Vad gör ni när suget sätter in?

Profile picture for user DRacker

Hur gör ni för att hålla ut och motivera er till att hålla er från alkohol när suget sätter in? Hur klarar ni av kvällarna, helgerna, spontana saker som bortbjudna på middag (kanske t.o.m. på promenadavstånd), aw:s, julhelger, advent, midsommar, farsdag, morsdag, födelsedagar, restaurangbesök, osv, osv. Hur håller ni ut?

Och har ni berättat om vidden av era problematiska förhållanden med alkoholen till partner, barn, släkt, vänner, jobb, osv, eller kämpar ni på själv?

Heder och respekt till er alla 🌻🥳

Ge alla era bra tips, även de som inte funkat 🙏❤️

Profile picture for user Ny dag

Imorgon är det dag 60 för mig sedan ett återfall i somras. Jag har berättat för min omgivning att jag inte dricker alkohol för jag får sån ångest dagen efter, är ju i klimakteriet så då händer det mycket i kroppen. Berättar också att jag under våren mått dåligt och att jag fått antidepressiva vilket är ytterligare en anledning till att inte dricka. Min make är den enda som vet hur det är. Han dricker ff vin hemma men ytterst lite och avstår oftast eftersom han insett att två glas vin på en fredag märks av på lördagen. Jag har under sommaren och fram till nu varit på flera middagar och stora fester där alkoholen flödat utan att dricka och jag upplever att ingen bryr sig huruvida jag dricker eller inte. Jag gör ingen stor sak av att jag inte dricker, känner mig trygg i min story som ju är nära sanningen. En positiv sak som jag upplever är att jag har lika kul utan alkohol och att jag inte bryr mig om hur och vad andra dricker. När/om det blir slirigt tackar jag för mig och kan köra hem. Det som hjälpt mycket är att skriva och läsa här, plugga fakta om beroende och hjärnan, spela hela filmen ofta - dvs tänka tillbaka på konsekvenserna/hur jag mått efter jag druckit. Jag försöker också varje morgon när jag vaknar tänka genom hur dagen kommer bli, exvis om jag har en presentation att genomföra så vet jag att vinsuget brukar komma direkt som en form av ”belöning/avslappning” och försöker på så sätt förbereda mig mentalt på att det kommer komma ett sug. Vet inte om det kan hjälpa men så försöker göra för att stabla dagar bort från alkoholen. Jag siktar på en alkoholfri framtid. Vad är ditt sikte inställt på? Ett som är säkert är att man aldrig ångrar en nykter dag, däremot motsatsen… 💪🥰

Profile picture for user Kebne1

@DRacker Första tiden tog jag hjälp av medicin, Campral, som tog bort suget helt efter ett par veckor. Jag hade en lista med saker att ta till när suget slog till. I min lista var det mycket pulshöjande saker i början men också hjärngympa som wordfeud te x. När jag mådde som sämst hoppade jag i isvak för att bryta tillstånd. Men det kanske inte är att rekommendera åt alla... Jag berättade bara åt mina allra närmsta initialt. Nu säger jag åt alla att jag inte dricker mer. Om de frågar varför så säger jag bara att jag mår så jäkla bra utan. I början duckade jag alla tillställningar där alkohol kunde finnas med. Det funkar ju dock inte i längden men för mig var det skönt att bli lite starkare innan jag utsatte mig för risker. Nu om jag går någonstans har jag med mig egen alkoholfri dryck. Ändå föll jag i somras då jag tog ett återfall. Det smakade illa och efter det känner jag mig stark. Det gäller att ha pannben och jävlaranamma. Jag ser det som att jag har en fight mot alkoholen och den ska jag bara vinna. Nu efter nio månader minus nio dagar (återfallet) är alkohol en ickefråga. Kämpa på!

Profile picture for user DRacker

@Ny dag Stor igenkänning i det du skriver om belöningen efter någon form av prestation. Varje gång jag gjort en mer eller mindre stor (pytteliten räcker) prestation av något slag måste jag akut proppa i mig ett par tre rätt snabba glas vin (på under halvtimmen) för att rapidsänka mig ned i ett skönt avslappnande ”belöningsmood”. Så urskönt det är, men så less jag är på det, och SÅ svårt det är att hålla sig ifrån det.

Går in i dag 14 i morgon. Vill vara alkoholfri resten av livet för jag kan inte dricka måttligt, varken per dag/kväll eller per vecka.

Det är besvärligt att hålla sig, men jag känner mig mer rofylld på dagarna. Mycket mycket konstig känsla! Tycker också att jag ser lite fräschare ut. Inga röda vattniga ögon eller trött blick. Orken är större och sömnen bättre. Även fast jag vaknar på natten finns inte ångesten där över allt jag gjort och inte gjort. En riktig upplevelse att vara med om. Även andedräkten måste vara bra! Ingen gammal bakfylla att flåsa ut på barnen eller kollegorna. Var också fräsch och pigg när jag körde till jobbet i morse. Märklig känsla det också! Håller tummarna så hårt för att fixa det här!

Profile picture for user DRacker

@Kebne1 9 månader!! Herregud vilken bragd! Tänker på det där att dricka alkoholfritt och då menar jag öl, vin, drinkar etc som eg är med alkohol i sin grundform. Fungerar det bra? Tänker om det istället är lite som att småmata alkoholsvinet och upprätthålla en vana istället för att bryta? Eller kanske inte alls är så? Obs, absolut inget minsta uns till ifrågasättande! Bara en fundering kring hur/om hjärnan triggas. Har inte vågat det än, trots att vi har alkoholfria öl i kylen ❤️

Åh vad ni är duktiga och starka som hållit upp så sjukt länge! Vilken bragd!

Profile picture for user Andrahalvlek

@DRacker Jag drack inte öl speciellt ofta. Jag drack rödvin. Hinkvis med rödvin. Jag tar gärna en alkoholfri iskall öl här hemma framför tv:n eller när jag ligger i badet. Falcon smakfull (brun i 6-pack) är min favorit.

När jag är ute på lokal, restaurang eller annat jippo, dricker jag alltid alkoholfri öl. Då känns det lite festligare, och det är gott till mat. Det ser inte så iögonfallande ut heller. Inte för att jag bryr mig för egen del, det är mer för att andra inte ska bli oroliga över mitt ickedrickande.

En del, de som själva har problem med alkoholen, kan bli väldigt störda när de ser en icke-drickande på en fest. De får då dåligt samvete över sitt eget drickande. I värsta fall kan de sätta igång med värsta förhöret, och det känns som slöseri med tid för alla parter.

Kram 🐘

Profile picture for user Kebne1

Jag drack också hinkvis (som @andrahalvlek) med vin, rött och vitt. Idag gillar jag alkoholfri Ipa, fast jag aldrig drack öl förr😅. Mig triggar det inte men det ser nog olika ut för alla, tänker jag. @DRacker Kämpa på🎈

Profile picture for user Nubörjarlivet22

@DRacker hej! Är på dag 14 idag! Mår oxå bra, men suget lurar under ytan fast jag liksom har bestämt att jag inte vill dricka. Känner mig piggare nu, fast jag är otroligt trött på kvällen. Har lidit av hjärtklappning och konstiga åkommor ( mest psykiskt) det är helt borta nu..har druckit ca 2 flaskor vin varje dag, det är så skönt att sitta med barnen å äta middag nu. Dricker mjölk istället, mycket godare🤣
Det är så skönt att ligga å läsa eller mysa med yngsta, utan att lukta vin och vara lullig. Fy fan vad jag mår dåligt nät jag tänker på hur jag har varit! Även om jag då tyckte att jag inte blev "full" men det är klart dom märkt att jag druckit! Äldre barnet frågade faktiskt i helgen varför jag inte drack vin..jag sa att jag har slutat, hen tyckte att det va jättebra!😔
Klart dom.märkt, och det gör det så mycket lättare att bara inte dricka! Gör det för min skull, men i förlängningen för deras. Hoppas vi kan följa varann och peppa varann! Skickar massa pepp och styrka till dig!