Jag har återigen börjat lyssna på James Clears bok ”1%-metoden - små förändringar, stora resultat”. Jag har lyssnat på den två gånger tidigare, men den behöver man lyssna på många gånger. Alltid lär man sig några nya saker.

När jag kom igång med mina dagliga promenader morgon, lunch och middag i höstas-vintras så gjorde jag det genom att stapla en ny vana på en annan vana - ett tips från boken! När jag gick upp på morgonen promenerade jag, strax innan jag skulle äta lunch promenerade jag, och direkt när jag kom hem från jobbet promenerade jag. Den vanan satte sig verkligen.

Nu vill jag börja med daglig hemmagympa, för att få igång rörlighet och styrka. Jag har på svtplay hittat ”hemmagympa med Sofia”. Att alltid låta en gympamatta ligga på golvet framför tv:n gör det lättare att komma igång, och jag påminns varje gång jag ser mattan.

Problemet med att tänka att jag ska gympa direkt efter frukost är att min frukost brukar bli lite olika tider, beroende på vad jag ska göra under dagen. Istället tänkte jag att jag ställer larm i mobilen när det är dags att gympa, precis som jag har gjort med sovtiderna. (Jag har pressat tillbaka min läggtid från 01 till 22 med en halvtimme i taget. Larmet i mobilen ringer kl 21, då jag ska ta propovan, och kl 22 då jag ska ta zopiklon och sen gå och lägga mig direkt. Larmet ringer även kl 20.30 då jag ska göra mig en smoothie.)

Så nu ringer mobillarmet även kl 9.30 då jag ska gympa med SVT-Sofia. Varje dag, ett program är 20 min. Genom att göra det varje dag är det lättare att etablera vanan. Och jag kan själv välja om jag vill äta frukost innan eller efter gympan. Oftast gör jag inget speciellt på fm, jag slappar mest från kl 06, då mobillarmet går för att det är dags för medicin. Oftast är jag pigg då och behöver inte sova mer. Så det blir kaffe i sängen och slösurfande mest hela förmiddagen.

De flesta aktiviteter som jag själv planerar in är från kl 12 och framåt. Ibland har jag läkarbesök kl 10. När jag börjar jobba tänker jag börja jobba kl 13-15. När jag utökar tiden kommer jag att jobba kl 13-17, eftersom det är på eftermiddagen det är mest att göra helt enkelt.

Så mina lugna förmiddagar kommer sannolikt att bestå mer eller mindre hela hösten. Så det finns ett bra tillfälle att göra gympa på fm. Kl 9.30 går larmet för att det är dags för gympa, varje dag. Nu fan ska jag sätta den här vanan! Varken väder eller vind kan hindra mig.

Jag började med det programmet som heter ”Hemmagympa med Sofia - rörlighet/kondition/styrka”. Riktigt bra övningar, precis vad jag behövde för mina axlar, rygg och nacke. Jag ska köra samma program några gånger, och sen ska jag kolla runt bland alla avsnitten på svtplay och se vilka andra program jag vill göra. Fokus blir på rörlighet och styrka, jag behöver verkligen jobba på det.

Idag ska jag lämna min bil på verkstad kl 07. Sen kommer områdets vaktmästare kl 08. Jag har felanmält några saker i lägenheten som har varit trasiga i flera månader, och nu ska de åtgärdas. Två surdegar till tar jag hand om idag alltså. Skönt.

Kl 12 ska jag promenera med min mamma till stan och luncha på ett kafé. Igår var jag hos frissan och ljusade ner mitt hår rejält. Frissan satte en massa ljusa slingor i mitt tidigare brunfärgade hår. Jag vill ju släppa fram mitt gråa hår och därför krävdes en nerljusning.

Resultatet blev förbluffande bra. Så här ljus har jag inte varit sen 20-årsåldern. Upp till 22-23 års ålder lyckades jag vara blond med hjälp av ljusa slingor. Men då var jag så mörk att jag övergick till brun hårfärg istället. Nu ska jag med hjälp av de ljusa slingorna låta mitt gråa hår växa ut. Min mammas reaktion idag blir rolig att se. Själv hoppar jag till varje gång jag ser mig i spegeln 🤣

Kram 🐘

PS. Mina ambitioner är väldigt lågt satta. I princip behöver jag bara titta på SVT-Sofia när hon gympar. Jag gör endast de rörelser jag har lust att göra nu i början, men redan igår gjorde jag 3/4 av programmet. Rörelserna var enkla att utföra - och roliga att göra. Sofia var väldigt trevlig dessutom. Hon hade en positiv energi och tillåtande attityd.

Tack @Andrahalvlek för funderingar runt Sofia och nya vanor! Jag har liksom gett upp många gånger men ska ge det ny chans. Att lyckas få bra balans på dagen, det är ju knäckfrågan. Jag som inte jobbar mera utan kan bestämma allt själv- inte lättare.

@Geggan Ställa mobillarmet är ett konkret tips! Då blir man påmind, och det blir gjort. Om man verkligen bestämmer sig för att GÖRA när larmet ringer. Även om det bara innebär att ribban är lagd så lågt som vid att titta på. Huxflux är man igång och vevar med armarna ändå.

Idag skulle jag egentligen ha tagit tåget 1,5 timme i västlig riktning för att lunchdejta med en vän. Men verkstaden behövde ha min bil en dag till, och då hade det blivit för lite tid för vår lunchdejt om jag har en tid till verkstaden att passa. Två timmar för mat och tjöt är absolut inte tillräckligt, då skjuter vi hellre på vår lunchdejt några veckor.

När jag ringde verkstaden igår eftermiddag och kollade läget så ville de dels behålla bilen en dag så att limmet på vindrutan skulle härda, och dels hade de upptäckt att bromsarna fram behövde bytas. Ingen överraskning för mig, de senaste dagarna har bromsarna hackat väldigt obehagligt. Verkstadskillen sa att det blir så om bilen får stå oanvänd ute i regnet. Man behöver typ bromsa dagligen för att hålla rosten borta. Först corona och hemifrånarbete och sen ett halvårs sjukskrivning. Min bil har stått still jättemycket de senaste två åren.

Jag räknar nästan med att maxa krediten på kreditkortet (20.000 kr). Men så får det bli, och sen får jag betala av några tusen varje månad tills jag har betalat allt. Hellre det än att betala hela summan på ett bräde. Gamla bilar. Suck. Jag har kört många skrotbilar i mina dar, men för tre bilar sedan så lovade jag mig själv att aldrig mer köra med en gammal bil, som behövde lagas på verkstad för multum med jämna mellanrum.

Den bilen jag har nu är en årsmodell 2015, och snart är det dags att byta in den. (Max tio år har jag satt som gräns.) Så länge jag fortfarande får något för den hos bilfirman. Men min nästa bil blir en leasingbil. Då slipper jag krabb och kostnader för hjulbyte och service, och jag kan byta in den med några års mellanrum. Kanske blir min nästa bil en laddhybrid, men då måste jag först bo så att jag har en laddstolpe. Drömmen vore att det fanns solceller som laddade bilen. Drömma kan man alltid göra 🥰

Så idag fick jag en plötsligt en total vilodag, och det tänker jag nyttja som en sådan. Jag har sjuk träningsvärk efter gympan med Sofia. Jag har generell värk i hela kroppen. Kanske vill min kropp säga till mig: ”Vila nu för fan”. Igår blev det först 30 min promenad hem från verkstaden, sen gympa med SVT-Sofia, och sen promenad med min mamma.

Jag drog en suck av lättnad när verkstaden sa att de ville behålla bilen en dag till. Då slapp jag en promenad på 30 min till verkstaden igår eftermiddag. Jag hade så ont i ben, fötter och rygg att jag knappt tog mig upp för två halvtrappor i min portuppgång efter promenaden med mamma. Jag är inte bara gråhårig, jag börjar fan bli gammal också 🤣

Nåväl, skynda långsamt. Idag blir det en slapp dag, fast gympa med SVT-Sofia ska jag göra kl 9.30 då mobillarmet ringer. Jag ska åtminstone försöka gympa. Jag gör så gott jag kan helt enkelt. Styrelsemöte med tjejjouren kl 18.30 står det också i min kalender. Ännu en sak som jag inte har gjort på ett halvår. Check på den!

Imorgon står det i min kalender att jag ska tvätta och dammsuga bilen. Det är bäst att jag gör som det står i min kalender. Och det var väldigt länge sen sist. Jag är sjukt slarvig med min bil. Den har en silveraktig färg kallad champagne. Mycket praktisk färg. Man kan köra med den jättelänge utan att smutsen syns. Och invändigt ligger gruset kvar på mattorna sen vintern, eller till och med förra vinter kanske 🤔

Jag är som sagt sjukt slarvig med min bil. Jag tror att det är något typiskt kvinnligt. De flesta män jag känner är sjukligt pedantiska med sin bil, men jag känner inga kvinnor som är det. Jo, min äldsta dotter, men hon är ett unikum, som det bara finns ett enda exemplar av i hela världen.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Vad härligt att du kommit igång med gymp Sofia och promenader😁. Och bra att det blev en vilodag idag. Ja, det där med bilar och hålla dem rena…vi har som tur är skinn eller kanske plastsäten som är lätta att torka av, som sker sällan ändå. I sommar har hunden fått sitta i baksätet efter bad i sjön och det blir väldigt smutsigt ändå, grusiga och blöta tassar på sätet🐕. Så istället för att torka lägger jag en handduk på sätet och då måste jag tvätta den istället. Förstår inte att det ska vara en så jobbig handling😂. Mycket grus på golvet också…min man är lika lat han.

Vad roligt att resultatet av din slingor blev så bra också, att håret känns bra är så viktigt och betyder så mycket.

Ha det gott!❤️

@vår2022 När jag hade hund fick han enbart ligga i buren där bak. Hundar i baksätet låter väldigt smutsigt 😱 Känner mig riktigt taggad inför att tvätta och dammsuga bilen idag. Hoppas det håller i sig så bilen blir klar och inte bara halvklar.

Kram 🐘

Bilverkstaden ringde igår. Bromsskivorna hade kommit, men bromsklossarna kom först idag på morgonen. Kl 8.30 idag fredag ska bilen vara klar. Och jag får lösa ut den för cirka 17.000 kr. Suck. Jag tänkte inte så fel då när jag utökade krediten till 20.000 kr på kortet. Men nu ska den hålla sig pigg och kry länge hoppas jag.

Först frukost, sen gympa med SVT-Sofia, sen promenera till verkstaden, sen tvätta och dammsuga bilen. Och sen är jag helt slut och trött. Möjligen blir det ett besök på stranden och hämtmat från thai. Låter som en bra plan för dagen.

Solbrännan har lagt sig nu, jag fjällar på näsa och bröst litegrann bara. Nu är jag redo att fylla på solbrännan litegrann åtminstone. Och bada i havet 🥰 Om det inte finns alger vill säga.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Ja, hundarna ska ligga i buren där bak eller som vi har i hundkåpor på flaket. Det är där han stoppas in typ alltid, men i somras när det var så varmt fick han sitta i bak och i sval fläkt av AC:n. En kort biltripp till badet. Och ja, det blir skitigt😂. Ha en fin dag och tänk på det härliga resultatet när bilen är städad och klar💕

@Andrahalvlek vad fasen har du för bil då när det kostar 17000 att byta bromsar? Bugatti? Gav runt 1500 på min för att tag sen. Nån " märkesverkstad" ger jag mig inte i närheten av. Har en -06 som gått 24500 mil. Krånglar aldrig. Snaxka om blåsning när det var en rostkant på nån skiva ev. Bara. Bara att bromsa hårt några gånger så brukar det lösa sig. Belägg kostar några hundra i eftermarknadsdelar.

Laddhybrid behöver du ingen kabel till. Den laddas medans du kör med bränslemotorn annars. Bara ren elbil du behöver tanka i 8-9 timmar om du inte snabbladdar. Då blir det många korvar på macken under den tiden. Så är det här på teslaparkeringen iaf.

@Andrahalvlek Hybridbilar är bra, då kan du ju välja om du vill köra på el eller fossilbränsle. 😀 Ok, man kommer inte lika långt på en laddning som en ren elbil. men 7-10 mil räcker ofta gott och väl. Själv tänker jag skaffa en ren elbil, men det är väldigt lång leveranstid på dem nu. Jag kan inte ens beställa en som tjänstebil i nuläget.

Kram

@BEATNGU Det var inte bara bromsar förstås. De bytte vindruta (två stenskott), batteri, tändstift, olja, bromsvätska, torkarblad och lite annat som ingår i servicen. Jag fick en lång lista med allt som de hade gjort. Och de fick byta både bromsskivor och bromsklossar fram, på båda sidor. Bilen har stått still för mycket ute i regnet. Först corona och hemifrånarbete och sen ett halvårs sjukskrivning. Men nu ska den ut och rulla oftare! Nu är den dammsugad och tvättad dessutom, och jag är helt slut 😴

Kram 🐘

@Torn Min äldsta dotter har tittat på en Renault elbil, med en leasingkostnad på 4.000 kr/mån. Den kommer man 30 mil med tror jag. Lite högt kan jag tycka, men 3.000-3.200 kr/mån kan jag tycka är helt rimligt i leasingkostnad. Tidigare betalade jag lån på min nuvarande bil för 2.800 kr/mån i fem år. En leasingbil byter man tydligen in var fjärde år och man slipper även kostnad för däckbyte, service etc. Låter som himmelriket. Men jag ska umgås med tanken lite till, inte förhasta mig.

Kram 🐘

@Kennie Inte så bra i längden att snabbladda hela tiden. Batterier behöver ta full laddning ibland precis som, truckar, och andra rena batteri-celler. Också nåt man bör ha i åtanke. Att fylla upp så du kommer några extra mil. Ja, men det är en jäkla massa ström som ska fort in i batterierna på kort tid vid snabbladdning. Och dom behöver laddas fullt emellanåt. känn på mobilen när den snabbladdar hur varm den blir. Lägg då till några hundra kilo batterier som gör samma sak.

@Andrahalvlek Låter ändå som ett överpris. Bytte vindruta på min. För nån tusenlapp "helförskäkring" Bromsvätska behöver man i regel aldrig byta. Det är ett slutet system. Testa nån mindre verkstad nästa gång. Jag har turen ett känna en kille som gör allt för några hundra. Delarna köper jag själv på Biltema när det gäller bromsar tex. Kört med mina bromsar bak därifrån i 6 år snart utan några problem. Dom större firmorna tar 1000 spänna bara att köra in genom porten så det lär ju inte hända för min del igen.