Lillebror försvinner

Hej, tänkte se mig för om någon vet hur man ska gå tillväga.
Min lillebror på 19 år har väldans problem med alkohol (men inte enligt sig själv).
Han håller sig inte bara till helger utan även vardagar och det blir aldrig 2 öl osv utan han köper flak vis..
Varken jag eller mina föräldrar vet hur vi ska gå vidare med detta och kunna hjälpa honom.

Ska man kontakta någon? Soc? osv.

Tack på förhand

Profile picture for user Yogi

Jag är själv helt ny här på sidan och lever med en sambo som är alkoholberoende.
Jag förstår att ni i familjen har försökt prata med din lillebror om er oro för hans alkoholvanor och att han inte håller med er om att han har problem. Din lillebror är ju väldigt ung, bara 19 år och jag förstår att ni är förtvivlade. Oavsett om man är ung eller inte, så är det ju så att det är han själv som måste komma till insikt om att han har ett problem och jobba med det själv. Det kan inte någon annan göra åt honom. Men självklart kan ni stötta honom i det!
Jag söker själv efter svar på hur man kan hjälpa och stötta på bästa sätt, utan att göra för mycket. Det är svårt att veta var gränsen går och där har jag inga svar. Men jag vet att ni kan vända er till socialtjänsten och ställa frågor och be om hjälp både för er egen del och för hans del. Man kan lämna en anmälan om oro till socialtjänsten. Det kan man göra anonymt om man vill, men det är för det mesta bättre att man inte är anonym. Det är klart att din lillebror kan reagera med ilska och tycka att ni "sviker" honom, men glöm inte att det är precis tvärtom. Det är "sviker" som ni inte gör, genom att ta problemen på allvar och söka hjälp. Det är möjligt att detta inte hjälper den här gången, men ni kan med detta "så ett frö", en liten droppe av insikt, hos din lillebror som kan sätta igång processer hos honom, vilket kan hjälpa till på längre sikt så att han till slut får upp ögonen och börjar förstå. Ju längre tiden går, och man gömmer problemen utan att prata om dem, så "hjälper" man också missbrukaren att fortsätta sitt missbruk.

Jag tror också att det vore bra för er att läsa på den här sidan, det finns många som på olika sätt finns i liknande situationer som man kan lära sig massor av. Tipsa dina föräldrar om den här sidan! Läs på och lär er så mycket som möjligt! Det finns saker man kan göra som handlar om att förändra sitt eget beteende som anhörig och det är också viktigt!

Kram och lycka till!