Hej!
Jag är ny här. Hittade av en slump alkoholhjällpen.se igår när jag surfade på alkohol och viktökning. Oj, om jag hade vetat att dessa forum funnits tidigare... Har ägnat större delen av gårdagen och dagen av att ta del av alla era starka historier och hur otroligt konstruktiva och peppande ni är mot varandra! I många historier känner jag väl igen mig. Nu får det vara nog och det är dags att försöka göra något åt saken!

Vi får se hur det går att skriva nu. Jag lider sedan ett par år av utmattningssyndrom och det tar sig i uttryck bland annat av "fågelkvitter i huvudet" när jag försöker tänka eller skriva, vilket är extremt frustrerande. Jag hamnade i utmattning efter ett antal år varit duktig mamma med stort engagemang för barnens skola och fritidsaktiviteter, full fart på ett krävande arbete etc. Förstår när jag läser i andra trådar att jag inte är ensam om att ha hamnat i alldeles för hög alkoholkonsumtion som ett resultat av detta.

Jag har under många år kunnat hantera måttlig alkoholkonsumtion (1-2 glas 4-7 dagar i veckan) men i samband med att jag fick utmattningssyndrom och var sjukskriven började jag dricka vin oftare. Framför allt i samband med att jag skulle göra något som krävde koncentration. Jag blev frisk, men det hände saker som gjorde att utmattningen i form av panikångest, koncentrationssvårigheter och en extrem stresskänslighet kom tillbaka. Sedan 2014 har allt varit en nedåtgående spiral, blev tröttare och tröttare, huvudet funkade sämre och sämre, ångesten blev värre och värre och samtidigt ökade alkoholintaget sakta men säkert.

För drygt två år sedan fick jag en ny VD och vi saknade samsyn i det mesta så vi kom överens om att jag slutar. Jag fick ett sjysst avgångsvederlag och tänkte att nu får jag möjlighet att vila och tänka efter och god tid på mig att hitta något annat. Bara veckor efter att jag hade slutat brakade det dock rejält och jag ramlade hela vägen ner i källaren. Det var egentligen här mitt osunda beteende började. Jag var ensam hemma och "unnade" mig ett glas vin på eftermiddagen för att lindra ångesten.

Mitt avgångsvederlag började närma sig slutet och det fanns inte på kartan för mig att söka jobb. Hur skulle jag kunna göra det när jag var fullständigt utmattad? Vilket jobb skulle jag kunna ta? Fanns inte en susning att jag skulle kunna skriva CV / personligt brev. Jag hade ett inledande samtal med Arbetsförmedlingen och förklarade detta. De var mycket förstående och tyckte att jag skulle kontakta läkare så att jag kunde bli sjukskriven. Sagt och gjort. Men, tror ni att jag fick någon sjukskrivning? Icke sa nicke. De bollade mig tillbaka till arbetsförmedlingen. Då hade jag fått en ny kontaktperson som sa att för att få A-kassa måste man söka jobb... OK. Då var det bara att börja kämpa (fast jag vet sedan mina KBT samtal att det är just det man inte ska göra när man lider av utmattning). Så jag började söka jobb. För att tillgodose arbetsförmedlingens krav. För att klara att skärpa hjärnan var jag tvungen att dricka vin samtidigt. OK, detta var i samband med att jag skrev ansökningar, alltså inte varje dag. Just i detta skrivande nu har jag rest mig flera gånger för att gå och hämta vin, då min hjärna vill ha det när jag skriver (men hittills har jag lyckats hejda mig).

Det var ju egentligen inte relevant för mig att ta en anställning på heltid. Jag gick en starta eget kurs på trygghetsrådet förra våren och för ungefär ett år sedan startade jag mitt företag. Det är jätteroligt, MEN. Det var mycket krävande arbete i samband med detta, så min vinkonsumtion ökade dramatiskt. Företaget går egentligen bra, efterfrågan finns och jag skulle kunna expandera kraftigt. OM JAG BARA ORKADE!!! URK! För att få ork har jag druckit mer och mer vin och nu under sommaren har det spårat ur helt.

Jag har länge velat förändra mina alkoholvanor men inte vetat hur. Hur ska jag få motivation? Hur ska jag kunna vara uthållig (har rättså kass impulskontroll) ? Det är många gånger jag tagit ett glas vin till frukost eller lunch bara för att det är ett sådant fågelkvitter i huvudet att jag inte klarar av att exempelvis ta fram en skål, öppna kylen och hälla i lite youghurt och sen hälla i lite müsli och ta fram en sked för att sedan äta. Det är så mycket att öppna kylen och tappa av lite från en box...Vinet stillade hungern.

Senaste månaden har jag haft mycket oro i kroppen på förmiddagarna och har vid ett par tillfällen druckit vin på morgonen bara för att stilla den.

Den senaste veckan har jag kommit till flera insikter.
Jag har märkt att jag blir supertrött så fort jag dricker vin och att min trötthet numera inte beror på utmattning utan alkohol.
Jag har insett att det faktiskt finns riktigt stora hälsorisker och det på allvar (vilket jag tror kommer att vara den tanken jag vill komma tillbaka till när det blir jobbigt). Under de senaste 5 åren har jag gått upp i vikt mer än 20 kg (vilket är mycket för en tjej på 158 cm). Har en stadigt expanderande ballongmage vilket varken är sunt eller roligt.

Så, då kom det lite fågelkvitter... vad skulle jag skriva nu? Nä, jag går INTE och hämtar ett glas vin nu.
Jo, i onsdags gjorde jag en ansats att bestämma mig för att bli sundare både vad gäller mat och alkohol. Jag inbillar mig att det kan vara fördelaktigt att ta bort både socker och alkohol samtidigt. Så att man inte ersätter ett "sug" med ett annat. Jag har kört LCHF för och det fungerar bra för mig. Jag blir pigg, får energi och tappar vikt (dock funkade det inte förra gången, men då drack jag samtidigt en hel del alkohol, smart va!). Införde att jag inte får dricka alkohol förrän 18.00 och då inte mer än 1-2 glas vin. Det har gått ganska bra hittills. I förrgår blev det 3 glas vin (för att jag glömde av mig) och i förmiddags blev det ett halvt glas för att motverka ångest eftersom jag var tvungen att prestera något.

Mina mål är att få tillbaka min energi och min hjärna, bli av med min övervikt (visar mig helst inte längre) och att snart börja en vit period. Förhoppningsvis en ihållande sådan. Tills dess, en begränsad konsumtion på 1-2 glas per dag. Tycker förresten att jag redan märker skillnad i toleransnivåerna. Kan det vara möjligt?

Min stora utmaning är att jag har så kass impulskontroll. Jag är även mycket dålig på att ta motgångar. Någon som har några bra strategier för att hantera detta?

Dags för en liten uppdatering
@vår2022 @onkel F@ Inombords
Tack för era fina ord 🙏 💕

Hade skrivit ett långt inlägg men det försvann… Orkar inte försöka återskapa

Kontentan var dock att jag måste ha koll på helheten, och få framför allt mat och motion. Annars uppstår lätt risksituationer med A.
Jag har INTE haft den kontrollen senaste veckan, har missat matplanering då det varit för mycket av annat som jag inte valt att prioritera bort. Vin istället för mat är väldigt lätt att ta till om man missat att äta. Att snabbt döva hungern. Detta har hänt flera gånger senaste veckan. Autopiloten övermannade mig. Mina dagliga morgonpromenader har oxå fått stryka på foten. Hur jag ska bryta detta vet jag. Hur tråkigt det än är måste jag prioritera mina nyvunna vanor till 💯 % nöta bort gamla automatiserade tankar och ersätta med nya. Det tar tid och kommer att ta tid länge tror jag. En tanke tycks jag ha lyckats omarbeta i alla fall. Igår var jag trött och tänkte på vin men insåg direkt att vin ju bara förvärrar tröttheten.
Liten seger🏅🏋️‍♀️

Önskar er alla en härlig midsommar ☀️

@Vinägermamman Japp! Det är sånt som händer. En naturlig del av sjukdomen och tillfrisknandet enligt "min" sköterska på beroendemottagningen. Det viktiga är att inte ge upp. Man får borsta av sig dammet och sedan upp på cykeln eller hästen, whatever, och fortsätta på den nya vägen. Du har ju verktygen och vet vad du behöver göra. Du kommer att fixxa detta! En seger är en seger, om än liten👍Bra gjort!

Lite kvällsreflektioner. Rutiner är A och O. Sårbarheten blir stor när dessa brister eller saknas. Det är idag 2 veckor sedan jag tappade mitt konsekventa beteende. Det har i snitt landat på 1-2 glas vin per dag. Hälften, tyvärr av fel anledningar. Orsaker? Flera. Ljusa kvällar. Vi har fått sommarvärme. Kvällste vid TVn är långt borta. Midsommar har passerat. Mycket stress för att orka fixa. Slarv med mat och motion. Årsredovisning mm för bolaget blev klart idag. Ett rent h…e för min hjärna. Men ändå ofantligt mycket lättare än förra året. Då krävdes enorma mängder vin för att skärpa till hjärnan för att med stor möda klara av det. Igår gick jag i min gamla tankfälla och tog vin för att skärpa till hjärnan. Det höll i 10 min. Sen blev jag dödstrött. Tog inget mer vin efter det. Årsredovisningen har tyngt mig gräsligt och det var en stor stor lättnad när den blev klar. Stress/press är jättesvårt att hantera. Oron kommer. Tappar aptiten. Skiter i morgonpromenader. Många jobbiga tankar. Dystra tankar. Offerkofta? Ja, med största sannolikhet. Idag känns det dock bättre. Har varit i kontakt med arbetsförmedlingen. Börjat kika på jobb och utbildningar. Planerar en resa nu i juli och konstaterar att jag önskar mig en aktiv semester. Vandring, teater, paddla, njuta av naturen. Det känns sekundärt att planera restaurangbesök. Det är ju där allt fokus varit tidigare. Restaurang och vin... Ikväll tänkte jag hur skönt det är att vara helt klar i knoppen. Hur skönt det är att vara körbar. Imorgon kanske rutinerna faller på plats igen?

Det är en lite bitter insikt när man fattar att alkoholen inte alls funkar som medicin som ridigare. Jag tänker att det är det du har insett nu, du också när du tog vin för att skärpa hjärnan och bara blev trött. Jag har ju använt alkohol nästan uteslutande som medicin. Som bränsle när orken tröt, för att stänga ute och fokusera, som sömnmedel. När man tittar på det med nyktra ögon fattar man ju att det är svårt att bli både pigg och trött med samma medicin.
Alkoholens psykiska effekter är de du räknar upp: jobbiga och dystra tankar, offerkofta - och jag lägger till svårt att styra tankar.
Nu har du haft en jättejobbig period. Det är svårt att hantera en lätt utmattad hjärna och att lägga i överväxeln som inte riktigt finns där. Man halkar lätt tillbaka i gamla hjulspår, så nu är det upp på banan igen. Det finns liksom ingen anledning nu att fortsätta med drickandet. Se till att vila dig och din hjärna på semestern. Tänker att vandring och paddling är den meditation man kan behöva. Så lycka till nu! Du grejade bokslutet.

@Vinägermamman Håller med. Rutiner är A och O för mig också. När mina rutiner rubbas, om något annat kommer emellan och jag inte hinner med något som tex träning, koppla av någon timme efter middag och när disken är fixad eller något annat så blir jag smått stressad. Försöker ta igen tiden och pressa in allt ändå. Men det går ju inte. Då måste jag tänka om och skippa något. Min träning är också A och O så den får inte falla bort, men kan skjutas på i värsta fall någon dag. Släpper jag för mycket på detta är risken att träningen till slut faller bort och jag mår sämre. Vilan efter middagen är också viktig, då jag samlar mig, reflekterar över dagen och återhämtar mig. Så jag försöker att prioritera det jag vet jag mår bra av och som är nödvändigt för mig, som träning och vila efter maten. Dessa kan inte tas bort, då riskerar jag att falla. Då kommer de dystra tankarna, stress och oro och även risken att ta till vin för att bedöva. Det ger en tillfällig lättnad men blir mångdubbelt värre då alkoholen aktiverar kroppens alarm- och stressystem. Det som jag felprogrammerat min hjärnan till, det den automatiskt signalerar om vid stress och oro, hit med vin! Nu har jag dock varit nykter så pass länge så det går inte på automatik längre. Så en längre nykterhet är ett skydd mot denna risk och man kan hantera stress, press och oro på ett helt annat sätt än att ta till vin. Man ser igenom alkoholdjävulen och låter sig inte luras så lätt längre. Man har blivit listigare än alkoholdjävulen.

En sak jag tänkte på, kan du inte leja bort årsredovisningen för bolaget då den blir en så stor utmaning för dig på många sätt och vis? Prioritera bort detta moment som skapar sådan stress och tar så mycket?

Skönt att du nu är klar i alla fall och planerar en sådan härlig semester. Idag är en ny dag och med massor av nya möjligheter❤️

@Smörblomma Ja, hoppas på det. Första gången vi planerar utifrån aktiviteter och inte restaurang (= dricka vin) och övernattning. Och ja, rutiner är superviktigt. Tyvärr är jag inte så bra på det. Är mer en ad hoc person som lätt anpassar /ändrar till det som passar bäst i helheten just nu. Försöker verkligen jobba på det nu, men tycker det är jättesvårt. Hur går det för dig🌼?

@Sisyfos Ja, en jobbig överraskning att boosteffekten inte funkar som man tror att den ska göra. Men bra då jag nu vet att det är meningslöst att tillföra A för att skärpa hjärnan. Filurar mycket på orsak och verkan och hur jag ska bearbeta/hantera andra känslor/situationer för att jag aldrig ska ta till A som medicin. Men det är nog övning, övning, övning som gäller, analysera och korrigera strategi och metod när jag faller, för det kommer jag nog att göra, och försöka vara snäll och uppmuntrande mot mig själv.
Tusen för ditt stöd 🙏💕

@vår2022 blir så imponerad av hur metodiskt och strukturerat du jobbar med dina rutiner. Försöker få till detta själv, men det är jättesvårt. Minsta oförutsedda händelser, och vips faller alla rutiner. Jobbar dock på det…
Daglig träning är något jag måste komma igång med. Jag tror det är en avgörande pusselbit, men av någon underlig anledning ack så svår att få till. Här är det en ny rutin som måste skapas, både i tid och innehåll. Har köpt matta, gummiband mm. Behöver ”bara” hitta övningar.

Hade så gärna lejt bort ekonomibiten, men verksamheten är för närvarande väldigt liten och det blir då minst lika mycket jobb för mig framförallt med att hitta en redovisningsekonom som vill göra ett sånt litet jobb men också att förklara/sätta in någon annan.

Ha en fin kväll😊

Tofu på besök

Hej! Vill tacka dig för tips. Nu har jag gjort lavendelsirapen. Den blev hur god som helst 👍🙏.

Läste från kockar att de föredrar 2-1 med socker. Sedan som du skrev att man inte ska koka lavendel för att undvika beskhet.

Körde följande. 6 dl socker, 3 dl vatten. Koka 10 - 15 min min. Ner med 8 stänglar lavendel och saft från en citron. Hade låg värme på en kort stund. Ställde sedan åt sidan ett dygn innan jag nu silade. Perfekt dryck att blanda med vatten & is.

Hojta om du kommer på fler varianter för detta är ju hur trevligt som helst att ha ett lager av 🌞.

@Vinägermamman Jag har haft det bra. Varit flytthjälp fredag till söndag och inte haft mycket tid till annat. Drack i fredags och det blev 4 enheter, alltså i alla fall en för mycket. Blev dock inte berusad då det var över lite längre tid. Bröllopsdag, därav bubbel och 1,25 glas vin till maten. Insett att även om man köper minsta flaskan på systemet blir det mer än en enhet. Tycker det gått bra med att dra ner på alkoholintaget under semestern. Det stora jobbet börjar nu när jag kommer hem men målsättningen är klar, det ska drickas mindre, det ska finnas helvita helger mm.

@Tofu på besök Kul att du tittar in😊 och kul att det lyckades med lavendelsirapen😋! Skulle testa att göra något med krossade enbär. Finns det att plocka där du bor? Återkommer om jag kommer på något mer!😀

Dags för en liten uppdatering igen. För strax 4 månader sedan bröt jag från 2l vin per dag under flera år till mestadels sparsamt eller inget drickande. Hade aldrig trott att det skulle gå så bra. Hade aldrig trott att jag skulle klara att gå ner 13 kg på den här tiden. Mår på det hela ganska bra. Haft ett par dippar då jag druckit av ”fel” anledning samt att frekvensen nu i semestertider är högre än ”mina regler” som är 1-2 glas fre och lördag. Nu är vår gemensamma semester igång och vi har hälsat på släkt som vi inte träffat sedan pandemins start. Det har varit trevligt men 1-2 enheter vin för mig varje dag. Hemma igen men nu med besök hos oss. Grillmiddagar och 2 enheter vin för mig. Har stoppat efter det då jag inte tycker om att känna mig berusad, så jag har mestadels smuttat vin och druckit Ramlösa. Märker dock att jag blir trött och har inte sovit så bra de sista nätterna. Dvs sovit länge, men är ändå seg och trött. Gillar jag inte. Nu när man är påläst förstår jag ju varför. Varför slutar jag inte helt då? Mitt problem var och min förändring är att inte dricka av ”fel” anledningar. Känns inte omöjligt att det om en tid blir så. När jag kommit dithän att hela jag är genuint övertygad om att nackdelarna inte väger upp fördelarna. Vilka är då fördelarna?
Jag tycker att gott vin är fantastiskt gott. Thats it. Jag gillar inte bakverk, söta drinkar, läsk, saft, chips, öl mm. Vin är min last. Men om jag blir trött dagen efter av 1 glas vin kommer nog viljan att vara pigg att vinna.
Önskar alla fina härinne en finfin dag☀️🌸

@Vinägermamman Så bra du jobbat med att dra ned på din alkoholkonsumtion. Som du säger så vet du ju varför du blir trött när du druckit alkohol. Precis som du säger behöver man vara helt övertygad om att nackdelarna med att dricka, måste överväga fördelarna med det innan man vill sluta helt, att det inte är värt längre att dricka ett gott vin och sedan vara trött och seg dagen efter. Så har det varit för mig i åratal, det har varit värt att vara bakfull och jag har inte velat sluta dricka. Fast, jag var ju också beroende och hjärnan kidnappad av alkoholen, så mest var det min hjärna som skrek efter alkoholkickar och jag kunde inte stå emot. Måttligt drickande har aldrig funkat för mig, det har bara hållit mitt beroende levande efter sug av alkohol.

Ha en fortsatt fin semester🌞💕

Tofu på besök

@Vinägermamman Enbär har jag nog inte sett här. Men visst kan man köpa torkade?

Gällande positiva effekter. Jag tror jag ser en. De första 20 minuterna när alkoholen kickar in. Det är härligt (tror jag). Nu kanske jag skulle tycka att det känns som att vara yr? Det är något jag börjat inbilla mig iaf.

Efter 20 minuter kände jag inte mycket längre. Då var det mest påfyllnad, dålig sömn, ångest, ont i magen, slö och lite smått illamående. Sedan såg man ju 10 år äldre ut.

20 minuter positiv effekt och 23h 40 min negativ är svårt att motivera för min del. Även om hugget kan komma. Så nice med 20 minuterskänslan 🤗.

Tofu på besök

@Vinägermamman Idag gjorde jag glass och bytte ut socker mot lavendelsirap. Gjorde en vanlig vaniljglass. Sedan kryddade jag med lite lakritspulver. Äggvitorna gjorde jag maränger av som jag även de kryddade med lakritspulver. De rörde jag sedan ner i glassblandningen som då stått i frysen ca 1 h.

Otroligt spännande smak. Ena sonen sa detta var det bästa han ätit. Den är väldigt intressant smak på och oväntad. Tror ingen skulle kunna placera om man inte sa vad det är. Vuxen smak som tog slut i ett nafs. Så kan rekommendera att använda denna typ av sirap när man gör glass 🤗.

Vaknade av ungdomar som kom hem efter en utekväll och kan inte somna om. Har i vanlig ordning mycket funderingar. Funderingar på hur jag ska bli människa igen och börjar även fundera på OM jag kan bli människa igen och isåfall HUR lång tid det ska ta. Är förbenat trött på denna trötthet. Nu i semestertider är det lögn i helvete att hålla rutiner. Det sker spontana saker hela tiden, rutinerna sätts ur spel och det får mig helt ur balans. Har varit på småturer och även haft besök. Flera är inplanerade men jag funderar på att ställa in. Min högsta önskan i livet nu är att återfå någon sånär acceptabel energinivå. Efter varje besök, hos oss eller andra, är jag helt slut i flera dagar. Samtidigt som det ger energi att umgås med de man tycker om hamnar jag nu tydligen på minuskontot ändå😥. För även lite löjliga diskussioner med mig själv om A och det måttliga drickandet (1-2 glas)
”Kan det verkligen vara dessa små mängder som gör mig trött?” ”Nä, det borde det inte vara”. Tänker i skrivande stund att det är lite korkat. Så viktigt får det inte vara att kunna dricka A i måttliga mängder, när jag försöker bli piggare! Borde vara en självklarhet att avstå och en ickefråga. Har de senaste dagarna fått mer tankar på hur gott det ska bli med vin på kvällen. Inte bra. Behöver bryta nu. Känner mig dock inte stark. Återstår att se hur det går.

Tofu på besök

@Vinägermamman Jag tror många av oss varit med om det där förhandlande i huvudet. För många är det nog starten på ett återfall.

Jag tror absolut 2 glas gör skillnad i trötthet. Eller, nja jag vet... Det tog många månader innan jag kände den energin jag har nu. Tror det är en del att bearbeta både psykiskt och fysiskt som tar energi. Den energin jag har nu är något helt annat. Den här jag inte känt sedan jag var 16 år typ.

Jag skulle säga om du inte orkar massa nu så parkera lite ett tag. Ta en tupplur istället så du på riktigt får känna fördelarna med att hela tiden vara klar och närvarande. Känslorna pendlar i början. Man har ju bedövat sig under lång tid så det gäller att lära känna sig själv i vaket tillstånd. Att lyssna på sina känslor och behov. Det kräver lite anpassning.

Ett tips är skaffa dig något som du gillar att lägga tid på. Något som skänker glädje. Kan ju vara pyssel, trädgård, bakning, träning, lyssna på poddar. Vad som men byt ut den tid som innan gick åt till att bedöva tillvaron till något som är positivt laddat för dig. 🤗