. Känner mig redo att anta utmaningen .

@If Välkommen hit! Bra beslut att förändra ditt drickande. Det finns ett självhjälpsprogram här på forumet du kan anmäla dig till. Det är ett bra stöd med att sätta mål och strategier för sitt drickande. Tyckte det var bra och en hjälpsam start till att inte dricka. Bra att skriva här om sin funderingar, utmaningar, tankar och känslor. Ta del av varandras resor och peppa varandra.

Kämpa på och lycka till!💪💕

Helgen gick sådär, trots bra känsla fredagmorgon. Drack vin på kvällen men höll mig till alkoholfritt när vi var ute och åt lördagkväll och söndag. Var fruktansvärt besviken på mig själv Har försökt "bota" min ångest och känslor av meningslöshet och frustration med vin under en alltför lång period, men hamnar ju bara djupare i depression. Inget nytt, historien upprepar sig.
@vår2022 tack för tips om självhjälpsprogrammet, ska kolla upp det.

En bra dag med positiva tankar. Känner mig otroligt nöjd med vad jag åstadkommit idag.
Har också börjat med själhjälpsprogrammet som verkligen får mig att inse att det på riktigt är dags att ta tag i det här nu. Kräver mod att ärligt svara på frågorna, inte bagatellisera eller försköna, hur jävla jobbigt det än är att se sanningen så måste den fram.
Nollar i kalendern även idag. Känns bra.

@If HEJA dig! Det kan verkligen vara otroligt svårt och för mig känns det som att det går i vågor. Vissa saker triggar en, för alla är det olika även om många har samma triggers också.

Du pratar om ångest och sådär, något många här vittnar om. Jag själv lider av ångestproblematik rent generellt och även psykisk sjukdom i övrigt men är inte tillräckligt långt in i nykterheten för att veta om det hjälper just mig, där emot vittnar många om att nykterheten i längden hjälper där också. Man slipper den extra ångest alkoholen skapar, om inte annat. Där emot kan det vara kvar ett tag för det, olika länge för alla.

Välkommen

Nu har jag precis tackat nej till en fest på lördag och känner mig som en stor skit. Vet att jag gör vederbörande ledsen och besviken men orkar bara inte. Vill inte. Har väl lite social fobi och gillar egentligen inte att gå på fester med mycket folk. Har aldrig gjort.
Skäms också nu för tiden över att mitt alkoholberoende är så pass tydligt (iaf. inbillar jag mig det) eftersom jag inte riktigt kan slappna av förrens jag fått i mig ett par glas vin. Fy f-n vad jobbigt det känns nu......
Dessutom är det en födelsedag som ska firas inom familjen på fredag så där kommer jag inte undan. Blir säkert några glas vin då men hoppas jag kan hålla det på en rimlig nivå. Ska jag kanske sätta en gräns där förresten. Såg någonting om det när jag skummade igenom självhjälpsprogrammet, att om man vet att man ska dricka vid ett tillfälle så sätt en gräns för max antal glas. Så om jag dricker, inte mer än 3 glas. Ok.
Tack för din kommentar @Kattskit, jag tror att man behöver en längre tid av nykterhet för att märka av fördelarna med att inte dricka och just nu känns det långt borta.
Men jag tar en dag i taget och för varje dag jag inte dricker så är jag ändå nöjd.

@If Vad starkt av dig att tacka nej. Ni kanske kan ta en kaffe någon dag istället? Så blir personen säkert lite glad iaf. Om det är något du vill och orkar så klart.

Jag tror också att det kan vara bra att sätta en benhårt gräns i det läget. 3 standardardglas. Drick dem långsamt med ett glas vatten brevid så kan du ju dryga ut dem under kvällen och kanske minska frestelsen att ta ett till utöver det när vinglaset är tomt?

Hej, en tanke från mig är att släppa det där med att man ska dricka för andras skull. Det går jättebra att vara med fast man har alkoholfritt i glaset. I början är det nog ändå bra att tacka nej till tillställningar där man tidigare druckit mycket. Men jobba med inställningen till släktträffen, varför inte testa nyktert?

@If Jag vill helst inte gå på tillställningar där alkohol är en självklarhet längre. Förr när jag drack var det ju bara att dricka på och mingla runt så var det ingen som såg om man hade tagit mer eller inte. Har rätt bra ölsinne så jag kan "vara" nyktrare än vad jag är. Så det har räddat många insläpp på krogen och att inte stå och vingla på släckträffar.
Jag är ju nykter nu men har inte alls ont av att andra dricker. Däremot ser jag det bara som en tråkig och jobbig grej att man ska gå på sånt. Jag skulle gjort samma som dig oavsett om jag var dig eller mig om du förstår vad jag menar. Förr fick jag dricka lite före för att klara av folk jag inte brukar träffa ofta på tex kalas eller nåt där det bara bjöds på alkoholfritt. Det var dock sällan såna tillfällen men jag gillar inte sånt för att jag fortfarande har problem med social fobi i just såna lägen när det är lite trångt och folk ska komma fram och fråga saker och vara övertrevliga. Då får ja flyktkänsla. Det är lättare nu, men alkoholen var ju till hjälp dom gångerna förr. Morsan och mina bröder märkte ganska tidigt att jag drack fort och mycket jämfört med dom på nyår eller vad som helst. Jävla svamp fick man höra på halvskämt nån gång. "är den redan slut?" du hämtade ju en precis. bla bla bla.
Du ska inte ha dåligt samvete för det vem gör du ledsen som du inte kan träffa vid ett annat tillfälle?
Berätta annars för någon som du känner och litar på som ska vara där att du har märkt att det blir jobbigt vid just såna tillfällen. Att du inte mår så bra då. Festen du ska gå på kan du inte ta med dig eget vin som är alkoholfritt? Eller kommer det bara att finnas uppställt och redo? Om det går så fixa en vinflaska med skruvkork och byt ut innehållet mot alkofritt om du vet att ingen annan ska dricka det. Eller skyll på att magen är konstig och det är inte skönt med vin som är surt för magen då. eller drick ett par glas och byt sedan till alkoholfritt som lär finnas som alternativ. Tycker det är starkt att du redan nu tar tag i att inte använda alkoholen som en sorts medicin. Jag är ett bevis på att det inte är nån bra idé :-) Finns massor med självhjälp och telefon och annat. Kolla 1177 hemsida. har för mig att det fanns nåt där också. Kör hårt!!

Tack alla ni för kommentarer. Det värmer. 🧡
Dricka för andras skull, - ja det är väl så jag tänker att de ska bli besvikna om jag inte dricker.
Med påföljande uppmaningar om att ett glas kan du väl ta, du behöver ju inte dricka så mycket blablabla...Fast det är ju just det jag måste, finns det vin på bordet så kan jag inte nöja mig med ett glas. Jag vet, enda sättet är ju att berätta hur det ligger till och inte göra så stor sak av det. En vit period, inget konstigt med det.
Jag sa när jag tackade nej till festen att jag helt enkelt inte klarar av såna tillställningar nu för att jag inte mår så bra och det är ju sant och hen vet hur jag är, psykiskt ostabil, men egentligen handlar det ju om mitt beroende, att jag måste dricka för att stå ut, orka prata och försöka vara glad och trevlig och dölja skammen jag känner. För skäms det gör jag.

Det är svårt i början, att vara med utan att dricka. Men det blir bättre. Ens vänner och familj får bara acceptera att man inte längre är den som är kvar sist på festen och alltid är med på ett glas till. Jag tänker att vänner vill en väl. Om någon tycker att jag ska offra min hälsa och välmående för att vederbörande tycker att det är roligare om jag dricker, då är det inte en bra vän. Sen tror jag också att vi lite använder det som argument för oss själva för att rättfärdiga att vi fortsätter dricka, att vi måste dricka för andras skull. Om man ser på det som att alkohol är en substans som vi inte kan hantera så blir det enklare. Vi skulle ju inte kräva av en nötallergiker att den ändå tar ett par nötter för att det blir roligare om alla äter... Dessutom, om man har med sig eget alkoholfritt så tänker de flesta inte ens på vad man har i glaset. Min erfarenhet är att det mest är personer som själva funderar över sin alkoholkonsumtion som ställer frågor. Säg att du är nykter för att du börjat må så dåligt av alkohol. Om någon då försöker pressa dig att dricka är det väldigt respektlöst av den personen. Och var stolt över att du vågar ändra dina vanor och välja ett hälsosammare liv! Och åtminstone för mig så har all skam kopplad till drickande försvunnit när jag inte längre dricker. Nu är jag stolt över att dricka alkoholfritt.

@Kennie Jag håller med Kennie till 100 procent. Min omgivning blev förvånad när jag slutade dricka. De trodde nog inte heller att jag skulle klara av det så länge. (2,5 år den 9/8) Men jag har enbart bemötts av kärlek från alla håll. Jag umgås lika bra med mina vänner forfarande, till och med bättre. Fast jag väljer hellre att umgås på tu man hand eller i mindre grupper än stora fester. Alla i min omgivning är sjukt imponerade dessutom. Det är som att gå på fest med en stor guldmedalj om halsen 🥰

Kram 🐘

@If Jag tycker det är starkt att du ser att det inte skulle fungera gå på den där festen och därför tackar nej. Du gör kloka val för dig och det kanske innebär att någon annan blir lite ledsen men så blir det ibland.

Funderar på om man kan säga att man kör ett test för att se om man kan gå ner lite och ta bort kcal i dryck och dricka pepsiMAX istället eller något. Folk har inte lika nära till att döma ut en sån sak som andra skäl. Så tragiskt att vi lever i en värld där man ska behöva känna att man behöver eller dessutom avkrävas en ursäkt för att inte dricka i tid och otid. Men tänker att en sån sak kanske kan kännas lättare.

En vecka in i förändringsarbetet med mitt drickande och jag valde att dricka mina 3 glas.

Hur som helst så väntar inga större sammankomster i närtid. Skönt.
Jag får koncentrera mig på att hantera livet, min ångest, oro och mina destruktiva tankar och känslor utan vin, det som lett till att jag hamnat i mitt missbruk.
Känner mig mer motiverad nu när jag klarat av den här dagen även om de där glasen gav en lite sur och bitter eftersmak och jag behöver heller inte våndas inför morgondagen.
Tack för att ni stöttar och vägleder mig med era kloka ord och insikter.
Godnatt.

Blir så mentalt utmattad av såna dagar som igår. Så idag händer inte mycket. Behöver min vila för återhämtning. Imorgon kommer två av barnbarnen hit och sover över så då måste jag vara laddad.
För övrigt håller jag helt med Kennie. Så klart är det bara en ursäkt detta; att dricka för andras skull.

Jag tappade helt riktning och hamnade i gamla spår. Jag struntade fullkomligt i vad jag bestämt mig för, lät mig villigt övertalas och vilseledas.
Men, åttonde dagen idag utan vin. Ett par folköl har slunkit ner, helt klart onödigt men ingen stor grej.
Känt mig lite låg, har inte haft direkt sug idag men ändå en viss längtan efter att få hälla upp ett glas svalt vitt vin - som aldrig bara blir ett - och slå mig ner i en skuggig hörna för att undkomma solens obarmhärtigt varma strålar, jag orkar bara inte med denna värme, mår helt enkelt inte bra av den .
Men har inget vin hemma, vilket jag absolut inte kan ha om jag nu ska få till någon förändring i mitt drickande. Obs! Förändring - inga löften eller krav på helvita månader.
En dag i taget.
Lade mig i hängmattan, innan solen hittat dit, och med en ljudbok i öronen, (Stefan Sauk😍) kunde jag få tyst på tankarna och faktiskt njuta av tillvaron, utan det där vinet.

Hej @If , vad bra gjort att lägga sig i hängmattan och lyssna på ljudbok!! Tillhör en av mina favoritsysselsättningar i livet, skulle kunna bo i en hängmatta 😊

Hoppas du hittar fler bra strategier när suget sätter in! Ta en dag i taget, samla på dig bra nyktra upplevelser. Bygg upp en inre bild av hur och vem du vill vara, vårda den bilden.

Åtta dagar utan vin är stort! Grattis✨✨✨

Tack Allegra!🏵
Ja det är ganska fantastiskt ändå, att jag lyckats med det och nu ännu en dag. Vaknade jätteförkyld imorse så jag lär inte ha några svårigheter att låta bli de närmaste dgarna heller. "Inget ont som inte har något gott med sig".........