Hjälp! Min lillebror kan inte hantera alkoholen.

Jag har en bror som är 23 år som har problem med alkoholen. Han dricker inte i veckodagarna och inte heller på helgerna om vi träffas och käkar middag tillsammans utan det är i sociala sammanhang/fester han tar till alkohol. Rätt så rejält skulle jag säga. Han har sovit i fyllecell fler än 3grr, jag min syster och min föräldrar har hämtat honom från fester/tillställningar mer än 10 grr och då är han så full att han inte kan gå själv, blir väldigt sentimental och gråter, kan även bli aggressiv speciellt mot min mor och far (försökt slå till pappa har han gjort) i somras hämtade vi honom på en festival då han hade ramlat och slagit i huvudet. Kan ha vart en olyckshändelse men jag är helt säkert på att det var alkoholen som gjorde det. Nu ikväll skulle han ut med jobbet på julbord och hans kollega ringde mig för han var klapp kanon. Vi satte honom i en taxi som han hade försökt tagit sig ur 2grr (öppnat dörren på motorvägen, hade inget bälte på sig) vi ställer upp med sovrum så han slipper fyllecell, torkar hans spyor, underlättar på alla sätt och vis. När han är nykter tar vi oss ett snack med honom att detta måste få ett stopp. Han blir obekväm så är han där några helger senare.
Det finns ingen gräns och jag tror allt bottnar i att han är osäker. Han klarar inte av att umgås med folk nykter. Han har dom senaste åren tampats med 2 dödsfall av rätt så nära kompisar men minns att han även hade problem med alkoholen innan det hände. Jag vet att han inte mår bra men är inte personen som pratar om hur han mår. Blir lätt väldigt inbunden och jag vet att skulle han sluta dricka i dessa sociala sammanhang kommer han gå ännu mera in i sig själv och sitta i sin lägenhet och inte träffa nån. Har inte så mkt vänner och dom vill inte ens ha med honom på fester för det blir nästan alltid problem.

Vad gör vi? Prata med honom om att han måste skärpa sig räcker inte? Hur går vi tillväga? Älskar min bror och det finns ingen kille som är så snäll och omtänksam som han men alkoholen måste han avstå. Är livrädd att någon ska ringa och berätta att han skadat sig. Hade han inte haft så mkt bra folk omkring sig kanske han inte hade levt idag.

Hjälp oss!

Profile picture for user lilleskutt

att det bästa sättet att hjälpa din bror är att konfrontera honom med hans problem. Kanske kan ni vara samlade allihopa och ställa honom inför det faktumet att ni ser att han har tappat kontrollen. Men då är det viktigt att ni inte låter er manipuleras för det tillhör sjukdomsbilden att ljuga och förneka ini det sista. Tala om att ni ser att han har problem och är oroliga för honom och att ni gärna hjälper till och stöttar honom om han vill ta tag i sitt alkoholproblem men att ni inte kommer att ställa upp när han har hamnat i problem pga av fylla. Det är nog det viktigaste av allt, att ni i hans närhet aldrig ställer upp när han har druckit. Det snabbaste sättet för honom om att själv inse att han har problem är att få känna på konsekvenserna. Så länge ni undanröjer de allvarligaste konsekvenserna av hans missbruk så kommer han inte att inse att han har problem. Så länge ni hjälper honom som ni gör nu så underlättar ni bara för honom och hjälper egentligen bara honom att supa ihjäl sig snabbare. Så att sluta hjälpa är mitt råd. Hur hårt det än kan kännas så låt honom vakna i fyllecellen , få gå hem i kylan eller torka sina egna spyor så kanske han har en chans att klara sig ur missbruket, i annat fall kommer han bara att sjunka allt djupare. Kom också ihåg att ingen kan få honom att sluta, det är bara han själv som kan fatta det beslutet och då är det lätt att förstå att ju obehagligare konsekvenserna av drickandet blir för honom desto snabbar kommer han fram till beslutet. De är jättejobbigt att ha en anhörig som missbrukar och det påverkar hela livet på ett mycket negativt sätt. Jag tror att ni kan få ut en hel del genom att gå på ala non möten, det är för anhöriga till någon som dricker för mycket och det kan vara skönt att få prata med andra i samma situation och man kan också få tips och råd . Du kan söka på nätet och se när de har möten i din kommun. Jag önskar dig all Lycka till!!