Bra gjort att reda upp bland konflikter, så härlig känsla efteråt! Skönt att du börjar känna dig fräschare på morgonen oxå. ?

Älskar oxå böcker, finns inget bättre än att försvinna in i en helt annat värld!

Hoppas du får en skön morgonpromenad och en härlig dag! ?

Både att backa och inte bli irriterad på mamma och att uppsöka kompisen var riktigt kloka beslut ?

Så agerar en nynykter! Man tar tag i surdegarna och ser sin egen roll i dem istället för att skylla ifrån sig och hälla alkohol som dämpningsmedel på alla känslor.

Just hanterandet av känslor är en viktig del av nykterheten, mycket viktigare än jag hade förstått innan. Hur jag reagerar på olika saker som nykter upptar en stor del av mitt analyserande just nu.

Kram ?

Dag 6

Idag är jag på antalet dagar som jag var förra veckan, då jag hamnade utanför bolaget och gick dit, det ska inte hända idag. Jag ska inte dricka i dag heller. Kanske jag kommer argumentera lite med mig själv, eller så går det som på en räkmacka idag, det får jag nog upptäcka.

Om antalet dagar är viktigt eller inte, ja på ett sätt, för det visar ju att det går undvika dricka längre än jag klarat av tidigare. För klarar jag av denna dag har jag för första gången på.... jag vet inte hur länge, flera år antagligen, inte druckit på en vecka. Egentligen har det ju gått ganska bra, några fördelar hittils är att morgonrutinerna så smått börjat återkomma, jag vaknar mer i ungefär samma tid, aldrig sjöblöt av svett och uttorkad. Jag har inte behövt smyga ut med flaskor. Suget har varit ganska lite för det mesta, jobbigast är på eftermiddagen då det ibland har varit skönt knäppa en och sätta mig på balkongen (känslan kommer ju tillbaka nu när jag skriver). Det jag nöjer mig där nu är bubbelvatten.

Ekonomiskt borde det vara en märkbar skillnad på kontot efter någon månad, snällt räknat har jag nog gjort av med minst 1700 kr per månad på öl (8 per gång, 3 i veckan). Det är ju inte direkt drivkraften att sluta, och en ännu större bov där är nikotinet, som jag inte vågar sluta eller minska med än. Det kommer, för jag känner ju hur negativt det påverkar mig, främst på morgonen, det är garanterat en orsak till jag är tung i huvudet på morgonen. Men snuset gör ju att hjärtat får jobba mer i onödan. Men.. Det missbruket förstör inte mitt sociala liv, och får ligga i hörnet ett tag. Jag tar upp den kampen när jag är modig nog, det får inte äventyra nykterheten som jag är på väg in i.

Mina matvanor är inte exceptionellt bra just nu, lite mycket smörgåsar ?, men innehållet i dem är betydligt nyttigare än det flytande bröd som jag andades in tidigare. Jag får kanske ta tag i det och gräva lite i receptgömmorna för att laga åtminstone någon maträtt per dag.

Nåväl, idag, inget besök på bolaget. Det är det viktigaste beslutet jag gör även idag.

Morgonrutinen idag är att ta en lång promenad, när jag vaknat till tillräckligt, och därefter träna lite här hemma.

Du gör helt rätt! Fokuserar på det positiva med nykterheten och bestämmer dig en dag i taget: Idag ska jag inte dricka!

Vips har det gått en månad ?

Kram ?

☺️
Det kan gå ganska snabbt välja fel, för vissa vanor i hjärnan är van att få som de vill. Att cykla till centrum för att göra något, väcker tanken.... ”bara köpa lite”. Så skönt det gick slå bort den. Antar det tar tid av sådana skäl, man måste vänja om sig på många områden.

Idag är jag ölfri och kommer vara det hela dagen!

Dag 7 - en vecka :-)

Såja, det gick ju. Kvällen igår regnade bort, låg och slösurfade. Jag borde nog tagit mig i en krage och gå ut en promenad istället för att småsova, för jag vaknade mitt i natten och kunde inte somna om, fick istället en lång sovmorgon, då jag vaknade nyss.

Jag inte om jag har så mycket reflektioner just nu. Jag är nog känslomässigt lite stabilare, brusar inte upp lika mycket, och flyr inte lika mycket. Det är väl en effekt som borde kunna komma kan man tänka. Jag hade t.o.m en argumentation med kompisen jag berättade om, samma sak som tidigare, en grej vi har olika åsikter om, men det blev ett lugnt samtal istället, där jag inte bankade in mina åsikter, utan sa samma sak som jag brukar när kompisen tar upp frågan, och sen efter ett tag backade jag ur samtalet :)

Idag blir det ingen öl heller. Vad som blir istället, först måste jag vakna till lite mer ordentligt, sen ska jag ta en promenad ut i skogen och köra mitt joggingpass, det är ju första veckan jag börjar springa, så det är inte direkt ett maraton, utan några kilometer. Benhinnor, hjärta och allt annat ska ju vänja sig lagom snabbt. Sen får jag se vad jag ska planera in eller om jag ska låta dagen bli som den blir :)

ha en fin onsdag

I början känns förvisso varje dag som en milstolpe, men en vecka är verkligen en milstolpe!

Alla veckans dagar är avklarade, nu blir det bara lättare och lättare för varje dag!

Kram ?

Dag 8
När jag vaknade idag tänkte jag lite på att det gått över en vecka, det här kan jag nog vänja mig vid, bara mota olle frestare vid grinden vid lämpliga tillfällen, t ex när har lust fly undan livet, när jag råkar hamna utanför bolaget då jag gör något annat, när jag är på väg från jobbet (då har det ibland varit automatik i min kropp vad jag gör).

Jag läste lite i min dagbok vad som hände förra veckan, och det som hände var att jag tidigt på morgonen faktiskt nog halvt medvetet hade gett upp och bestämt mig. Jag skulle till min bror, och jag skulle handla innan, sen lät jag frestelsen ligga där och bubbla, utan att säga nej till den. När sen dagen utvecklades och jag kom närmare att sätta mig i bilen började nog saker gå på automatik. Så att faktiskt bestämma sig - nej jag ska inte. Är. Väldigt. Viktigt.

Det är ganska tråkigt ibland nu för tiden, ibland vet jag inte vad jag ska göra av timmarna jag fått (vilket ju var ett av skälen till slut - vad SKA JAG GÖRA), men det kanske får lösa sig. Att bara slöa i soffan, ta en promenad, eller se en TV-serie är trots allt bättre än fly in i flytande-bröd-träsket. Lätt gå vilse i det.

Gårdagkvällens humör var inte det bästa, funderade på sova bort den, men tog mig en skogspromenad, det gjorde att en del av tungheten i huvudet försvann, där vet jag att det är så, även om det inte känns så innan :)

Idag väljer jag samma som igår - ingen alkohol under västen.

Funderar om jag kommer uppdatera varje dag. Vi får se om jag tycker det är nödvändigt.

Hoppas alla får en fin, nykter eller nyktrare dag :-)

En reflektion efter träningen nu på morgonen. Dels en uppvärmande promenad, sedan ett styrketräningspass. Det är en god tillfredställande känsla sitta i solen efter jag tränat, lagom svettig, känna att kroppen faktiskt kan, och svarar, jag såg på vågen att jag tappat ett kilo sen jag började säga nej till ölen. Inte heller det är väl så konstigt, men bra.

Allt jag gör nu ger en annan, mindre effektiv snabb kick, utan kanske mer en skön känsla av att klara av, att planera, prestera lite mer långsiktigt, istället för första ”psst”-knäppen från flaskan.

Snart blir det dusch, sen får dagen veckla ut sig som den gör. Kanske blir jag seg o trött o arg på något, eller så tickar minuterna på. Oavsett blir det starkaste jag dricker idag kaffe.

Oklart hur jag gör med maten, ska försöka börja laga lite mat till lunch, så det inte blir mackor idag igen. Står mig säkert bättre på det, och mindre jojo-effekt i blodsockret.

Ha en fortsatt fin dag :)

(osammanhängande fortsättning på förra inlägget, det höll nästan på bli en total repris då jag glömt att jag skrivit den första, så jag fick redigera om lite)

Jag skriver i förändra forumet men mitt mål är noll öl forever. Jag menar; jag hade inget sug alls förrän jag första gången drack när jag var 24 år(!). Det gick mycket bra leva då; hm, okay, det fanns mycket inom mig av ångest o elände som gjorde det lätt för mig att inse att jag kunde fastna i vilken drog som helst. Det tog bra många år innan jag började dricka regelbundet och sen kunde jag ju inte sluta; längtade alltid tillbaka till den känslan. Den som sa ”kom så glömmer vi allt en stund”

Mår bra idag, inte alls samma ångest eller hopplöshetskänslor river runt i skallen, inte ens innan jag började sluta döva det som finns kvar.

Jag vet det kommer bubbla upp mer saker, även om jag tror mycket faktiskt för mig handlar om att jag inte behöver bedöva mig längre. Utan, börja leva på riktigt, med de tråkiga stunderna och de arga, de ledsna, de glada. Utan att fly och utan att bedöva.

AmandaL

Så härligt och underbart att läsa villjulevaockså! Blir så glad av att läsa att du varit och tränat nu på morgonen och njuter av endorfinerna som sprutar i din kropp efter ett träningspass! Jag har precis som du också upplevt det härliga med morgonträning, hela förra veckan gick jag upp tidigt för att antingen ta en lång promenad, gå på yoga eller ett styrkepass, det var så underbart och befriande, bara det att kunna boka ett träningspass kvällen innan till klockan 09:00 och veta att jag skulle komma upp och iväg var fantastiskt! Idag tränar jag på annat, nämligen att kunna vara ensam hemma utan att göra massor av saker hela tiden, det är utmanande för mig även det; att inte känna efter så mycket på just den ”ensamma känslan” utan kunna ta en kopp te till en film. Det är övning jag provar nu.. jag planerar helt säkert in någonting senare idag men tänkte att jag behöver lära mig att ensam hemma är inte tråkigt utan skönt! Hur som, jätte grattis till dig som är stark och verkligen hittat ett sunt sätt att vara nykter på, upplever fördelarna och att du får vara stolt ?

Smart o klok övning, att hitta friden i att vara hemma och "bara vara", och pyssla på lite granna. Det borde jag också bli bättre på, för rastlöshet finns ju som inbyggd i kroppen.

I min ungdom (alltså jag är ju runt 50, så har väl kommit till det läge jag kan säga så), kunde jag kliva upp tidigt och gå på gymmet innan jobbet, och jogga en mil... Minns hur skönt det var, och kan ju se på avundsjuka hur de som kan springa långt verkar bara flyga fram genom landskapet. Springa en mil utan att dö kanske jag inte riktigt kommer hur snabbt som helst, men kroppen är inte urgammal så det borde vara möjligt, just nu är målet att klara av 5 km innan augusti tagit slut, det kanske går snabbare, eller långsammare, oviktigt egentligen. I det här fallet är det resan och återtag av gamla vanor som är viktigare, än att bli superatlet idag.

Ha en fin dag :)

Känner glädje i hela kroppen, både för din skull och av igenkänning, när du skriver:

”Börja leva på riktigt, med de tråkiga stunderna och de arga, de ledsna, de glada. Utan att fly och utan att bedöva.”

Precis så känner jag också.

Kram ?

Dag 9
Godmorgon regniga fredag, vad tidigt jag mötte dig, redan kl 05 började jag vakna till liv. Ett par koppar kaffe, skönaste fåtöljen, surfa runt och kolla om världen bortom synfältet finns kvar. Jo, det verkar den göra, lika udda och rörig som jag minns den. ?

Ska jag sammanfatta gårdagen så var den väl ganska bra o trevlig; umgicks per cykel med en kompis ett par timmar. Inga känslostormar åt något håll egentligen. Tråkigt kanske ;-)

Vad jag minns så tänkte jag ta mig en kvällslur men hoppade över den och tog mig ut på en promenad i skogen o närmaste omgivningarna. Skönt, det måste jag nog fortsätta med, för att vara utomhus rensar skallen på något särskilt sätt. Jag har med mig telefon och hörlurar, men använder dem sällan just nu, det är ganska skönt lyssna på ljuden från naturen och omgivningarna, och bara låta tankarna gå dit de vill.

Idag var / är det tänkt att ta en morgonpromenad kombinerad med joggningen jag har gett mig i kast med att klara. I regnet... gulp. Fast jag borde klä på mig och faktiskt ge mig ut, på en stund, när kanske det är lite mindre regn. Kan ju inte låta vädret styra om jag går ut eller inte. Tänker jag tillbaka på när jag var i form gav jag mig ut oavsett, och det var riktigt mysigt på något konstigt sätt, och framförallt härligt sen. Hm. och just nu börjar det spöregna... så får vänta lite trots allt skratt.

Jag ser igen på pulsklockan att min vilopuls gått ner, det är ju ett gott tecken att kroppen får arbeta mindre hårt. Märker även att huvudet kanske mår lite bättre på morgonen, mindre tung känsla. Tror att en del av tungheten beror på mitt snusande, det ska som jag skrev minska så småningom, men ska inte göra en cold-turkey där, det är för riskabelt just nu.

Idag skall jag inte dricka, och jag hoppas kunna aldrig göra det mer. Aldrig, never. ever. När/om jag faktiskt faller dit hoppa jag att jag inte ska ta det som en ursäkt att fortsätta, utan ta det som ett tecken på att jag hållit på med det här i så många år så att det faktiskt tar tid ”programmera” om sig.

Nåväl, den dagen får komma om den är nödvändig. Idag har jag bestämt mig igen. Inget drickande av alkohol i någon form.

Förutom träningen som ska bli av på något sett, trots allt regn ☔️ ⛈, så blir det ett samtal med min chef, om lite saker som behöver avhandlas, kanske är jag en innesittare en stor del av dagen och städar lägenheten. Jo, ska baka bröd, någon extra nyttig lchf-sort som jag ska testa. Jag ska försöka se om jag inte kan vara lite social under dagen med någon jag känner, osäkert vem som blir mitt offer ?

Det finns forskning som visar att naturen har läkande verkan på vårt psyke. Exakt vad som händer vet man inte, men det hjälper. Numer kan man till och med få ”natur på recept”, precis som man kan få ”motion på recept”. Exakt vad det innebär vet jag dock inte.

Jag älskar naturen ? Tar alla chanser att ta mig ut, till fots eller på cykel.

Under min semester tänkte jag genomföra en mini-runstreak. Jag ska springa 20 min varje morgon innan frukost. I början får jag nog gå mer än springa, men 20 min är tiden. Plus 10-15 min promenad x 2 innan och efter.

Hoppas fötterna håller, jag har tyvärr många kilon att släpa runt på ?

Kram ?

Kanske påtvingad utevistelse bland mygg? *skratt*

Springa varje morgon? Låter som all-in. Bra idé, men kommer kroppen säga toknej, eller bli busnöjd?

Jag har ett par extra kilon oxå som jag hoppas ska kunna försvinna under sommaren :-)

Ha en fin dag:)

Maja73

Men jag är så glad att jag satt ett mål med nykterhet 3 månader vilket sträcker sej till 21/8! Sen blir det 3 till efter det. Så får mitt första år som alkoholfri bli. Härliga kvartar att fira genom att omfamna mej själv.

Men tufft är det. Möta sej själv utan att döva är tufft men sååååå ärligt! Det ska bara gås igenom!

Kör hårt nu och skriv skriv skriv! Jag skriver oxå och det känns mest som jag skriver för egen skull....lite svårt att få plats i forum (och i andra sammanhang med IRL). Försöker bortse från det och kämpa på.

??‼️?

Maja73

Men jag är så glad att jag satt ett mål med nykterhet 3 månader vilket sträcker sej till 21/8! Sen blir det 3 till efter det. Så får mitt första år som alkoholfri bli. Härliga kvartar att fira genom att omfamna mej själv.

Men tufft är det. Möta sej själv utan att döva är tufft men sååååå ärligt! Det ska bara gås igenom!

Kör hårt nu och skriv skriv skriv! Jag skriver oxå och det känns mest som jag skriver för egen skull....lite svårt att få plats i forum (och i andra sammanhang med IRL). Försöker bortse från det och kämpa på.

??‼️?

Hej,
Men det låter väl bra att kunna kämpa på framåt mot ett sådant mål! Men visst, skrämmande också då det en har dövat livet med inte längre finns tillgängligt.

Du får öva på ta plats, skapa en tråd, eller skriv här o där du tycker det passar! Jag tippar de flesta av oss skriver mest för oss själva, och för att sätta ord inför några (okända) hur livet blev, är, och vad vi drömmer om. Inget fel i det, det är nog en övning i att kunna stå för sig mer o mer irl också :-)

Dag 10
Gårdagen blev inte som jag hade tänkt, ingen morgonpromenad, ingen träning alls då, eftersom himlen var öppen då. Det blev att ta bil dit jag skulle under dagen. Men på eftermiddagen, tog jag mig i alla fall ut på min ”lagstadgade” (dvs schemalagda) joggingtur för dagen. Kallt och blåsigt var det verkligen, men skönt inte låta vädret styra för mycket.

Jag struntade i att ta någon fler promenad den kvällen, även om jag hade kunnat göra det. Bestämde mig för vara lat istället för ”i farten” och göra massa. Ganska skönt trots allt. Ladda kroppens batterier lite.

Maten var ganska okay, igår, så även humöret. Bakade brödet jag skulle göra, med mandelmjöl vilket var nytt för mig. Ganska gott, men bröden såg konstiga ut, man skulle klicka ut smeten på plåten, vilket säger sig självt att då blir de inte så fina *skratt*, men goda.

Idag har det redan hunnit spöregna, så får se hur mycket utomhus jag kommer vara...

Men det blir inget besök på bolaget idag heller, och inget A i kroppen.