@Andrahalvlek Tack för ditt svar❤️. Ja, det har känts slitsamt. Jag var inte i affekt, men gick på min känsla som skapades, men skulle ha sovit på saken och förmodligen hade jag inte skrivit något då. Att sova på saken är annars något jag ofta tillämpar, just för att då kan man ofta se saken även ur ett annat perspektiv. Och även att det inte är värt att lägga ned energi på vissa saker. Så det är bra att bli påmind om det😁. Kram💕

@Se klart Tack för svar och kram❤️. Jag tror jag förstår vad du menar. Vilken bra beskrivning du gör av att köra på ett isberg och att då är det dags att backa. Att man inte har en aning om vad som finns under toppen av isberget, för man ser bara toppen, och acceptansen i att veta att jag inte vet och inte ska lägga mig i. Så är mitt förhållningssätt, men denna gång gick jag bet och det tog mycket energi. Bra att bli påmind då jag lägger ned mycket engagemang och tid i detta forum. Detta forum är fantastiskt, men det gäller att ge det lagom av sin energi. Kram❤️

@vår2022 Läste tillbaka lite i din tråd (som är ny för mig, har inte varit på forumet på länge) och hittade ditt inlägg om förändringsledning och liknelsen med förändring av alkoholhantering – här kan man verkligen tala om transferable skills! Det var så bra, tack för att du delar med dig! Med det förstår man verkligen vilket arbete som krävs för att bryta ett beroende, där dessutom förutsättningarna kan vara svåra då hjärnans kemi påverkats negativt av drogen. Att hitta stöd i den förändringsprocessen är viktigt, tror jag (även om man är VD), och att det får ta tid. ☀️

Tofu på besök

@vår2022 Du sätter ju ord på det väldigt bra. Detta med energi. Intressant att läsa att vi är många som tänker att man måste hålla koll så man orkar. Jag känner som du så nu får det bli fokus på ledorden - glädje, frihet & tacksamhet.

Imorgon drar jag och köper riskokare. Måste testa detta med svart vitlök. Har ju skördat min vitlök så ska bli kul att testa detta. 🤗

@Lillek Tack!😁. Jag var tvungen att googla transferable skills, ett nytt ord för mig, förstod andemeningen men så här här står det ”Transferable skills är de färdigheter som inte kommer från en särskild niche, jobbområde eller branch. De är generella färdigheter som kan användas i varje jobb och som du tar med dig till nästa.” Det är faktiskt häftigt! Att använda sig av kunskaper man har till andra områden, det gör vi ju ofta men det blev så tydligt för mig nu när du skrev det.

Ja, det kan verkligen krävas mycket stöd i den förändringsprocessen, att bli av med sitt alkoholberoende, även om man är VD😁. Vad jag menar med att man är VD, är att det är man själv som är den som är ytterst ansvarig för processen, men att man kan behöva massor av stöd för att få bättre förutsättningar att göra en förändring. Sen att det måste få ta tid. Det tar tid att bli alkoholberoende och det tar tid att komma ut ur sitt beroende. Det är många förändringar som måste göras och nya vanor som måste skapas.

Ha det gott!❤️

@Tofu på besök Ja, vi måste vara varsamma med vår energi. När man som jag, och som jag uppfattar dig, blir engagerad så blir man det massor. Det är lätt att slösa med energin då och rätt var det är så är lyser det rött i tanken och den behöver fyllas på. Kanske är det för långt till nästa mack, så det gäller att vara förutseende och planera sin resa på ett vettigt sätt så tanken inte gapar tom😁.

Du är så påhittig, klurig och med massor av roliga idéer. Det ska bli roligt att höra hur det går med dina svarta vitlökar. Jag har också skördat mina, får se om jag lyckas göra vitlöksflätor av dem eller så kanske jag kokar dem som du😁.

Ha det så gott!❤️

Tofu på besök

@vår2022 Ja, det stämmer jag blir väldigt engagerad. Kan nästan bli som en låsning och allt fokus går dit. Jag har ju jobbat massor med det för att tona ner den sidan av mig i jobbsammanhang. Nu plötsligt glömde jag allt det. Det kvittar ju om det är forumet eller jobb. Kan ju vara bra att praktisera även här.

I jobb drar jag ju tanken kommer detta leda till glädje, tacksamhet och stillhet? Är svaret nej så tar jag en annan väg. Nu glömde jag allt detta. Folk på forumet betyder visst mer för en än man tror 🧘‍♀️🤗.

Då har första arbetsveckan efter semestern passerat. Den var inte betungande på något sätt och jag har slutat tidigare varje dag. Idag har jag passat på att veckostäda ordentligt och jag njuter så av att det är rent och fint inför helgen. Det ösregnar och åskar emellanåt, så det krävs ingen vattning av mina växter ute, skönt. Min svärmor är på väg och ska sova över två nätter. Vi ska fira ett barns födelsedag imorgon med god middag och efterrätt. Hon kan vara rätt pratsam och energisk i det, ta mycket plats och kommentera mycket. Som jag tidigare berättat var min lösning att dricka för att orka med, men många gånger drack jag mer än vanligt och hade inte superkoll på mig själv. Kunde väl snäsa av i överkant ibland och jag var inte mig själv. Jag tycker ändå att det går lättare att handskas med henne nykter har jag märkt och vi kan faktiskt ha det trevligt ihop. Hon vill väl, men ibland för väl utifrån hur hon vill att man ska göra allt, det enda rätta sättet och så är det. Jag har lärt mig hennes sätt och lägger inte ned så mycket energi i det längre. Vissa saker får passera in genom ena örat och ut i det andra, utan reaktion från mig. Hon uppskattar mig mycket och tycker att jag är så ”duktig” på att städa och andra saker😁. Att prata känslor eller tunga saker är inte riktigt hennes melodi, en motsats till mig, men hon har med tiden fått bättre förståelse för livets psykologi och blivit ödmjukare. Allt är inte längre ”nu prata vi om något roligare” så fort något lite djupare kommer på tal. Jag är så glad att jag är nykter och att jag uppskattar min svärmor så mycket mer än jag gjorde när jag drack. Jag tror säkert att även hon uppskattar mig mer för att jag är nykter. Nu ska jag bädda ordning hennes säng och ha en trevlig helg tillsammans med henne❤️.

Ha en fin fredagkväll!💕

@Tofu på besök Ja, man lär sig hela tiden😁. Jag märker också att forumet betyder mycket för mig. Man får, man ger och man utvecklas. En helt ny vana som jag lagt till med. Att gå in varje dag och läsa vad som hänt/pågår. Jag engagerar mig och vill stödja andra till att komma vidare eller prata om helt andra saker i livet. Det tar en del tid i anspråk men det är givande och meningsfullt. Man lär sig mer om sig själv och om andra. 🤗

Skrev ett inlägg till dig igår Vår2022 som jag uppenbarligen inte postade. Vill bara skriva att jag tycker att det är så bra att du är här på Forumet. Du stöttar andra, kommer med intressanta funderingar och synpunkter. Såg att du skrev att forumet tar energi och jag tror att det är viktigt att begränsa. Som AndraHalvlek skrev så har hon börjat skriva när hon känner lust. Det kan vara viktigt att begränsa så det inte blir en plikt.
Nu är det kanske inte alls så för dig, men nr jag skrev aktivt och regelbundet kunde det nästan bli som en fixering. Tog ett lång period utan skrivande och har aldrig kommit tillbaka fullt ut. Hinner inte med.
Hoppas det blir trevliga dagar med svärmor.

Tack @Sisyfos det gör mig glad att du tycker det😁. Det som tagit energi har jag beskrivit och är kort sagt när det blir en ”fnurra” på tråden. Det tar energi även utanför forumet när det sker, men så blir det i mellanmänskliga relationer. Jag är glad att vi har gått vidare och nu lämnar detta, syftet har varit gott, det stökade till sig och ordande upp sig. Jag tycker vi gjorde det bra. När sånt händer får jag tillbaka min energi och det blir lustfyllt att vara i detta forum. Det man får se upp med för att inte ödsla onödig energi, är att ge sig in i diskussioner som inte blir ”meningsfulla”. Jag är glad att du är med i detta forum, med dina synpunkter och din stöttning av andra här. Första kvällen med svärmor gick riktigt bra och vi hade fina samtal😁.

Ha en fin lördag!💕

@Rehacer Jodå, mycket bättre. Ibland får det bli in i det ena örat och ut i det andra. Byta inriktning på samtal och lyssna på P1 sommar en stund😂. Ta lite egna stunder och gå ut med hunden och plocka svamp. Idag hittade jag äntligen ett stort gäng gula kantareller och grannen hade hittat svart trumpetsvamp som hon gav bort. Hon gillar endast att plocka svamp men inte äta den, tur för oss😁. Men det är ändå något visst att hitta den själv, som att leta efter guld. Hjärtat pumpar lite extra och ett glädjerus uppstår. Ha det så gott!💕

En reflektion så här på morgonkvisten. Har först nu, efter 289 dagar, nästan läst ut Annie Grace, tänka klart, som det pratats om så mycket. Blev nyfiken på vad spontan nykterhet är för något och som nämnts här några gånger. Det som känns roligt när jag läst är att det bekräftar så mycket av det jag tänker och känner. Att hon förklarar och benämner sådant jag tänkt tänkt på, men som jag inte riktigt kunnat förklara för mig själv. Jag har mer haft en känsla i min kropp om hur det är för mig och hon förklarar det i teorin för mig. Tänker på tex det omedvetna och det medvetna. Hur det omedvetna är föreställningar som vi växt upp med, det socialt accepterade och som vi införlivar inom oss själva. Föreställningar om att alkohol tex innebär lycka, eufori, socialisering och fest. Att detta är vad alkohol innebär. Det medvetna, som rationellt säger till mig att ”du borde inte dricka så mycket och minska ned” och kanske även att ”du borde sluta dricka, för du kan inte hantera det”. Hon pratar om att detta skapar kognitiv dissonans, man får ett kluvet tänkande, det finns två motsträviga värderingar och man får en inre konflikt. Att jag tänker ” jag borde sluta dricka, för det slutar alltid med en bakfylla, ångest, jag blir en annan person, jag kan inte stoppa mitt drickande”. Vidare tänker jag ”det kommer att bli så tråkigt, aldrig få känna mig glad och uppåt”. En kognitiv dissonans, min vilja matas av och så även min motivation till att sluta dricka. Mina omedvetna föreställningar ställer till det för mig, föreställningarna om glädje och fest som alkohol innebär när det ställs mot mina medvetna tankar om att jag borde sluta dricka för det får mig att må dåligt psykiskt och fysiskt. Det omedvetna är just det, omedvetna tankar som sitter djupt inom oss. För att få till en nykterhet som håller över tid, bör man få upp det omedvetna på ytan och få en insikt i att det inte är sanningen, att det är en illusion. För mig innebär inte alkohol glädje, fest och avkoppling, det innebär misär, olycka och ångest. Men när man blivit beroende så är det oerhört svårt att genomskåda det undermedvetna, beroende är så pass starkt och alkoholen har trängt in sig i märgen och i hjärnan. Den har programmerat om hela vårt signalsystem och signalsubstanserna i hjärnan och det enda som gäller är att dricka för att det är vad beroende innebär. Drick, drick, drick. Det enda fokus som finns när man är beroende och allt, precis allt, kretsar kring när får/kan jag dricka?

Spontan nykterhet innebär att man kan jämka ihop den inre konflikten, att man genomskådat den undermedvetna förställningen om alkohol. Den som säger att vi blir lyckliga och avslappnade av att dricka, men blir vi det? Inte jag i alla fall. Jag har trott att ett glas, som blir minst en flaska, gör mig avslappnad och dämpar min ångest, men det gör det ju inte. Det slutar alltid med ångest på morgonen, bakfull, full av självförakt och ångest. Min jävla undermedvetna föreställning är så falsk som det kan bli. Som att 1+1 = 3, det stämmer ju verkligen inte. Så spontan nykterhet innebär att man genomskådar det omedvetna och den inre konflikten med det medvetna. Man är inte rädd för att sluta dricka pga man ska gå miste om något, för man vet att det falskt, det är inte sant att man blir lyckligare av att dricka, det är tvärtom.

Som hon skriver ”när man fullständigt ändrar sitt mentala medvetna och omedvetna perspektiv på alkohol, skönjer man sanningen om drickandet. Ingen viljekraft krävs och det blir en fröjd att inte dricka”. Det är nog det som hänt mig. Jag behöver inte kämpa mot mina omedvetna föreställningar, för dessa finns inte längre. Jag har genomskådat dessa föreställningar som genomsyrar samhället och det är inte mina längre. Jag har en annan uppfattning och det genomsyrar mig. Jag behöver inte kämpa för att avstå alkohol, det är nu så naturligt för mig att avstå och inte dricka och det är en sådan frihet. Jag bestämmer och min hjärna är helt med på noterna, vi är ett team och vi dricker inte. Vi vet vad som händer om vi gör det och det finns inte på kartan att det skulle hända. Jag går efter min värderade riktning, jag håller tryggt fast mig i den och den leder mig framåt, där kan jag känna lycka och glädje utan alkohol.

Tack Annie för att du satte ord på och förklarade det tillstånd jag befinner mig i, it makes sense. Ville dela med mig för det kanske skulle kunna vara till hjälp för fler att få denna kunskap om att genomskåda det undermedvetna.

Ha en fin tisdag!🌞❤️

@vår2022 Annie Grace tillhör mina husgudar! Jag har läst boken ”Tänka klart” fyra gånger, i början av min nykterhet. För mig är dock spontan nykterhet att man slutar dricka utan ”hjälp” från AA, mediciner eller annan behandling. Men det viktigaste är dock att man genom att nöta, nöta, nöta nyktra fakta till slut påverkar sitt undermedvetna. Och det är där våra ryggmärgsreflexer och gamla vanor bor. Man omprogrammerar sin hjärna helt enkelt.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Ja, spontan nykterhet förklaras också med att man inte tar hjälp utifrån, men poängen för mig är att det handlar om kognitiv dissonans och att man kan jämka ihop den inre konflikten, det omedvetna med det medvetna. Tänker att det kan man göra även om man tar hjälp utifrån. Så att man inte tar hjälp utifrån fäster inte jag så stor vikt vid, viktigaste är att lyckas genomskåda det omedvetna. Något som hände mig innan jag hade så mycket kunskap om hjärnans påverkan av alkohol. Det var detta som gjorde att jag ville ta till mig mer kunskap allteftersom. Det var inte fakta som fick mig att sluta, det var mer psykologisk mognad. Jag förstod att alkohol ackumulerar ångest och om jag slutar så kommer jag att få mindre ångest och att jag är beroende. Faktan jag tagit till mig efterhand har stärkt min motivation och kunskap om hur farligt alkohol är och hur det får mig att må dåligt kemiskt, och psykologin har gett mig förståelse för mig själv och mitt handlande. Så psykologi och vetenskaplig fakta är en bra kombo och går hand i hand❤️

@vår2022 Som jag brukar säga: Jag har varit lurad sedan barnsben att alkohol skulle tillföra en något positivt. Till slut avslöjade jag bluffen, och är numera enbart glad för att slippa dricka alkohol. Jag är också väldigt tacksam för att jag hade den förmågan. Det är inte alla som får uppleva den känslan som tex du och jag har. Utan blir då nykter på sk ”vita knogar”.

Kram

@Torn Ja, tänker att vi varit lurade sedan århundraden tillbaka. Vet inte riktigt hur man får förmågan att syna bluffen, men kanske att man var ”all in” på att dricka men även ”all in” på att sluta dricka. Stark motivation och vilja till att dricka som sedan görs på automatik, som övergått till stark motivation och vilja att inte dricka som går på automatik, med glädje och utan ansträngning.

Kram❤️

majken_r

@vår2022 Men, detta är så intressant! Har inte läst Annie men tror jag ska (fast nu har du i och för sig gjort jobbet😅). Tänker att det är detta som jag kallar skiftet i fokus, det jag inte riktigt kunnat förklara. Att det är något annat som driver mig att leva utan vin numer.
Svårt kommer det bli, sug och beroende är starkt även om det kommer sällan, men jag har lättare att leda mig bort från sug/idén om att vinet kommer ge mig den ultimata glädjen just då. Att faktiskt tro och känna att livet är bättre utan. Även om det kommer att kräva en hel del arbete. Tack!🙌🏼