Far dricker för mycket

Profile picture for user Dannehj

Trodde aldrig jag skulle behöva skriva på någon form av stöd sidor men ja fel trodde jag.
Jag kom hem för 5 år sedan cirka, valde flytta till mina föräldrar för att hand om dem istället för skicka dem till något boende. min far som är diabetiker,hörselskadad, opererad för cancer, tar smärtstillande för ryggen. Han dricker 5-6 dagar i veckan sedan snart 1 år tillbaka, stark öl plus snaps oftast till maten även under matlagningen även en del skåp drickande. han somnar oftast efteråt men är elak i mun mot min mor innan dess. Läkare vet om vår oro och har försökt prata med han men ja "de har du inget att göra med, jag dricker hur mycket jag vill" fick hon till svar, min mor fick även sig en utskällning av han när han kom hem. Läkaren tog inte heller bort några tabletter han får varför vet jag inte. Han har också bestämt sig för att de är bara nyttigheter i de han dricker och vägrar inse faran han utsätter sig för.
Har inga vänner att dela med mig av eller prata med så därför är jag här

Profile picture for user Rosette

Det låter som du befinner dig i en mycket tuff situation där du känner dig villrådig. Vad kan du göra och hur kan du hjälpa. Du har ingen du känner att du kan vända dig till för att prata om detta och tog därför steget att berätta här på forumet, modigt och klokt gjort. Det ger oss chansen att ge dig stöd härifrån, samtidigt låter det som du kanske skulle kunna vara hjälpt av lite mer än det som finns här. Vet inte alls vad du själv tänker kring det, och du känner ju dig själv bäst. Det jag menar då är att kanske prata med någon professionell, kanske någon mer i familjen eller släkten för att slippa bära på dessa tankar om att du måste rädda allt själv. Det låter som du redan gjort och gör mycket för att påverka din pappas alkoholvanor, kanske även för att skydda din mor när han blir arg på henne. Hjälp finns att få för honom, och din mor, men ingen hjälp i världen kan hjälpa någon som inte är beredd att ta emot den.

Vet inte om det är något för dig, det finns en telefonlinje Alkohollinjen, 020-84 44 48, de tar emot samtal från hela landet kostnadsfritt från anhöriga eller den som själv dricker. Det går att ha flera samtal och en kan vara helt anonym. Kanske ett nästa steg, att sätta ord på det muntligen som ett sätt att reda lite i detta.

Om du skulle vilja träffa någon att prata med om denna situation, vad du kan göra och inte, är det flera som börjar med sin vanliga vårdcentral, en del går till kommunen för de stöd som finns där för anhöriga och andra till beroendemottagningar. De finns ofta stöd där även för anhöriga.

Vet inte om något av detta var hjälpsamt just nu, det vara bara idéer, du känner ju själv vad du är redo för nu och vad som passar dig.

Fortsätt såklart gärna också skriva och läsa här på forumet! Ibland kan det ta lite tid innan en tråd får fart och då kan det vara bra att skriva flera gånger.

Ta hand om dig!

Vänliga hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet