Dags att ta kontrollen

Profile picture for user Sarsaparilla

Jag kan inte hantera alkohol. Det här året har jag försökt att tänka till och dra ner på antalet dagar jag dricker. Skrivit dagbok över mitt och makens drickande samt skrivit upp hur mycket pengar det har kostat varje månad. Jag har under året lyckats dra ner på antalet dagar jag druckit men när jag väl dricker (vilket nu har varit 2-5 dagar i veckan istället för 7) så har jag druckit galna mängder. Det är som att jag försöker dricka ikapp allt vin jag inte fått i mig dom nyktra dagarna. Helt sjukt. Det här sättet med färre dagar funkar inte för mig.

Jag har idag inte druckit på 38 dagar. Sista gången var en riktigt katastrof och det gjorde mig livrädd. Jag drack upp en liter vin på kanske tre timmar. Då var det slut här hemma och jag kom på den smarta idén att ta taxi till krogen och där drack jag säkert en liter till under dom kommande tre timmarna. Det är vad jag gissar mig till efter att ha kollat mitt kontoutdrag. I efterhand nu nar jag har skrivit in mängden i en promilleräknare så skulle jag nog ha varit medvetslös, vilket jag kanske var på sätt och vis. Jag har inget minne alls av krogen och hemresan. Jag vet att jag vaknade till liggande i min trädgård och jag vet att jag tänkte att det kanske skulle vara skönt att bara ligga kvar där tills morgonen, men det gjorde jag inte för jag vaknade i sängen i alla fall. Vaknade med en fruktansvärd ångest och med många skador. Jag hade slagit i bakhuvudet så där var det sår och en bula. Värk i nacken. Blåmärken över hela höger arm. Skrapsår vänster hand och höger hand var helt svullen och jag kunde inte röra tummen. Den har jag fortfarande inte fått tillbaka hela rörligheten i och den gör väldigt ont att använda. Nageln där är helt blåsvart också och jag tänker att så länge dom här skadorna fortfarande känns så är det lätt att påminna mig om att inte dricka. Därför är det viktigt att jag skriver ner det här så att jag kan gå tillbaka och läsa.

Jag satte mig ner och räknade ihop alla dagar jag hade druckit under året fram tills den här hemska dagen och jag hamnade på precis hundra dagar. Det kändes som ett tecken för mig. Hundra dagar som slutade i en katastrof och jag har nu lovat mig att i första hand vara nykter det här året ut. Sen ska jag ta ett nytt beslut, kanske tre månader i taget.

Jag tänker nu följa det här veckoprogrammet men jag kommer att dra ut på det lite och låta det gå nära två veckor mellan varje steg. Jag hittade också nyss Alkispodden och det är skönt att gå ut och promenera och lyssna på den.

Profile picture for user vår2022

@Sarsaparilla Välkommen hit! Vilket klokt beslut du tagit och grattis till 38 dagar!🥳. Ordspråket ”där spriten går in går vettet ut” stämmer verkligen bra. Tur i oturen, men tänk vad farligt man lever när man är drucken. Vi som skriver här har det gemensamt att vi inte kan hantera alkohol. Jag har försökt att dra ned på alkoholen, göra korta uppehåll, men det har alltid slutat likadant. Jag dricker mer och kan inte som du hantera alkohol. Den har tagit över våra hjärnor och effekterna är allt annat än trevliga. Är man alkoholberoende finns det inget annan räddning än att sluta dricka. Det hoppfulla är att det blir så bra om vi slutar dricka. Mitt liv har t.o.m. blivit ännu bättre sedan jag slutade dricka. Det är nu drygt ett år sedan och det är det bästa beslutet i mitt liv. Detta forum är ovärdeligt och är ett bra stöd på vägen mot ett nyktert liv. Det är bra att kunna skriva hur man känner, med- och motgångar och hjälpa varandra. Bra att du kör alkoholprogrammet, det är också ett väldigt bra stöd och hjälper dig att reflektera och bygga strategier.

Ha det gott!🌺

Profile picture for user Sarsaparilla

@vår2022 Tack för att du läste och svarade.
Ja visst går vettet ut och det redan efter första glaset. Då är det kört. Håller med om att det är fint att det här forumet finns. Läser mycket här vad andra skriver och känner igen mig i så mycket. Det ger mig hopp om framtiden när man läser hur andra lyckas, som du som har ett drygt år utan alkohol bakom dig. Fantastiskt!
Nu har jag några möjliga fallgropar som jag redan vet om framför mig, och jag måste tänka ut strategier för hur jag ska hantera dem.

Profile picture for user Sarsaparilla

Dag 41. Känner mig enbart arg och irriterad på allt och alla. Tänker bara elaka tankar. Det har känts så här en dryg vecka nu. Just idag har jag inte känt mig sugen på att dricka men jag tänker på att alkoholen är där i ansiktet hela tiden. Så fort man tittar på en film eller serie så dricks det konstant. Jag har inte sett det tidigare. Sen är det min man. Jag orkar inte vara i närheten av honom. Han ljuger och gömmer och tror att han kan lura mig (som om jag inte kan alla knep i den boken). Idag skulle han bara köpa fyra folköl men jag vet ju hur han funkar så jag kollade och det var sex stycken öl på 5,7. Med stor sannolikhet finns det en liten flaska sprit också någonstans. Nu går han redan runt och är lullig och försöker skärpa sig så att det inte märks. Det är också ett märkligt beteende som jag har tänkt en del på. Det är ju mitt beteende också när jag dricker. Jag menar att man vill bli så full som möjligt samtidigt som det inte får märkas. Märkligt.

Jaja, jag ville bara gnälla lite här i min tråd. Jag hoppas att den här irritationen mot världen ger med sig så småningom. Jag hoppas också att någon slags stolthet kan infinna sig hos mig. Att jag kan känna mig nöjd över att jag faktiskt har varit nykter nu i 41 dagar och faktiskt inte ens har varit i närheten av att knata iväg till systemet. Suget har funnits vid några tillfällen men ändå har det känts avlägset att faktiskt gå iväg och köpa.

Ikväll tänker jag ta bilen och åka runt en sväng på stan och kolla på folk. Bara jag. Bara för att jag kan!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Sarsaparilla Du kämpar på så himla bra! Irritation och ilska var nog de första känslorna som drabbade mig hårt i nykterheten också. Jag kunde bli skogstokig! Allra mest på jobbet, himla opraktiskt. Men jag lärde mig hia mig!

Efterhand så kommer även positiva känslor. Jag har tex inte skrattat så gott sen jag var barn, som jag gör nu som nykter. Glädje och kärlek till mina barn är mycket starkare känslor också, som verkligen fyller varje skrymsle i min kropp.

Vi måste lära oss att hantera känslorna på ett annat sätt, nu när vi inte kan dränka dem i alkohol. Du kanske ska skriva ett brev till din man? Sätta ord på din ilska och irritation. Kanske till och med överlämna brevet? Eller prata med honom?

Jag beundrar verkligen dig och alla andra som blir nyktra samtidigt som partnern fortsätter dricka på ett problematiskt sätt. Jag lever själv, och i vissa ytterst få fall är det en fördel. Jag hade gärna delat mitt liv med någon, men inte till vilket pris som helst förstås.

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Sarsaparilla Jag känner igen mig, hade också en period då jag kände mig arg på alla, tyckte alla var dumma i huvudet men det gick över och det var väldigt skönt😁 Det måste varit något inom mig själv som gjorde mig arg, vet ännu inte vad men tror det är ett vanligt fenomen.

Jobbigt med din gubbe, det hade irriterat mig någon vansinnigt med! Hur mycket vet han om vad du går igenom och om dina framtidsplaner?

Stor kram! Du ska vara jätte stolt över dina dagar, det här med att bli nykter kräver tålamod men det blir bättre ❤️

Profile picture for user Sarsaparilla

@Andrahalvlek
@Himmelellerhelvette

Tack för era reflektioner. Känns skönt att höra att jag inte är ensam om dom här ilskna känslorna och att dom kommer att gå över. Funderar lite på vad dom kan stå för och vad det handlar om. Kanske kan det vara så att jag måste omvärdera så mycket just nu. Vem ska jag vara om jag inte dricker hela tiden? Vad ska jag göra med alla känslor när jag inte bedövar dom? Vad ska jag göra med all tid jag får över som annars har lagts på införskaffande och drickande? För att inte tala om all tid jag sparar in på att inte vara trött, bakfull, ånger- och ångestfylld. Jag får försöka låta tiden gå nu bara och under den tiden får jag vara lite folkilsken och rastlös.

Angående gubben så vet han att jag vill vara nykter. Han vet inte att jag önskar vara det livet ut dock. Jag kan inte prata med honom. Jag har gjort mina försök så många gånger och det räcker ju att jag själv sätter käppar i hjulet, men nu har jag ju honom som hjälper (stjälper) till. Jag har försökt att söka hjälp utifrån men då säger han att jag kommer att bli anmäld till socialen, och då vågar jag inte gå den vägen. Den här gången så köper han i alla fall inte hem vin till mig när jag uttryckligen sagt nej. Det har han alltid gjort förut när jag försökt dra ner/sluta. Han vill väl att hans eget drickande ska bli legitimt om jag dricker samtidigt. En eloge till honom att han inte gör det nu i alla fall.

Stor kram till er fina!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Bra att han iaf förstått att han inte ska köpa till dig @Sarsaparilla.

Det låter som om du kommer få göra ett tungt jobb när du inte har stöttning av gubben så var här inne extra mycket, vi kommer hjälpa dig med alla råd och stöttning vi kan. Detta är så viktigt, att känna att man har någonstans att ventilera sig. Låt honom köra sitt då sålänge tills du är starkare och ge inte upp! Du vill inte leva det livet mer. Nu behöver du ta i med alla krafter du kan hitta och fokusera på framtiden. Har du Storytel eller nått så lyssna på ”Skål ta mig fan” och ”This naked mind” dom ger insikt på djupet och förstör lusten att vilja dricka.

Om han säger att socialen kommer anmäla dig så är det antagligen ett narcissistiskt sätt att få dig att inte ta hjälp för då kanske det innebär att han behöver få hjälp, tror jag. Socialen är inte dåliga dom är gör bra! Dom hjälper med rätt hjälpinsatser och dom tar inte barn från föräldrar som vill göra rätt❤️

Stor kram

Profile picture for user vår2022

@Sarsaparilla Skit bra jobbat!💪. Ut med alla känslor bara, de har grottat sig inom dig så länge och behöver får komma ut. Fortsätt vara nykter så ska du se att det stabiliserar sig. Man kan bara förändra på sig själv, men ingen annan. Bra att du kämpar på!

Ha en fin lördag!❤️

Profile picture for user Vilsenochtrött

@Sarsaparilla grattis till dina nyktra dagar och riktigt bra kämpat 💪 Känner igen mig i det du skriver om att du är arg och irriterad på allt och alla. Jag har varit 5 veckor nykter imorgon och känner en jäkla massa irritationer, så skönt på nåt sätt att läsa att andra känner lika. Har en särbo som är jätteförstående och stöttar mig i mitt beslut, genom att han inte dricker när vi umgås. Men har varit 2 kvällar under min nyktra period som han träffat sina killkompisar och druckit. På nåt sätt så har jag känt mig sjukt irriterad då när han gjort det och vet inte varför. Vet att detta är mitt egna beslut och att jag främst tagit detta beslut för min egen skull, min ångest höll på att äta upp mig. Blev precis som du i fyllan, ramlade och slog mig och noll kontroll här i slutet. Kunde vakna upp med blåmärken och en sjuk ångest med grova minnesluckor. Men har varit ärlig och talat om för dom närmaste att jag valt nykterhet, så dom måste ha tålamod med mig om jag beter mig som en surkärring ibland och inte riktigt kan behärska mig själv🙈 Hoppas att din man även får ett uppvaknande och att ni skulle stötta varandra vore ju det bästa. Svårt att kämpa i motvind😔 Men riktigt starkt jobbat än en gång 🙏 Kram❤️

Profile picture for user Vilsenochtrött

@Sarsaparilla grattis till dina nyktra dagar och riktigt bra kämpat 💪 Känner igen mig i det du skriver om att du är arg och irriterad på allt och alla. Jag har varit 5 veckor nykter imorgon och känner en jäkla massa irritationer, så skönt på nåt sätt att läsa att andra känner lika. Har en särbo som är jätteförstående och stöttar mig i mitt beslut, genom att han inte dricker när vi umgås. Men har varit 2 kvällar under min nyktra period som han träffat sina killkompisar och druckit. På nåt sätt så har jag känt mig sjukt irriterad då när han gjort det och vet inte varför. Vet att detta är mitt egna beslut och att jag främst tagit detta beslut för min egen skull, min ångest höll på att äta upp mig. Blev precis som du i fyllan, ramlade och slog mig och noll kontroll här i slutet. Kunde vakna upp med blåmärken och en sjuk ångest med grova minnesluckor. Men har varit ärlig och talat om för dom närmaste att jag valt nykterhet, så dom måste ha tålamod med mig om jag beter mig som en surkärring ibland och inte riktigt kan behärska mig själv🙈 Hoppas att din man även får ett uppvaknande och att ni skulle stötta varandra vore ju det bästa. Svårt att kämpa i motvind😔 Men riktigt starkt jobbat än en gång 🙏 Kram❤️

Profile picture for user Sarsaparilla

@Vilsenochtrött Vad starkt gjort av dig att du berättat för dom i din närhet att du väljer nykterhet. Jag har svårt för att uttrycka mig och säga vad som är viktigt för mig till min omgivning. Det måste jag träna på. Nu har jag i och för sig ännu inte hamnat i någon situation där jag måste förklara varför jag väljer att inte dricka. Jag sitter och räknar dagar och tycker att det är ju inget att vara stolt över, mina nyktra dagar. Nu när du skrev att du varit nykter i 5 veckor så räknade jag efter så istället och det blev precis 6 veckor idag. På något sätt så kändes det mer begripligt och större. Hoppas att vi kan följas åt här. Kram

Profile picture for user Vilsenochtrött

@Sarsaparilla tack 🙏 Man ska ju inte behöva förklara för andra varför man inte dricker, det är ju ändå varje människas egna beslut. Men mina närmaste vet ju hur jag blir i fyllan och vilka hemska ångestkval jag går igenom dagarna efter så på nåt vis helt naturligt för mig att säga som det är. Jag har inte haft problemet att jag dricker varje dag, men kanske 2-3 gånger i veckan. Och spårat ett par gånger i månaden, då jag känt att jag blivit alldeles för full med minnesluckor osv. Problemet med mig är att när det gått över en viss gräns så har jag druckit alkohol som vatten och inte känt några spärrar alls. Sista halvåret kan man säga har varit värst, har blivit rädd för mig själv eftersom att jag inte haft några hämningar alls i fyllan. Så var tvungen att ta ett beslut antingen så slutar jag att dricka helt och hållet eller så kommer jag att bli lämnad av min kille och mina barn kommer inte vilja ha med mig att göra. Så då var valet enkelt. Men lätt kommer det inte att bli, jul och nyår, sedan kommer våren och sommaren med alla uteserveringar där folk sitter och njuter av några kalla. Men man får väl ta en dag i taget och tänka på allt skit man gjort på fyllan då kanske allt det man tror är så himla härligt inte är så attraktivt i alla fall. Skriv och berätta gärna om hur det går. Jättekul om vi kan följas åt och peppa varandra och se fram emot en ljus framtid, kram 🙏💪❤️

Profile picture for user Sarsaparilla

Börjar känna mig lite orolig och litar inte på mig själv. Om ett par veckor så ska jag till Stockholm och vara husvakt. Jag gör det här några gånger per år och av olika anledningar mår jag dåligt när jag är där, och en tid efter jag kommit hem igen. Jag brukar ju lösa det genom att dricka vin mest hela tiden. Den här gången kan/vill jag inte göra det men den lilla jäkla förhandlaren har börjat smyga sig fram. Han säger att jag kan ju göra det dom här dagarna och att det är ju ändå bara jag där. Ingen ser. Men jag ser ju!

Jag har nu inte druckit på 47 dagar och den här rösten har inte hört av sig tidigare den här gången jag gör ett nyktert försök. Jag har aldrig tidigare känt mig så seriös i mitt beslut att hålla mig nykter och jag vill absolut inte trilla dit. Försöker tänka ut strategier för vad jag ska sysselsätta mig med när jag är där och jag hoppas verkligen att jag lyckas. 🙏

Profile picture for user Andrahalvlek

@Sarsaparilla Ryt åt hen: Nej! Rabbla sedan fem fyllesynder för dig själv, eller skriv ner dem och läs innantill.

Däremellan fokuserar du på minsta lilla fördel med nykterheten. Som Vår2022 skrev: Där jag fokuserar sker tillväxt!

Och tankar och känslor lyfter inte glaset. Du behöver inte agera på det.

Kram 🐘

Profile picture for user Himmelellerhelvette

Bra att du börjat tänka på det redan @Sarsaparilla, då hinner du analysera dina tankar.
Alla känslor ska du lära dig hantera nykter, det kan vara jobbigt men också spännande. Vi får lära känna oss själva igen och lära oss hantera alla känslor vi druckit på. Jag känner att varje ny känsla jag får träna mig på gör mig starkare. Jag tänker att jag bygger upp mig själv från grunden. Tror du att det kan hjälpa dig att tänka så?
Kram🥰

Profile picture for user Knaskatten

Så starkt av dig att sluta, speciellt när mannen fortsätter. Det kräver verkligen beslutsamhet. Vet inte hur jag skulle ha klarat det om Herr Knaskatt drack som jag. Otroligt bra gjort av dig!
Ville bara skriva att det är så bra att du känner igen den där rösten redan nu. Tror verkligen på att ta ut trollen i solen. Då kan du förbereda dig på vad du ska göra istället för att dricka. Visualisera andra saker du kan unna dig istället (saker som inte är så bra i kombination med alkohol). Kanske fundera ut några saker du kan göra där och då för att inte trilla dit?
En grej som har hjälpt mig mycket är att skriva ner allt dumt/farligt/pinsamt/negativt som har hänt när jag har druckit genom åren. Det blev en lång och läskig lista.
Din story om din sista fylla borde hamna där. Jag blev typ kall i magen själv när jag läste den och om hur du nästan somnade i trädgården. Sån ångest. Det finns säkert fler exempel på saker du aldrig någonsin vill utsätta dig själv eller andra för igen. 💛

Profile picture for user Sarsaparilla

@Andrahalvlek @Himmelellerhelvette @Knaskatten
Jag har läst era tre svar angående min oro så många gånger nu. Det är så mycket kloka tankar. 😍 Jag måste ju faktiskt lära känna mig själv på riktigt nu. Alla känslor och tankar som kommer och går är ju ganska intressanta när dom inte trycks ner av alkohol. Sen att tänka igenom alla gånger då det har blivit riktigt fel (och dom är många och läskiga) hjälper när suget kommer. Så klokt sagt - att man behöver inte agera (dricka) så fort det känns jobbigt. Vinet köps ju faktiskt inte av sig självt.

Sen mitt senaste inlägg har jag fått ett wake-up call deluxe. För en dryg vecka sen vaknade jag och kunde inte hålla balansen. Det visade sig att jag hade fått en liten propp i hjärnan. Den är borta nu och jag är okej. Många tankar kring om det inte är så att jag druckit mig till den. Jag pratade med min man redan på akuten om dom tankarna. Ändå ringer han mig när jag är inlagd och sluddrar, snorar och svamlar. Vet inte hur många öl han hade druckit. Samma dag som jag kom hem så ringde han mig från stan och frågade om jag ville ha vin när han skulle in på systemet och köpa öl. Det känns som jag befinner mig i nåt parallellt universum med honom. En sak vet jag i alla fall och det är att han inte bryr sig om mig.

Vad gäller min nykterhet så känner jag mig stark just nu. 💪🙏 Stark och motiverad. Övriga delar av livet är inget vidare faktiskt. Det är i alla fall lättare att kämpa på mot en bättre hälsa.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Sarsaparilla Himmel vad hemskt med proppen i hjärnan. Har man fått en kan man få flera, tänkte jag direkt. Vad säger läkarna? Vad kan du göra för att hjälpa kroppen att inte bilda sådana proppar igen?

Och din man är en riktig suput tyvärr. Honom har du inget stöd i, han är förtrollad av alkoholens makt. Ge honom ett ultimatum: Jag eller alkoholen. Och förvänta dig inte att han väljer dig. Tyvärr. Men då vet du åtminstone.

Lägg din energi på att klara dig själv ur alkoholens klor! Lägg inte energi på honom alls. Han får göra sin egen nyktra resa. Eller inte. Det kan endast framtiden utvisa.

Kram 🐘

Profile picture for user Kebne1

Läste ikapp din tråd. Oj, vad jag vill lägga varm bomull runt dig och bara låta dig vara där o omhuldas. Det där med en andra hälft som super när man själv kämpar för nykterhet har jag förstått är supersvårt! Ta hand om dig!❤️