Är min sambos drickande ett problem?

Hej!

Jag vet egentligen inte om detta är ett problem på riktigt eftersom min sambo nästan aldrig beter sig dåligt eller så när han druckit. Jag är däremot rädd att det ska eskalera.

Min sambo dricker nån form av alkohol nästan varje dag. Ibland bara folköl, ibland sprit, ofta starköl. Han vet att jag tycker att han dricker för mkt så han dricker oftast efter att jag har gått o lagt mig/när han badar. Här om dagen så hade han ingen alkohol hemma o då kunde han knappt sova på hela natten. Han sa att det inte berodde på att det inte fanns nån sprit men jag vet att det inte är en tillfällighet. Jag pratade med honom lugnt o sansat om att han dricker för mkt o kanske skulle kunna testa att ha en vit månad. Han sa att han inte ville det. Dagen efter så sa han att han inte varit på systemet o jag blev glad (så korkat) o trodde att han kanske tog mig på allvar. Senare så hittade jag en flaska sprit i ett skåp. Jag sa inget om den. Idag upptäckte jag att han drack halva igår kväll (en kvarting). Han sover just nu o jag har inte tagit upp detta med honom än. Inatt kunde han sova....

Han dricker som sagt alltid i smyg. O ljuger om jag frågar vad han druckit. Oftast så märks det inte att han är full utan han bara somnar. Dock så märks det såklart på natten eftersom han är helt däckad o dagen efter eftersom han är dödstrött. Ifrågasätter jag hans drickande när han har druckit så blir han väldigt aggressiv (inte våldsam) o kallar mig saker som "äckliga jävla hora" osv. Det har också hänt några gånger att han kissat i sängen eftersom han inte vaknar när han druckit för mkt. Han tar också sämre hand om vår son dagen efter han druckit eftersom han är så trött o inte orkar engagera sig.

Är detta ett problem enl andra? Eller gör jag (som min sambo säger) en för stor grej av det här? Vi har snart två barn o jag vill inte att dom ska bli lidande. Än så länge är dom alldeles för små för att fatta nåt alls. Dessutom blir vår relation lidande, jag är äcklad av honom. Det spelar egentligen inte så stor roll förutom att det är sorgligt eftersom jag älskar honom mkt när han inte dricker/dricker på ett normalt sätt. Förlåt för rörig text, är lite stressad. Skulle verkligen uppskatta nån annans åsikt om detta.

Kan även tillägga att han för några år sen testade en massa olika knark (ej heroin) o jag gjorde slut pga detta. Det var under en ganska kort period o han styrde upp sig o jag är 100% säker på att han inte knarkar nu. Känns dock som att han alltid måste vara beroende av nåt o nu har gått över till alkohol istället...

Profile picture for user Nyckelpigan

Hej! Din sambo har absolut alkoholproblem, men han verkar inte vara mottaglig för den insikten själv. Att prata med honom när han är full eller påverkad är ingen idé, men försök igen att prata med honom när han är nykter och förklara allvaret i detta. Du måste tänka på dig själv och era barn, ni måste komma först och detta kommer bara att eskalera om han inte själv inser det och tar tag i problemen. Styrkekram

Profile picture for user aeromagnus

Många missbrukare byter ut ett missbruk mot ett annat tyvärr. Han inser inte sina bekymmer och vill säkerligen inte ta hjälp. Inte normalt att smygdricka eller så.

Profile picture for user Rosette

Du funderar över om det är så att din sambo har problem med alkoholen eller om du överdriver. Det som gör att du funderar på det är dels att han inte beter sig dåligt när han druckit och att han påtalar att du överdriver när du tar up det med honom.

Det här du beskriver kan nog många känna igen sig i, vara osäker på om det är ett problem. Så som flera ovan har svarat dig så låter det som att det verkligen är det. Samtidigt har du också din egen upplevelse och intuition, känner man på sig att det känns fel så är de ofta det när det.
Du märker att detta påverkar er relation och hur du känner inför honom och skriver här för du vill verkligen få en förändring och prata med andra.
Klokt och modigt av dig att dela med dig såhär, det ökar dina chanser att få mera stöd i din situation!
Har du pratat med någon mer om det här, vän eller professionell?

Fortsätt gärna skriv och läs på forumet och hoppas du hittar något som blir hjälpsamt för dig!

Vänliga hälsningar
Rosette
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Profile picture for user Gredos

Hej. Jag skulle säga att din sambo har ganska stora problem med alkohol. Värst är att han förminskar DINA känslor inför det och påstår att du skulle göra en för stor grej av det. Det är ju inte rimligt att dricka så mycket att man pissar på sig, det förstår ju vem som helst. Eller gömma flaskor med sprit och dricka i smyg. Så det ÄR en stor grej. Det är någonting som påverkar dig, och som barn till en "snäll" alkisfarsa som bara smögdrack och somnade så lita på mig, det påverkar era barn också. Mycket. Det är ett stort problem och jag önskar dig verkligen lycka till och hoppas att det på nåt sätt går att nå honom så han gör någonting åt sina problem. Han måste ju vilja det själv, det är en antagligen väldigt smärtsam sanning för en medberoende anhörig när en alkoholist inte vill det. Blir ledsen för din skull när jag läser ditt inlägg, du gör absolut inte en "för stor grej" av det, inte alls.

Profile picture for user Stinis71

Självklart måste ni ta tag i problemt soeciellt om ni skall ha barn snart.'
Det fungerar absolut inte i längden -

Profile picture for user Sökaren

Är ungefär i samma sits. Ja, han har problem. Det har min man med, bortsett från att han sällan somnar av alkoholen eller kissar på sig men det är nog för att han tål väldigt mycket