Alkoholiserad familj

Jag söker ingen som ska "tycka synd" om mig, jag vill bara veta om någon befinner sig i samma situation som mig.

Jag har en familj på fem personer. Jag, två syskon, mamma och pappa. Min pappa har haft problem med alkohol sen jag föddes. Han blev alltid lite för full, var i garaget lite för länge (drack alkohol) och jag har i efterhand fått veta att han ofta körde bil påverkad.

När mina föräldrar skiljde sig och jag bodde med mamma märkte jag att det ofta, nästan varje kväll, stod ett gömt vinglas i lägenheten och bag in Box vinet stod alltid redo i skafferiet. Varje kväll hade hon rödvins-rösten, var full och jag drog mig undan. Jag fick ta hand om min pappa när han druckit för mycket och somnat på opassande ställen och tackade alltid nej till skjuts då jag visste att han var påverkad.

Åren gick, jag skaffade eget boende och märkte inte av dessa problem mer även om jag vet att detta fortfarande är ett problem, mestadels för min mamma då pappa träffat en ny som hjälpt honom upp ur alkoholen.

Nu har mina syskon tagit efter våra föräldrar, den ena mer än den andra. I det "värsta fallet" är även droger inblandat och h*n har nyligen åkt dit för rattfylla. Jag försöker hjälpa mina syskon så gott det går men det är svårt när man bor på olika ställen och har ett eget liv att sköta.

Jag själv har inga problem med alkohol. Självklart har jag också blivit för full några gånger men har inga alkohol behov och väljer gärna alkoholfritt framför alkohol.

Kort och gott, min familj är alkoholiserad och jag försöker hjälpa dem så gott det går men energin till det börjar ta slut. Jag kan inte pausa mitt liv och mina drömmar för att mina skuldkänslor gentemot dom är så stora, jag vill så gärna hjälpa.

Finns det någon som är i min situation? Hur gör du? Vi kanske kan hjälpa varandra?

Profile picture for user Li-Lo

Vad bra att du är här! Energin börjar ta slut skriver du. Du har varit ett stort stöd för din familj under en längre tid men märker nu att det tar en för stor del av det som är ditt liv, dina drömmar och av det som gör att du är du. Att be om stöd och göra annorlunda då strategier inte längre är hjälpsamma låter klokt!

Här finns många i liknande situation och jag hoppas att din tråd får fart och att andras trådar kan bli hjälpsamma för dig nu. Skuld är något många känner igen samtidigt som den känslan kan styra oss på sätt som inte alltid blir bra. Komplex och viktig fråga.

Du avslutar med "Kanske vi kan hjälpa varandra" så generöst och fint.

Fortsätt gärna berätta hur det går för dig,

varma hälsningar Li-Lo
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Profile picture for user miss lyckad

Hej! Vår familj har också många som blivit a-beroende. Alla 8 syskon har eller har haft a-problem. Nu är vi 4 syskon som valt nykterheten. Jag är otroligt tacksam för det. Dom andra 4 vill/kan/vet inte hur dom ska göra för att bli fria från missbruket. Min pappa var beroende av a. Min mamma var det inte. Var och en har ansvar för sitt liv. Vill inte den beroende ha hjälp finns inte så mycket man kan göra. Har personen jobb, kan man kontakta chefen som har skyldighet att skaffa hjälp för att personen ska tillfriskna och sluta missbruka. Man kan också få hjälp som anhörig på beroendeenheten i kommunen. Det är lätt att bli medberoende i våra situationer. Det finns mycket info om medberoende på nätet. Det är viktigt att förstå sig själv för att må bra. Det är lätt att ta åt sig av sina näras måenden och själv drabbas av tex depressioner. Läs på forumet det finns många som lider av anhörigas missbruk...

Profile picture for user Nordäng67

du ska lägga största fokus på dig själv och ditt liv! Jobbig känsla att inte kunna hjälpa/rädda människor man älskar men viktigast i ditt liv är du! Vårda och prioritera dina framtidsdrömmar! Din familj måste ta ansvar för sig själva, det kan du inte påverka riktigt! Försök att befria dig själv från detta ansvar för jag kan tänka mig att det tynger dig! Fint att du bryr dig om din familj men tappa inte bort dig själv!