10 dagar....... början på livet

Nu har jag tagit steget att skapa ett inlägg här istället för i "dricker jag för mycket"

Japp, ni kommer säkert lista ut vad jag ska skriva men jag gör det ändå. ***** heter jag, och jag ÄR ALKOHOLIST! MEN........ Nu har jag varit ifrån skiten i 10 dagar som säkert många av er läst i mitt andra inlägg här på sidan.

Först vill jag börja med att tacka alla fina, underbara människor här på forumet. Trodde det inte från början men jävlar vad ni hjälpt mig att hitta styrka, tro på mig själv och har ett helt annat perspektiv än andra i min omgivning. Ni fattar ju vad jag går igenom vilket inte vänner, familj och så vidare gör på samma sätt.

Nu är jag inne på min 10:e dag som nykter och helt ärligt kan jag säga att jag redan nu är en bättre människa efter att ha låtit alkoholen ta över hela livet. Det är det enda jag egentligen tänkt på i flera års tid och kan nog räkna på mina 10 fingrar antal dagar nyktra innan dessa 10 dagar, under de senaste 2-3 månaderna. Alltid fokus på skiten, "när kan jag dricka igen....... osv" Hur gick det såhär långt? Hur kan en dryck ha kraften att ta över ens hela liv och göra allt så förjävligt. FÅr en att ljuga för sig själv men framförallt mot andra, människor man värdesätter mest i livet?

Nej nu är det dags för andra bullar, nu är det dags att gå mot nykterheten!

Är jag sugen på alkohol? Skojar du eller? Alltså ögonen blixtrar, ont i huvudet hade jag igår och stundvis känner man sig helt maktlös och vill ta ett glas(eller 8) på kvällen för att dämpa tankarna. Men då går tankarna först till familjen, sen HIT! Alltså till alla er här. Hur ska jag kunna vara en bra förebild för andra i min omgivning om inte jag kan ta tag i mina bekymmer och sluta? Vad händer om jag trillar dit igen..... Ja det vill jag inte ens tänka på för nu är det dags för mig att börja leva lite.

Detta året har två tillfällen som jag dock fasar för, jag ska till Barcelona nästa vecka och i jul ska jag till Florida där vi ska bo hos min frus familj där även hennes bror har GROVA alkoholproblem. Alltid stora dricksglas fulla med renat, och en liten bit citron i. Han och jag har alltid druckit ikapp och det gick till den gräns förra gången att både han och jag blev alldeles för fulla, inför mina barn som var med på resan. Skäms jag för det idag, ööööööh ja....... Att utsätta sina barn för det och låta det ta över mitt föräldraskap är inte ok! De är det viktigaste jag har även om jag inte lyckats fokusera på dem under hela deras uppväxt. Tyvärr..... Men här är jag helt transparant, jag orkar inte längre gömma mig. Skammen, ångesten och så vidare som många här inne pratar om, den ska inte få ta över mitt liv. Nej minsann, nu ska jag finnas där för min fru!

För ett par år sedan blev jag så pass full att jag tog tag hårt i min frus arm, varpå hon sa att händer det igen lämnar hon mig. Jag förstår henne, och det har aldrig hänt igen. Jag blir inte agressiv när jag dricker, mest trött men den gången slog det över. Jag har aldrig slått en kvinna, och skulle inte förmå mig att göra det heller men en diskussion som annars kan vara väldigt intensiv slog över med alkoholen. VAD FAN?!?!?!

10 dagar snart gjorda, AA möte ikväll(första) och med 35 år gångna så har jag förhoppningsvis en liten bit kvar att leva om jag inte faller dit igen. 10 dagar av 20000 drygt om jag ska leva till jag är 80 :D Skrämmande tanke, ja jag skulle ljuga om jag sa att det inte är skrämmande men nu är det dags att ta tag i en första sommar på drygt 20 år utan alkohol!

Ta hand om er alla där ute och VERKLIGEN ALL KÄRLEK TILL ER!

Profile picture for user Vilsenpappa

@TessaMa Åh tack! Jag satt faktiskt i skrivande stund och läste ditt inlägg och blev lite tårögd(blir fasen tårögd av att läsa allas inlägg här hehe). Jag hoppas verkligen att din resa till slottet blir helt magisk, det lät som det i alla fall! All styrka till dig <3

Profile picture for user Amanda L

@Vilsenpappa Välkommen hit! Här har vi alla samma nål. Och stöttar varann i med och motgångar. Jag hoppas att du också har hittat till Alkoholprogrammet under stöd? Bra hjälp i början… Och sedan Alkoholkalendern. Kul att se hur tio dagar blir elva och tolv och sen blir ett band av pärlor. Bara goda minnen av dagar då du inte drack…
Du kommer att kunna tacka nej, finns tips på hur du kan tänka och göra i programmet… ❤️🙏🏻

Profile picture for user Vilsenpappa

@Amanda L Hej, Ja jag har hittat dit även om jag inte hunnit börjat läsa då jag blev medlem här igår. Var skönt till en början bara att skriva av sig som ett första steg. Alkoholkalendern började jag också med tidigare idag så den är med påbörjad. Ja tacka nej har alltid varit svårt men jag vet också att det finns sprit, vin och öl hemma men väljer att inte dricka det. Var i tyskland under midsommarveckan så köpte på mig en årsförbrukning där. Kanske inte supersmart med lite eftertanke men det fick ju mig till slut att inse mina problem.

Det där med pärlor tar jag med mig, det kommer förhoppningsvis bli ett LÅÅÅÅÅNGT halsband till slut som sedan blir en snara runt jordklotet, tack för det synsättet :D

Och sist men inte minst, tack för att du tog dig tiden att skriva! Det uppskattas mer än du tror

Profile picture for user Geggan

@Vilsenpappa välkommen också från mig. Det låter som om du har bestämt dig. Det är bara att fortsätta på den vägen! Forumet har hjälpt mig mycket och nu har jag varit nykter i 19 månader. 🐳👍🏻

Profile picture for user Mollie87

Hej och välkommen @Vilsenpappa

Jag tycker att det här forumet är väldigt bra och att det hjälper. Lycka till med allt. Tycker att du har lyckats få till en jättebra start. Känner du några positiva effekter än? Stort lycka till och trevlig kväll 🌸🌸🌸Mollie

Profile picture for user Vilsenpappa

@Geggan @Mollie87

Stort tack för ert stöd och support, NI ÄR UNDERBARA som alla andra i detta forum!

Ja jag känner verkligen att starten har varit en bra sådan, visst tänker jag på alkohol men denna gång är det på ett annat sätt som när man har en "vit månad" om ni förstår vad jag menar? Det är inte samma begär och "måste ha" som det varit innan och tänker liksom inte på nästa gång jag kan dricka som jag tidigare gjort. Kommer jag komma till en punkt i livet när jag ser alkoholen som utväg? Kanske....... och det skrämmer mig men just nu blickar jag framåt.

@Mollie87 Angående positiva effekter..... SÖMNEN! Visst nu har jag suttit uppe till 1 på nätterna varje natt och köttat monster i ett TV-spel då jag gör saker för mig som jag gillar att göra. Men i helgen som var sov jag till 10 BÅDE LÖRDAG OCH SÖNDAG. Det har liksom inte hänt på säkert 15 år att jag sover så länge, innan har jag alltid vaknat cirka 0630 varje dag även om det är helg eller inte. så det var såååå skönt. Jag har ju även sluppit ångesten på morgonarna med tankarna "kan jag verkligen köra idag" och, "vad händer om det är en poliskontroll på vägen"...... Nu sätter jag mig i bilen 0730 varje morgon och tänker "jag är lite trött MEN jag kan köra utan ångest"

Jag märkte även i helgen som var att jag har tagit ett litet steg mot ett bättre föräldraskap. Spelade badminton en liten stund med dottern på 10 och även tv spel med sonen på 7. JAG VAR DÄR! Visst kanske inte 100% med tanke på alla tankar och min stora förändring som just pågår men sakta men säkert kommer jag även kunna finnas där mycket mer för dem, som jag helt ärligt isidosatt under många år pga denna jävla dryck.

Igår hade jag mitt första AA möte och även om det är mycket prat om "Gud" (vilket jag tar stort avstånd mot) så kände jag en enorm värme och kärlek på ett sätt som jag längesen såg hos en medmänniska som inte är min familj och mina närmsta vänner. Att sitta där vid bordet, ta en kaffe och en kaka och blotta mig själv totalt för främlingar. Helt galet vilken känsla det var måste jag säga. Kommer jag gå tillbaka, ABSOLUT! Förmodligen varje vecka under en låååång tid.

Nästa vecka är det även resa utomlands vilket jag fasar lite för och de på AA trodde att det är en dålig idé att åka dit. Vi får se, jag hoppas kunna ligga vid poolen på dagarna och läsa bok för min fru och bara ta hand om oss själva.

Nu är det jobbdags så jag hör av mig senare under dagen :D

Men, 11:e dagen nu utan skiten och förmodligen dag 11 av många många fler.

PS: När jag träffade min fru kallade hon mig alltid happy piggy(hon är engelsktalande enbart) men de senare åren säger hon att hon saknat sin happy piggy. Happy piggy kommer ju från Babe, den lilla grisen när han sitter i bilen med öronen fladdrande. Nu känner jag att jag är på väg att bli den "happy piggy" som hon förtjänar igen vilket är en otrolig känsla.

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Vilsenpappa Grattis till ett bra beslut! I början var det ett läskigt beslut att sluta dricka för mig, mycket tankar som:
-vad ska jag säga till andra?
-kommer dom tycka jag är tråkig?
-kommer livet bli grått och trist? m.m.

Med tiden som gick, hjälpen av alla på forumet, böcker och poddar där folk delar med sig om sina resor till ett nyktert liv, ett jäkla tålamod och modet att våga möta alla mina känslor är jag bara en månad ifrån ett helt år nykter.
Mitt liv är allt ifrån grått! Det känns som om jag fått tillbaka mitt liv! Att det förut var kidnappat av alkoholen!

Mitt bästa tips som jag fick här på forumet är:
-Spela hela filmen!
När man tror sig varit duktig och tänker att det inte var så farligt med drickandet egentligen då spelar man upp i huvudet på sig själv hur det kommer bli, från det första glaset tills man vaknar morgonen efter! Det är ingen kul film! Ångesten på natten, dålig sömn, ångesten på morgonen!

Fortsätt skriva på forumet, både i med och motvind, när du skriver dina tankar och vi på forumet kan hjälpa till att vara bollplank kan du gå andra perspektiv.

Kram

Profile picture for user Vilsenpappa

@Himmelellerhelvette
Tack, ja läskigt är det absolut. Dock är jag helt öppen med nära och kära, jag har ett problem så enkelt är det och det är att jag har en sjukdom som kallas för alkoholism. Tycker de jag är tråkig, FUCK THEM! Min absolut bästa vän som jag var i tyskland med innan midsommar för att handla på mig inför sommaren......... Well hans reaktion var helt fantastisk. ja men xxxxx, jag gör världens godaste alkoholfria GT OCH, vi behöver inte dricka för att ha roligt. Vad vi än gör så har vi alltid kul och jag stöttar dig oavsett vilket beslut du än tar. DET ÄR EN RIKTIG VÄN! Han och jag har alltid träffats över ett par pilsner och drinkar men nu blir det andra bullar. Det går ju faktiskt att grilla utan alkoholen, och då kan jag ju faktiskt köra hem efter en grillkväll! Alla andra jag har berättat för har med givit mig ett enormt självförtroende och inte tyckt att det är konstigt alls, snarare tvärtom att jag blir av med skiten för en gångs skull :D

Ja skriva här kommer jag göra flera gånger om dagen, då det nu i början väller med känslor, både bra och mindre bra men att skriva av sig känns som en lättnad i kroppen!

kolla filmen ska jag absolut göra och även om jag är med i AA kommer jag följa programmet här med för all hjälp är bra hjälp.

Ha nu en underbar sommar så garanterar jag att vi kommer höras här. Kommer säkert skriva mycket nästa helg då jag åker till Spanien då och kommer säkert behöva skriva av mig lite, eller MYCKET

Profile picture for user a22louas

Hej! 😀Ville bara säga angående AA och deras prat om gud och ditt motstånd, någon förklade Gud som "Gemenskap Utan Droger". Försök hålla fast vid din goa känsla i gruppen istället och stort grattis till 11 nyktra dagar!😊Fantastiskt bra jobbat! 😊

Profile picture for user Vilsenpappa

@a22louas hmmmmm, gemenskap utan droger. Det var ju faktiskt en rätt bra tolkning av det hela och ett annat synsätt :D Tack för att du är ännu en person här inne som ger mig styrka. Jag kommer klara det i det långa loppet, det är jag helt övertygad om!

Profile picture for user vår2022

@Vilsenpappa Härlig spirit hos dig🤩. Underbart med en sådan bästa kompis som du har! Han vill ju verkligen ditt bästa och att du ska må bra, vilken vänskap ni har💕. Så fint att du även kan vara öppen med nära om ditt problem, att du inte låter skam och skuld ta över och tysta dig. Att få vara sann och ärlig. Och så fint att du ger dina barn och din fru tillgång till dig själv och att du är mer närvarande, det skapar tillit, närhet och förtroende. Tack så mycket fint och bra nykterheten tillför dig och omvänt, tänk vad mycket alkoholen förstör för dig.

Inför semestern, lägg upp en plan på exakt hur du ska göra i situationer där det bjuds på alkohol. Att du tex kan säga ”Nej tack! Tar gärna alkoholfritt”. Undvika ställen där alkoholen flödar. Planera olika aktiviteter att gör som att läsa böcker för din fru😁. Varje morgon tänka att vilken härlig nykter dag det ska bli, så fräsch jag kommer att vara, tillgänglig och närvarande för mina barn och fru. Gör dig stolt över dig själv varje morgon och kväll. En rejäl utmaning så här i början av nykterheten, men du kommer att fixa det!💪

Ha en fin fredag!🌞❤️

Profile picture for user Se klart

Hej @vilsenpappa och välkommen (lite sent) till forumet.
Känns som du är väldigt motiverad och beslutsam och det är ju superviktigt. Sen är det upp och ner i början, ibland nästan overkliga känslor, ibland helt självklart.
Bra med AA också tror jag! Och att vara öppen- många saker som är en god hjälp på vägen.
Jag räknar dag 1284 idag (men jag räknar inte längre men kollar ibland när jag skriver till någon som är ny) Bara för att säga att det går! Hur bra som helst är det att leva utan alkohol, livet blir inte tråkigare utan rikare! På alla tänkbara sätt.
Häng mycket på forumet- be om hjälp och stöd om du behöver. En dag i taget funkade bra för mig i början! Kram 🤗

Profile picture for user Vilsenpappa

Tack åter igen för alla fina svar! Idag är en tuff dag. Håller på att installera en kattdörr i en vägg, då min frus passion är katter. Det går väl inte särskilt bra och min fru vill att jag löser hennes misstag och göra om, göra rätt. Detta är ett tillfälle som många andra som triggar igång hjärnan till att dricka. Jag tog en alkoholfri öl men nu är det tufft. Visst jag är fast beslutsam att inte dricka, men det betyder inte att det inte är jobbigt i såna här situationer. Min adhd gör mig stressad, jag känner mig som en failure och jag vill bara rymma. Denna oändliga känsla av att vara värdelös, inte räcka till och stressen när hon frågar mig om saker som mitt huvud säger att jag bör ha svaret på direkt och blir stressad när jag inte har det.

Men iaf, inne på 12e dagen utan alkohol....... yay mig!!!

Profile picture for user Amanda L

@Vilsenpappa Livet kommer att vara livet som det är. Men kanske ta en paus och en liten promenad ?
Kanske berätta för din fru att processen med att sluta dricka är arbetsam och att du kommer att vara extra trött, säkert flera veckor… En sak som hjälpte mig var att jag avsa mig en massa upodrag. Man orkar inte med dim helt enkelt!
Lycka till 🙏🏻❤️

Profile picture for user Kennie

Starkt gjort att ta dig igenom suget och kämpa vidare! Det här med att kunna svara på allt direkt känner jag igen. Men jag tränar på att svara "det måste jag kolla upp så det blir rätt" istället. Jag tycker personligen att det är en väldigt god egenskap att förstå vad man inte kan, istället för att chansa och göra fel, inget filuren alls enligt mig. Så träna dig på att ta time out när du blir stressad, säg att du behöver tänka. Tror också att vårt psykiska alkoholberoende tar varje chans att försöka hitta anledningar till att vi skulle behöva dricka. Jag tänker på sug som en envis treåring som vill få som den vill genom att hetsa och skrika och försöka få oss att tappa fattningen. Men vi har också en vuxen i oss som kan hålla sig lugn och göra det vi bestämt oss för, att vara nyktra.

Profile picture for user Vilsenpappa

@Amanda L @Kennie Tack för ert stöd!

Ja ibland kan det vara bra att tagga ner lite, göra sånt som får mig att bli glad istället. I lördags satte jag mig faktiskt och spelade lite tv spel när det var som värst, tog en alkoholfri öl och suget var faktiskt borta väldigt snabbt.

Igår var jag över hos min kompis, grillade och han gjorde alkoholfri gin/tonic(fantastiskt gott) och hade alkoholfria öl med. Han vet om alla mina bekymmer och stöttar mig till 10000%. Han höll sig även nykter även om han har semester så sådana här vänner växer inte på träd kan jag lova. Maten blev mycket god(jag fick ta på mig förklädet hemma hos honom och grilla entrecote, ryggbiff, majs och champinjoner) och jag åkte hem och tillbringade resten av kvällen med min fru, lite tv spel, och bokläsning på engelska för henne. Det var en väldigt bra kväll och knappt inget sug alls. Nu är jag inne på dag 14 och på fredag åker jag till Barcelona. Har googlat och verkar som att många barer serverar alkoholfritt så istället för att ha panik som jag hade för 2 veckor sedan angående denna resa känner jag en enorm styrka att jag faktiskt kommer att klara det. Har bestämt mig för att köpa ngt roligt till mig själv när jag klarat en månad, det är JAG VÄRD!

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vilsenpappa Jag blir så glad när jag läser din tråd. För att du är riktigt beslutsam. För att du har gott stöd av vänner och din fru. För att du har en plan inför Barcelonaresan. Sträck på dig och var stolt över att tillhöra en liten exklusiv skara: The sober club. Vi som har genomskådat alkoholbluffen.

Kram 🐘 (min app Nomo visar att jag idag har varit nykter i 1.254 dagar, tjoho!)

Profile picture for user Vilsenpappa

@Andrahalvlek Stort tack för dina glädjande ord! Ja beslutsamheten är A och O i allt detta. Beslutet att för en gångs skull på 10 år i mina barns liv att jag faktiskt ska finnas där för dem. Beslutsamheten att min fru förtjänar en bättre man som är "Där" och inte i flaskan. Kommer jag hålla uppe hela livet? Vem vet. Men nu, i detta skede i mitt liv kan jag inget annat än att hålla uppe. Det är inte värt det att komma in i denna onda spiral igen, det är inte värt det att allt ska få kretsa kring alkoholen. Det finns så mycket mer i livet som är värt att lägga sin energi på, och pengar med för den delen.

1254 dagar, WOW säger jag bara, det är värt en klapp på axeln för din del tycker jag, eller två stora klappar på axeln! Fortsätt så, kan tänka mig att huvudet inte är vad det var för 1254 dagar sedan? Allt blir klarare och man ser världen på ett helt annorlunda sätt? Jag är fortfarande inte riktigt där än men succesivt så kommer livet att se helt annorlunda ut, det vet jag. Man tar en dag i sänder, så idag är det dag 14. Känner ändå att det är ruskigt bra, och bara grejen att inte "ta en vit månad" utan en tid utan alkohol på obestämd tid och klara delmål istället för att klara ETT enda mål är nog bra för mig. Vem vet, snart kanske jag skriver att jag klarat 1254 dagar, tiden går ju ändå fort?

Profile picture for user Vilsenpappa

Ny vecka, NYA möjligheter. Igår när jag kom hem(efter vi hade uträttat alla ärenden som att handla, visa lägenheten för en intressant osv) så lade jag mig direkt i sängen och läste bok för min fru medan hon tog en drink(jag var inte ens sugen). Uträttade sedan ett till ärende och kom hem och spelade tv spel med frugan och när vi var klara så tänkte jag "nu kan jag spela själv" MEN........ istället tog jag vara på mitt äktenskap och sa att jag hellre spenderar mer tid med henne så lade mig och läste för henne igen(superspännande bok, brukar läsa 2 kapitel och när jag läst klart det andra kapitlet så frågar hon mig om vi inte ska läsa mer än 1 kapitel(så 2:a kapitlet blir egentligen 5-6 kapitel) Superspännande bok, och jag har egentligen aldrig läst tidigare, började högläsning(på engelska) för cirka 3 månader sedan och är redan inne på bok 3 eller 4. Detta är avkoppling för hjärnan samtidigt som man får utveckla sin fantasi genom att göra alla bilder i huvudet.

Varför säger jag detta? Jo det är nämligen så att boken och fantasin har fått mig på andra tankar, med värvning av tv spel ibland då. Det är en så enkel sak jag kan göra för personen som är viktigast i livet. Bara att lägga sig i sängen, läsa bok och bara komma iväg en stund in i fantasins värld, istället för att romantisera och fantisera om alkoholen. Mycket bättre, klappar mig själv på axeln och är stolt över mig själv.

Familjen är alltid viktigast och då jag åsidosatt min familj alldeles för länge är det nu dags att ta tag i att göra det som är viktigt. FINNAS DÄR!

Berättade även för svärmor i USA att jag har problem och att vi fasar lite för att bo med dem i december när vi ska dit, då min frus bror har svåååååra alkoholproblem kombinerat med Cannabis. Jag vet att vi alltid har triggat igång varandra så det hade varit skönt att ta in på ett hotell och träffa dem dagtid medan vi på kvällstid får tid att ta vara på varandra och bara äta gott :D

Nåväl, det är LÅÅÅÅÅNG tid till december men av någon anledning går tiden bra mycket fortare än man tror.

Ha en underbar dag och vecka allihopa så hörs vi säkert av fler gånger. Jag spammar här för det är så mycket tankar, känslor jag behöver få ut och vad är bättre än att skriva till människor i samma situation som en själv?

Profile picture for user Amanda L

@Vilsenpappa Spamma på! Och att kunna vara nykter är tydligen till 80 procent att skaffa nyktra vanor, så grattis till högläsningen 🤗
Apropå din resa så är det långt till december, jag tror att du då kommer att kunna vara mkt stabilare, och klara det på ett annat sätt än du tror. Men bo på hotell blir ju en extra försäkring.☺️

Profile picture for user vår2022

@Vilsenpappa Så sant, ny vecka, nya möjligheter! Vad fint att du allt mer börjar hitta en tillvaro du trivs med tillsammans med din fru. Det låter så mysigt och romantiskt att du läser högt för henne ur en bok och vilken träning i engelska för dig😁. Att införa vanor och rutiner är vad det i mångt och mycket handlar om för att bryta sina alkoholvanor och läsande stimulerar många sinnen.

Vad gäller USA resan är det nog en bra idé att fundera på hur ni kan bo separat. Som nykter är det jobbigt att hänga med personer med alkohol och drogproblem. Det kan nog faktiskt bli oerhört påfrestande och påverka dig psykiskt. Det måste ju också vara betungande att se en släkting vara i så dåligt skick och tungt beroende. Själv kan jag åka iväg från fest när det börjar bli berusning och det är så skönt. Man befinner sig på en helt annan nivå än de berusade, det blir tjatigt, rundgång och lite neandertalare😂. Tänk på dig själv i detta läge, vad blir bra för dig, vilka behov har du och hur vill du att din tillvaro ser ut där. Mycket i nykterhetsprocessen handlar också mycket om detta, var går min gräns? gör jag saker för andras skull fast det får mig att må dåligt? Att man står upp för sig själv och sina behov. Det gör att man blir stadig och stark och den egna självkänslan ökar.

Det är bra att skriva av sig här med alla möjliga funderingar, frågor och tankar som man har. Det är utvecklande och ger så mycket att bolla med andra. Ha en fin dag!💕

Profile picture for user Vilsenpappa

@Amanda L Ja jag hoppas att jag är så stark då att jag klarar av det. Vi brukar alltid fira ALLT som hänt under årets gång med en flaska champagne eller två, men nu får jag fira med en god ISKALL lemonade istället. Kommer kanske funka lika bra då jag älskar det!

Profile picture for user Vilsenpappa

@vår2022 Ja engelskan tränas verkligen starkt, iofs pratat vi enbart engelska hemma, även med barnen i den mån det går. Svenska kan de ju liksom(förutom min fru då haha) Ja jag tror att jag är på ganska god väg till att tänka klart och göra det som är bra för mig och min familj. Alla dessa år av svek och ångest vill jag liksom inte tänka på och min fru försöker tänka bort från det med även om jag vet att hon ångrar sig nästan att hon gifte sig med en sån lögnare som mig. Men nu blickar vi framåt, tillsammans ska vi nog kunna lösa detta tror och hoppas jag.

Jag håller med om USA, men allt handlar ju om pengar tyvärr. Nu står vi med ett helt nybyggt hus med lån, en lägenhet som vi inte får sålt och utgifter efter utgifter. Det byggs snabbt på alltihop och jag önskar att jag bara kan få sålt min lägenhet så att inte den stressen tar över hjärnan på daglig basis. Men får vi sålt den kommer vi definitivt ta in på hotell. Även om svärmor sa att jag har 100% stöd därifrån så vet jag att det kommer bli tufft då det dricks ganska rejält när man väl är där. Men det är långt dit, hjärnan kan ha ett helt annat synsätt på saker och ting då och hoppas att det är till det bättre. Men som du säger, att stå upp för sig själv, det är en bra första start, som definitivt kommer att testas nu på fredag i Barcelona. Det kan gå precis hur som men sa till min käraste igår att istället för att utforska Barcelona till 100% nu i helgen att jag hellre ville ligga vid poolen, ta ngt kallt(alkoholfritt) att dricka och läsa bok för henne. Varför göra det svårare än så liksom? Detta är en välbehövd semester och istället för att stressa för att se ALLT, kan man istället göra det man behöver, samla energi för hösten? Hon tyckte detta lät som en väldigt bra ide, då det var hennes tankar som trodde att jag ville gå runt och utförska HELA dagarna. Det kan iofs vara trevligt men alla barer hit och dit, nej tack nu vill jag bara ta det lugnt.

Stopp 1 på fredag är loungen, gratis alkohol har jag alltid haft svårt för men får ta mig ett par bullar, lite mat och en iskall cola istället. Eller kanske en tonic, det är ju med gott :D

Profile picture for user Vilsenpappa

Nu kom jag till den första punkten av komplikationer........

Ok, vi kan börja med stressen över att ha ett helt nybyggt hus, lån över öronen för det samt en lägenhet som står tom och inte blir såld. Har haft ofantligt många visningar av lägenheten både för att sälja och för att hyra ut men alltid är det något som inte stämmer då alla vill ha ett slott och betala för en lekstuga.

Första paniken kom idag, en person hörde av sig och ville titta på den för att hyra den, och blev såklart glad för att en person sa nej till att hyra den igår. Men nu skrev han att han tänkt på det och vill inte hyra längre. Andra droppen var att min fru lovade att ta disken då jag i 99% av fallen gör det men när hon satt och åt frågade jag henne om hon tömt diskmaskinen men icke sa nicke! För det tredje var kattfanskapen uppe på matbordet och snodde en bit entrecote från min frus tallrik och där jäääävlar satte det stopp! Ut med kattfan genom ytterdörren och börja ta disken. Hade 8 koppar i ena handen, bestick i andra och var klart förbannad. Tappade en kopp i golvet och blev ännu mer förbannad för det och frugan blir såklart förbannad för att jag blev förbannad. NU VILL JAG HA SPRIT. Vet var den finns, öppet på andra hyllan ovanifrån i kylen finns en box gin, en box rom och rosevin. Bara att välja och vraka. Jag kokar av stress, ångest och allmän irritation. Sitter vid tv spelet nu och försöker andas, färsöker skildra mina tankar och försöker att inte tänka på att frugan är arg på mig för att jag slängde ut en katt i nackaskinnet. Färsöker att låta bli...........A

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vilsenpappa Haha 🤣 Förlåt att jag skrattar. När vi blir nyktra kommer alla våra känslor rusande som ett expresståg. Jag fick enormt många ilskna utbrott i början, skällde ut min chef till och med.

Man kan börja gråta också, åt något man läser i tidningen. Och skratta! När jag tittade på American funniest homevideo och liknande skrattade jag så jag kiknade.

Vem kunde tro det? Att man skulle känna starkare känslor när man blir nykter?

Faktum är att alkohol är ett nervgift. Stora mängder funkar som en lättare narkos. Utan alkohol måste vi lära oss hantera alla dessa känslor på ett annat sätt.

Känslorna lugnet ner sig med tiden, ha tillit till processen.

Kram 🐘

Profile picture for user Vilsenpappa

@Andrahalvlek hehe ingen fara alls, jag blev på gott humör av ditt skratt. Har knappt pratat med frugan ikväll för jag orkar inte utan får ut mina känslor här istället. Vill bara fly, men stannar. Men vi får fortsätta skratta istället, det blir roligare då :)

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vilsenpappa Det är ju just det. Vi har hällt alkohol på allt som skaver och svider - och på allt som är roligt! Alla dessa situationer måste vi programmera om, med nyktra erfarenheter.

Det bästa är om man kan göra det på ett positivt och nyfiket sätt. ”Yes, nu ska jag göra det här nykter!” Det är också viktigt att förbereda sig inför risksituationer. Genrepa i skallen innan. ”Jag kommer dit och tar inte av välkomstdrinken utan frågar om det finns ett alkoholfritt alternativ” osv. Hela kvällen, genrepa innan. Låt dig inte överraskas av impulsen.

Eftersom du gillar engelska vill jag tipsa om ”This Naked Mind” med Annie Grace och typ alla böcker av Craig Beck. Finns som ljudböcker.

Hjärntvätta dig med nyktra fakta! Craig Beck har grymma inlägg på youtube också. Han och Annie Grace är mina husgudar.

En sista sak, skrev du i någons tråd att du har adhd? Många självmedicinerar med alkohol. Det är viktigt att du hittar andra strategier. Mediciner kan gå bra eller leda till värre missbruk, men en läkare vet mer.

Kram 🐘

Profile picture for user Vilsenpappa

@Andrahalvlek

Positivitet är A och O och det är därför det är så bra att vara i detta forum, med alla dessa underbara människor. Visst ibland ges tips på det jobbiga men även vi försöker vara positiva, peppa varandra och se positivitet att man varit nykter en dag istället för att tänka på bakslaget. Det är det jag tror att jag behöver även om det nu inte har blivit ett återfall på 16 dagar nu tror jag. Men om två dagar är det Barcelona, och jag ser fram emot all god mat, Oliver och alkoholfri öl i stekhet sol!

Stort tack för dina tips, ska absolut kolla in dessa. Har aldrig läst en bok om nykterhet, aldrig lyssnat på en podcast om det eller ngt ens liknande. Igår var en jobbig dag men den slutade med att jag läste 4 kapitel i boken, sen tog vi det lite lugnt och sen läste min fru 4 kapitel. Det var skönt.

Stämmer att jag har ADHD och det är säkerligen varför jag har självmedicinerat, absolut. Ja jag är lite rädd för mediciner med, att man kommer ta en högre dos och medicinerna kommer göra en beroende men det är en sak man får ta med läkaren som du säger. Jag kommer för en gångs skull vara ärlig mot läkaren och säga precis som det är.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vilsenpappa Låter klokt. Lögnerna tillhör missbruket och sanningen tillhör nykterheten. Ett tips till: Öva in repliker så du vet vad ska svara om någon vill bjuda dig på alkohol. Fundera redan nu på hur mycket du vill prata om din nykterhet, du bestämmer. Vita lögner är okej om det gynnar nykterheten. Men se till att vara förberedd för enbart miljön kommer att väcka suget, för att själva resandet är så förknippat med alkohol. Men allt man övar på blir man bättre på!

Kram 🐘

Profile picture for user Vilsenpappa

Du har så rätt @Andrahalvlek !
Min replik kommer bli "jag är nykter alkoholist och tar gärna ngt gott alkoholfritt" Jag hoppas det i alla fall. Alla i min närhet vet om mina bekymmer förutom min mamma och så ska det förbli(hon har borderline, alltid sjuk i olika sjukdomar och detta hade helt ärligt tagit död på henne). Ja jag kommer klara detta :D Påbörjade andra kapitlet i programmet här idag och satte mål för mig själv. Vi börjar med tre månader, sen utvärdera för att sedan skapa nya mål för mig själv. I längden kommer det bli lättare och jag vet att jag kommer klara det. Har jag klarat mig så här långt med bara lite ilska så kommer jag kanske om ett par månader se saker och ting på ett annat sätt och istället vara glad och se framåt i de situationerna.

Profile picture for user Vilsenpappa

Ok vinst för mig igår.

Igår skulle jag hämta mina barn efter att de för första gången varit hos deras farfar i två nätter. De brukar alltid vara riktigt nere då jag hämtar dem, besvikna och arga men igår var de riktigt glada. Bilkörningen dit gick bra och hem också faktiskt. När vi skulle gå och lägga oss kom trotsen(två barn varav en har en diagnos och den andra utreds för en diagnos) MEN denna gång kunde jag hålla mig lugn. Jag kunde gå emot mina känslor och min stress och finnas där för dem. Inget sug alls efter alkohol, bara målet i sikte att göra dem glada. Det varade någon minut och sen var det över. De lade sig och jag sa godnatt och sa att jag älskade dem. Gick sedan direkt och läste bok med frugan, i dryga 2 timmar. Tungan är inte riktigt van fortfarande med att läsa bok på engelska även om jag pratar engelska 90% av min vakna tid förutom på jobbet.

Detta var en stor WIN för mig, som faktiskt aldrig hade varit möjlig med alkohol i blodet. 16 dagar nykter nu och ser verkligen fram emot framtiden. Visst jag kan fortfarande bli stressad i vissa situationer men inte på samma sätt som tidigare. Antar att alkoholen sakta men säkert lämnar blodet och inom kort kommer jag vara fri. Tänk hur mycket möjligheter jag har nu framöver, tänk på allt jag kan åstakomma som nykter!

Heja mig och alla ni andra där ute, ni har gjort detta möjligt för mig för klarat mig helt själv, det hade jag inte gjort.

Imorgon Spanien, förhoppningsvis alkoholfri Cava och Tapas samt otrolig värme!

Ha en underbar vecka allihop, och styrkekramar till er alla!

Profile picture for user vår2022

@Vilsenpappa Verkligen en vinst! Man bli mer chill som nykter och kan hantera stressade situationer på ett helt annat sätt. When they go high, you go low😂. Så gör jag ofta nu förtiden. Blir det en stressad eller kaotisk situation, blir jag superlugn. Det ger mig tid att tänka innan jag reagerar. Det är en bra strategi.

Ju längre tid du är nykter, desto mer kommer din hjärna att återhämta sig från alkoholen och du kommer att bli allt mer balanserad i kropp och knopp. Har du dessutom barn med diagnoser så gäller det verkligen att själv kunna vara cool i alla lägen. Det går endast som nykter. Gör en plan inför imorgon om att välja alkoholfritt och håll dig till planen, oavsett vad. Tänk på denna vinst med barnen som du gjorde igår och att den vinsten kommer bara med nykterheten. Tänk på hur bra ditt liv kommer att bli när du är mer chill och att det är för att du är nykter.

Fortsätt som du gör, för du gör det så bra!💪. En nykter värld öppnar upp ditt liv med massor av nya möjligheter! Så istället för att förhoppningsvis blir det alkoholfri cava, borde vara vara självklart alkoholfri cava och tapas❤️💪

Profile picture for user Vilsenpappa

@vår2022 Blev lite gråtfärdig för de fina ord du skriver, TACK!

Jag håller med dig på alla punkter faktiskt. Ja med barnen och deras diagnoser har varit en utmaning, särskilt när jag själv har en diagnos men nu hoppas jag att kanske min ADHD blir lättare då man inte längre självmedicinerar med alkohol, eller JAG VET att så kommer bli fallet.

Beslutsamheten finns och det kommer gå bra, självklart kommer ni får höra om alla äventyr denna resa(SOM ÄR SÅÅÅÅÅ VÄLBEHÖVLIG) kommer att ge. Det finns bara en väg nu och den är UPPÅT!

Profile picture for user Vilsenpappa

@Amanda L Stort tack och det ska jag ha, FÖR DET ÄR JAG VÄRD! Självklart nykter :D
Oh ja, jag kommer skriva ett par rader om dagen, detta forum är nu en av de viktigaste sakerna i mitt liv så klart att jag kommer uppdatera er om mina äventyr.

Profile picture for user Vilsenpappa

@FriNu hej :) tack för din omtanke!

Jodå, jag skulle ljuga totalt om jag sa att det var lätt med utomlandssemester, 30 grader värme och alla dessa barer. Hade inget snus med mig heller vilket var dumt som fan men då frugan inte vet om snuset tänkte jag att det var bäst att lämna det hemma.

Men i alla fall, vi kom hit vid lunchtid igår och jag höll mig nykter hela dagen. Vi köpte på kvällen både alkoholfri gin och alkoholfri öl till hotellet, folk får säga vad de vill men jag behöver något substitut.

Idag är en ny dag med nya möjligheter :) idag kommer även svärmor så detta kan bli en dag omringad av alkohol.

Förresten, min fru höll sig helt nykter med mig igår, rätt häftigt gjort tycker jag :)

Profile picture for user FriNu

@Vilsenpappa
💪👊👊👊 Gryyyyyyymt jobbat! Och även din fru, så äkta kärlek💕
Är verkligen imponerad!
Ja, om det funkar på alkoholfritt så köööör😜
Kom in här och läs emellanåt så du får ännu mer styrka.💪👌🌸
Njuuuuut av allt runtomkring nu när du är skärpt (förutom... Ehhh... Ja duvet)
Åhh shit snuset😬😬😵...Be ngn skicka till dig😀
Håll uuuuut!

Profile picture for user Amanda L

@Vilsenpappa Så fint att hon stöttar dig. Håll fokus på allt som är bra på resan!
Alkoholfri öl och dito bubbel är gott och finns inga begränsningar att dricka det eller annat alkoholfritt så länge det känns bra. Jag gör gärna det.
Även godis och bakelser om det hjälper på resan.
Försök nu ha fokus på det fina i stan och visst finns en strand i närheten? Sen har ni ju varann! Gissar att din fru just nu tycker att du är mer spännande än Barcelona?!
Hoppas allt blir jättefint!❤️🌺🙏🏻

Profile picture for user Vilsenpappa

@FriNu taaaaack! Ja det var tidvis tufft idag men tog en cigg när det var som värst och då gick suget över :) min fru och hennes mamma tog ett glas vin ikväll men inget mer så hon är ett otroligt stöd precis som du och @Amanda L säger. Utan henne hade detta aldrig varit möjligt. Hon köpte även ett armband till mig igår och sa att för varje milstolpe kommer vi köpa ett nytt.

Imorgon blir det nog shopping, vara ute i solen och bara ta det lugnt, nu ska vi börja läsa en ny bok :)

Ta hand om er allihopa så återkommer jag under morgondagen!

Profile picture for user Vilsenpappa

Ok en ny uppdatering :)

1. I förrgår köpte vi alkoholfri öl samt gin, tonic osv. Allt var alkoholfritt trodde jag tills jag skulle korka upp en öl igår. 4.6%. Satan med, hmmm säger till frugan att hon får dricka den(1 liter) men då kom vi på att frugans mamma med familj skulle komma så den sparades till dem. Visst sugen var jag men fast beslutsam! Så den åkte in i kylen igen och var väldigt uppskattad av vårt sällskap. Hade en shandy med som var 0.9% men den drack jag faktiskt, bättre än lättöl som är 2.1. Döm mig inte, trodde faktizkt den var alkoholfri helt och hållet och såg det efter jag tagit hela.....

Men men, gråter inte floder av det.

Idag dock var vi på en super fancy göasögonbutik som hade en takterass för deras vip kunder vilket tydligen inkluderade oss. Där serverades öl, drinkar osv för de som ville prova ut glasögonen i lugn och ro. Frågade om de hade alkoholfri öl men icke sa nicke så tog stolt en cola, och var nöjd med det. Vi handlade våra glasögon, 10000 sek för 4 par(WTF?) Och gick därifrån. På vägen till tunnelnanan så ville frugan ha mat så vi satte pss på en vegansk restaurang och hon åt och tog en vatten(hon vill inte dricka) men jag tog ingenting för jag var mätt...... på vägen till tunnelbanan dock kände jag mig svimfärdig. Kom då på att jag alltid har intagit mycket vätska under alla mina resor men aldrig blivit uttorkad på samma sätt jag blev nu. Men jisses, ville kräkas, typ hyperventilerade och mådde skit. Men vi lyckades komma till hotellet och nu ligger jag i ett svalt hotellrum naken haha för att coola ner mig.

Känner ändå en stor stolthet över resan såhär långt och hade inte varit möjligt utan er alla, stora kramar till alla ni underbara människor här ❤️

Profile picture for user Vilsenpappa

Hemkommen från barcelona och nästa vecka är det en månad utan alkohol, helt galet det trodde jag aldrig jag skulle säga. Dagarna går bättre och bättre faktiskt och knappt något sug alls nu, med handen på hjärtat. Nu taggar vi för 3 månader, ska även på AA möte ikväll vilket känns skönt :)

Profile picture for user Vilsenpappa

@Surkärring Tack, du verkar inte alls så sur som ditt namn låter ;D

Ja jag önskar att jag var en bra förebild men satan vad jag är arg, ledsen och irriterad nu.
Jag måste bara få skriva av mig och hoppas att det är ok med er alla.

Allt började med att frun ringde mig på jobbet, pratade lite allmänt om vad hon vill göra ikväll och att hon har lite ärenden att uträtta innan mitt AA möte ikväll. Visst sa jag, bara jag kan gå till AA för jag behöver det. Vi började sedan börja prata om vår lägenhet och att vi vill hitta någon som hyr den nu(den står för tillfället tom sedan november och vi har inte fått ett enda bud). Då började vi prata om hyrköp då det tydligen är vanligt i Amerika. Jag vet inget om hyrköp så försökte ställa frågor och vill hon ha svar får hon gärna ringa banken, eller vad man nu ska ringa till. Hon säger då till mig på ett enligt mig spydigt sätt att "oooooooh......... it makes totally sense that i should contact them, since I HAVENT BEEN LIVING HERE MY WHOLE LIFE AND YOU HAVE" Ok nu blev jag förbannad. 99% av alla samtal gällande bankärenden, mäklare, personer som visat intresse av lägenheten osv osv osv tar jag. Där flippade jag ur totalt och i princip skrek att jag gör extremt mycket, har i princip ALL KONTAKT med myndigheter osv. Det slutade med att hon slängde på luren och skrev till mig att jag måste ta upp mitt beteende i AA för hon vet inte hur hon ska kunna hjälpa mig och skyller allt på alkoholen och ADHD. Visst absolut, har det varit tufft emetionellt de senaste veckorna....? Japp, det har varit tufft som fan. MEN jag måste väl kunna utåtagera när jag känner att hon inte uppskattar det jag faktiskt gör alls, och att hon bara förväntar sig att jag gör det för att jag är svensk? Hon har bott här i 8 år så det är inte så att hon precis kom till Sverige. Jag känner mig ledsen för det hon sa, men också ledsen för hur jag reagerade och vet inte hur jag ska känna nu. Hade jag önskat en kall öl eller flera? Absolut....:!!!!!!!!

Jag vet att man kan ta upp detta med en terapuet MEN misstänker att någon har gått igenom denna resa med att sluta dricka och känner att humöret inte är på topp i början så därför jag skriver här. Jag önskar jag har tid att ta upp det i AA ikväll men om inte så har jag ju i alla fall delat här.

Förresten, hej xxxxx heter jag och jag är alkoholist!

Profile picture for user vår2022

@Vilsenpappa Bra jobbat av dig med alla dina nyktra dagar och även på din utlandssemester🥳. Ibland blir det bara så jävla fel, man gormar och skriker på varandra och det kan finnas många olika orsaker bakom det. Man skyller ifrån sig och går i försvar, oavsett vad. Det bästa är att försöka prat igenom det som hände. Att man i tur och ordning berättar om hur man upplevde det och vad man kände. Att man lyssnar på varandra och utgår ifrån jag-budskap. Inte anklagar eller säger vad den andre gjorde utan vad man själv kände och hur man själv upplevde situationen. Då kan man bättre förstå varandra om varför det skedde. Även berätta om det som känns sårande att få höra.

Det är en träning att vara kvar i ett gräl och att reda ut det. Annars blir det lätt en outredd sak som kan växa i storlek och brisera när det kommer ett ansträngt läge. Ha det gott!❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vilsenpappa Ilskna utbrott tillhör den nyktra resan. Jag kunde bli så arg över ett gnälligt mail från en kollega att jag bara ville skrika rakt ut. Det gick inte över heller, ilskan bara malde på i flera timmar 🤬

Vi har hällt alkohol på alla våra känslor - positiva som negativa. Så vi är rookies på känsloutbrott igen. Vi lär oss med tiden hur vi ska hantera starka känslor, det lugnar sig. Jag lovar.

Ofta har vi pga skam eller skuldkänslor pga drickandet låtit folk köra lite med oss. Vi har bitit ihop och tuggat i oss. Det går inte som nykter. Då står vi på oss och hävdar vår rätt och space i universum. Det är sant. Man blir mer rakryggad, står upp för sina åsikter och rättigheter.

Därmed inte sagt hur du ska agera gentemot frun, men du fick lite att fundera på tror jag. Din ilska talar till dig 🤗

Kram 🐘

PS. Grymt bra jobbat!

Profile picture for user Vilsenpappa

@vår2022 @Andrahalvlek Tack för era svar.

Ja jag blir faktiskt arg, men min fru säger hela tiden att det är abstinensen som talar. Hon meddelade mig även i ett långt meddelande nu att första dagen i Barcelona var skit och hon hade jättesvårt att vara med mig. Onödigt tycker jag, men misstänker att det är hennes sätt att sätta att hon supporterar mig.

Kommer nog sitta själv ikväll så får hon göra vad hon vill, vill bara vara ensam och inte med ngn annan. Min ADHD gärna gör så ibland, stänger ner och vill stänga in mig istället för att prata om det, för jag är för uppe i varv. Men kanske AA hjälper till med de tankarna ikväll, hoppas det i alla fall.

Men jag kommer säkerligen ändra mig och vara helt annorlunda ikväll, nu behövde jag bara skriva av mig från allt.

Tack så mycket för er underbara uppmuntran och era bra svar, det gör mig starkare för varje gång! Det kommer ta tid men det får ta tid!

Profile picture for user Vilsenpappa

Var på AA igår och det var väl iofs härligt att få sitta och dela med sig av sina erfarenheter men när de säger att jag har fått ett "återfall" för att jag tog en burk shandy förra veckan, 0,9% blev jag så besviken, ledsen, förbannad och jag vet inte vad. På mig själv? Nja jag vet i fan faktiskt. Återfall vore för mig om man tog en enhet, men vad vet jag. Det är ju inte så att jag kom in i gamla banor med en dryck som har mindre alkohol än en lättöl? Det är som min fru sa, kombucha(fermenterat te) har också alkohol, då bör du inte få dricka det heller då?

Detta kom upp igår när jag sa att nästa vecka har jag varit nykter en månad och var så stolt över mig själv och då kommer denna jävla människan(ursäkta mitt språk men jag är lite upprörd) och fnäser åt mig att det har jag visst inte allt varit för jag var onykter förra veckan i spanien!!!!!!!!!

Nu sitter jag här på jobbet och KAN INTE skaka av mig denna känsla av obehag.

Så jag antar att jag börjar räkna mina nyktra dagar från dag 2 i spanien då, så nu är jag väl då inne på min 6e dag. Jag som var så stolt över mig själv, och nu känns allting skit igen. Jag vet att jag kanske överreagerar men har alltid haft dålig självkänsla och när jag tror mig gjort ngt bra men tydligen visar sig vara skit så blir jag upprörd på riktigt, eller kanske mest ledsen.

Ni kanske tänker precis som hon, och då ber jag om ursäkt men var bara tvungen att skriva av mig lite.

Profile picture for user Amanda L

@Vilsenpappa Känns väldigt sektigt, tycker jag. Total renhet viktigare än vad som faktiskt har hänt. Bra vara försiktig såklart , men blev du verkligen påverkad?
Jag gissar att det inte var så!
Jag har druckit en alkoholfri Mariestad otaliga ggr under mina 150 nyktra dagar. Tänker inte räkna om…🤣🤣🤣
Men för övrigt, kanske du har annan nytta av AA, förutom matten? (Om det nu inte bara känns tråkigt… återfall låter verkligen löjligt.)

Profile picture for user Kennie

Hej,
Jag tänker att det kan vara intressant att fundera över varför du blir upprörd av kommentaren. Min egen erfarenhet är att när jag känner mig trygg i mina val så gör det mig inget om någon ifrågasätter dem, men när jag själv tvivlar så är det frustrerande att bli ifrågasatt. Så om du själv känner dig trygg i att du inte riskerar ett återfall genom att du tummade lite på procenten så kan du bortse från hennes kommentar. Eller så kan du fundera på om det betydde något att du inte valde ett helt alkoholfritt alternativ och att hennes kommentar satte fingret på något som skaver lite.

Profile picture for user a22louas

Jag tycker du bara ska strunta i kommentaren. Det finns olika sätt att bli nykter och förbli nykter. Räkna en månad om det hjälper dig. Huvudsaken är alla dagar du varit nykter förutom den där futtiga ölen och hur du kämpat. Låt inte hennes nedsättande kommentar få dig att ge upp. Det väsentliga är väl att stötta varandra i nykterheten och inte skapa återfallsprocesser. Det är ingen tävling att bli och hålla sig nykter. Fantastiskt jobbat! 😀

Profile picture for user Lonely Man

@Vilsenpappa
Jag rycker inte du ska ta åt något av den kommentaren men vilket idiotiskt aa möte du var på. Man skall inte kommentera varandra på ett sådant möte. Själv retade jag mig på 2 personer när jag på aa. Jag saknar bara en person därifrån hon var verkligen bra o hjälpte mig en en hel del. Ta hand om dig✌️

Profile picture for user Vilsenpappa

Det är blandade känslor.......... Jag förstår allt ni säger och ni har så rätt men som @Amanda L säger så känns det sektigt, "upp på sadeln igen" Ja men vad fan jag har ju suttit i den där jävla sadeln länge nu! Men men vi får se om jag går nästa vecka igen, varit där 3 veckor i streck nu.....

Profile picture for user vår2022

@Vilsenpappa Tycker det @Kennie säger är klokt. Sedan tycker jag att du ska försöka släppa dina tankar på vad den personen sade. Inte ge denne så mycket makt i dina tankar. Vissa personer har inte en förmåga att sätta sig in i andras känslor och kastar ur sig vad som helst. Förmodligen projicering och att denne inte mår så bra själv. Det viktiga är vad du känner och du ska stå på dig i att vara stolt över dig själv och din nykterhetsprocess. Du äger din egna sanning, ingen annan. Du skulle kunna räkna dagar som du gör och med ett tillägg, och en burk shandy😁. Om det nu är viktigt, du avgör själv hur du ska räkna, ingen annan.

Ha det gott!❤️

Profile picture for user Vilsenpappa

@Kennie Det är en bra tankegång, jag vet faktiskt inte varför. Kanske var det från en väldigt emetionell dag som kanske gick nedför stupet när detta kom. Jag vet att jag är duktig, bestämd och så vidare så nu släpper jag den känslan. Denna grupp är förbannat bra! Tack :D

Profile picture for user TessaMa

@Vilsenpappa Det låter märkligt tycker jag med att det skulle anses vara ett återfall. I slutändan är det du som vet vad som är vad tänker jag, det är ditt liv det handlar om ❤️ Fuck it säger jag 😂 Vad andra tycker och tänker säger mer om dem än dig.

Profile picture for user Lora

@Vilsenpappa Det viktiga är att du följer din linje som du är trygg med. AA är en grupp. Kanske passar den gruppen dig kanske inte? Det finns som sagt massor av sätt att bli nykter på.

Själv skyr jag ordet alkoholist för jag tycker det är då nedsättande. Tror mycket mer på att jobba på sitt eget självförtroende & självkänsla. Att våga möta skammen och istället öppna sig för att mota bort skammen. Inte låta den få utrymme. Även använda olika känslor som vägvisare istället för käppar. Lyssna på dem. Bena ut dem så man hittar bättre sätt att ta sig fram på som man mår bra av. Även som underlättar för att skapa långsiktiga och trygga relationer.

Om vi tänker på tillrättavisningen? Fundera över vad i den som påverkar dig och varför? Sedan om den tillhör dig eller motparten? Är det snarare kanske så att det är motpartens rädsla du snällt tar över och gör till din? Utan att ens reflektera över det tar du emot och övertar dennes rädsla och gör den till din? Kanske är det just så att motparten har satt en 0:a som mål och är livrädd. Men det finns även alkohol i filmjölk, äppeljuice... Du får bestämma vad din gräns går.

I min värld behöver du verkligen inte räkna om. Däremot för din skull börjar den häftiga resan att använda sina känslor till vad de är till för istället för att döva bort hela livet. Använd dem som vägvisare för de försöker berätta något för dig.

Profile picture for user Lonely Man

@ vilsenpappa
Saken är den att AA hjälper inte de flesta. Jag säger som Lora att gruppen passar kanske inte dig. Jag skrev förut att saknar endast 1 person från aa. Jag gick på aa regelbundet i flera månader sedan minskade jag ned på det och slutade sedan helt. Ta hand om dig.✌️

Profile picture for user Lora

@Vilsenpappa En sak till. Tänkte på detta med relationer när man slutar. En sak man kanske inte tänker på är att detta blir en väldigt snabb förändringsresa för hela familjen. Man går ifrån att ha varit frånvarande till att plötsligt ta plats på ett nytt sätt. De förändrar dynamiken. I vissa fall kan nog tom ens partner sakna att man inte bara drar sig undan utan att man nu tar plats. Det tar tid att hitta rätt i dessa nya roller och att bygga förtroende. Det senare är ju inget man tar utan något man får.

I den förändringsfasen så kan det uppstå en del blickar, kommentarer och beskyllningar. Kanske inte är så konstigt med gliringar för dels är det inte alltid lätt med nya roller men sedan finns det säkert en del rädsla med hos familjen att man ska trilla tillbaka igen. Brustna känslor överlag.

Att trippa på tå och känna sig bevakad kan vara påfrestande. Att känna att folk inte riktigt har tilltro kan kännas hemskt. Ge det tid. Tillslut ökar tilltron.

Sedan är det nog inte ovanligt att båda sidor försöker hitta förklaringar till, Varför? Svar på varför blev hen beroende? Sedan att det mesta vad gäller problem förklaras med men du är ju alkis. Den tycker jag är farlig. Den ska man se upp med. Inte alla känslor / beteenden kan hänföras till alkoholproblem. Vissa absolut men inte allt. Den konflikt du beskriver med din fru har ju inget med det att göra. Snarare att ni ska hitta rätt fördelning. Tidigare kanske du inte satte gränser utan gjorde som @Andrahalvlek var inne på. Som nykter blir gränser tydligare när man kliver ur dimman. Ge det tid. Det är en snabb förändringsprocess.

Profile picture for user FriNu

@Vilsenpappa

Hej där! 😀

Diskussionen blir absurd när det sker med renlevnadsmänniskor, bry dig inte om det, ngn procent hitan eller dtan, dag hitan och ditan.

Du har fattat ett fantastiskt beslut, OAVSETT vad som händer,
gå... fortsätt att gå,
damma av skiten som hamnade på axeln,
håll huvudet högt
och gå vidare
❤️❤️❤️
Styrka till dig 💪💪💪👊👊👊

Profile picture for user FriNu

@Lora
Håller med om att som nykter blir gränsen tydligare när man kliver ur dimman. Precis upplevt det.
Klokt sagt och sunda tankar. Mycket bra att diskutera hur dynamiken i relationen flrändrad när dimman lättat.

Profile picture for user Vilsenpappa

Nu har jag inte varit inloggad på ett par dagar och gick in och kollade nu. JÄVLAR vad ni är underbaqra allihopa @FriNu @Lora @Lonely Man @TessaMa @Himmelellerhelvette . Ni har så kloka ord om mina bekymmer och tankegångar och jag blir stark av er alla. Helgen var knappt inget sug efter alkohol alls, och höll mig såklart. Ingen anledning att börja dricka igen nu när det gått så pass bra. Jag har nu skakat av mig alla känslor och kommit på att jag gör ju faktiskt detta för mig och inte för ngn annan...? Så nu upp på sadeln igen, och sätter de gränser som passar mig och som jag mår bra av.

Tack för att ni finns!

Profile picture for user TessaMa

@Vilsenpappa Kommer på mig själv att titta efter ditt namn bland inläggen. 😊 Nu är det några dagar jag såg det. Jag tror att du är ute och lever livet och mår bra ❤️ Kram 🤗

Profile picture for user Vilsenpappa

@TessaMa Hej!!! Vad roligt att det är någon där ute som tänker på en! Jag har haft semester så därför jag inte varit inne så mycket. Semestern spenderades dock hemma hela tiden så egentligen har jag inte så mkt bortförklaringar som är "valid"

Jag mår faktiskt rätt ok, en dag i taget som man brukar säga. Helt galet men en semester utan alkohol har gått förvånadsvärt bra, klart över förväntan. Visst humörsvängningar som en kvinna med PMS(jag ber om ursäkt till alla kvinnor med svår PMS där ute) har jag haft men utöver det så går knappt tankarna till alkohol längre. Jag kan blanda till en drink till damen utan bekymmer alls, och inte känna mig så sugen själv. Smakar inte ens av den som jag alltid gör utan litar på att hon gillar det hehe.

Nu har jag börjat jobba igen och nu återgår vi till en vardag så vi får väl se hur det kommande halvåret kommer att gå. Min fru började med en tradition när vi var i Spanien förresten, för varje stort steg jag tar i livet(en vecka utan alkohol, en månad utan osv så köper vi ett armband till mig så nu tittar jag runt på ett fint armband som blir nummer två, då det första köptes till mig i Barcelona. Tycker jag är en fin ide av henne. Hon säger att nästa stora steg och nästa armband blir när jag slutar snusa............... jag vet inte hur många månader, år det kommer ta för just nu behöver jag mitt snus.

Men @TessaMa, nu blickar vi framåt mot våra 3 månader! Stort tack för att du tänker på mig :D

Kram!

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Vilsenpappa Härligt att höra från dig och att det gått så bra! Fint av din dam med armbanden. Jag skulle inte våga sluta med nikotinet om jag var du, jag tror det kan bli lätt att blanda ihop vad man egentligen då är sugen på. Hade inte vågat riskera det men såklart gör du det som du tror är bäst för dig.

Kram❤️

Profile picture for user Vilsenpappa

@Himmelellerhelvette Tack för att du tog dig tiden att skriva ett par rader. Nej nikotinen kommer jag fortsätta med, jag precis som du vågar inte sluta med det ännu nu när det är så pass nytt med att inte dricka :D En steg i taget, sen får vi se vad framtiden utvisar.

Kram!

Profile picture for user Surkärring

Så härligt att läsa att det känns så bra för dig. Fin ide med stöttning och uppmuntran med armband, skönt att ha någon som följer dig på vägen, tänker jag.
Du är en av dem jag går in och läser hos emellanåt, och det är inspirerande att se dina steg framåt.
Tack för att du delar med dig 🌻

Profile picture for user TessaMa

@Vilsenpappa Härligt att höra att det går så bra för dig! Det gör mig glad 😃 Visst är det märkligt att det som var nästan otänkbart för bara ett kort litet tag sen nu (nästan) känns som en självklarhet. Fin tradition som din fru tänkt ut ❤️ Det blir en daglig påminnelse om din framgång 💪👍 Vi forsätter framåt såklart - mot 3 månader. 🥰

Profile picture for user Vilsenpappa

@Surkärring Vad roligt att även jag kan inspirera, det känns gott att höra. Ska på AA imorgon men har funderat på att sluta. Min fru frågar då såklart på hur jag ska klara mig men hon vet inte hur härligt det faktiskt är att gå in här och skriva av sig om sina tankar. Igår hade vi vänner över och min fru samt vår allra bästa vän som hälsar på från Canada, första gången på ett år satt och hade några drinkar tillsammans som jag blandade till. Var inga problem alls att sitta och dricka alkoholfritt, jag hade lika roligt för det :D Det är helt sjukt vad ens hjärna har programmerats för att "jag måste ha dricka för att lugna ner mig, ha roligt, kunna tänka och vara kreativ och så vidare men det gjorde precie TVÄRTOM! nej min själ! Nu är det bra, nu blickar vi framåt :D <3

Profile picture for user Vilsenpappa

@TessaMa ja det är helt galet hur hjärnan faktiskt fungerar, eller inte fungerar under influens av A. Visst livet kommer alltid vara livet och det är en tuff grej bara det, men nu kanske man har lite bättre förutsättningar för att faktiskt fixa det! Vet vet, kanske dricker jag i framtiden, ett sunt drickande men nu är jag stenhård på att klara dessa 3 månaderna med bravör! För då kan vi fira tillsammans :D <3

Profile picture for user Surkärring

@Vilsenpappa Jag har ingen erfarenhet av AA men har träffat många som upplever det som ett bra stöd och en bra rutin att hålla fast vid för att inte halka tillbaka i samma spår. Jag föreställer mig att det kan finnas en fallgrop just för att man tror att man är ok, att man klarar sig utan stödet och på egen hand, och just där då trillar dit igen. Men du känner dig själv bäst så jag ska inte säga hur du ska göra :-)

Det där med att ha trevligt utan alkohol är något jag tränar på och som jag fortfarande blir förvånad över att uppleva, konstigt nog. Ibland undar jag vad jag hållit på med i alla år. Det kan vara den där lilla korta stunden när jag känner att jag är avslappnad och att allt är ok, det är väl mellan klunk 9 och 12 på första ölen. Men det varar ju knappt nåt alls. Och behöver jag verkligen ett glas alkohol för att slappna av - det finns ju andra alternativ? Måste jag gå på krogen? Nej det måste jag inte. Måste jag dricka öl hemma för att landa efter en tuff vecka? Nej det behöver jag inte.
Jag tror jag läste i en bok att någon forskat på känslan av glädje och avslappning kring alkohol, och att det mesta kommer från de förväntningar vi har inför drickandet. Alltså folk är som gladast när de precis beställt in sin vinflaska på krogen, eller har hällt upp sin öl, för de har FÖRVÄNTNINGAR på att allt ska bli kul och avslappnat. Det tycker jag är intressant. Då kan jag ju lika gärna brygga en kopp te eller hälla upp en kall läsk, för att sedan gosa ner mig i soffan, eller på balkongen och unna mig en stunds avkoppling. Och därtill må lysande dagen efter.

Jag sörjer fortfarande att jag inte ska dricka alkohol. Det är verkligen sjukt. Varför sörja något som egentligen är ett gift, kostar pengar och sabbar för så många? Det är galet hur präglade vi är av omvärldens acceptans av alkohol. Den finns överallt och är så accepterad. Så sjukt.

Imorgon ska jag på födelsedagskalas hos en släkting, jag föreställer mig att det kommer finnas gott om bubbel där och gratis är gott men nej tack, jag kör fortsatt alkoholfritt. En dag i taget.

Profile picture for user Vilsenpappa

@Surkärring Oj vad jag känner igen mig i ALLT du skriver, det var verkligen som att du satte ord på mina tankar. Är jag rädd för tanken att aldrig mer få dricka? ABSOLUT! Vill jag kunna dricka måttligt? ABSOLUT! Kommer jag kunna göra det? förmodligen inte......... men jag börjar med 3 månader, sen får mitt sinne och livssituation då avgöra om jag kommer fortsätta eller inte.

Det är verkligen helt sjukt som du säger hur hjärnan tänker om detta med A, för oss som har problem vilket vi faktiskt har, annars hade vi inte sökt oss hit.

Jag kommer gå till AA ikväll, jag vill inte ge upp det ännu innan jag verkligen har en bra spelplan för hus jag ska klara detta. Sen får vi se vad som händer och hur länge jag går dit. Det är så mycket i livet just nu som är ovisst med ett helt nybyggt hus samt en lägenhet jag inte får såld eller uthyrd som vi betalar 14500:- för VARJE MÅNAD!

Men inte har jag tagit något att dricka för det utan ser sanningen med vakna ögon!

Profile picture for user Surkärring

@Vilsenpappa jobbigt med ovisshet och ekonomisk stress... det skulle vara en utmärkt ursäkt till att ta ett glas, som inte skulle hjälpa ett dugg...
Starkt av dig att hålla ihop, och heja dig som går på AA.
Kul (fel uttryck?) att zu känner igen dig i det jag skrev, jag upplever det som att vi är många som ser oss i varandras beskrivningar av känslor och handlingar. Tänk ändå cd märkligt det är att det är här vi möts, pch inte i verkliga livet. Vi är ju ändå rätt många, varför pratas det så sällan öppet om hur vi har det?

Profile picture for user Vilsenpappa

@Surkärring Verkligen men vet att ngnstans kommer det lösa sig, absolut! Glaset är halvfullt, inte halvtomt! Ja att ta ett glas p.g.a den anledningen hade gjort det hela betydligt värre, finns inget gott som hade kommit av det. Förutom smaken...... hemskt ledsen men alkohol är fan gott!

Ja jag försöker i alla fall att faktiskt fullfölja något, inte bara gå ett par gånger och tro att allt blir bra efter. Efter mötet brukar jag vara extremt nere men ikväll så ska jag försöka bita ihop och hem och läsa bok för frun. Läste precis klart en igår och i väntan på att bok 3 i trilogin kommer så börjar vi med en ny serie av böcker idag just för att göra något som är mer hälsosamt än att spela tv spel.

Ja jag håller med, personerna här inne hade jag gärna pratat med dock, men är väl bra att man får vara anonym här antar jag. Alkoholism är så tabu tror jag att det är tufft att prata om det öppet, men jag är helt tvärtom, jag i princip skriker ut det till världen.

Igår ringde min vän(4e gången på dryga 5 veckor nu, vi pratar annars cirka en gång var tredje månad) och bara undrade hur det var med mig, för han tänkte på mig. Oerhört tacksam för den människan, han är den bästa person jag känner utan tvivel. Det var skönt att få prata av sig lite och bara känna att jag kan vara mig själv 100% med honom. GULD VÄRT!

Nu slingrade jag iväg igen hehe, men nu tar vi tag i denna eftermiddag.

Ta hand om er alla där ute och ha en underbar dag så hörs vi alldeles säkert snart igen <3

Profile picture for user Vilsenpappa

Ytterligare en vecka har gått och saker och ting börjar faktiskt stabilisera sig. Jag har förmodligen hittat en hyresgäst till min lägenhet, jag kanske kommer få ut en stor investering inom ett par månader och drickandet är inget fokus alls längre. Jag tänker inte på det, jag har inte svårt för att inte dricka osv. Det är en skön känsla. Så 1.5 månad nu, helt galet vad tiden går fort. Men jag kämpar vidare, jag kommer klara detta galant, det vet jag :D

Profile picture for user Andrahalvlek

@Vilsenpappa Hurra, vad du är bra! 🥳🥳🥳 Och allt löser sig bra! Nu behöver du bara ha en enkel regel: Ta aldrig första glaset! Det är en rejäl snubbelkant, där alkoholdjävulen börjar viska ”men en öl funkar nog … bara idag … eller ett enda glas bubbel gör ju varken till eller ifrån…” Den snubbelkanten är förrädisk. I värsta fall ramlar du rakt in i alkoholsörjan igen.

Kram 🐘

Profile picture for user TessaMa

@Vilsenpappa Klart du kommer göra det 💪 1,5 månader GRATTIS 🥳 och håller med dig. Tankarna på alkohol tar mindre och mindre plats 😃 Grattis till hyresgäst och mera pengar på kontot!

Profile picture for user Vilsenpappa

Tack allesammans! Nu har det blivit en vardag att vara nykter, precis som det var en vardag innan att "inte vara nykter" vilket känns rätt så konstigt att det nu har blivit en självklarhet. Jag går med stormsteg mot mina 100 dagar som är min första utmaning men nu är det inte tufft längre om jag ska vara ärlig. Vardagen rullar på som tidigare, problem uppstår lite här och var men är faktiskt lättare att hantera nu för tiden. Min fru ger mig ett ENORMT stöd, mycket bättre än jag hade kunnat önska och vi är lyckliga hemma, på riktigt!

Jag vill tacka alla som har valt att kommentera på mitt inlägg och hoppas att ni kommer fortsätta att göra det för det ger mig enormt mycket styrka i min vardag, utan er hade allt varit pest och pina om jag ska vara ärlig och inte alls så inspirerande som ni har möjliggjort det för.

Ta hand om er alla så hörs vi säkert av i helgen!

Profile picture for user Amanda L

@Vilsenpappa Visst är det skönt när dammet lägger sig och man "bara" är nykter. Nu får man ta tag i världen som den är. Glatt eller bekymmersamt.
Så mycket lättare utan hjärndimma.

Profile picture for user Vilsenpappa

@Amanda L Håller fullkomligt med, igår skippade jag till och med AA för att jag var tvungen att fixa kabeldragning och upphängning av mitt PS5 på väggen. Efter det var jag för trött så tänkte "äh skit samma, jag skippar AA idag" och det gick fint. Fortsätter med att läsa varje kväll nu för min fru och hon ses också som klart lyckligare sedan jag slutade. I helgen blir det......jag vet i fan men det märker vi. Blir nog en lugn helg med mycket läsning i sängen tror jag, hoppas jag i alla fall.

@Torparn_76 Stort tack, dina ord betyder mycket <3

@FriNu Tack! Det betyder mycket

Profile picture for user Vilsenpappa

Nu är det ett tag sedan jag skrev i denna tråd och tänkte jag skulle skriva av mig lite :D

Det går fortfarande bra, idag är det två månader sedan min son stod i köket och frågade mig varför jag alltid dricker alkohol....... Helt jävla galet att en 7 åring ska ens behöva ställa sin förälder en sådan fråga. Hur lät man det gå så långt, varför tänkte jag att jag alltid behövde alkohol för att klara av vissa tuffa situationer osv? BARN ÄR JOBBIGA! FRUN ÄR IBLAND JOBBIG. Men detta kallas även LIVET! Det finns inga genvägar utan det handlar om personlig utveckling genom hårt arbete, det går inte att undvika bara för att man dricker alkohol.

Så ni kanske undrar hur det går för mig? Förutom mina "återfall enligt AA" med 0,5% Alkoholfri öl går det faktiskt fantastiskt bra, inget vidare sug efter alkohol eller den ångest den ger heller för den delen(hur man nu skulle sakna det). Jag sover förbannat bra på nätterna, jag är mer eller mindre en mycket bättre make och pappa.

Igår hade vi folk över och då passade jag på att bjuda bort öl och vin från min tysklandsresa innan midsommar, visst jag doftade på vinet och kände mig lite sugen men suget gick bort så fort jag ställde ned glaset igen. Jag har en så otrolig disciplin på mig själv på ett sätt jag aldrig haft tidigare vilket är otroligt skönt. Även svärmor och svärfar från Florida är här nu och de dricker rätt mycket men för mig själv går det ruskigt bra.

Ett litet tips till er som gillar bubbel och cider förresten. Igår när vi hade folk över hade en man med sig en Briska saviognon blanc grönt äpple. Frågade om jag fick smaka lite(såklart alkoholfri men det tog jag för givet att ni förstod när jag ger tips om dryck här). Fy *** vad god den var. Härligt frisk från grönt äpple och även rätt så torr smak. Perfekt substitut till ett gott bubbel. Det är som frugan säger, det är inte svårt att vara alkoholfri med alla drycker som finns idag, det stora utbudet på markaden.

Nu är jag färdigskriven för idag och skriver detta med ett leende på läpparna, NU GÅR JAG MOT MÅNAD 3. sen kommer jag utvärdera stegen framåt efter det.

Ha en underbar dag allihopa och var starka! Även om det är tufft i början är det som alla här inne säger, DET ÄR VÄRT DET! Jag hoppas att jag kan inspirera någon att ta steget, för jag vet hur jävla svårt det är att göra det själv!