Gräva i det förflutna?

Hej alla erfarna människor på Forum!

Idag har jag tid hos psykolog på vårdcentralen. Har inga höga förväntningar - ska försöka lyssna och vara öppen för att ta emot hjälp.

Hur resonerar ni som nu jobbar aktivt med att förändra ert alkoholbeteende? Ska vi gräva i det förflutna och försöka hitta förklaringar där till olika beteende eller ska vi bara hitta sätt att ”träna bort” oönskade handlingar?

Jag undrar verkligen hur ni tänker!

Profile picture for user Kristoffer

Hej Nykter2021!

Vilka stora och viktiga frågor du ställer här. Det finns säkert många som har tankar om detta, men ibland kan nystartade trådar försvinna lite i flödet. Ett tips är att lyfta in den här frågan i din andra tråd, som redan "fått fart", så att säga!

Varma hälsningar
Kristoffer

Profile picture for user Andrahalvlek

@Nykter2021 Det beror ju på vilken form av terapi som psykologen utövar. Jag har ingen personlig erfarenhet av psykodynamisk terapi, men vad jag förstår är den nyttig för att behandla trauman som behöver komma fram och läkas.

Kognitiv beteendeterapi (KBT) jobbar mer med beteende och tankens kraft, och det är terapiform som jag vurmar för och som jag själv har gått i flera år. Varianter på KBT kan man använda för egen del också, eller gentemot sin omgivning. Hur vi tänker om saker är nyckeln till mycket, bland annat hur vi beter oss. Gör likadant och få samma resultat - gör annorlunda och få ett annat resultat.

Kram 🐘

Profile picture for user Nykter2021

@Andrahalvlek
Psykologen jag fick tilldelad är lite äldre och är både leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut. Han har jobbar både psykodynamiskt och med KBT.
Jag ska fundera med honom - kommer att få 3-4 samtal innan han måste skjutsa mig vidare. Ja, du vet hur det är i det offentliga. Just nu har jag inte ekonomi att gå privat.
Tack för ditt svar!

Profile picture for user Nykter2021

När chokladbollar blir den enda utvägen

Onsdag idag och det blev en lucka i mitt välplanerade schema. Tandläkaren ställde in och plötsligt fanns utrymme för att grubbla. Suget är enormt - men efter vad? Det vet jag egentligen inte. Att dricka vin på dagen är trots min alkoholproblematik inte att tänka på. Möjligen vid en studentmottagning eller liknande. Att bli berusad på dagtid finns inte i min repertoar. Så vad handlar suget om? Är det här det börjar med sug i magen och tankarna som går igång. Tankarna som leder till att ta ett glas vin efter 17:30?
Idag blev suget så påträngande att jag rörde ihop smet till chokladbollar och åt halva smeten innan resterande blev bollar i kylen. Minnen väcks - det här har jag gjort förr. Chokladbollar istället för mat, chokladbollar mitt i natten, chokladbollar som tröst i min ensamhet, chokladbollar som ersättning för något annat. Smör och socker - tankar går till mormor och morfar som åt hembakat varje dag. Efterrätter med vispgrädde varje helg och sladden på måndagen. Men nästan aldrig något godis...morfar nykterist - undrar hur mycket nykterist han var i unga år...har fått en känsla av att han var nykter alkoholist men ingen sa något...bara små antydningar om utbrott, aggressivitet och otrohetsaffär innan jag ens var född. Min mor ruvar på sina hemligheter.

Chokladbollarna ligger som bomull i magen och jag ska faktiskt sova en stund. Jag har ett par dagar att gå igenom och låta mig vara svag. Utan alkohol. Är glad att ingen kan se mig.

Profile picture for user Nykter2021

Eftermiddag och skriver igen. Sorterar mina tankar. Varför är jag så stirrig samtidigt som jag är så låg. Hjärnan går på högvarv och hoppar än hit än ditt. Fastnar vid att söka arbete fast att jag bestämt mig för att inte skynda på den processen. Gamla mönster, vara duktig, vara arbetsam, yrke som identitet. Trots att jag tagit ett beslut om att inte arbeta heltid mer så sitter jag ändå och scrollar på jobben ...

Sålde bilen idag. Ska lämna den på söndag. Stor lättnad även om jag egentligen helst lämnat den idag så att allt bara är klart. Så att jag bara kan ägna mig åt att hitta en annan rytm i livet.