När poletten äntligen trillat ner

Profile picture for user Vilja123

Då kom dagen då poletten trillade ner. Insikten som slog mig....jag kan inte dricka måttligt!!! Så nu är det sagt och därmed dags att byta forum, från "måttligt drickande" till "vara alkoholfri". Idag är första dagen mot resan till ett friskare jag. Utan alkohol. Lite läskigt känns det allt. Men jag vill, jag kan och jag ska!!

Profile picture for user vår2022

@Vilja123 Grattis till att poletten trillade ner😁. Så var det för mig också, jag förstod att jag är beroende och jag kan inte dricka måttligt. Jag har snart varit nykter i ett år och det är bland det bästa som hänt i mitt liv. Jag slipper att tänka på inköp eller mängd, så mycket friare, skönare och lättare att avstå. Jag slipper att förhandla med min alkoholiserade hjärna, som ändå alltid vinner förhandlingen och som alltid har samma svar, klart du ska unna dig att dricka!, bara ett litet glas, som till slut ändå blir en flaska eller mer. Så nu förhandlar jag inte med min alkoholiserade hjärna mer, den har tystnat när den inte får alkohol. Skulle jag dricka, är det klackarna i taket på en gång och alkoholisthjärnan skulle vakna på ett kick ur sin törnrosasömn😂.

Det är härligt att leva ett helt nyktert liv. Du får tillgång till dina riktiga och äkta känslor. Livet blir dessutom så mycket mer nyanserat som nykter, gråtonerna försvinner. Lycka till och ha en fin lördag!❤️

Profile picture for user majken_r

@Vilja123 åh, vad bra! Min polett trillade ner för ett tag sen och det var något av det bästa som hänt. Det gör en väldig skillnad att liksom släppa taget om idén att kunna dricka. Tar så mycket energi att vara i det. Den energin finns nu till annat och det är jag tacksam för. Grattis🎈

Profile picture for user Vilja123

@vår2022 tack för ditt peppade svar. Det stärker mig ännu mer i att jag SKA fixa detta. Ser fram emot att komma lika långt som du nu gjort och kunna uppleva alla positiva effekter och känslor. 🙏

Profile picture for user Vilja123

@majken_r ja jag ser verkligen fram emot att kunna lägga tankar och fokus på annat, inte på alkoholen som allt kretsat kring de sista åren. Men resan dit är lång och säkerligen tuff och krokig. Men det ska gå!

Profile picture for user peppen

@Vilja123 Vilken härlig insikt. Att sluta med alkohol har bara gjort mig gott. Det är svårt i vissa stunder, men så värt det, alla dagar i veckan! Hejja dig!

Profile picture for user Sländan

@Vilja123 underbart 😀 den känslan när man äntligen förstår de, och ger upp måttligt drickande är fantastisk.
Jag tycker att man får en sån styrka i de, nu är de JAG som bestämmer, inte alkoholen 💪🏼
Kram 💕 sländan

Profile picture for user Majblomman

@Vilja123 heja dig! Jag gjorde samma sak, flyttade min tråd till alkoholfri för jag inser att jag inte kan dricka med måtta.
Det känns skrämmande och samtidigt väldigt skönt. En ny värld. Att inte dricka.
Kämpa på💪🏻 du klarar det

Profile picture for user Vilja123

@Majblomman ja det känns skrämmande men samtidigt också skönt på något sätt. Att få släppa tankarna helt på "när får/kan jag dricka nästa gång?" Det blir mer fokus på annat i livet tänker jag. Och vägen dit är lång. Men vi fixar detta som de stjärnor vi är! 💪🤩🌟

Profile picture for user Vilja123

Summering av dag 1
Det har gått över förväntan. Inget direkt sug efter alkohol. Hållit mig till smaksatt bubbelvatten och te under kvällen. Undvek en spontaninbjudan från grannarna då jag vet att vinet flödar där och jag vill inte riskera det såhär första dagen. Vet att min peak kommer dag 3-4 så jag har ingen illusion om att det ska gå såhär lätt varje dag. Men ikväll går jag och lägger mig nykter och nöjd! 😊

Profile picture for user Vilja123

Dag 2
Inga större svårigheter med abstinens idag heller. Men vet av tidigare erfarenhet att det kommer i morgon och på tisdag som dag 3 och 4. Det är bara att ta tag i och rida ut stormen.
Har börjat lyssna på alkoholpodden som verkar riktigt bra. Även beställt en bok som det tipsas om i andra trådar "Tänka klart". Hoppas på att bli bombarderad med klokhet och inspiration.
Även ikväll lägger jag mig nykter och nöjd 😊

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vilja123 Bra jobbat! Boken ”Tänka klart” är en kanonbra och Alkispodden är också bra! Kan tipsa om Craig Beck på youtube också. Sök på ”stopdrinkingexpert”. Det är på engelska, men han pratar tydligt. Gammal radiopratare.

Kram 🐘

Profile picture for user höstkvinna

@Vilja123 heja dig du kommer att klara det. Precis som du säger gjorde jag med de första dagarna. Läste pod och olika böcker som man rekommenderarade på de olika trådar. Det stärker att få höra om andra som är i samma situation. Kämpa på du fixar det!💪🍂

Profile picture for user Vilja123

Idag är det tufft. Det är dag tre och en av mina värre dagar. Jag har ångest, den river och sliter i mig. Är så in i bomben trött. Har inget tålamod och kort stubin. Är såå sugen på ett glas, MEN aldrig i livet. Detta SKA jag ta mig igenom. Slutade tidigt idag, åkte hem och kröp ner i sängen och sov bort två timmar. Ska ta och äta något nu och dricka en kopp te för att se om det blir bättre. 🥵😵‍💫😵

Profile picture for user Majblomman

@Vilja123 detta klarar du💪🏻 vila, äta och dricka te låter som en bra plan.
Vinet gör ångesten värre så klokt att låta bli, men förstår verkligen tanken att vilja döva ångest med vin.
Senaste dagarna med en hel del ångest och oro har det funkat med powerwalk eller träning för mig. Har stillat den värsta.
Styrkekram🤗

Profile picture for user höstkvinna

@Vilja123 när abstinens och suget va som värst de första dagarna, så hjälpte det mig att promenera mycket. Jag gick så mycket att jag knappt orkade gå de sista stegen. Lyssnade på bla alkispodden . Och va mycket inne på forumet och läste. För att påminna mig att man är inte ensam. Andra har gått igenom detta helvete , och att det blir bättre!!! Bara man härdar ut, och inte tar det där glaset . Jag tror på dig! Du kommer att klara det! Styrke kramar till dig🌷

Profile picture for user Vilja123

Tack @Majblomman @höstkvinna för pepp och styrkekramar 😊 bestämde mig för att åka och träna...och vips var både ångesten och suget borta. Sitter nu i soffan, under en filt, med tända ljus och en kopp te och känner mig stark. 😁
Dag tre och jag kommer somna nykter och nöjd! 😊

Profile picture for user Vilja123

En hälsning/påminnelse till mig själv!!
När du känner suget efter ett glas vin Vilja, tänk då på hur du mådde den första tiden på din alkoholfria väg. Tänk på hur ångesten låg som en tyngd över dig, hur den rev och slet i din kropp. Ibland var du övertygad om att du höll på att få en hjärtinfarkt. Den oroliga sömnen på nätterna med hjärtklappning och oro och känslan av att vakna lika trött som när du gick och lade dig. Tankarna som ständigt kretsade kring alkohol. Dåligt humör och sämre tålamod.
Detta är dag 4 och såhär har du mått i flera dagar. Just nu hoppas du innerligt att det värsta är över snart och att du ska få börja uppleva fördelarna av ditt beslut.
Du vill inte göra om detta igen så mitt råd till dig: "Ta inte första glaset!! Det är inte värt det. Se istället frammåt och hitta andra sätt att slappna av, komma till ro, hantera känslor, belöna dig eller bara ha kul.
Förhållandet mellan dig och spriten är definitivt SLUT! "

Profile picture for user höstkvinna

@Vilja123 så bra att du skriver så att du kan gå tillbaka och göra dig påmind om vad alkoholen gjort med dig. Det är verkligen inte värt att må så! Jag känner så igen mig i allt du skriver. Jag bestämde mig den 3 oktober, och har klarat vara nykter sen dess 🙏 och det har verkligen inte varit lätt!!! Vet att jag har lång väg kvar att gå, men redan nu mår jag så mycket bättre! Sömnen är dock inte stabil än, men det kommer. Så bra kämpat av dig🍂

Profile picture for user Vilja123

@höstkvinna
Ja jag tror också att det kan vara bra att kunna gå tillbaka och påminna sig om hur det var. En liten livlina inför framtiden.
Bra kämpat av dig också!! 🌟

Profile picture for user Vilja123

Dag 5 och äntligen mår jag lite bättre. Energinivån är högre. Känner mig lite mer vaken på något sätt. Och suget är inte överhängande.
Däremot (och det kanske är för mycket information) så är magen helt paj 🙈🙊 Är det vanligt tro?? Hänger det kanske ihop med att kroppen avgiftar sig???
Fick hem boken "Tänka klart " idag blir helgens läsning. 😊

Profile picture for user Vilja123

En vecka idag!! Johoo 🥳
Och visst märker jag av några små fördelar. Jag sover lite bättre och känner mig lite piggare på dagarna. Har lite mer energi. Sakta men säkert. I kväll blir det cola zero i glaset 😃

Profile picture for user annacananda

@Vilja123
God morgon! Varmaste grattis till första veckan som nykter!! 🌻 Visst finns det små fördelar hela vägen och det gäller nog att fokusera på dem när det känns svårt. 🥰 Jag har bara varit här en kort tid men har redan börjat förstå genom andra att jag behöver vara snäll mot mig själv för att sedan be andra vara snäll mot mig.
Det glädjer mig att du är här nu och att vi är flera som kan växeldra.
Så här i början har jag varit väldigt självcentrerad (imorgon 4 veckor nykter) helt enkelt för att det har tagit mig enorma mängde energi att bara landa i alla fysiska symptom jag har och sedan insikterna kring vad missbruket gjort med mig. Vad jag har gjort mot mig själv.

Starkt jobbat och grattis igen till en första vecka nykter!! Det är du värd!! 🧡🧡🧡

Profile picture for user Vilja123

@annacananda tack! Jag förstår vad du menar med självcentrerad. Så här i början på resan känner jag mig också så. Tror det är naturligt. Däremot tar jag till mig mycket av vad andra skriver och deras erfarenheter. Det är guld värt.
Grattis till 4 nyktra veckor i morgon! 🌟🌟🌟

Profile picture for user Vilja123

O vad hände där!!
Inne på dag 9 idag. Ser så mycket fram emot morgondagen och tvåsiffrigt. Vet inte varför jag hakat upp mig på det, men det känns bra 😊
Har under helgen roat mig med trädgårdsbestyr och att läsa "Tänka klart ". Mycket bra och tänkvärd bok.
Men nu på eftermiddagen måste blodsockret ha sjunkit ner i tårna bokstavligt. Helt plötsligt blev jag darrig, orolig och maniskt sugen på precis allt. Dock inte på alkohol vilket känns skönt. Men godis, glass, snacks, mat läsk you name it!
Nu kör jag Viktväktarna parallellt med alkoholstopp. Tänker att det kanske inte är det bästa och att jag kanske ska pausa Vv en period. Tills jag kommit lite längre med alkoholstoppet. Vad tror ni? Är det någon annan här som jobbar med viktnedgång parallellt??
Kram kram på er! 🤗

Profile picture for user vår2022

@Vilja123 Det är stort när dagarna ökar och rullar fram till tvåsiffrigt. Att räkna dagar har mig mig varit mycket motiverande och häftigt när det blir en månad och som ökar till fler. Jag åt mycket sött första månaderna innan jag tog tag i det. Tillät mig det som substitut till en början. När jag drack vin, åt jag aldrig sött. Jag kör lchf-inspirerat, undviker pasta, mjöl, ris, potatis mm och undviker socker. I samband med det började jag träna regelbundet, styrka på matta hemma och löpning. För mig har detta blivit mer en livsstil på hur jag vill leva och som går hand i hand med att jag inte dricker. Jag vill känna mig fräsch, stark och pigg. Det har givit resultat med ca -10 kg. Nu har jag varit sjuk i covid en vecka och inte kunnat träna, det har känts jätte tråkigt. Har även denna vecka tillåtit mig ätit mer sött. Märker direkt att suget efter sött ökar, när jag tillåtit det. Men, gjort stopp nu och börjar bli allt mer frisk och ser fram emot att kunna börja träna igen snart. Träna och äta hälsosamt går verkligen hand i hand för mig, det ena motiverar det andra.

Bra jobbat med 9 dagar!🥳

Profile picture for user Vilja123

@vår2022.
Ja jag har funderat och kommer fortsätta med Viktväktarna och träning. Vill må så bra jag kan på alla plan och känna mig, som du skriver, "fräsch, stark och pigg". De dagar som är lite mer utmanande som idag får jag nog bara tänka på att vara lite mer tillåtande mot mig själv. De dagarna är få och huvudsaken är att jag håller mig borta från alkohol. Det är A och O.
Grattis till -10kg hoppas att du snart kan börja träna igen.
Tack för ditt svar och dina kloka råd!💖

Profile picture for user Vilja123

I morgon har jag varit nykter i 14 dagar. Två hela veckor. Och jag tänker mallgroda mig hela dagen 🐸 😊
Efter två veckor sover jag så mycket bättre och mycket. Sömnbehovet är stort. Blir en "gubbvil" på soffan nästan varje eftermiddag.
Suget finns kvar någonstans långt bak i medvetandet. Och kommer till ytan under stress och kraftiga känslor. Men det är dock hanterbart. Känns som att min alkoholkidnappade hjärna börjar kunna tänka mer själv nu.
Alkoholmonstret har jag visuellt (bild i huvudet) burat in och har inga planer på att släppa honom fri igen. Äntligen håller jag på att återerövra min kropp, mitt liv och mitt sinne. 😊

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vilja123 Helt rätt! Även om man inte berättar för någon så känns mallgrodandet så oerhört livgivande 🐸 Grattis till snart 14 nyktra dagar! Försök att hantera och förebygga sådant som väcker sug. Annars - stå bara ut. Suget går över. Försök att distrahera dig. Kuta runt huset!

Kram 🐘

Profile picture for user Vilja123

Idag på dagen två nyktra veckor 🥳Och jag har varit på konsert i kväll, utan vin i pausen. Istället blev det en Loka citron. Och det bästa är att det gick lekande lätt 😊

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vilja123 Grattis till 2 nyktra veckor! 🥳🥳🥳 De första gångerna man väljer Loka eller alkoholfri öl istället för vin känns speciella. Det känns verkligen STORT. Man tror att alla tittar och undrar. Sen ser man att ingen verkar bry sig. Och sen märker man att upplevelsen av det man gör, teater eller fest, blir lika bra som nykter - bättre! För man har tillgång till sina sinnen utan ett alkoholdämpande filter. Jag har inte skrattat så hjärtligt sen jag var barn.

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Vilja123 Grattis till 2 veckor och till att du valde Loka!🥳. Härligt att det kändes lekande lätt också.

Ha en fin lördag och var stolt över dig själv❤️

Profile picture for user Onkel F

@Vilja123 Stämmer in i Grattis-kören! Varje milstolpe man passerar är en prestation som man skall vara stolt över. Det gör det lite lättare att gå vidare mot nästa.

Profile picture for user Vilja123

Dag 19
Ett lugn har infunnit sig i både kropp, knopp och själ. Ångesten är som bortblåst. Jag känner mig pigg, frisk och starkare. Huden i ansiktet är fräschare och ögonen klarare. Och allt detta på bara 19 dagar! Längtar varje kväll tills det blir dags att lägga huvudet på kudden och sova sött. Att jag inte påbörjade den här resan tidigare. Men å andra sidan tror jag att man måste komma till en viss gräns för att vara mottaglig och villig till en förändring.
Ser med glädje fram emot fortsatt tillfrisknande 😊

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Känner igen mig så mycket i det med att längta efter att lägga sig för att sova sött @Vilja123! Det var det första jag blev kär i när jag blev nykter, att äntligen få sova🥰och slippa ångesten såklart, ligger på delad förstaplats😁

Profile picture for user majken_r

@Vilja123 Det är fascinerande hur alkoholen påverkar oss, och att det syns så mycket! @Himmelellerhelvette Instämmer, det är sååå skönt att lägga sig på kvällen och sedan vakna ångestfri🙌🏼🥰

Profile picture for user Vilja123

Nu har jag passerat tre nyktra veckor. 🥳 och gårdagen bjöd på två utmaningar. Den första när jag blir ombedd av en äldre släkting att handla på systembolaget åt denne. Jag har inte berättat om mitt missbruk för honom. Men snällt travade jag iväg till affären med den gröna skylten fast besluten att lyckas. Och det gjorde jag 😊 Jag kände inget sug eller längtan att köpa vin. Tog det han ville ha och traskade malligt ut från butiken med ett brett flin på läpparna. 😊
På kvällen blev det restaurang med barnen. Alla drack utom jag som stolt beställde in alkoholfritt bubbel och öl. 😊 Känner mig stolt över mig själv och tänker återigen mallgroda mig hela helgen 🐸
Ha en fin helg allesammans! 🍂🍁☔️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vilja123 Heja dig! Du kämpar på jättebra. Utsätter dig för frestelse men funderar ut innan hur du ska göra - och då går det galant! Grattis till 3 nyktra veckor! 🥳🥳🥳

Kram 🐘

Profile picture for user vår2022

@Vilja123 Fasiken vad bra gjort! Grattis till tre veckor!🥳. Du ska verkligen vara stolt över dig själv! Nu blir fortsättningen bara ännu bättre. Ha en fin lördag!💕

Profile picture for user Vilja123

Dag 25 på min nykterhetsresa.
Idag har det varit en minst sagt körigt dag. Tidigare hade jag utan att tveka korkat upp en flaska rödtjut och hinkat i mig för att stressa av och för att "unna" mig. Idag blev det en kopp te och en förtjusande god liten kaka som fick förgylla min stund. Minst lika avkopplande och njutningsfullt om inte MER.
Hoppas det går bra för er alla!
Kram 🥰