Jag har hållit på i flera år och meckat med hormonspiral och allt möjligt för att komma till bukt med blödningar och svettningar. Inget funkar som det är tänkt på mig ?

Ett kombinationspreparat mellan östrogen och progesteron som jag tog förra sommaren gjorde mig till och med suicidal. Slutade tvärt, mådde bättre direkt. Gyn säger bara: ”Alla reagerar olika”.

Just nu tar jag progesteron var tredje månad och hoppas innerligt att varje mens är den sista. Jag blir lika besviken varje gång den kommer, nästan precis som när jag försökte bli gravid.

Jag vill bara bli av med alla jävla könshormoner ? Jag har aldrig ens tålt p-piller utan att bli tokdeprimerad.

Men som sagt, alkoholen har inte gjort något av detta bättre. Tvärtom.

Idag känner jag lite mer hopp om livet igen. Ska nog ta mig utomhus till och med. Äta glass och cykla tror jag, köpa hämtmat. Och jobba förstås, hemifrån.

Kram ?

Äta glass till lunch kändes lagom busigt. Och mysigt. Sittande på en brygga i en närliggande hamn.

Ladusvalorna tjattrar frenetiskt och flyger runt, runt inuti en stor björks trädkrona. Mycket flygfän därinne sannolikt. Då och då flyger de en lov över havet, ofta två och två i en tafatt-lek.

På bryggan spatserar flera sädesärlor. Årsungar med föräldrar. Ungarna tigger fortfarande mat, men föräldrarna vänder dem ryggen. På tiden att de klarar sig helt själva för snart ska de flyga söderut allihop.

Svalorna flyger lågt över det spegelblanka vattnet. Ibland är havet i Blekinge helt still emellan öarna. Det kallas bleke och det är därifrån landskapet har fått sitt namn.

Att de flyger lågt betyder att det snart blir oväder. Svalorna har oftare rätt än SMHI. Just nu råder lugnet före stormen.

Kram ?

Inga skrikmåsar där inte.? Så du bor så nära havet, eller har du cyklat dit? Kollade vädret just och det är en stor front på väg in från Danmark, men den verkar missa Blekinge och gå mer norröver, typ över Göteborg.?
Jag fick en ny art i går, nämligen Mal. Malen är fridlyst så man får inte rikta fisket efter den, så jag riktade
mitt fiske efter Faren. En art jag inte heller har fått. Det blev ingen Faren men jag råkade få en Mal som bifångst.?
Riktigt nice omgivningar där runt Kristianstad. Jag såg en lila skyllt där det stod Hittaut, och då tänkte jag på dig.?

Ha en fin fortsättning på dagen. Kram

Ni vet väl om att ”This Naked Mind” finns som podd!? Över 300 avsnitt - in och lyssna! (Finns på yotube också men bildkvalitén är usel.)

I det här avsnittet förklarar Annie Grace varför hon har valt att inte dricka alls, istället för att dricka kontrollerat, och jag skriver under på vartenda ord.

? EP 08: Reader Question: Is moderation possibly?

En del klarar av att dricka kontrollerat - och det är ett val alla måste ta själva. Huvudsaken är att man mår bra. Mår man bra av sitt drickande är det inget problem. Mår man dåligt så är det ett problem.

Jag tycker dock personligen att det är tusen gånger lättare att låta bli att dricka helt. Det är väldigt många beslut jag slipper ta då. Alkohol blir mer och mer en icke-fråga för mig.

Kram ?

Alla bor nära havet i Blekinge. Det är typ max fem mil upp till Smålandsgränsen, och sen är det kust hela vägen från Sölvesborg (nära Kristianstad) till Karlskrona (med Polen som närmaste granne.)

Närmast för mig är 3 km med cykel, men idag körde jag bil ca 15 km. Deras glasskiosk hade öppet sista dagen idag och tre kulor ottoglass är rejält mycket - och mättar gott.

Mal har jag hört talas om, men inte Faren? Mal är väl så kallad skräpfisk? Med långa morrhår och som dammsugar botten? Hade pyttesmå malar i mitt akvarium tror jag.

Nu ska jag cykla en sväng och hämta en thai-box på vägen. Får passa på när jag har ensamveckor. Skönt att slippa laga mat faktiskt.

Kram ?

Jag kan ju geografin här uppe - typ ungefär Norra Norrlands kustland :-) - ganska bra, så jag var faktiskt (skämskudde) tvungen o kolla på kartan exakt var Blekinge ligger (trots att jag har en go vän som bori Småland hade jag dålig koll)... Men fy vad avundsjuk (eller glad för er skull) jag blir på kusten... Så mycket öar och vikar och allt möjligt mysigt.

Har jag aldrig hört talas om så fick googla, såg smarrigt ut.? När vi var i Dalarna fanns det ett glassmärke överallt som jag heller aldrig hört talas om, den glassen var jättegod. Kul med alla lokala glassmärken. Morrhår? , skäggtömmar tror jag du menar, men det är ungefär samma sak. Malen har nästan varit utrotad i Sverige, men är på väg tillbaka tack vare bättre vattenkvalitet bla. Malen i Helge å där jag fick min härstammar från 9 st fiskar som planterades ut för ca 10 år sedan. Nu finns det riktigt mycket mal där i olika storlekar. Malen är ju vår största insjöfisk och kan väga över 100 kg, så det är kul att den ökar.

Oj, det blev inte något alkoholrelaterat skrivet alls märker jag.? så jag ska sluta här.

Ha det gott! Kram

Det är verkligen inget att skämmas över. Jag kan ingenting om geografin norr om Stockholm. Möjligen Gävle och Sundsvall och Östersund kan jag nog peka ut hyfsat typ ?

Bodde i gbg tidigare men har bott i Blekinge i 29 år nu i september. Visste INTE att Blekinge ens fanns innan dess, trots flera resor till hyfsat närliggande Öland.

Jag brukar säga att vi inflyttade är de största patrioterna. Jag älskar verkligen Blekinge ❤️ Kommer aldrig att flytta härifrån.

I vårt pyttelilla län, med endast fem kommuner, finns 115 naturreservat och både hav och skog och sjöar. Bäst av allt - det är inte en massa folk överallt!

Kram ?

Annie Grace pratar överjävligt snabbt, men man vänjer sig efter ett tag. Vissa avsnitt är bara 15 min och andra mer än en timme, och hon har massa intressanta gäster.

Kram ?

Men Torn, skäggtömmar låter jättekonstigt ? Som tömmar man håller i när man rider? Någon form av känselspröt måste det väl vara? Och malar på 100 kg låter superläskigt ? Tur att de håller sig på botten.

Ibland när jag simmar i sjöar kan jag skrämma upp mig själv för gäddor. Har hört att de kan bli lite galna när det är för varmt i vattnet. Och tänder har de dessutom, och äter fågelungar. Läskiga fiskar.

Men trots att jag har badat mycket har jag sluppit närkontakt, tack och lov. Gäddor kan också vara stora, men mer typ 10 kg om de är riktigt stora.

Varför skulle vi prata om alkohol? Våra liv består ju av helt andra saker än alkohol nu ?

Kram ?

Att blanda röd grapefruktjuice, kolsyrat vatten med grapefruktsmak och grapetonic är SÅ gott ? Serveras iskall så att glaset immar.

Men man måste ju gilla blodgrape förstås. (Fast blodgrape heter numer röd grape.)

Kram ?

Det ska jag testa, tack för tipset! Regnet öser ner här och ska just i väg och handla så
då köper jag de ingredienserna.? Som sagt, det finns viktigare saker att prata om än alkohol.
Och eftersom du frågar så får du lite mer Mal info. Det stämmer, malen har två st långa känselspröt men
även 4 st skäggtömmar. Allt för att känna sig för, känna smak och lukt och hitta mat när det är mörkt. Malen tar också änder och andra fåglar. Det händer tom att dom tar duvor som sitter vid strandkanten. Och en och annan
simmande hund har hamnat i malens gap har jag läst, så den äter inte bara på botten.? I Sverige vägde den största dokumenterade Malen 180 kg, men de kan väga 300 kg och bli 4,5 meter långa.
Men gäddorna är nog värre pga tänderna som kan riva upp djupa sår, Malen har inga tänder och en människa
kan den inte äta upp, möjligen ett litet barn? men det har aldrig hänt vad jag vet.

Nä, nu ska jag inte skrämma upp dig. Det händer väldigt sällan att en gädda biter en människa, det är om man
sitter och plaskar med fötterna på en brygga som den kan missta foten för en bytesfisk. Har hört en historia om
en man som blev biten i snoppen när han simmade naken också. Men det måste vara höjden av otur.?

Ha det bra! Kram

Man ska verkligen se upp med vad man agnar med ?

Så mycket som jag har badat i sjöar så har jag inte ens sett en snok, än mindre en gädda. Skräddare och mygg är vanligaste badkompisarna.

Likadant i skogen. Så många timmar jag tillbringar i skogen, men jag har aldrig stött på ett vildsvin. Och det finns många här tyvärr, det syns på spåren efter dem. De bökar upp allt typ.

Jag hittar inga kantareller i skogen heller, det är mer tråkigt. Jag har ingen svampblick, jag har blick för annat. Brukar fotografera massor och dränka mina vänner med bilder på fejjan ?

Kram ?

Fortsätter tjata om podden ”This Naked Mind”. I avsnitt 100 listar Annie Grace och Scott Pinyard 100 reasons till att vara nyktra. 100 saker som har blivit annorlunda och bättre för dem i och med nykterheten. Mäktigt många skäl!

Enorm igenkänning på en massa punkter! Tio av de punkterna borde vara tillräckligt för att känna sig motiverad. 100 punkter ger tio gånger mer motivation ?

Några punkter som jag verkligen känner igen är:

? Att alla känslor är starkare.
? Att jag sover mycket bättre.
? Att jag är mer närvarande i nuet.
? Att jag uppskattar umgänget med typ alla mycket mer.
? Att jag blivit bättre på att lyssna och känna av stämningar.
? Att jag är mer lyhörd för kroppens behov av vila, och att jag då vilar utan att ha dåligt samvete.
? Att jag får mer gjort på helgerna, både roliga saker och nyttiga saker.
? Att mitt tålamod med yngsta dottern och min mamma har förbättrats enormt.
? Att all mat smakar så mycket godare, och att mitt luktsinne är bättre också (på gott och ont förvisso).
? Att jag är ärligare mot mig själv och andra, på alla områden, och att det känns väldigt viktigt för mig att vara ärlig.

Jag ska inte lista 100 fördelar med nykterheten, men jag rekommenderar er att lyssna på avsnittet - om inte annat så för igenkänningens skull.

Det är lite roligt att Scott Pinyard var gäst hos Annie i ett tidigt poddavsnitt från 2017. Något år senare är han hennes kollega och utbildningsansvarig på det företag hon driver för att hjälpa folk att bli nyktra. Han sänder även en del senare poddavsnitt själv, och han pratar väldigt tydligt och bra.

En annan fördel med nykterheten, som förvisso är en indirekt fördel, är att jag numer lyssnar i princip obehindrat på poddar och ljudböcker på engelska. Allt man övar på blir man duktigare på!

Kram ?

Lyssnade på TNM-appen avsnitt 13 med författaren William Porter, som har skrivit boken ”Alcohol Explained”.

Där nördar han ner sig i forskning och hormoner och lär sig och läsaren typ allt om hur alkoholen påverkar oss på molekylnivå.

Nu pratade han lite otydligt (har svårt för dialekt på engelska fortfarande) men jag tror att han bland annat förklarade varför ett återfall kan leda till flera månaders drickande - och vilken risk man faktiskt tar när man dricker med ”moderation”. Varje gång.

William Porter menar att kroppen och hjärnan är så betingad på alkoholen att när man dricker ett glas så kan kroppen reagera instinktivt: ”Okej, nu kommer spriten - gör er redo!” Då sätter kroppen igång och tokproducerar adrenalin och kortisol (eftersom alkohol stressar kroppen), och sen kommer inget mer och då *bam* kommer den fysiska abstinensen som en slägga i skallen - och drickandet fortsätter med hjälp av autopiloten.

Jag tror att han menade så i alla fall. Ska köpa boken, men den verkar bara finnas på engelska. Hittade den tyvärr inte som ljudbok eller e-bok ens.

Min ena husgud Craig Beck brukar alltid tjata om att de allra farligaste fem orden är ”just one drink won’t hurt”. Och att vi har bara ett val - första glaset. Därefter bestämmer drogen.

Ibland går det. Ibland inte. Känns som att spela rysk roulette. Att inte ens tänka tanken att dricka kontrollerat är en lättnad faktiskt.

En lättnad som är en större belöning än ett glas vin. Faktiskt. Som ett fluffigt lugn sprider den lättnaden sig i min kropp och mjukar upp alla skarpa kanter.

Jag tål inte alkohol. Min kompis tål inte gluten. Då tar man hänsyn till det när man umgås. No big deal.

Kram ?

Jag gjorde just en egen i min tråd och såg sen att även du hade listat fördelar med att vara nykter. Bra att påminna sig ibland!

Tänker på hur det går för dig med huset och med cyklingen. För mig som bor i ett område där det knappt finns ett träd låter det så underbart att vara ute i skogen.... och att få vara vid havet.. Jag gissar att du får en sådan härlig dag idag med cykling och bad. Önskar dig en underbar lördag!?

Vi ska åka med en turbåt ut till en underbar ö i skärgården. Promenera lite, leta hittaut-kontroller (det finns åtta bara på den lilla ön), och fika förstås ?

Jag får sätta dottern på en klippa och kuta runt och leta kontroller själv ? Lyckas jag tjata runt henne till tre kontroller är jag nöjd. Hon är genuint lat och behöver röra på sig. Skitjobbig ekvation att få ihop.

Bra att du har listat fördelar Jasmine ❤️ När suget kommer kan man gå tillbaka och läsa sin lista.

Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset. Viktigast först - vara nykter!

Kram ?

Hittautkontroller - låter som ett enkelt och trevligt lördags-familjenöje, även om du kanske hoppar runt och letar mest själv.
Det är kanske en vinst att du fått med henne ut överhuvudtaget :-)

Sen tappade vi tålamodet båda två ? När varje steg är pust och stånk och blä och tråkigt, så är det jobbigt för alla parter. Dottern är normalt en positiv typ, men röra på sig är alltid jobbigt och tråkigt enligt henne.

Jag insåg rätt snabbt att terrängen, en bergig ö med kostigar, inte var den lämpligaste för henne heller. Jag får åka dit igen självsam och leta upp de andra sju kontrollerna ? Om inte äldsta dottern hänger på, där har vi ett gemensamt intresse!

Räkmacka på bryggan i solen blev det i alla fall innan vi tog båten hem igen. Just räkmackor har blivit vårt signum den här sommaren ?

Badat har jag gjort två gånger, både på fastlandet och på ön. 23 grader i havet och ingen algblomning just där jag badade. Annars är kusten full med blommande alger på grund av att havet är så varmt.

Ikväll blev det hämtmat från Max som vi åt framför ”Vänner” på tv. Sen cyklade jag min runda, och nu ligger jag i badet och dricker röd grapefrukt-drink ?

Med andra ord - en riktigt bra lördag ?

Kram ?