Har tappat räkningen på hur många gånger jag bestämt mig för att sluta med alkohol... för att en tid efter, ibland bara några dagar, övertala mig själv att nu - nu kommer jag kunna dricka vin bara på helgen! Eller hur... 😢
Idag är min sista, första dag utan alkohol. För jag känner att om jag inte slutar nu, så kommer mitt liv snart gå åt h**e! Och det är så sorgligt på nåt sätt att det gått så här långt... jag har druckit vin nästan varje dag, i säkert ett år - om inte längre.. under senaste 3 åren har det nog inte varit många månader utan..

Men, jag kan ju inte ändra det som varit - bara påverka det som händer nu! Och jag vill inte vakna bakfull mer och stå i badrummet och försöka sminka bort det värsta och åka till jobbet... må skit i kroppen, ha dåligt samvete mot familjen.. Ja, ni vet!

Jag har i perioder gått på AA-möten och gjort nästan alla stegen med en sponsor. Samtidigt som mötena ger mig styrka, så har jag svårt att kalla mig själv alkoholist.. Hur tänker ni andra här om det? Använder ni er bara av detta forum för att hålla er nyktra, eller tar ni hjälp någon annanstans ifrån också?

Tack till de som orkat läsa allt 🌸

@Bina86 ja, ibland kan det nog vara bra att ta en timma i taget!
Jag har man och barn, jobbar heltid samtidigt som jag pluggar.. Så mycket stress och press, men samtidigt tycker jag om mitt arbete.
Har insett att jag självmedicinerat med vin på kvällarna, för att kunna slappna av, slippa ifrån stressen en liten stund och kunna somna lättare. Har de senaste åren haft en del problem med sömnen, det kommer säkert bli värre nu i början..

Jag hällde ut vinet som var kvar imorse innan jobbet.. känns skönt att det är gjort sen när jag kommer hem. Har även pratat lite med min man, så han vet om läget. Har ju gjort så här flera gånger tidigare, när jag velat sluta - så jag är lite orolig att han snar ska tröttna på mig och mitt velande.. Men jag måste hålla i denna gång. Jag mår inte bra, varken fysiskt eller psykiskt, av att dricka vin varje kväll.. och jag kan uppenbarligen inte hålla mig till fredag/lördag kvällar.. Så att avstå helt är enda vägen framåt för mig!
Hur ser din situation ut?

Hej, jag tänker att vården är en resurs man inte ska vara rädd att använda. Finns bra mediciner och samtalsstöd om man behöver. För en del räcker det här forumet, andra behöver mer. Att ringa alkohollinjen kan också vara bra, att få höra sig själv säga hur läget är. Men man vet ofta själv vad man behöver för hjälp, hur tänker du kring det?

@Kennie jag tar en dag i taget, tills jag känner mig lite mer stabil innan jag kan ta beslut om det tror jag. Just nu varken vill jag, eller orkar, kontakta vården. Behöver få ta det i min egen takt.

Åh vilken skitnatt... svårt att somna och har vaknat flera gånger under natten.. Men men, är i alla fall helt nykter och inte bakis! Fast just nu känns det som att jag är bakis, för jag är så trött

Hej, hoppas du har möjlighet att få vila under dagen. Så bra att du är nykter! Att ta en dag i taget och hitta balans är också en bra väg, följ din magkänsla för vad som är rätt.

Hej, förstår att det är mycket med både jobb och plugg...Nu är forumet mitt främsta nykterhetsarbete. I början läste jag mycket fakta också, och pratade mycket med ett par av mina nära. Viktigt för mig var att ställa om i hjärnan, min självbild var att jag var en livsnjutare som gillade vin och fest. Nu lägger jag fokus på god mat och gott alkoholfritt vid festliga tillfällen. Och jag inser också att jag festat så det räcker för en livstid, jag missar inget. Istället njuter jag av att vara den nyktra som har koll på att barnen har det bra när det är större middagar, och sen att vakna obakis. Dessutom roligare att samtala nykter. I vardagen har jag sällan druckit, då där behöver jag inte kämpa så mycket. Däremot behöver jag se till att ha rimlig belastning i veckorna så jag inte triggar behovet att fly iväg med vin för att orka. Och det är svårt, ogillar att säga nej...

@Kennie skönt att forumet funkar för dig! Hur länge har du varit nykter?
Förstår din känsla över det där att tacka nej hela tiden... Är inte så ofta iväg på tillställningar men nu har jag två inbokade inom snar framtid. Vin och tilltugg på lördag hos en bekant.. vet inte riktigt hur jag ska hantera det.. nät detta bestämdes hade jag ju inte slutat med alkoholen.. Funderar faktiskt på att ställa in/skjuta på det och skylla på utbildningen som kräver tid nu.. det vore inte en direkt lögn egentligen, för jag har tidspress just nu.. Men svårt är det!

Hej, ja man får prioritera och tänka om något verkligen är viktigt för en själv eller någon man bryr sig mycket om. Ofta går det att sålla bort en del. Senaste gången jag var full var i april 2020, en fylla som fick mig att inse att jag inte hade kontroll över mitt drickande längre. Sen dess har jag vid några få tillfällen druckit ett glas vin, men det har då gått månader mellan de tillfällena. Och vad jag börjat inse av det är att när man vant sig av vid alkoholsmaken är vin inte så gott som man tror, alkoholen slår igenom och smakar lite giftigt... Så alkohol är inte längre något jag längtar efter eller saknar. Den största förändringen kom efter något år nykter, det var som att chipet vreds om, sen dess har nykterheten blivit det nya normala. Så att låta tiden gå och unna sig (och lära sig gilla) annat tror jag är en väg mot hållbar nykterhet.

@Mamsen Vita lögner är helt okej den första sköra tiden. Sjuk kan man alltid bli. Du måste bli starkare i ditt beslut först. Det kommer en tid då du utan problem både deltar på sådant och tackar nej till alkohol med lätthet, men just nu behöver du i första hand undvika den formen av frestelser.

Kram 🐘

Starkt jobbat @Mamsen! Det är mest de första dagarna som kan kännas jobbigast för sedan börjar den akuta abstinensen försvinna och man stärks också av att ha lyckats hålla sig, vilket ger ytterligare knuff framåt! ⭐️ Jag har druckit varenda dag i över 10 års tid och har också velat och försökt sluta många gånger, typ varenda eviga dag utan resultat. Stod tillslut på avgrunden och bestämde mig en sista gång. Nu har jag varit spiknykter i 70 dagar, dvs 10 veckor, och har fått livet tillbaka. Ta hjälp härifrån och bestäm dig en gång för alla att nu jäklar! Det är inte kört för dig! Du kommer att klara det!

@Andrahalvlek tack för ditt stöd! 🙏❤. Behövde verkligen det nu! Har funderat på det där under dagen - hur jag ska formulera mig utan att få en massa följdfrågor... det är en granne vi ska till och jag känner inte henne riktigt.. Jag får använda min deadline i utbildningen som ursäkt! Känner också att jag måste värna om min nya nykterhet, skör var en bra beskrivning!

@DRacker tack för dina peppande ord! 🙏
70 nyktra dagar, efter 10 år! Det är stort!! Grattis!
Även fast jag sover dåligt, så känner jag mig på nåt sätt piggare både i kroppen och knoppen! Är mindre svullen i ansiktet och hyn börjar bli bättre. Får inte lika många svettattacker längre, men de är inte borta så funderar ändå på om jag inte börjat komma i klimakteriet... 😂
Hur länge kände du av abstinensen?

Har inte skrivit på några dar, fullt upp med livet! Men är nykter 🥰🙏.
Är det någon här som också går på AA? Är med på online möten ibland men vet inte om det är min grej riktigt
..

@Mamsen
Hej.
Bra att du är nykter.
Jag har gått på AA möten under 6 månader gör det fortfarande men nu bara 1 dag vecka.
Det hade aldrig fungerat om jag inte gått på AA. Det fungerade helt fantastiskt på mig och jag träffade människor som jag inte trodde fanns samt du blir inte dömd, men ge det en chans och prova gärna olika grupper så du känner dig trygg. Det är okey att bara lyssna behöver inte säga något.
Ta hand om dig

@Lonely Man så bra att det fungerar för dig! Gör du stegen med en sponsor? Kom till steg 11 sist.. men tror jag blev lite skrämd av allt man skulle göra varje dag.. Har bara varit på ett möte den här veckan, får se om jag loggar in imorgon eller på söndag