Hej! Är det någon som har erfarenhet av att lindra abstinensbesvär genom att trappa ner på alkoholkonsumtionen? Frågan är säkert behandlad i dussintals trådar, men jag hittar dem inte.

Jag tänkte att idag skulle vara min Dag 1 utan alkohol. Det fungerade fram till 19-tiden, sen blev besvären för besvärliga. Att vara skakig och må skit kan jag leva med, men så fick jag kramper i ena handen. Verkligen skrämmande! Har lite vin kvar sedan igår, drack 1 glas och besvären försvann. Drack ett till av bara farten, jag är ju alkis.

Det är många här som verkar vara på rätt väg i sitt förhållande till alkohol, så det kanske finns någon med erfarenhet av huruvida det är möjligt att undvika besvär genom att trappa ner konsumtionen under 1 - 2 veckor (eller kortare tid)?

mvh
Onkel F

Hej! Jag körde en nedtrappning dagarna innan jag slutade helt med att dricka. ( 6 månader nykter nu) Var rädd för farlig abstinens och trappade ned i 4 dygn. Klarade mig från kramper men hade några riktigt hemska syn och hörsel hallucinationer under de sista 2 dygnen. Så jag vet inte om det hjälpte egentligen. Är säkert bättre att trappa ned under lite längre tid. Eller ta hjälp av sjukvården, det finns ju mediciner att ta till.
En sak är säker i alla fall, att ha blivit av med mitt alkoholberoende är det bästa som har hänt i mitt liv.

Mvh. Torn

Jättebra att du har hittat hit och du får nog snart svar angående nedtrappning. Du kanske behöver komplettera med uppgift om hur mycket du har druckit och hur länge.

Själv har jag ingen erfarenhet av den typen av abstinens, men det var säkert nästa steg för mig. Alkoholism är ju en progressiv sjukdom.

Jag valde att sluta när jag märkte att min tolerans hade ökat rejält och jag hade minnesluckor nästan varje gång jag drack.

Kram ?

Oerhört tacksam för svar från er båda.

Torn: Jag provar att "småsupa" i minskande grad i 1 vecka, så får jag se hur det känns.
Sjukvården där jag bor hänvisar alla beroendeproblem till Beroendemottagningen, och en provtagning skulle garanterat resultera i en anmälan till Trafikverket. Katastrof för arbetslivet och ekonomiskt. Denna möjlighet har jag som plan Z eller något liknande.

Andrahalvlek: Jag fyllde 60 i våras och har druckit i mer är halva livet, i varierande grad. De senaste 20 åren: MYCKET.

Jag har "slutat" 2 gånger tidigare med hjälp av Antabus (Guds gåva till mänskligheten). 2012 pga att en läkare "föreslog" det. Var nykter i 2 år. 2019 pga att min närmaste chef hade synpunkter på min sjukfrånvaro. Var väl nykter i drygt 1 månad efter avslutad behandling. Båda gångerna klippte jag av alkoholkonsumtionen tvärt utan problem. Dock för att vara andra till lags. Ingen egentlig egen motivation.

Mådde väldigt bra båda gångerna. Mycket motion, god sömn och rejält förbättrad kroppslig status. Tyvärr tycker man, som många här skrivit, att det här är ju inga problem.

Den måste du hitta nu. Du ska sluta för din egen skull. Innan det är för sent.

Alkoholism är en progressiv sjukdom och man dör till slut. Min pappa dog 61 år gammal, pga söndertrasad lever. Jag fyllde 50 år i höstas och jag vill inte traska i hans fotspår mer.

Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset. Viktigast först - vara nykter!

Kram ?

Börja proppa i dig vitaminer redan innan du slutar, maxa B-vitaminer til exempel. Köp hem L-Glutamin och maxa detta också. Jag gjorde detta innan jag slutade och fick inga besvär alls. Lycka till.

Välkommen, det känns alltid bra när en medmänniska vill sluta dricka. Har egentligen inga bra råd för fysisk abstinens. Har klarat mig från det . Baksmälla har jag dock haft och jag kan tänka mig, vätska i massor. Tillsätta resorb för balans i kroppens salter osv. Vitamin b-12 i höga doser( just b-12 är vanlig brist hos oss som dricker för mycket). Magnesium är bra, kan hjälpa vid kramper och sömnen. Men har du tendens till krampanfall får du nog ta lite hjälp av sjukvården, samma om du inte får sova alls på flera dygn. Lycka till nu och håll i , de blir snart bättre

Behöver tips om hur forumet fungerar! Skall man använda Besvara-knappen när man ger svar på ett specifikt inlägg? Eller, som jag gjort, lägga en ny kommentar i fältet sist i tråden?

Oavsett, tack för svar, tips och omtanke! Jag är ganska bra på vätska och vitaminer, L-Glutamin, magnesium och Resorb är dock oprövat. Måste kolla upp.

Idag har jag mått som en överkörd grävling. Sprängande huvudvärk, illamående, svettningar och jag har darrat som ett asplöv (fortfarande). Dock ingen kramp. Kul när man delvis jobbar med kundkontakt..

Jag har fortfarande vin kvar i kylen som försäkring mot kramp. Det får stå kvar några dagar "ifall att". Idag har jag varit nykter, en timma i taget. Hoppas på Dag 2 imorgon.

Onkel F

AmandaL

Grattis till din första nyktra dag onkel f! Känns härligt att höra att du klarat av dagen trots jobbiga bakfyllebesvär (låter det som)
Du kan svara på dina kommenterar eller andras trådar längst ner i kommentarsfältet, eller trycka besvara direkt på ett meddelande, men det hamnar längst ner ändå ?
Igen grattis till din första nyktra dag och jag tror på att du klarar dag två imorgon ???

Om du får många kommentarer så kan du skriva i rubriken ”Till Andrahalvlek” för tydlighetens skull.

Annars skriver du bara svar på kommentarer längst ner. Då blir det ett ”samtal” som alla kan följa.

Sen kan du även kommentera i andras trådar om du vill ?

Det finns några här just nu som är på dag 1-3 precis som du. Det är extra sporrande att hitta någon som befinner sig på ungefär samma plats i nykterheten. Då kan man ”växeldra”.

Kram ?

Är också på min andra dag.
Kan vara skönt att ibland påminna sig att vi är flera som går genom det nu. Vi klarar detta tillsammans!
Hoppas du får en god natts sömn så du kan komma till jobbet med nya krafter imorgon. Och då är du redan på dag 3!!!

AmandaL

Det är perfekt att ni har varandra som är så lika i nykterhetensdagar, då kan ni alltid stötta och motivera varandra till att klara ännu en dag tillsammans! Grattis ingen onkelf till din första nyktra dag och trocadero till din andra! Fortsätt att finnas här för varandra och stötta varandra i era processer ??????

Måndag var min första dag, jag kanske skulle ha väntat till idag med kommentaren. Ingen bra sömn, tyvärr. Låg och funderade på vad jag gett mig in på.
Visst skall vi klara det, ingen av oss vill ha alternativet.

Onkel f

Det gick utan att trappa ner (säger han stöddigt efter nästan 2 dagar).

Mår ganska anständigt med tanke på omständigheterna. Dödstrött, huvudvärk och skakig, javisst, men inga tendenser till kramp pga abstinens. Det innebär att jag måste hälla ut det sista jag har av mitt kära vin. Senast torsdag, har jag något hemma fredag eftermiddag kommer det att gå åt fanders.

Är lite orolig inför helgen, om jag nu inte snubblar innan dess. Jag har haft 2 "Första nyktra helgen" sedan 2012. Båda med stöd av Antabus. Jag har inte haft något val, jag har inte kunnat dricka.
Den här gången har jag det, jag väljer själv om jag skall åka till bolaget och handla 2-3 BIB eller om jag skall vara nykter.
Jag hoppas på nykter. 2 dagar är inte mycket att skryta med, knappast någon stabil nykterhet. Jag känner att både min kropp och min vitvinsmarinerade hjärna behöver det. Mest självpepp detta.

mvh

Onkel F

”Om jag inte snubblat innan dess”, ”Hoppas på nykter.”

Du måste tro på dig själv! Du måste verkligen bestämma dig, inifrån och ut, med hela hjärnan.

För vad är alternativet? Döden? Du håller på att dricka dig till döds, och vägen dit är ett konstant lidande. Du är värd något bättre.

Kram ?

Som jag svarade Trocadero: Ingen av oss vill ha alternativet. Har ett sug som kräver all viljestyrka jag har att stå emot. A finns tankarna varje vaken minut.
Skall hälla ut sista vinet ikväll, blir en prövning att se det flöda ur BIB-ens tapp utan att sätta ett glas under.
Jag är oerhört tacksam för varje liten vänlig knuff i rätt riktning, det hjälper.

Förresten, vad betyder den där lilla rosa knappen nere till höger?

Onkel F

Den rosa knappen trycker man på när man gillar någons inlägg - som jag gjorde nu med ditt senaste inlägg.

Ett tips: Håll för näsan! Doften av vin kan trigga dig.

Kram ?