Hej! Jag skulle vilja veta var man kan gå på möten i sthlm? Är 30 år. Haft alkoholproblematik sen tidiga tonår och tänker att det är dags att göra något åt saken nu.
Har googlat på anonymaalkoholister osv. Men vill veta om ni har några andra tips om stöd/samtalsgrupper?

Tacksam för svar

Flasklilja_

Det kanske är det som gäller. Läst en bok där författaren pratar om hennes "stödgrupp" hela tiden. Det är säkert AA hon menar.
Får gå in och kolla AA-möten på deras hemsida. Läskigt känns det ju dock. Som säkerligen för alla.

DetGårBättre

Alla har sina egna historier när det gäller AA. Jag bara stapplade in, dock med sällskap första gången. Kändes inte så märkligt då. Var där två gånger, sen krökade jag igen. Sen fick jag nog och gick dit igen i höstas. Varit nykter sen dess. Hade nog klarat det ändå men det känns skönt att gå dit, fin gemenskap. Vi som har alkoholproblem är priviligierade då vi kan träffas och spy ut det vi känner.

De flesta är anti i början vad jag hört. Tystlåtna etc, men vi är alla olika. Traska dit och ta till dig det du vill. Du behöver inte prata, men presentera dig när det är din tur åtminstone ?

Testa olika grupper till du hittar din där du känner dig trygg och hemma!

Jag har hållt mig nykter länge..Över 2 år med alkohjälpen vänner och massor av andra böcker om missbruk..Har nu fått till mig att gå på AA för att stärka min nykterhet och träffa liksinnade..Så bra..Äntligen massor med personer som berättar om sina problem och lösningar när det gäller alkohol.. Vill starta möten i min hemkommun framöver...Möten består av människor..Människorna gör mötena intressanta..Lycka till ..kram..

Flasklilja_

Tack för era svar. Har inte kommit iväg på något möte än men går fortfarande i dom banorna. Varit nykter i nio dagar nu. Julafton var en pers. Som för många andra. I min omgivning sups det verkligen till på julafton. själ hade jag köpt med mig alkoholfri öl. Sa som det var till de andra. Att det blivit lite mycket på senaste så ville köra nyktert. Alla förstod. Även om jag märkte att dom tyckte jag var tråkig. (som jag själv tyckt om folk som inte dricker när alla andra gör). Jaja. Jag klarade julafton. Känns lite som att det kan vara en av de svåraste dagarna under året att hålla sig nykter på. Så är lite stolt

Bra med nykterheten..Försök komma iväg på möte..Där finns bara människor i samma situation som oss själva..Du kan sitta tyst om du vill..Där finns stöd och gemenskap..Kram

Flasklilja_

Varit nykter i 15 dagar nu. Julen var som sagt en pärs. Idag nyår. Likaså den en utmaning. Känns som att jag klarar även en nykter nyår kommer resten av året vara lätt. Jul och nyår är som de två högtider så alkohol är så centralt. Och just dom två prickade jag mina två första veckor nykter. (om jag nu klarar nyår). Men har verkligen peppat mig själv till detta. Blir middag med några nära där jag känner att jag kan vara nykter utan att det blir för många höjda ögonbryn. Trots att jag vet att några kommer tycka jag är tråkig. Men det får jag helt enkelt ta. Sätter mig själv i det främsta rummet nu och tänker nte supa ner mig för att någon annan ska ha det "roligare". Bokat upp mig på ett träningspass imorgon med vilket också det är en morot till vit kväll.
Gott nytt år alla! Och hoppas ni får ett fint slut på detta år.

Kow

Jag har själv tänkt gå till AA, de finns ju lite överallt om man bor i Stockholm, så känner man sig inte hemma i en grupp kan jag tänka att man kan hitta det i en annan. Men, jag tror att man behöver gå några gånger för att det ska börja landa. Lite som med terapi, de första gångerna undrar man vad det är för idiot som sitter mittemot, men om man bara vågar öppna sig lite går det snabbt bättre.

Kow

En sak i ditt senaste inlägg fångade min uppmärksamhet lite extra, är du säker på att några kommer tycka att du är tråkig? Eller är det vad du är rädd för? Jag är inte så säker på att någon kommer tycka att du är tråkig, men det är nog en rädsla vi alla bär med oss. Och jag vågar påstå, helt utan vetenskapliga belägg, att om det är någon som påpekar att du är tråkig så ligger det nog nära till hands att även den personen har ett problem med alkoholen.

Då kan vi ha mentalt stöd i att vi båda river av ett träningspass imorgon och finns det ett bättre sätt att fira ett nytt år än att ta hand om sig själv? :)

Flasklilja_

Ja lite. Är väl i grunden lagd att jag vill att folk runt mig ska ha det bra, skratta, ha kul. Och samtidigt vill jag att folk ska tycka jag är rolig/tycka om mig osv. blablabla. Det är väl rätt vanligt egentligen. Så pga av det kan jag känna mig "tråkig". Men jag är väldigt social även nykter, bara jag inte umgås med FÖR fulla människor, då blir det ju svårt att föra normal konversation. Så med det i vetskap, att jag KAN vara rolig även nykter ska jag klara denna kväll. Jag vet att det går.

Kow

Så är det för många av oss, man har varit partyts centrum, charmat nya bekantskaper, fått andra att skratta. Helt plötsligt är man inte den som är där, i mitten av allt, man får inte samma "belöning", men det är faktiskt okej. Jag jobbar mycket för att bli omtyckt för den jag är, inte vad jag gör och det är något jag tror att många av oss kan ta till oss. Att hitta sitt "jag", kärnan, inte allt det vi klär oss med gällande epitet, utåtagerande, socialiserande, charmande och så vidare. Det blir till slut ohanterligt att man hela tiden ska vinna över sig själv. Vara ännu roligare, ännu charmigare och så vidare, för annars tror man sig tappa andras uppmärksamhet. Och, well, det kanske man gör, men det i sig är ett beroende.

Nej, för fulla människor är aldrig kul. Undras hur många gånger andra tänkt så om mig...

Med det sagt så önskar jag dig gott nytt år. På återseende imorgon, klar i huvudet och kropp. 2018 kan bli ett jävligt bra år. :)

Flasklilja_

Tack för pepp Kow!
Håller helt med i det du skrivit. Hur länge har du själv varit nykter? Och hur var din nyår?

Jag klarade en vit kväll igår. Jag var faktiskt inte jätteorolig. Så. Jävla. Skönt. Vi åt och spelade spel. Efter fyrverkerierna gick jag faktiskt och la mig. Dom andra var väldigt lugna med. Så roligt att man uppmärksammar sånt när man själv är nykter. Blir ju lätt att tro att ALLA är stupfulla som man själv brukar vara. Men så är ju inte fallet.

Idag har jag tränat och hoppas på en bra 2018. Med förändring i fokus. Hejja

Flasklilja_

Idag har jag varit nykter i 20 dagar. Vet inte när jag hade ett sånt här långt uppehåll senast. Känner mig ganska stark fysisk men framförallt psykiskt. Blir mer stabil ju längre tid utan alko jag är. Och ångest har jag haft väldigt lite av den senaste tiden. Blir alltså bara bättre och bättre... Men vill ej glömma den hemska ångest jag hade för bara 20 dagar sedan. Fortsättning följer

Flasklilja_

Har detta som en liten dagbok. Nu har det alltså gått 21 dagar. Har inte så mycket sug efter alko och fest. Så jäkla skönt att vakna obakis. Vara utvilad. Ej vara som splitter i skallen av all kemisk ångest och blä.
Idag ska jag träna med en kompis. Försöker hålla mig aktiv. Informerat dom jag har nära i min omgivning att jag har en vit period som jag inte satt något slutdatum på. Och januari månad känns som en relativt enkel månad att vara nykter om man jämför med min startmånad. December.
Nu kööör vi

Flasklilja_

Känner att jag kan stötta mig på träningen rätt bra. Varit iväg på ett pass idag. Det känns kul och jag är motiverad. Jag måste ju som fylla luckorna med något då jag annars kunde ägna helger åt att ligga bakis och ha ångest vilket i sin tur resulterade i att jag inte ville umgås med någon och stängde in mig. Vilket i SIN tur ledde till ännu mer ångest. Usch.

har som sagt varit nykter i 22 dagar nu. Närmar mig något slags rekord snart tror jag. 30 är garanterat ett rekord. Så länge har jag inte varit nykter sen första fyllan i tolvårsåldern. Fy vad liten man var. Jaja.
Må gott alla

Flasklilja_

Nu har det det gått 25 dagar. Känns som en lång tid.
Till helgen har en kompis frågat om jag vill med till en klubb på fre. Det är en spelning. Jag jobbar ganska sent på fre samt jobbar lör igen. Så känner att det är ett ypperligt tillfälle att säga att jag hakar men säger att det blir en kort kväll. Tänkte en alkoholfri öl kanske två och sen hem. Har inte sagt något till denna kompis om min vita period. Hur länge den nu varar?
Men vet att hon är klok och fattar om jag bara nämner lite. Och som hon sa "Men följ med en stund, sen är det ju ok att dra hem". Så som jag aldrig hade resonerat om jag hade druckit för någon månad sen... Hade ju typ sagt nej för att jag ej skulle kunna supa ner mig för att jag jobbar dagen efter. Så kan ju i bästa fall bli så att man blir MER social av att inte dricka. Då jag tidigare avböjt saker där jag ej kunnat supa ordentligt. Hur som. Ser detta som en utmaning.

Flasklilja_

Jahap. Blev 36 nyktra dagar. Jag hade stora känningar att det skulle krascha denna helg. Jag och en kompis har sen långt tillbaka bokat en helg på en spaanläggning. Så vi skulle tillbringa en natt där.
Och så kunde jag inte låta bli. Lite för att att jag inte heller ville göra min kompis besviken på vistelsen. Varför tänker man(jag) så? Vi drack kanske 8 enheter. Så det blev ingen brakfylla. Det var ju utspritt under dagen. Och vi kom i säng i tid. Men ändå. Har varit bakis idag. Inte jätte. Men än dock. Fy vad äckligt det är.
Hände inget konstigt igårkväll heller. Vi satt och snackade i baren. Var rätt trevligt trots att jag kände mig JÄTTETRÖTT. Alkohol gör en inte direkt roligare... Seg och tråkig. Mer social är ju lite kul. Vi började samtala med lite annat folk på stället. Men ja. Hade så uppskattat en kväll utan alko (för min del). Nästa gång. Nu vet nog dom flesta av mina vänner vad jag går runt och brottas med. Och har informerat dom flesta att jag kör vitt, igen.
NU TILL EN TILL PRÖVNING - Jag ska till Thailand om två veckor ca.
HUR FAN SKA DET GÅ. Jag tänker att jag ska försöka köra vitt. Det är en vecka. Jag vill inte leva för långt fram så tar dagarna mer i nuet. Blir enklast så. Försöker tänka positivt och är på banan igen.
Var tvungen att skriva av mig.

Du klarade av 36 dagar, vilket jag tycker är jättebra! Visar att du kan och vill, men att det kan bli snedsteg verkar också hända de flesta. Man glömmer, och a-rösten i våra hjärnor är listig och förförisk. Den vill ju så gärna ta över hjärnan igen och förstöra och förgöra.
Vad lärde du dig av detta snedsteg tror du? Ofta börjar ett snedsteg redan en tid innan, kan vara timmar eller dagar. Är man mer bestämd ser man till redan innan att det inte ska hända. Kan vara att man bestämt sig för att köra, eller att man redan innan berättar att man kör a-fritt.
Ja, det går utmärkt att vara på semester utan giftet. Njuta av värmen och av att vakna pigg och fräsch. Hur kan du underlätta för dig själv redan innan? Hur kommer det att kännas efter en varm och skön vecka i Thailand utan giftet? Lycka till!