Min man blir arg på mig när jag blir ledsen över hans drickande

Hej, jag behöver råd! Min man jobbar inom restaurangbranschen som tyvärr innefattar mycket alkohol, för det ”ingår” tydligen jobbet..
Dessvärre dricker han alltid mest av alla i sällskapet han är i och blir påtagligt påverkad. Jag blir för det mesta ledsen och ifrågasätter varför han alltid måste dricka så mycket, och ber honom alltid innan ett alkoholsammanhang att inte dricka mest av alla, men det är ju alltid förgäves.
När jag ifrågasätter, storgråter och förklarar vilken ångest jag får över hans drickande vänder han allt på mig?! Han tycker jag ska vara tacksam över att han tjänar större delen av vår inkomst (han är väldigt bra avlönad) o att det är tack vare honom som jag har så glassigt liv som inte behöver jobba heltid osv.. så då tycker han att han minsann ska få dricka när han vill och så mycket han vill…
Jag vet inte hur jag ska få honom att förstå känslan, jag vet inte varför jag får ångest när han är berusad, men jag får det! Det är bara obehagligt o känns otryggt på något vis..
men Hur ska jag bemöta honom när han tycker Jag borde skärpa mig istället? allt för att tillträttfärdiga sin alkoholkonsumtion:(
Så desperat!

Profile picture for user kakao

Tänker att du beskriver varför du får ångest precis: för att det är otryggt och obehagligt. Det är en relevant känsla då det är precis den miljön som en berusad partner ofta skapar. Din känsla är relevant oavsett hur mycket av eran gemensamma ekonomi han tjänar ihop. Dock låter det som att han själv inte tycker det är ett problem alls, då är det svårt att nå fram. Kanske ni kan försöka ta ett gemensamt samtal med en terapeut som kan vara en objektiv tredje part? För att undvika att ni fastnar i samma diskussion och inte komma vidare.

Profile picture for user Kärringen

Restaurang branschen är hemsk, så mycket alkohol som flödar där

Och som vanligt med någon som har missbruksproblem så brukar dom bli arga när vi nuddar vid problemet, framförallt när dom själva är i förnekelse!

Vad vill du? Tänker jag ,hur mycket till orkar du?

Profile picture for user Kärringen

Tillägg
Jag får också ångest när min är berusad , en riktigt obehaglig känsla i hela kroppen som jag tror härstammar från min barndom då det ofta blev slagsmål, men tror dom flesta av oss får denna känsla även utan barndomstrauma

Profile picture for user Åsa M

Visst är det så att man ansvarar för sina egna reaktioner, men det är inte konstigt att du reagerar kraftigt och med obehag när han är full. Det är obehagligt att se en persons spärrar släppa och personlighet förändras. Det skapar otrygghet och rädsla som är svår att skaka av sig. Jag tror att det vore klokt att tala med en tredje part så ni inte låser er direkt. Och försök att hitta regler som gäller mellan er, som att det blir konsekvenser om han dricker sig full och att du tänker på att dra gränser för dig, inte för honom.