Kom på ikväll att jag dricker när det ”blir för mycket”

Hej, blev medlem här när jag började fundera över mitt drickande. Blev nykterist i sju år (i förebyggande syfte) för att finnas där för mina barn. Började dricka igen när yngsta barnet blev arton. Nu sitter jag här en torsdag när yngsta barnet snart bli 20 år och dricker vin för att jag fick jobbiga nyheter på jobbet. Fick spänningar i tänderna och tänkte att jag skulle dricka upp den påbörjade vinflaskan i kylen för att slappna av. Slutade med att jag öppnade och drack upp en flaska till. Min man drack pepsi. Orkar inte vara en person som inte kan hantera minsta motgång utan alkohol.

Profile picture for user Talaren

Ja jag har nog inte sett det som ett återfall, men inser nog att jag slutade dricka av en anledning och tyckte att det var ok att börja igen när barnen blev vuxna. Har problem med alkoholen och måste nog inse att jag aldrig kommer kunna dricka ”normalt”.

Profile picture for user Talaren

Ångest…var ute med vänner förra helgen och hade sen hemmafest med samma gäng dagen efter. Fredagen med utgång gick bra men hemmafesten spårade ur totalt för mig, kommer knappt ihåg någonting och låg bakfull i två dygn efter med kallsvett och ångestattacker. Nu är det fredag igen och jag är nykter, får nästan panik av tanken att dricka men vet att denna känsla, tyvärr, kommer försvinna. Jag skäms och känner mig som en andra klassens medborgare och vet ganska säkert att de jag umgås med sitter och diskuterar mitt beteende på fyllan bakom min rygg. Jag vill verkligen inte leva såhär och är även rädd att mista mitt umgänge om jag slutar dricka. När jag hade min nyktra period förra gången så märkte jag att inbjudningarna slutade komma ganska raskt, dels för att vissa inte vill dricka bland nyktra människor samt delvis för att jag inte ville gå på bjudningar lika ofta som när jag drack. Behövde bara skriva av mig lite för jag har såna panikkänslor i kroppen och hoppas att det kan lätta lite om jag delar med mig.

Profile picture for user Källarmannen

@Talaren Du gör helt rätt som skriver av dej. Bara det kan göra gott helt klart. Jag kämpar med min konsumtion som ofta sker hemma ihop med frun som också dricker för mycket. Vi blir aldrig skitfulla, vi sköter våra jobb osv. Men tar lite alkohol typ varje dag. Sen har jag ofta smygsupit i källaren, men idag så har jag låtit bli, så skönt, lite vin till maten och en whisky med en folköl, men inga källarsupar. Önskar Dej lycka till och så kämpar vi på 💪

Profile picture for user Talaren

@Källarmannen tack för svar. Min man är tack och lov av inställningen ”man dricker när det är fest” annars skulle jag förmodligen dricka lite varje dag jag också. Händer ibland (oftare förut) att jag dricker en flaska vin någon vardag och det funkar, dvs. blir inte för full, dricker flaskan under många timmar, men försöker låta bli då jag vet att min man misstycker och jag känner att det bara är onödigt. För mig är det fester som är det stora problemet egentligen, blir för ivrig och sveper i mig alkohol. Jag får ett märkligt beteende, blir gränslös och drabbas av minnesluckor med ångest och skam som efterrätt. Tack och lov har jag inte heller misskött jobbet någon gång pga alkohol. Känner dock att jag är låg på jobbet ibland pga jobbiga känslor efter fyllefester.

Profile picture for user Källarmannen

@Talaren Skönt att Din man är restriktiv i alla fall. Hos oss är vi lika glada i öl och vin båda två, och tar en av oss så hänger den andre på.
Fast jag mentalt ställt in mej på att ”inget vin till söndagsmiddagen” så står vi där, medvetna om att vi borde låta bli, men visst vore det gott med ett glas, ja som på sista raden blir 2,5 glas.
Men jag är nöjd över att jag kommit dithän att det är tvärstopp på att smygsupa i källaren nu i alla fall 💪 Inte ovanligt, att förutom öl och vin ihop med frun, att jag spädde på med 20 cl starksprit i källarn.
Somnar då framför TV,n och sover ytligt och vaknar vis 3, ångest och mår illa när jag går upp.
Kan inte ha det så längre.
Ha en fin helg!

Profile picture for user Talaren

@Källarmannen vad skönt att det går framåt för dig och varje glas man låter bli är ett framsteg i sig, framförallt när du inte längre dricker mer än du visar för din omgivning. Grattis till dina framsteg och hoppas att även din helg blir fin🙂

Profile picture for user Talaren

Blir mer och mer sugen på att sluta dricka helt och hållet. Jag kan verkligen inte hantera alkohol, märker att andra börjat reagera på hur jag blir när jag dricker och får oftare kommentarer om att jag blir konstig när jag dricker. Inte ordagrant så, men får ofta förklara mig dagen efter. Så pinsamt och förnedrande bara.
Har tappat kontrollen helt enkelt och tål i princip ingenting. Är bara så ledsen just nu, har klarat av att sluta förr och skulle förmodligen klara det igen men är så rädd att livet kommer bli tråkigt. Fast livet är ju tråkigt nu med, kul timmarna innan festen börjar men bara ångest efteråt. Förvirrande inlägg men måste bara få ur mig lite känslor :/

Profile picture for user Kennie

Hej,
Låter klokt att sluta dricka. Jag tror att den där rädslan för att det ska bli tråkigt är ett beroendesymptom som vill hindra oss att släppa vår drog. När man väl kommer över det mentala beroendet så är livet absolut inte tråkigare nykter. Så ge nykterheten en chans, och minns att du gör det för din egen skull.

Profile picture for user Amanda L

@Talaren Livet blir absolut inte tråkigare utan bara bättre och roligare:)
Precis som du själv skriver, när man dricker för mycket kan det ofta sluta illa, med minneslucka och ångest. Inget kul alls!
Om jag var dig skulle jag prova att vara nykter tre månader som alkoholprogrammet föreslår här. Och även ta hjälp av programmet.
Du kommer att må så mycket bättre!
Jag har varit nykter bara 65 dagar, men tycker det är mycket roligare att festa utan alkohol. Jag är lugnare och gladare överhuvudtaget. Så prova🥰👍❤️

Profile picture for user Talaren

Ni har helt rätt i att livet blir bättre och roligare av att inte dricka. Tänker mer och mer på tiden jag avstod helt från alkohol och kan inte komma på en enda gång när jag skämdes över mig själv då, aldrig har jag heller ångrat en nykter kväll.

Tror att jag behöver komma till den punkt där jag erkänner för mig själv att jag är alkoholist och aldrig kommer kunna gå på fest och dricka måttligt. Aldrig i hela mitt liv har jag heller känt ett så starkt sug efter alkohol som jag gjort det sista året. Dricker ”bara” Max två gånger i veckan men betalar priset för det övriga veckodagar då jag är trött och har ångest fram till nästa klunk. Har bestämt att jag ska vara alkoholfri imorgon och helst hela helgen men kom på mig själv att förhandla med mig själv för att på något sätt ändå rättfärdiga att dricka lite vin imorgon. Nej usch vad jag är less!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Talaren När jag drack kändes hela livet som en enda lång transportsträcka till nästa fylla. Jag är så tacksam över att jag slipper ägna en enda tanke åt alkohol 🙏🏻

Kram 🐘