Tips på läsning för att övertyga?

Finns det någon som kan tipsa om bra läsning om hur barn påverkas av när förälder/anhörig dricker?
Min sambo dricker ofta "ett par öl" med barnen närvarande. Jag tycker INTE det är okej. Barn och alkohol hör inte ihop enl mig. Varje gång sambons vän kommer på besök står de två och dricker någon/några öl, och barnen (2 resp 4 år) är med och grejar med sitt. Jag försöker förklara att det inte är okej att visa barn att det är så man umgås. Och att barn påverkas av hur man blir efter att man druckit. Sambon anser bara att han tycker inte det är så farligt, och att jag är av en annan åsikt. Medan jag menar att min åsikt inte bara är en åsikt, utan att det finns evidens och bevis för att barn påverkas. Och hur det kan påverka deras liv i framtiden (skola/sociala relationer/hälsa mm). Sen hoppar sambons vän in i sin bil och kör iväg med några öl innanför västen. Jag menar att man även där visar barnen att det är tillåtet att dricka och köra, eftersom min sambo låter det hända. Men nej, han ser inte kopplingen. Dött lopp.
Snälla, finns det ngt man kan läsa och "lägga fram" för honom?
Tack!

Profile picture for user gros19

Tror dessvärre att logiska argument inte fungerar. Vill man dricka så tolkar man det så det gynnar det och det går att ifrågasätta allt. Däremot är det viktigt att inte du tvivlar på vad du tycker och som är helt rätt. Barn påverkas väldigt negativt av att vistas tillsammans med föräldrar som är påverkade. Om inte annat så är man inte närvarande fullt ut. Missbruk handlar inte om logik utan endast om känslor. Har själv trott att om jag hittade "rätt" argument så skulle min anhöriga förstå att han måste upphöra med sitt missbruk. Din sambo vet, om han inte är svagbegåvad, om riskerna med missbruk, åtminstone att köra påverkad, men han tar endast till sig de argument som gör att han kan fortsätta dricka. Negativa konsekvenser att må riktigt, riktigt dåligt gör eventuellt att man väljer nykterhet, men tyvärr inte alltid. Så här ser jag det och du verkar veta hur du vill leva ditt och barnens liv vad det gäller alkoholen.

Profile picture for user sjöochsnö

Hej! @Emmsi
Känner så väl igen mig i din situation. Min man och hans kompisar eller syskon har gjort helt livsfarliga aktiviteter påverkade och med barnen runtomkring. Sågat ner träd, huggit ved, klättrat på byggställning och tak m.m. Alltid med en starköl i handen nästan. Jag har tex kommit hem från jobbet och de har varit ordentligt berusade och barnen är bara med där.
”Djävulsdansen” är en bok som jag önskade att jag hade läst då. Både för min egen och barnens skull. Tyvärr går det ju bara åt ett håll. Det blir bara mer och värre. Det är så sjukdomen fungerar. Och det är ju bara någon med alkoholproblem som inte KAN/VILL avstå trots att man är ansvarig för små barn eller ska köra bil.
Det är viktigt för DIG och barnen att du har mycket kunskap och styrka, för att kunna sätta DINA gränser. Här är ett jättebra forum för stöd och kunskap.
Kram och önskar dig styrka i din situation.