Jag startar om en ny tråd i den här gruppen, Det vidare livet.
Det var lite svårt som ny att förstå hur det här fungerar i dessa forum och trådar 😉- men jag har som tur är fått lite hjälp här i gruppen att förstå lite hur det fungerar. Min andra tråd ligger kvar i - vara alkohol fri
Den kanske går att ta bort🤔

Min ambition är att aldrig någonsin dricka alkohol igen, det har jag gjort klart. Jag brukar tänka att jag har fått min alkoholranson i livet + lite till 😅
Jag har som de flesta andra som har alkoholproblem av något slag, prövat alla metoder som finns för att lyckas att bara dricka mindre och mer sällan.
För mig blir det bara en otrolig stress, när mitt innehåll i glaset börjar ta slut. Det är nästan som tortyr att inte få något mer.
Det är så skönt att äntligen släppa tanken att det kanske går att bli måttlig i drickandet. Det kommer aldrig gå för mig - jag har försökt i ca 20 år.
Jag har nu varit nykter (ett snedsteg) på snart 5 månader.
I det stora hela har det gått fantastiskt bra, jag läser allt om alkohol och skriver dagbok varje dag.
En stor hjälp har även AA böckerna varit. Dom har fått mig att tänka på ett annat sätt , de har blivit lite som en bibel för mig.
Jag är så tacksam att jag har fått inblicken i det nyktra livet igen, en hjärna som börjar fungera och framförallt känslan av frihet. Det är jag som bestämmer över mitt liv, inte alkoholen.
Hoppas att ni får en fin helg 💕

@Sländan Åh vad härligt att läsa🥰Stort varmt Grattis❤️

Hur länge har du varit diagnosticerad med ADHD? Ingen som har pratat med dig om concerta? Tänker att det kan bli bättre m medicin🙏🏻

Kram🥰

Så fint jobbat Sländan!!🤗🤗. Du är otroligt målmedveten och viljestark. Livet blir verkligen annorlunda när man slutar dricka. Skammen, skulden och dividerandet i hjärnan om att dricka eller ej försvinner..Kvar står man som en som är att lita på. Inte mamman som mår dåligt och förstör för sig själv. Varm Kram. 🤗🤗🎉

@Varafrisk Tack! 😀💕 jag fick min diagnos för ca 17 år sedan, jag fick prova concerta och det fungerade ett tag. Man ska ju trappa upp medicinen tills det är rätt dos. Av någon anledning gjorde jag inte de, och jag kunde medicinera mig med alkohol när det kändes för jobbigt. Idag har jag en helt annan inställning, och framförallt nykter så förhoppningsvis går det bra. Jag visste även då att man inte ska kombinera med alkohol, så jag kanske valde alkoholen som gav ett snabbt men kortsiktigt resultat.
Kram 💕 sländan

@Andrahalvlek Tack! 🙏❤️ du har varit ett fantastisk stöd och förebild för mig som kommer efter. Jag förstår inte hur du har orken att stötta alla i forumet. Alltid lika fina svar och peppning till de som behöver.
Kram 💕 sländan

@miss lyckad Tack! 🙏❤️ precis som andrahalvlek har du varit ett fantastiskt stöd och förebild, det är så viktigt att det finns såna som du, som varit nykter i så många år och fortfarande finns på forumet. Det är Guld värt, att se att det går att bli nykter genom forumet.
Kram 💕 sländan

@Lillek Tack! 😀💕 det är verkligen en fantastisk resa.
Kram💕 sländan

Just nu är det lite jobbigt, jag själv jobbar med min diagnos och utmattning, samtidigt som jag ska stötta en nära anhörig.
Jag har själv skrivit råd till en del i forumet att man måste se till sitt egna först, att man har ansvar över sitt egna liv. Men ibland är det svårt att bara slå bort tankarna.
Just nu vill vederbörande inte ta emot professionell hjälp, det känns så hopplöst.
Jag gör allt för att skingra tankarna på annat, men vips är de där igen.
Jag måste komma igång med min träning igen. Då mår jag mycket bättre och kan fokusera på egentid.
Det enda just nu är att jag är evigt tacksam över min nykterhet, hur hade jag mått annars. Säkerligen bakfull idag, och tankar på hur jag ska orka med arbetsdagen. Tankar på att man är värdelös och dålig som inte kan hantera känslor utan alkohol.
Det är tuffa dagar även som nykter, men dom är bättre utan giftet iallafall.

@Sländan Jag lider verkligen med dig, men du har helt rätt. Tuffa dagar kommer i livet, men vi har åtminstone bästa möjliga förutsättningar att hantera dem som nyktra 🙏🏻 Låter också klokt att komma igång med träningen igen, försök att lägga ribban lågt inledningsvis bara.

Kram 🐘

En grej som jag gör ibland är att meditera i sängen på morgonen. Klart man kan göra det andra tider också, men då blir det av för mig. Det finns mängder av meditationer på youtube. Jag gillar en som heter Kia Temmes. Hennes stil passar mig. Hon har flera olika, som handlar om att minska stress, få bort oro osv. Eller så hittar du någon annan röst som du gillar. Jättejobbigt när barnen mår dåligt. ☹️..En sak i taget, det viktigaste först. Få energi från dom som kan ge dig det. 🤗🤗💫

Tack @Andrahalvlek och @miss lyckad 💕 jag ska absolut börja med min träning och meditation igen.
Jag ska kolla upp meditationstipsen jag fick av er. Jag har mest använt Mindfulness appen i App Store. Men jag tröttnade lite på den.
Jag ska oxå börja dagen med meditation, det blir så lätt annars att det glöms bort.
Mina Andningsövningar gör jag iallafall varje dag, det är så skönt när stressen lägger sig.
Kram 💕 sländan

Hej kära @sländan, så klokt och rätt att se vad du behöver/ och att agera på det.
Vi är många som lär oss den hårda vägen- så skönt när det liksom sitter. Sen får man förstås jobba… skickar en styrketanke och en varm kram! Det behöver vi i mörkret.
Önskar dig en vecka som ljusnar vid fredags-horisonten! 🕯

Den här helgen är jag ensam hemma, det är så skönt ibland att bara tänka på sig själv och bara göra de man vill för stunden. Det är så tyst och skönt oxå, i mitt arbete är det en väldans ljudnivå, även om de är mest positiva ljud som skratt.
Efter min nykterhet har jag ju fått jobba mycket mera med min ADHD, jag har ju inget att medicinera med längre. Alkoholen var de som fick ner mig i varv, och jag kände ett sådant lugn i mig.
Jag har inte på börjat någon medicinering av den heller, pga av nya läkare och lite på gräns på högt blodtryck som man inte ska ha eftersom medicineringen ofta innebär ett förhöjt blodtryck. Så nu äter jag blodtrycks medicin så får vi se vad som händer.
Det positiva är att efter mitt samtal med enhets chefen på psykiatrin så har det börjat hända lite mera, äntligen efter alla år ska jag förhoppningsvis få en ny slags KBT för just min Diagnos. Det ska vara i en forsknings studie, 2 Tim i veckan på mottagningen sedan lite hemarbete i 14 veckor.
Redan om 14 dagar ska mitt första samtal vara om jag får vara med, annars har de lovat mig att få en behandling iallafall.
Eftersom jag helst inte vill äta mediciner, så tänker jag avvakta och se om KBT räcker för mig.
Jag vet hur viktigt det är med träning för mig, men ibland är det så motigt. Men vill jag må bra så är det bara kämpa på.
Jag reflekterar som vanligt innan och efter jag blev nykter, förra året hade jag varit nykter i en månad idag.
Jag funderade mycket på hur man ska fira och göra julen på ett annat sätt, hela min vakna tid tänkte jag på de, nu är det bara så självklart. Inga tankar alls egentligen utan att jag inte tänker bjuda gästerna på vin. De får de ta med själva om de vill ha. Min man bjuder de som vill ha på öl och snaps. Jag mår nästan dåligt när jag ser eller känner lukten av rödvin 🤢 de var de som jag drack mest av i alla år.
Jag dricker mest julmust men på julafton blir det alkoholfri öl och ingefära shots 😋
Det känns lite bättre i år att ha forumet oxå, då har man alltid någon man kan skriva med om det är jobbigt på olika sätt, eller bara få lite positiv energi att fortsätta sin resa. För de behövs, nykter resten av livet är en lång tid, om man får leva vill säga.
Som vanligt tänker jag att jag ska skriva oftare i min tråd, de är bra för tankarna att sätta ord på de man tänker och känner.
💕 sländan

@Sländan Vad spännande det låter med KBT-behandlingen! Lite färgad av min dotter psykologen förstås, och av egen erfarenhet, så tror jag verkligen på KBT. Att sätta ord på det svåra, få professionell hjälp att hitta strategier att ta sig igenom eller runt rent det svåra - och sen hem och öva, öva, öva. Påminner om arbetet vi gör med nykterheten, men nu får du ett proffs att hålla i handen. Och sen får du gärna dela med dig av kunskapen till oss om du vill och orkar 🙏🏻

Generellt lever vi ett samhälle där det inom vården tycks enklare att skriva ut mediciner än att man får tid och möjlighet att lära sig hantera livets svårigheter. Det är sorgligt och ett stort bekymmer för folkhälsan. Jag har ju själv tagit ssri i många år, men jag är oerhört tacksam över att jag lyckades trappa ut det. (Ta i trä!) Jag vill jobba med min balans på ett naturligt sätt, och låta min hjärnas hormoner funka som den ska. Dansa-pausa-metoden funkar för mig, men danspassen tenderar att dra ut på tiden ibland. Fullärd blir man aldrig, men man får aldrig ge upp.

Kram 🐘

Anonym26613

Hej @Sländan ! Kul med KBT. Ser framemot att höra om den hjälper. Har själv också tänkt länge att jag skulle vilja jobba med mina svårigheter. Men snål som jag är, har jag inte satt igång än 😅

Lycka till med din terapi 💚🙏🌸

@Andrahalvlek och @Miss Mary Poppins
Jag ska absolut skriva hur det fungerar, tyvärr börjar själva terapin inte fören i mars. Men tiden går fort, och vet man att man ska få hjälp är det lättare att vänta 🤗
Kram 💕 sländan

Äntligen är den här Julen slut, jag tycker att såna här stor helger är ganska jobbiga.
Jag trivs bäst när det är som vanligt, jag är visserligen ledig nu men det är ändå vardag.
Det var min andra Jul som nykter och det var en ganska stor skillnad från förra Julen. Förra Julen hade jag varit Nykter i en och en halv månad och jag kände mig SÅ duktig 💪🏻 allt kretsade enbart om min nykterhet, det var absolut det viktigaste.
Den här Julen är nykterheten mer en självklarhet, så det blev mycket fokus på sånt som är ganska trist enligt mig. Laga mat, fixa och greja så att alla är nöjda.
Det positiva är att jag har börjat fundera på hur jag egentligen vill ha det, utan att behöva ett glas ”stå ut”= ett glas vin. Det kan inte vara meningen att man ska behöva ta ett nervgift för att stå ut emellan åt.
Så min JUL nästa år kommer inte se likadan ut, jag ska resa bort på en Weekend där all mat ingår, någonstans i Sverige där hundar får vara med. De som vill i släkten får åka med, de är upp till dom. Eller så ska jag arbeta ideellt, med något som känns meningsfullt. Hjälpa människor som har det tufft i dessa hårda tider, och ännu värre under såna här storhelger.

Nyår inte lika jobbig tycker jag, god mat och dryck. Efter de tycker jag att det är så skönt att bara börja om på ett nytt år, med en ny fin tom almanacka att fylla på lite efterhand. Jag vet redan nu mitt nya nyårslöfte, inget socker på 3 månader 😬 det blir en utmaning. Men jag ser det som en sport att hitta andra bra alternativ.
Jag rör mig ganska mycket, men jag måste bli bättre på att schema lägga så att jag för in en rutin.

Mina lediga dagar som jag har framför mig nu ska jag försöka få så mycket egentid som möjligt, jag ska gå upp i arbetstid i jan så jag behöver verkligen ladda mina batterier. Jag känner mig lite nervös hur det ska gå, men jag måste försöka ta det lugnt och börja alltid med det som är viktigaste. Vi har inga raster på mitt arbete och det kan vara ganska stimmigt och höga ljud emellanåt.
Men jag kommer att få gå undan en liten stund ca 15 min för att bara vila huvudet, med en kort meditation. De är mina fina arbetskamrater som säger att jag måste få de, och min chef är med på de. Jag är glad att jag har såna kollegor. Jag har bara en bitter man som kollega, som inte tycker om någonting i livet, förutom att äta då förstås. Jag måste sluta tänka på honom, min puls går upp bara jag skriver om honom nu 😅 han får inte ta min energi. Han mår dåligt, jag måste tänka att det är synd om honom, det kanske går bättre då.

Ha en fin dag / 💕 sländan

@Sländan Vilken skön jul, komma iväg med allt serverat! Så firade jag ibland när jag var ung o utan barn o singel. Frihet! Har inga problem åka iväg på grejer ensam. Ibland är det nästan bättre, man bara gör det man själv känner för. Priset man betalar kan vara att känna sig lite ödslig då o då, men det är det värt. Åker ofta på yogagrejer ensam just för att slippa kompromissa🤪

Vilken bra chef o jobbarkompisar som fattar att man behöver få återhämta sig!