Elak även utan alkohol

Hej alla fina,

Har ni erfarenhet av att era partners har ett alkoholbeteende även när de inte druckit? Min partner kom tillbaka in i mitt liv efter att han bestämt sig för att bli nykter.
Kände verkligen hans uppriktighet och ödmjukhet inför resan i ett nyktert liv. Är känslig (som de flesta här tänker jag) och får direkt ont i magen, känner oro och ångest när min partners beteende skiftar. När han inte känns varsam med mig, känns arrogant och egoistiskt.

Jag upplever det som cykler i beteendet, där närmandet till alkohol förekoms av egoistiskt beteende.
Känns som att alkoholism och egoism är så otroligt sammanflätade..
Har haft ont i magen i flera dagar och måste inse att han inte alls kan vara en bra man för mig.. jag är så ödmjukad inför att alkoholism är en så otroligt svår sjukdom. Ska försöka påminna mig om det nu när jag igen sitter här med magont, sorg och ett brustet hjärta.
Det.räcker.nu.

Profile picture for user Sisyfos

@Leodolph skrev:"Jag upplever det som cykler i beteendet, där närmandet till alkohol förekoms av egoistiskt beteende."

Jag tror det är precis som du skriver när det gäller din man. Jag kommer från andra sidan bland de som är beroende. I
Alkispodden beskrivs ibland det här beteendet och i AA handlar något av stegen om att rikta blicken mot andra och göra saker för andra. Jag har lyssnat på ett avsnitt där en av de nyktra alkohokisterna beskrev just att han fattade att det var dags att jobba lite bär han blev mer egocentrerad.
Sen vad som föranleder perioderna vet jag inte. Jag vet att min sambo som inte dricker behöver äta D-vitamin periodvis för att inte bli deppig. Det vore ju bra att kunna stoppa det innan det slår över i drickande.

Profile picture for user Amanda

Hej Leodolph,

Vilken svår situation du befinner dig i, med magont, sorg och brustet hjärta. Det är ofta otroligt påfrestande när en närståendes beteende skiftar. Tillvaron blir osäker och det är svårt att veta vad en ska förvänta sig. Jag förstår det som att ni har haft ett uppehåll från varandra och sedan hittat tillbaka till varandra när din partner valde att bli nykter. Tungt då att lägga märke till att tidigare beteendemönster finns kvar. Du skriver att din partner inte alltid känns varsam mot dig. Hur tar det sig uttryck? Finns det någon du kan prata med om hur du har det just nu? Fortsätt gärna skriva här och berätta hur du mår, om du vill. Här finns många som har liknande erfarenheter.

Varma hälsningar,
Amanda, Alkoholhjälpen & Anhörigstödet