Det stora blå

Profile picture for user Allegra

Hej @Natalia ✨ Har legat däckad i influensa hela förra veckan. Segt men även en anledning att sova mycket, vilket är en av mina favoritsysselsättningar :)

Igår började jag lyssna på Craig Beck ”Alcohol lied to me”, @andrahalvlek brukar rekommendera den och jag blev väldigt pepp av Becks energi! Han har läst in ljudboken själv och är en väldigt övertygande röst.

Mår bättre idag och har budat på ett par vandringskängor på Tradera inför vintern. Vill aldrig mer bli stillasittande, passiv och trög.

Hoppas allt okej med dig, @Natalia ❤️

Profile picture for user DRacker

@Allegra Kram på dig! Jag hoppas att den magnetiska lockelsen inte har kommit tillbaka mer efter din senaste upplevelse! Så sjukt jobbigt det är när suget sätter in med full kraft! Gäller att ha bra strategier till hands så man inte dras med! Tror det kanske var @vår2022 eller om det var @Andrahalvlek 🤔 som skrev så klokt till mig att lista de fem värsta fyllesynderna och snabbt som tusan kasta fram dem när suget sätter in. Jag får dock så pass mycket ångest av pinsamheterna att jag knappt vill påminna mig om dem, men jag nuddar vid minnena av dem, plus hur jäkla dåligt jag mått och det har hjälpt mig mycket hittills. Du är stark som bara den som lyckas stå emot, varje dag, så länge! Kraaam 🥰🎉🤗

Profile picture for user Allegra

Hej @DRacker 😊 Ja, den sortens sug har jag inte stött på tidigare, inte förrän nu, då jag verkligen inte _vill_ dricka! När jag funderar på det, så framstår det mer som en tvångstanke än ett fysiskt begär, om det makes sense. Nåväl, har haft en lugn period pga influensa och igår kände jag mig såpass bra att jag tog mig till gymmet. Har inte tränat på länge så jag startade upp i all enkelhet - på löpbandet, med ”Alcohol lied to me” i hörlurarna :) En effektiv kombo kan jag säga!

Mina fyllesynder dyker upp i skallen titt som tätt, det är vansinnigt skamliga grejer men viktigt att inte förtränga dem. Det värsta är nästan att man fortsatte dricka trots dessa pinsamheter. Men inte längre, idag är jag nykter✨ Kram till dig💜

Profile picture for user Allegra

Jag är tillbaka på yogamattan!! En underbar känsla. Hade bokat det ”snällaste” passet för att inte bli deppig av att kroppen är otränad. Efteråt körde jag löpband och styrketräning. Struntade i om någon såg att jag klickade i de lättaste vikterna. Har gjort misstaget att gå ut för hårt och skada mig, många gånger.

Annars känns novembermörkret mer påfrestande än någonsin, har svårt att ta mig för något vettigt efter att solen gått ner.
Mitt nästa mål är att öppna en bok igen! Pga mitt missbruk har jag i princip bara orkat kolla på mer eller mindre bra serier på Netflix. Det håller inte i längden.

Profile picture for user vår2022

@Allegra Ja, härligt att du kommit igång! Och vad bra att du gör det försiktigt. Att skada sig är eländigt och det tar tid att återställa sig. Det ger verkligen måbra hormoner och är skönt för kroppen och knoppen.

Jag slötittade också mest på Netflix serier men har läst ut många böcker som nykter. Brukar googla efter bra böcker och beställer hem ett gäng i taget. Det är något jag längtar efter varje kväll. Läser en stund tills ögonen inte orkar mer innan jag ska sova och då sover jag så gott.

Du jobbar på så bra! Sköt om dig❤️

Profile picture for user Allegra

Ja, nu är jag på banan @Himmelellerhelvette och det känns så bra! Det var krångligt att ta sig hit och vägen är fortfarande inte spikrak. Men det tog lång tid att gå vilse så det är väl egentligen inte konstigt att det tar en stund att hitta hem.

Försöker fokusera på mina framgångar och jag kan se att jag sedan i somras har förändrat min attityd - svårt att sammanfatta processen men i stora drag går det ut på att ta in mycket fakta om alkohol, andra människors berättelser (bl.a. här) analysera tidigare beteenden och mönster men kanske framför allt *göra* bra saker: laga mat, umgås mer med familjen, vara mer fysisk (promenera, träna). Det är som att vända ett stort fraktfartyg i en väldigt liten bukt 😊🐬

Profile picture for user Allegra

Förr i tiden var jag en läsare @vår2022 och trots att jag under senare år hamnat långt ifrån läsandet så har jag kontinuerligt köpt böcker. De ligger i olika travar lite här och där och längtar efter att bli öppnade och lästa. Snart så…😎

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Allegra låter som en jättebra plan❣️ Jag behövde bestämma mig och sen läste jag böcker som hjälpte till att ändra mitt undermedvetna. Jag tänker någon gång varje dag på hur illa vissa lägen varit för att till fullo förstå att jag inte kan återvända. Jag har skrivit ner massa olika situationer som är pinsamma och tragiska och dom kommer upp i minnet och påminner mig om varför jag inte kan prova igen. Men det har tagit tid att förstå hur illa det varit, förhandlaren har sagt våren, sommaren men nu tänker jag inte bestämma något utan tar det som det kommer och hoppas att jag aldrig mer kommer tro att jag kan bli måttlig igen. Jag har ju försökt och aldrig lyckats för det har alltid slutat med för mycket, dricka ikapp.

Riktigt kul att ha dig på spåret igen, träningen är verkligen en livlina som inte går att släppa, verkar som om du också tränat hela livet och då vet du som jag att det är i träningen de starkaste lyckopillren finns❤️

Kram💕

Profile picture for user Allegra

Bra idé @Natalia !! Ska framför allt plocka fram julstjärnorna som skall hänga i fönstren. Har några stycken med fina mönster och färger✨✨✨ Planterade om en amaryllis häromdagen, aldrig gjort förut, nyfiken på om den kommer gilla sin nya jord och kruka. Så det är nog det jag kommer att fokusera på; stjärnor och växter 🌟🌺

Profile picture for user Allegra

Jag funderar också mycket på förhandlaren @Himmelellerhelvette , eller hjärnsläppet kanske man kalla det, för så känns det de gånger jag vandrat iväg till krogen och beställt dricka, trots att jag verkligen inte vill det.

Märker dock att förändringsarbetet ger resultat! En ny energi börjar spira i kroppen. I somras var jag så fysiskt trött att jag ibland inte gick ut genom dörren på flera dagar. Satt på balkongen och glodde på fiskmåsar.

Det är kanske framför allt två saker jag skulle vilja berätta om för de som precis påbörjat vandringen mot ett nyktrare liv:

1. Läs eller lyssna på böcker skrivna av de som gjort upp med alkohol. Dessa böcker innehåller fakta om vad alkoholen gör med våra kroppar och i förlängningen våra liv. Till sist blir man äcklad av den alkoholkultur vi lever i.

2. Ersätt alkoholen med nya aktiviteter (eller ta upp de gamla som du inte orkat göra pga fylla eller bakfylla)!! Här kom jag att tänka på ett tips jag fick då jag hade små barn: om ungen leker med något den inte ska leka med, något farligt eller något ömtåligt, så kan man inte bara ta den grejen utan att erbjuda någonting annat som ersättning! För då blir barnet argt och ledset. Ungefär så :)) Är i full färd med ersätta min (napp)flaska med att gå långa promenader, göra yoga, styrketräna, spendera mer tid med familjen, laga mat från grunden etc.

Märker att jag blivit ganska asocial de senaste månaderna, orkar inte med folk… Kanske beror på att det dricks alkohol vart man än kommer? Eller på novembermörkret.

Håller med @Himmelellerhelvette , att vara fysisk är ett lyckopiller!! 🐬💚

Profile picture for user Kebne1

Känner igen mig i det asociala. Först nu börjar jag släpa mig ut lite då o då på festligheter. Det sjuka är att när jag kommer hem jublar jag över att vara hemma. Men jag vill öva mig på det sociala, för jag vet att det ger energi också... @Allegra

Profile picture for user Allegra

Ja, det är lite läskigt @Kebne1 , att upptäcka den asociala sidan hos sig själv. Tycker att jag har svårt att tolka den här tendensen - är det positivt eller negativt?

Låter det vara som det är just nu, det kanske förändras till våren😊

Profile picture for user Himmelellerhelvette

@Allegra Jag tycker också det är läskigt att jag blivit asocial. Funderar mycket på att träffa folk men jag kan inte komma på någon med likasinnade intressen och det känns ledsamt. Jag vet inte hur jag ska lösa detta än för jag vill gärna göra saker med andra människor samtidigt är jag ganska nöjd med att vila mycket, lära mig mycket kring mitt missbruk och mig själv men som du skriver blir det nog lättare till våren när vi har fler timmar av ljus. Mörkret gör ju sin del.

Kram❤️

Profile picture for user Andrahalvlek

@Allegra Det funkar liksom inte längre att alkoholen är den enda gemensamma nämnaren. Man måste GÖRA något. Inte bara sitta och glo och tjöta timme efter timme, medan de andra blir fullare och fullare. Promenaddejt med kompisar är kul, man pratar så bra när man promenerar. Träffas över brunch eller lunch är också klockrent.

Man behöver inte så många timmars umgänge i sträck, några timmar räcker. Kulturupplevelser i alla former är ett bra sätt att träffas också. I början kan det krävas att man styr upp det, för att UPPLEVA att det berikar livet. Annars blir man lätt sittande. Jag brukar säga det till nynyktra - DU måste fylla ditt liv med roligheter 😍 Ingen annan gör jobbet åt dig.

Jag blev väldigt kvällstrött när jag blev nykter. Jag har fortfarande ingen behållning av att bli sittande på krogen med vänner som ölar och sippar vin. Jag kan vara med en stund, om det är musikuppträde tex, sen går jag hem. Tidigare sökte man upp den typen av umgänge, eftersom det okejade det egna drickandet. Den insikten är smärtsam.

Kram 🐘

Profile picture for user Allegra

Jag tror att vi behöver vila just nu @Himmelellerhelvette , för att komma i balans igen. Livet är i ständig förändring och om ett tag, till våren t.ex. kanske vi känner annorlunda. Kram✨

Profile picture for user Allegra

Precis @Andrahalvlek , sättet att umgås på måste förändras när alkoholen inte längre är en parameter. Har en handfull vänner, som jag visserligen har druckit mycket tillsammans med förut, men som är i min ålder och också inne på förändring. Säker på att det kommer att gå bra att göra nya saker med dem framöver.

Just nu är jag dock rejält självupptagen i min vilja att skapa nya rutiner och vanor. Ersätta alkoholens passiva natur med aktivitet. Och precis som du skriver har jag gått från att vara en nattsuddare till att vilja ligga i sängen kl 22. Men det känns faktiskt bara bra 😊 Kram

Profile picture for user Allegra

Tyvärr drack jag några öl igår, av bara farten, efter ett mentalt ansträngande framträdande i jobbet. I en annan stad dessutom, så tryggheten i att gå hem fanns inte där.

Inga mängder men tillräckligt för att bli besviken på mig själv och jäkligt trött idag. Tänker inte klandra mig själv utan se det som en reality - check. Jag vill inte vara bakis, jag vill vara en som inte dricker! Så är det med det.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Allegra Den känslan brukar du dricka på. Stunden efter anspänning. Poff liksom. Vad kan du göra istället? Nästan alltid är det lugn och ro och vila som vi behöver. Jag har delvis ersatt med ett varmt bad på kvällen. Vissa extra jobbiga jobbdagar kan jag verkligen längta hem till badkaret 🥰

Kram 🐘

Profile picture for user Allegra

Du har rätt @Andrahalvlek , först en rejäl anspänning och sen *poff* . Hade jag varit i mina egna kvarter så hade jag nog promenerat hem men nu behövde jag umgås efteråt och dessutom åka tåg. Det är precis det här som är det verkliga arbetet, att uppfinna sig själv och sina handlingar på nytt! Behöver fundera på vad som hände och tänka ut strategier. Kram🐬

Profile picture for user vår2022

@Allegra Bra att du skriver här om dina öl. Att du inte låter skammen ta över handen. Precis som du säger är det viktigt att fundera på vad som hände, så du lär känna igen signalerna på sug och strategier för det. Var på din vakt nu ändå, för alkoholdjävulen är en lurig en som kan poppa upp lite extra då den fick smaka på alkohol. Gör den det så be den fara åt helvete! Sköt om dig❤️

Profile picture for user Allegra

Jag hör vad du säger @vår2022 , och är på min vakt. Känns dock som att min plan fungerar; kroppen har börjat längta mer efter styrketräning än alkohol!! Så imorgon bitti är jag tillbaka på gymmet och fortsätter bygga ett rejält avstånd mellan alkoholen och mig själv.

Att låta kroppen bestämma verkar vara min grej då hjärnan än så länge är jäkligt opålitlig. Älskar känslan av att _vilja_ röra på sig, svettas och få upp pulsen. Det har funkat förut men tyvärr är träningen det första som får stå tillbaka när jobb och vardag tar sitt strypgrepp.

Denna gång skall jag göra allt för att prioritera rätt! Kram🐬

Profile picture for user Allegra

Tack för omtanken @Natalia ❤️ Haft fullt upp hela helgen med att fira min dotters 18årsdag. Vi lagade middag till alla hennes vänner och det var fantastiskt att se hur bekväm hon var med att vara ”center of attention”. Har själv alltid haft någon slags prestationsångest när jag spelar huvudrollen s.a.s. Mycket stolt över att jag var en nykter mamma som höll sig i bakgrunden och langade tårtor✨✨✨

Profile picture for user Allegra

Har en hemmakväll, helt på egen hand om man inte räknar hunden och katten. Skäms nästan för att säga att det är underbart skönt, att vara själv! Tackade nej till en 50årsmiddag där jag visste att jag inte skulle känna så många. Den sociala oron jag skulle uppleva där skulle garanterat leda till en rejäl fylla. Så skönt att slippa prata med folk, så skönt att slippa dricka.

Det är en stor sak som hänt, sedan jag började förändringsarbetet i somras, detta med att lyssna på egna behov och att sätta gränser. Jag tror faktiskt att jag var bättre på det för 15-20 år sen, men det eskalerande missbruket har dels bidragit till att jag har tappat bort mig själv längs vägen, dels gjort att jag kompenserat för skuldkänslorna kring drickandet och då har gränserna suddats ut.

Ikväll känner jag inget sug, ingen längtan efter att vare sig döva ångest eller bli avtrubbad och slö. Nöjd och pepp på att vakna utan bakfylla imorgon✨✨✨

Profile picture for user Andrahalvlek

@Allegra Exakt så känner jag också. Det dåliga samvetet är borta, behovet av att överkompensera likaså. Livet är för kort för att göra saker som andra tycker att man ska göra.

Och när lösningen inte är alkohol på allt skav man känner, så tar det lite tid att förstå vad man behöver. Så tid att fundera, helst sova på saken, innan man tackar ja till dylika jippon är önskvärt.

Vem fan orkar gå på en 50-årsfest på en fredag? Låter som ett omöjligt uppdrag 🤣

Kram 🐘

Profile picture for user Natalia

Hemmakväll ensam är jätteskönt och djur räknas absolut. Jag skulle nog inte hantera att gå i ide som jag gjort om jag inte haft sällskap av de två små
🐈‍⬛🐈‍⬛ fantastiskt sällskap 😻

Nu är jag för tillfälle fortfarande hemmavarande från arbete en liten tid till och kan inte själv känna den där fredagskänslan som innebär ledighet men märker ändå att jag känner mig som mest ensam och otillfreds just på fredagar. Men jag vet också att fredagar väcker mycket inom och jag väljer lätt vin den dagen.
Lördagar har jag däremot inte samma upplevelser och idag är det skönasöndag!

Önskar en bra dag 🥰

Profile picture for user Allegra

Härligt med #skönasöndag @Natalia ✨

Igår passerade jag ytterligare en milstolpe. Tog bilen till en klubb på andra sidan stan, dansade nykter i två timmar och tog sedan bilen hem igen. Mitt i dansandet reflekterade jag över hur mycket roligare det är att dansa nykter! Mera på riktigt liksom. Och vilken fröjd att vakna pigg i morse 🎼

Profile picture for user Allegra

Inser vikten av att samla på sig dessa erfarenheter @Andrahalvlek , att lära sig att leva utan raketbränsle. Hade så mycket roligare än vanligt dessutom, inte minst för att jag slapp snubbla omkring på dansgolvet @Kennie 😅

Att ta med sig bilen är ett klockrent knep såhär i början. Det var t.o.m roligt att köra hem genom stan mitt i natten, kände mig fri✨✨✨

Profile picture for user Natalia

Hej @Allegra!
Tänkte på det där med raketbränsle och många verkar kunna vara så aktiva ihop med A. För mig blir det tvärt om. Blir bara trött av det och får inget gjort alls när jag druckit. Om jag inte är ute och festar vill säga då blir det kanske lite mer fart. Dricker jag hemma blir jag mest inaktiv. Värdelös drog 😅

Hur har helgen varit?
Kram 💕

Profile picture for user Allegra

Blir så glad av ditt lilla rymdskepp@Natalia 😄 🪐

Det hände en jobbig grej för några dagar sen och jag tog ett rejält återfall. Minnesluckor och ångest på det. Fy fan vad jag aldrig skulle kunna moderera! När jag sätter igång så är det som att hälla ner alkohol i ett stort, svart hål. Det bästa är att jag snabbt är uppe på banan igen, så förändringsarbetet som påbörjades i somras har effekt!

Har börjat prata med en god vän om att göra ett nyktert år tillsammans. Att ha någon i sin närhet att kämpa med tror jag kommer att betyda mycket. Någon ” i verkligheten” att räkna ned tillsammans med. Någon att kunna åka hem till när hjärnan vobblar.

Lagar julmat för fullt, vi är en storfamilj som alltid firar jul tillsammans ute på landet. Imorgon ska jag åka och handla alkoholfri öl. Vi har gemensamt bestämt att ingen kommer att ha med sig sprit. Fokus ligger på mat och mys💫

Profile picture for user Andrahalvlek

@Allegra Shit, vad skönt att du snabbt är på benen igen. Minns från mitt förra liv att efter ett uppehåll så var det nästan så man skulle dricka ikapp, helt omedvetet. Svart hål här också. Önskar dig en fin och vilsam jul med mycket mys och noll alkohol!

Kram 🐘

Profile picture for user Allegra

Tack kära du ✨ @Andrahalvlek

Är stolt över att jag kan bryta direkt. Det har jag forumet och en nyfunnen medvetenhet att tacka för! Är inte där jag vill vara - än, men jag gnetar på liksom. Läser, lyssnar och begrundar.

Funderat en del på varför mitt drickande blivit problematiskt och destruktivt just de senaste 10 åren. Förutom livet och alla dess vedermödor så kanske, möjligen det kan vara hormoner inblandade!? Snubblade över en produkt, helt naturlig, från Australien, som fått galet bra recensioner av ”riktiga” människor online. Beställde en burk, den kom idag, ska testa den och är riktigt nyfiken!

Aldrig identifierat mig som ”kvinnlig” om någon nu förstår vad jag menar, t.ex. så kom mensen alltid som en överraskning varje månad, har helt enkelt inte omfamnat min kvinnliga biologi. Men, faktum kvarstår att jag är kvinna och således, eventuellt, kanske… har ett hormonellt kaos i min kropp.

Nåväl, är stenhårt nykter i jul, mina ungar ska aldrig få se mamma på lyran igen… 🔥

Profile picture for user Varafrisk

@Allegra Du är så stark som är uppe på banan igen …och att du berättar💪🏻🥰
Tänker ofta på vad du skriver om gällande träning att det kan vara enklare att hålla sig nykter om man tränar. Hörde på radion att Karolinska hade gjort en studie om alkohol och att träning hade en inverkan och i synnerhet yoga.

Allt gott till dig🥰🌟

Profile picture for user Allegra

Åh så fint att se dig i min tråd @Varafrisk ❤️ Tror faktiskt att den stela, oflexibla, medicinhyllande svenska vården börjar förstå att det finns något bra med en holistisk syn på människan!

Vad gäller yoga så är rörelserna utprövade under lång tid, det är en praktik som älskar våra kroppar! Men minst lika viktigt, tror jag, är att vi ger oss själva en stund på mattan, en paus från alla intryck som väller över oss i dagens samhälle.

God jul fina @Varafrisk om vi inte hörs innan. Kram✨

Profile picture for user DRacker

@Allegra Starkt av dig att gå direkt upp på banan igen! Och att du delar med dig. Det visar hur skört det hela är. Jag förstår helt tanken av att vilja testa igen för att se om det ändå funkar. Din och andras beskrivningar av dess konsekvenser, känslor och upplevelser visat att det enda rätta är att hålla sig ifrån det helt. Att det inte blivit bättre kom uppehållet. Alla gamla svårigheter finns kvar och blir ofta tom värre! Allt det som vi förtvivlat önskat bort helt och hållet från våra liv, och som inte på något sätt är så som vi vill vara. Jag fattar alla känslor kring detta, både tankarna inför (eftersom jag haft samma själv: ”det kanske kanske funkar”) och allt som kommer med återfallet.

Du är stark och tillbaka, och nu massor av erfarenheter rikare! ⭐️

Profile picture for user Allegra

Det är skört som fan @DRacker , funkar för det mesta men om man sänker garden så går det åt helvete!! Hade aldrig kunnat tro att att detta med alkohol skulle vara så svårt, att hantera…

Finns inte på kartan att jag skulle kunna bli en som tar ett glas då och då. Sorgligt att förstå det men samtidigt är det en seger. Ska jobba stenhårt på att bli nykter för gott.

Fint att prata med dig😊 Ha en fin jul och ett gott nytt år!!

Profile picture for user Allegra

Tack @Natalia och en god fortsättning till dig✨ Julen blev otroligt mysig med ett gäng sköna vuxna som , precis som jag, brukar dricka alldeles för mycket. Men i år hade vi kommit överens om att det inte skulle bli så! Våra barn var glada och nöjda och mellan mat-varven såg vi på lättsamma komedier eftersom det typ regnade hela tiden😊 Synd, eftersom julen firas i ett litet hus ute i skogen och det finns flera hundar och vi brukar alltid promenera efter maten.

Känner stor tillförsikt inför framtiden. Bara vetskapen om att det blir ljusare och ljusare för varje dag hjälper en att hålla modet uppe tycker jag.

Stor kram till dig❤️

Profile picture for user Allegra

Då är det bestämt; två goda vänner och jag skall tillsammans göra ett nyktert år! Är så glad för detta beslut och för det extra stöd som vår nyktra gemenskap kommer innebära.

Påbörjade min resa mot förändring i somras, har vinglat lite hit och dit men lagt en grund som känns bra och jag vet vad jag vill!

Känner mig glad och väldigt ödmjuk - hade aldrig kunnat föreställa mig alkoholens demoniska grepp och bedrägliga natur innan jag började försöka sluta.

Profile picture for user annacananda

@Allegra Wow! Grattis till beslut om ett nyktert 2023! Och vad häftigt att du fått sällskap av två goda vänner. Det är naturligt att vingla innan man sitter säkert i sadeln - säger jag som vinglat i många år. 😏

Insikten om att vi aldrig mer kan dricka för med sig mycket mer än vad jag kunnat föreställa mig men jag förstår nu att det är den enda vägen för ett friskt liv. Hoppas du stannar här och delar dina erfarenheter - det är mycket värdefullt!

Kram

🦛

Profile picture for user vår2022

@Allegra Vilket härligt beslut och vad häftigt att ni blir tre som ska följas åt och kämpa tillsammans! En liten trio. Ni kanske ska hitta på ett namn till er när ni firar varje delmål😁. Jag önskar dig/er all lycka i er nyktra resa mot friheten och till ett nytt härligt liv❤️

Profile picture for user Varafrisk

@Allegra Åh så fantastiskt! Ja, man kan behöva vänner i verkliga livet för att göra den resan. Jag tänker att min vänner i verkliga livet kommer jag träffa på behandlingen. Lycka till med allt🥰Men vi fortsätter ju att träffas här eller hur? Eller tänker du att du kanske inte behöver skriva här då?

Kramar❤️

Profile picture for user Allegra

Känns så bra och en enorm lättnad @annacananda ! Att ha ett avtal med två vänner som jag kan träffa IRL kommer att göra den här processen så mycket ”enklare” eftersom jag är expert på att gå bakom min egen rygg 🙄

Profile picture for user Allegra

God idé @vår2022 😊 Ska hitta ett namn på vårt lilla sällskap! Känns jätteroligt och värdefullt att göra det här tillsammans, de är roliga och lojala kvinnor så jag har stark tro på att detta kommer att fungera. Vi har alla tre goda skäl till att göra det här och jag är så tacksam för detta extra stöd✨

Profile picture for user Allegra

Tack bästa @Varafrisk , jag är säker på att du kommer att träffa själsfränder på behandlingen✨ Självklart blir jag kvar på forumet, det är så värdefullt att ta del av människors resor och även att reflektera själv. God fortsättning ❤️

Profile picture for user DRacker

@Allegra Men så häftigt att du har två buddies att göra en nykter helårsresa med! Wow! Skulle velat ha samma. Vill få önska dig ett riktigt gott nytt år och att du haft en fin nyårsafton, precis på sådant sätt som du önskat dig. 💐⭐️

Profile picture for user Allegra

Ja @DRacker , det är fantastiskt spännande och roligt! Är så taggad på detta😊 Det här ska bli ett riktigt bra år, det har jag bestämt. God fortsättning till dig❤️🎼

Profile picture for user Allegra

Blandade känslor idag, känner en enorm lättnad över att jag *slipper* dricka, fy fan vad skönt, framför allt att vakna nykter och vid (relativt gott) mod. Men också en molande ilska - varför tog det så lång tid att göra slut med alkoholen? Allt detta velande och ältande och rädsla..

Har förändrat mitt drickande rejält det senaste halvåret, läst och lyssnat på berättelser och fakta etc. Hittat tillbaka till fysiska aktiviteter. Tog några glas på nyår trots att jag inte var sugen, mest för att jag vet att 2023 blir ett nyktert år och ville typ säga ”hej då”, jag grämer mig inte över det men jag är så himla less på att alkohol ens fanns på kartan. Men nu är det slut, finito, adjö..

Har tänkt mycket på varför fyllebråken i mitt barndomshem inte fungerade mer avskräckande? På varför jag själv tillåtit mig vara en full idiot framför ögonen på mina barn, trots att det är en spegelbild av det värsta jag visste då jag var liten…

Profile picture for user DRacker

@Allegra Visst är det märkligt. Man kommer till en punkt när man börjar se mönster från barndomen och märka vad man tagit med sig. Fyllor, dåliga humör, instabilitet osv. Nej usch. Vi behöver inte alkoholen. Jag tänker att ju mer jag tänker att ”Vadå, ett eller två glas, det är ju ändå… det eller det eller det eller.. jag har ju varit så grym som lyckats hålla upp så länge”. Ja då tänker jag att mitt beroende verkligen inte försvunnit. Är ju lite moment 22. Ser inget skäl till att kunna ta igen för är jag inte sugen så behöver jag inte, och är jag sugen så ska jag inte! 😉 Inte minst för våra barns skull! Vi är värda bättre. De är definitivt värda bättre 🥰 Håll ut, du ska ju ha ett spännande alkoholfritt år med två vänner. Sjukt bra! 🤗💪

Bra beslut och starkt jobbat av dig! ⭐️

Profile picture for user Allegra

@DRacker precis så: finns ingen anledning längre att ta det där första glaset 1) det var längesen det smakade gott 2) jag vill inte bli berusad och förstöra min kropp och mina relationer✨✨✨

Profile picture for user Sisyfos

Det låter verkligen som du är riktigt på gång Allegra! Kul att se nån som hängt härinne lika länge som jag. Det är intressant att läsa reflektioner i din tråd för det finns en hel del som jag känner igen från mina egna nyktra perioder (jag gjorde det 2 gånger - vissa är lite mer trögfattade). Men du skrev om att du blev lite asocial. Jag tror att det händer enormt mycket när man slutar med alkohol och beroende på var man befann sig från början finns det saker att jobba med. Jag har upplevt perioder när jag bara vill vara hemma och mysa, boa in mig. Rannsakat mig själv, kommit ihåg pinsamheter. Och känt efter hur trött jag varit. Jag tror att åtminstone vissa av oss härinne har en hel del jobb att göra med att bena ut livet utan alkohol. Sömnen för mig har blivit bättre och med det blir det mer ordning och reda, mer fokus. Jag vet också att jag behöver träna för att må bra. Jag ville vara hemma en period, men sen har jag haft väldigt fina möten med nära och kära. Man är närvarande på ett annat sätt och det är så trevligt! Önskar dig ett fantastiskt år och det är så mycket som är positivt med att lära känna sig själv som nykter. Tänk att du har två vänner som ska göra det samma. Ni kan prata om det positiva. Önskar dig all lycka till!

Profile picture for user Allegra

Tack skall du ha @Sisyfos 😊 Jag brukar alltid sova som en liten gris, men vet ju inte riktigt hur det blir då jag är långvarigt nykter - inatt t.ex. somnade jag inte förrän fram på småtimmarna. Det är förhoppningsvis bara tillfälligt.

Det låter nästan löjligt att säga det då man är 50+ men jag har alltid varit dålig på att känna efter hur jag egentligen mår, vad jag egentligen behöver. Det sitter nog i sedan barndomen, allt handlade liksom om mina föräldrars känslor och beteenden, inte mina. Jag var som en liten radar som pejlade av de vuxnas humör. Det värsta med att inte kunna förmedla sina känslor i vuxen ålder är att det kommer ut som en stor spya till slut, inte som en daglig dialog med familjen.

I somras, när jag tog ett grepp om mitt missbruk, tillät jag mig att känna efter och upptäckte hur vansinnigt trött jag var. Har gått på sparlåga, utan skuld, hela hösten. Inte velat träffa folk, bara mina närmaste. Det har varit så skönt, att säga ”nej tack, jag vill inte”.

Är så glad att jag har två vänner som vill göra detta nyktra år, vi är ett litet mini-AA som ständigt kan nå varandra :) Ser verkligen fram emot den närvaro du beskriver! God fortsättning✨✨✨

Profile picture for user vår2022

@Allegra Att man själv druckit som man gjort och varit full inför barnen, trots avskräckande exempel från barndomen, tror jag har med ärftlig sårbarhet för beroende att göra. Att man inte ser eller förstår denna sårbarhet innan det är försent, att man blivit beroende. Och det vet vi ju hur jävla svårt det är att komma ur ett beroende, då vi programmerat om hjärnan och gjort den alkoholberoende. Det enda som kan räddas oss är att sluta dricka för att få tyst på beroendehjärnan och inte väcka igen den med ett glas vin. Då blir det cirkus i hjärnan igen. Att det tar tid innan man verkligen inser att man inte kan dricka, tror jag beror på att hjärnan till varje pris vill ha kicken den får av alkohol samt att vi ständigt lurar oss själva att vi kan klara av att dricka normalt, för beroendet är så starkt. Självbedrägeri!

Jag kallar det medberoende, att man som barn ständigt pejlade sina föräldrar. Att det var deras känslor och behov som styrde och man trängde undan sina egna behov. Man fick inte träna på att känna efter sina egna behov och få utlopp för dem. Man ville vara alla tillags. Jag har också haft svårt för att känna efter vad jag har för behov för jag har alltid anpassat mig efter andras behov och det kunde komma ut som en stor spya till slut, som du säger.

Nu som nykter i över 1 år har jag fått kontakt med mig själv och mina behov. Jag kan känna mina behov och att ge uttryck för dem på ett helt annat sätt nu och de kommer inte längre ut som en spya😂. Jag kan triggas i andra sammanhang, just nu på jobbet, av att min kollega framkallar mina känslor av medberoende, att jag kör över mina egna behov och anpassar mig. Men, jag ser och känner det nu och kommer att sätta gräns för detta beteende. Jag ska aldrig mer bli medberoende på det sättet.

Så kul med ert mini AA, ni kommer att lyckas hjälpa varandra tillsammans💪❤️

Profile picture for user Allegra

@vår2022 Medberoende.. ja, det var väl det man var som barn… Mina föräldrar drack ju, regelbundet. Därav deras nyckfulla beteende och bristande engagemang i oss barn. Det finns en smärta kring det, som jag aldrig lyckats komma åt, trots terapi och många långa samtal med vänner. Istället får jag ofta flashbacks av jobbiga situationer från min barndom som etsat sig fast i det undermedvetna.

Vad skönt det låter att du har fått kontakt med dina behov och kan låta bli att vara till lags jämt. Låter också väldigt sunt att sätta gränser på jobbet. Ser själv fram emot att uppleva livet som det är, utan bedövningsmedel. Kram❤️

Profile picture for user Ny dag

@Allegra Jag följer dig gärna på resan att vara alkoholfri! Det är väl dags nu i början på ett nytt år, vi har ju varit på resan länge och för mig ska detta året vara utan alkohol. Är på dag 2 och min ångest är total men vet att det blir bättre för varje dag. Kram till dig och så glad att du hänger kvar här!

Profile picture for user Allegra

Åh, hej @Ny dag - så fint att höra av dig❤️ Då skakar vi hand på det, vi ber ångest, skuld och skam fara åt hel-ete och är nyktra tillsammans 2023✨✨✨✨✨✨✨

Profile picture for user Ny dag

@Allegra Det gör vi🥰! Hjärnan är så jäkla förrädisk så jag/vi behöver nog all hjälp vi kan få här av varandra och andra. S besviken på mig själv, trött och ledsen. Maken har slutat med a för min skull och vad gör jag? Fortsätter att smyga. Vet inte när jag vågar berätta för honom, tänker att det behöver gå mer tid i nykterheten för att orka stå emot hans besvikelse men jag vill ändå vara ärlig. Hoppas att din man följer med på din resa men oavsett vad så kör vi nyktert med sikte på ett alkofritt leverne.❤️

Profile picture for user Allegra

Ta det lugnt @Ny dag och berätta för maken när du känner dig starkare. Du har tagit ett stort steg genom att komma tillbaka hit så var snäll mot dig själv nu. Vi hjälps åt!!! Kram❤️

Profile picture for user Allegra

Vecka #1 av 52 är avklarad ✨ Att avlägga ett löfte till mina två nykterhetsvänner har visat sig vara lika effektivt som Antabus. Visst har jag lekt med tanken att kanske ta ett glas (läs: 8) någon gång i framtiden utan att berätta för mina väninnor. Men där kickar faktiskt stoltheten in, det kommer inte att hända! Imorgon är det skarpt läge igen då jag återgår till jobbet. Är inte orolig men kommer att vara på min vakt ⚔️

Profile picture for user Allegra

Hittills har vi inte berört eventuella återfall @Andrahalvlek . Jag tänker att det vore att jinxa projektet (?). Vi tog i hand på nyårsafton och jag tror vi alla känner en slags gentlemannaheder inför det hela :)

Jag är den enda som jobbat ordentligt på mitt missbruk vad gäller att läsa böcker, lyssna på poddar och vara aktiv härinne. Den ena väninnan känner jag inte särskilt väl, hon halkade med på ett bananskal. Men min bästa kompis och jag har pratat mycket om att ta oss i kragen och gjorde en nykter september tillsammans förra året. Tror det är bra att vi fick med oss en tredje person - får se om vi kan locka med fler längs vägen :) Kram🦋

Profile picture for user Andrahalvlek

@Allegra Låter toppen! Oavsett om ni pratat om det eller inte så tycker jag att du ska tänka tanken. Ha en reservplan.

Tänk på när man har en kompis som man börjat gympa med, som efter en tid börjar slira. Det gör någonting med den egna motivationen. I alla fall är det så för mig.

Oavsett så gör var och en sin egen resa. Var och en ansvarar för sina beslut. Varje dag.

Fokusera på alla fördelar du upplever - höj dem till skyarna! Då går det galant.

Kram 🐘

Profile picture for user Allegra

Reservplan - Ja @Andrahalvlek , det ska jag faktiskt fundera på! Vad händer om mina medsystrar slirar? Ska det bli en ursäkt för mig att dricka?

Ska nog visualisera några olika scenarier.

Min strategi har varit att tala om för alla; er härinne, min familj, mina vänner och en och annan kassörska :) att jag skall vara nykter ett år! Det hjälper mig faktiskt att hålla fokus känner jag. Det ger min stolthet (som ibland inte är så klädsam) fritt spelrum.

Har inte haft en sekund av sug den här veckan, inte ens köpt alkoholfri öl, inte tänkt på det. Märkligt egentligen…

Profile picture for user Allegra

Tillbaka på jobbet, kanske inte full av energi (vädret), men utan skuld och skam kopplat till mitt drickande! Att veta att det jag gör, både bra saker och mindre bra, har med mig att göra, inte alkohol. En sån lättnad, att slippa förhålla sig till bakfylla eller till ”när kan jag ta en öl”. ✨

Profile picture for user Andrahalvlek

@Allegra Det är en enorm lättnad att slippa förhålla sig till ”nästa glas”. I mitt tidigare liv var hela livet som en enda lång transportsträcka till nästa glas vin. Så fort jag hade hällt upp ett glas tänkte jag på nästa. Att istället lägga den energin på annat, eller bara-vara, är oerhört livsbejakande 🥰

Kram 🐘

Profile picture for user Allegra

Precis @Andrahalvlek , det eviga planerandet och smusslandet… Nu har jag aldrig druckit i hemmet, men att ljuga för familjen och säga att jag skall promenera en sväng för att istället gå till krogen och svepa några glas, är inget snyggt beteende!
Kram✨

Profile picture for user Allegra

Fan, det är tredje gången idag jag loggar in för att skriva en nolla i alkoholkalendern, bara för att upptäcka att jag redan har nollat dagen 😅 Tycker så mycket om den lilla ritualen, känner mig sjukt nöjd😇

Profile picture for user SHG

@Andrahalvlek Intressant det där med att alltid tänka på nästa glas, så är det för mig med… eller iaf några glas in. Då blir det, precis som du säger, bara en jakt efter nästa glas. Om det nu är full man vill vara, varför stannar man bara inte upp och är det? Det är som att hjärnan fastnar i en tunnelseende loop som sköter sig själv.
En kusin till mig sa en gång att hon alltid dricker så att hon är salongsberusad, långsamt och med pauser. Det kändes helt främmande för mig! Aldrig hänt.

Profile picture for user SHG

@Andrahalvlek Intressant det där med att alltid tänka på nästa glas, så är det för mig med… eller iaf några glas in. Då blir det, precis som du säger, bara en jakt efter nästa glas. Om det nu är full man vill vara, varför stannar man bara inte upp och är det? Det är som att hjärnan fastnar i en tunnelseende loop som sköter sig själv.
En kusin till mig sa en gång att hon alltid dricker så att hon är salongsberusad, långsamt och med pauser. Det kändes helt främmande för mig! Aldrig hänt.

Profile picture for user Allegra

Det stora blå har blivit det stora grå.. Herregud vad påverkad min kropp blir av detta blöta täcke som har lagt sig över tillvaron. Vaknar med huvudvärk och sirap i ådrorna. Tack och lov utan baksmälla, det hade nog inneburit slutet..

En nykter vecka på jobbet har iallafall givit mig perspektiv, förstår inte hur jag orkade jonglera arbete, familj, alkohol, förut. Känns som att jag hoppade av i elfte timmen✨

Profile picture for user Natalia

@Allegra tänk att jag förstår inte heller det. Jag som vaknade bakis imorse tänkte mest att jag aldrig hade klarat att pallra mig iväg till jobbet så pass skev som jag kände mig direkt när jag vaknade. Jag hade aldrig valt att köra bil i det bakis-tillståndet direkt på morgonenen. Det är ett under att så många här druckit dagligen, gått upp tidigt och farit iväg till jobbet varje dag. Hur i hela värden har du orkat det?

Jag vet inte men förr, innan jag förstörde huvudet med tabletter och fick en allarlig beroendeproblematik reagerade jag inte så här illa på alkohol. Blev knappt bakis även om jag även då kunde dricka rätt höga mängder nät jag drack. Och om det srörde inte heller några av mina åtaganden. Medan jag drack kunde jag vara ganska högaktiv. Nu är allt helt annorlunda och det är därför det är så viktigt för mig att jag inte dricker för ofta. Det förstör alldeles för mycket i vardagen. Om jag dricker för täta dagar inpå varandra såsom det såg ut mycket under förra året och fram till sommaren får jag ingenting vettigt gjort alls. Och medan jag dricker tar jag mig heller inte för något.

Hur fungerar er lilla minigrupp förresten?

Kram 🙂

Profile picture for user Allegra

Det är min erfarenhet också @Natalia , att det såg annorlunda ut förr i tiden, man kunde parera fyllor och bakfyllor på ett helt annat sätt. Är väl en kombination av att man har druckit så mycket samt blivit äldre som påverkar oss nu. Varje dag utan baksmälla är en underbar dag✨✨✨

Vår mini-grupp messar pepp till varandra varje dag, inga tvivel eller snedsteg alls än så länge 💅🏼

Profile picture for user Natalia

Vad skönt att höra @Allegra!
Har iofs väldigt tät kontakt med en kille på forumet på min privata messenger sen i somras. Det är en daglig kontakt men vi är lite trassliga båda två på olika sätt när det kommer till att hålla oss brslutna och avlägger inga gemensamma löften. Men det känns ändå skönt att kunna stödja någon genom ångest och jobbiga tankar. Vi har roliga samtal på andra sätt 😄

Hur upplever du att suget beter sig nu? Har det avtagit i kraft? Tänker på det där transtillståndet vi båda kan uppleva.

Profile picture for user Allegra

Det är förbluffande @Natalia men jag har inte haft ett enda sug på två veckor! Igår tänkte jag på att ta en dunderfylla efter ett gräl här hemma, men det var ju inget sug direkt, mera ett mentalt ”slänga en tallrik i väggen”. Och tanken försvann direkt efter att den tänktes.

Det är som om att mitt avtal och gemenskapen i min mini-grupp helt enkelt har stängt dörren. Det får mig att tänka att mitt missbruk alltid varit psykologiskt, vilket inte utesluter fysiska förändringar i hjärnan. Nu jobbar jag på att trampa upp nya stigar i skallen, förändra interiören i dess vinklar och vrår😊🪩☀️

Profile picture for user Allegra

Det har varit en tuff vecka med arbete både 50 mil hemifrån och på mitt vanliga jobb, säga hejdå till min son som med sina sparade pengar skall resa runt i Asien (stolthet kombinerat med oro) samt en bekant som valde självmord som ett svar på sina problem. Känns som att jag befinner mig i stormens hjärta, ändå med ett visst lugn inombords, något jag aldrig skulle ha fixat då jag drack i princip varje dag. Varje nykter dag är en seger i det lilla✨✨✨

Profile picture for user Andrahalvlek

@Allegra Det där lugnet är nykterhetens förtjänst. Man blir mer stadig på något sätt. Och det kan behövas när livet utsätter oss för prövningar.

Beklagar sorgen ❤️ När folk väljer att avsluta sitt liv blir sorgen dubbel på något sätt. Man sörjer både att de dött - och att vi har en psykvård som inte är värd namnet i vårt land.

Kram 🐘

Profile picture for user Allegra

@Torparn_76 Jag tror att styrkan, än så länge, kommer sig av att jag håller mina värsta fyllor och bakfyllor färskt i minnet s.a.s. Det är ganska effektivt men hoppas att jag får en chans att lägga det bakom mig nån gång, inte roligt att tänka på😅 Tog även en selfie på mig själv när jag var riktigt full i somras, hade då påbörjat mitt förändringsarbete och tänkte väl ”den här kan bli bra att ha”. Tittar på den ibland i avskräckande syfte (och ”hjälp”, det där var faktiskt jag).

Hang in there @Torparn_76 ✨✨✨

Profile picture for user Allegra

@Andrahalvlek det är sant - sorg och frustration i en svårhanterlig mix. Det hade varit en klockren kombo att dricka på i vanliga fall, så tacksam att jag väljer att vara nykter! Kram💜