Hej alla!
Tillbaka efter ett tidigare försök i annan tråd med nytt nick. Det gick så bra för mig sommaren och hösten 2014 men så föll jag! När jag pga av krav på jobb och svårigheter hemma började dricka lite vin för att kunna somna var det igång. Jag har ju läst här hur man börjar igen och ofta återgår till en högre konsumtion än tidigare. Det stämmer in på mig också. I början måttlig men suget blev starkare och starkare.

Den ångest, sorg och skam A bidrar till ger ökat sug att bedöva och ta bort alla jobbiga känslor. Mitt nya nick är verkligen det jag undrar. Lever jag? Nej, det har jag inte gjort senaste tiden. Min lever börjar må väldigt dåligt också. Klarat jobbet men knappt och mått skitdåligt. Tappat lusten till allt, bara velat döva mig med A. Smygdricker, planerat möjligheter att dricka utan att det märkts, handlat A på väg hem från jobbet på olika systembolag (förstås). Började dricka för att domna bort. Blivit en djävlig trist och sorglig människa. Det går åt helvete! Har bara jobbat och druckit.

Ni som följde och peppade mig förra gången (som Vickan), minns hur jag tränade och var full av energi. Vad hände. Jag trodde faran var över. Tillät mig att medicinera med A och skämdes för att erkänna att jag misslyckats. Så mycket skam i detta. Nu erkänner jag för mig och er och startar en ny tråd.

Slutat helt, sedan fyra dagar. (Kan inte dricka måttligt. Vill bara ha mer när jag dricker) Läst om er som klarat er vidare och nått år eller flera av nykterhet. Läst om er som börjat om, som jag eller är här för första gången. Detta forum är så bra stöd!

Är nu med i kbt och program. Är betydligt mer på det klara med att jag faktiskt lyckats få rejäla problem med A efter alla dessa år och att det blir oerhört tufft att klara detta över tid. Är också en känslig konstnörssjäl som lätt blir beroende. Jag vill och måste lära mig att leva ett nytt liv-utan A och hantera mina känslor på ett konstruktivt sätt.

Kramar
Lever jag?

höstlöven

Visst vill man få förklaringar och en diagnos. Si och så fungerar beroende och si och så fungerar kemikalierna i hjärnan. Funderar själv mycket över det. Det basala om belöningssystem och endorfiner förstår man kanske. Och att det är dumt att låta A bli belöningen. Men det är så mycket annat som du säger. Hormoner, stress, vintermörker....
vad är vad och vad leder till vad.. En sak är säker och det är att A påverkar alla delar av kroppen negativt..

Leverjag

Mmm, så sant höstlöven

Jag är en sådandär jobbig en som alltid vill förstå ;-) Vaffö e de på detta viset?

Natti och hoppas du drömmer sött ;-)

Holistic

Hej Leverjag!

Jag har läst igenom din tråd. Du verkar vara en ambitiös och påläst person. Det verkar som att du är på rätt väg. Du har varit väldigt duktig!

När man dricker alkohol förstör man kroppens naturliga belöningssystem. Det krävs mer och mer av drogen för att uppnå samma effekt. Vid ett långvarigt missbruk blir det svårare att uppleva lycka och välbefinnande på naturlig väg. När man tränar frisätts signalsubstanser som får en att må bra. Motion är ett naturligt och bra substitut för alkohol. Du skriver att du brukar gå ut och promenera. Det skulle vara fördelaktigt att jogga istället för att promenera.

Många med alkoholproblem utvecklar ångest och depression. Enligt artikeln nedan är det främst alkoholen som framkallar depression.
http://www.netdoktor.se/psykiatri/artiklar/alkohol-och-depression/

Varma Hälsningar

etanoldrift

Läser i tråden och känner värme av att se era kloka funderingar.
Ja, jag ser fler och fler bekanta som avgjort har någon form av problem med alkoholen.. Detta ständiga drickande som verkar vara ett "måste" för en lyckad bjudning.. Visst, det kanske lättar upp stämningen en stund, men när man förstår att värden redan har hällt i sig första whiskyn och värdinnan tagit mer än ett glas när hon fixade maten, så blir det bara svamligt och pladdrigt.
Dessutom är min fd, en sån som blir ubersocial när han hunnit till 3/4 flaska vin och gärna ringer runt och fyllesvamlar.. Jodå jag förstår att han känner sig ensam, men samtalen har ju liksom inget "innehåll" utan blir mest sagg och sånt man redan hört tusen gånger...
Idag är jag tacksam att jag själv valde bort A och jag önskar er alla stort lycka till! Vägen är inte spikrak och det finns många fällor att se upp för, men om man summerar det hela så är valet enkelt för min del åtminstone. Kram

Pepparkakan

Raska promenader (även promenader i alla dess former) är minst lika fördelaktiga som jogging/löpning. Det sätter igång blodcirkulationer, ökar förbränningen och utsöndrar många härliga endorfiner!?

Intressanta funderingar det där om hur belöningen funkar tycker jag. Har också hört det där om folköl och fattar inte hur det fungerar. Sen tror jag att vi är lite olika känsliga för belöningen. Vissa vittnar om att de nästan var fast efter första glaset och njuter av ruset. Jag fick jobba hårt för att bli beroende och fyllan var mest en ursäkt för att få sova. Har en pappa som fungerar lika dant även med nikotin. Han kunde utan problem avstå från att röka hela helger, men kedjerökte i princip i veckan. Det är ju konstigt och får mig att fundera på om vårt belöningssystem fungerar olika. Vissa får belöning kemiskt, andra inte. Jag skulle därför vara lite skeptisk till medicin som blockerar belöningssystemet för egen del, eftersom mitt mål är avkopplingen och jag inte riktigt upplevt att jag får nån belöning av själva fyllan. Så jag tror att man har olika möjligheter att hantera alkohol måttligt när Man har utvecklat ett beroende, beroende på vilka kickar man får och är ute efter.

konstnären

För mig som äter setralin som är stämningshöjande tål jag väldigt lite alkohol, så för mig är det tvärtom. Nu sist jag drack blev jag hellustig av den kombinationen på gränsen till förvirring. I början skrämde det mig men liksom vande mig låter hemskt men beroendet tog över. Det där är nog väldigt olika tror jag jag har ju en låg sårbarhet i hjärnan. Vet ej. Må bra
Kramar Konstnären

Leverjag

Svängningar

Igår var det en bra dag igen, efter två usla. (Ledsen, orolig, nedstämd, allt i moll även med promenad och meditation) Jag fattar inte hur det kan svänga så i mig. Jag har nog lönge varit så, nör jag tänker efter. Funderat om jag är bipolär tom med tidigare. Finns väldigt många grader och varianter. Haft sådan extrem kraft och energi i perioder och sedan tomt, tömd på allt. Skitjobbigt. Vet att hormonskiftningar påverkar mig mkt. Ljuset spelar in också.

Ja, vi är nog väldigt olika gällande vad vi får av ruset och hur vårt beroende fungerar. Min man är sådan som bara slutar med snus och alkohol utan större våndor. Han bara slutar. (Så avis!)

Holistic, tack för inlägg. Läste allt under första länken och läser det inte riktigt som du. Läkarna vet fortfarande väldigt lite om hur det fungerar i hjärnan. Det är mycket experimenterande med ämnen och hur de slår på mani, depressioner mm. Jag läser det som att depressioner gör att folk börjar dricka och att drickande kan leda till depressioner. Två olika ursprung och läkarna missar ofta detta. De rekommenderar att behandla beroendet först för att se om depressionen kvarstår. Det står också att man borde först kolla värden och utesluta att andra obalanser och orsaker finns som vitaminer, hormoner, skador, stress, chock, sorg, sömn mm. Idag vet man att långvarig stress också orsakar fysiska skador även i hjärnan och leder ofta till depressioner. Men det som är svårt är att behandla rätt och utifrån ursprunget. Inte ens samma ursprung och diagnos fungerar lika på oss.

Jag tränade som en tok förut och man får mycket endorfiner men upplevde att jag var uppvaktad ändå. Nu jobbar jag med mer lugn och har promenerat mycket. Vet ni att forskare för många år sedan ser att vi lär oss och tänker bättre när vi går (gärna med rytm). Detta kan mätas i hjärnan! Sedan är ju joggning/motion fantastiskt för hälsan och motion vet man idag är en av de få aktiviteterna som bidrar till nybildning av hjärnceller. Yoga är en annan. KI har gjort en hel del studier på medicinsk yoga och infört det som behandling för ryggproblem, hjärtproblem mm.

Fling, vi fortsätter promenera. :-) Etanol, så glad för dina kloka inlägg och långa nykterhet, Sisyfos med kloka självinsikter, konstnären med din känslighet som hittar din väg och skriver så rent och klart... Jag är känslig på så sätt att jag svänger rent fysiskt och har alltid gjort. Jag behöver stabilisera systemet så långt det går och hitta strategier för att leva med dem.

Hur vi än är skapta så har vi ett beroende som ställer till det för oss och får livet att bli ännu svårare. Det tar en tid innan belöningssystemet hamnar i balans igen efter alkoholmissbruk.

Har bestämt mig för att utbilda mig i något jag drömt om. Får göra det på sidan om jobb men glad för det och tror det fyller ut lite av all extra tid jag har nu utan A. :-)

Idag är också en lugn dag och jag ska yoga i grupp nu minst en dag i veckan. Inte Vinyoga, höstlöven ;-)) (Bra namn iofs att yoga bort Vinet i kroppen) Jag drömmer mer och börjar äntligen sova på riktigt. Det är lite som att födas på nytt.

Ha en fin dag alla här som kämpar! ???

Zorro

Efter dina uppmuntrande och för mig mycket viktiga inlägg i min tråd var jag bara tvungen att läsa din! Känner inte att jag är redo att kommentera eller ha några kloka insikter eller åsikter ännu, men känner igen mig i mycket. Tycker det är en enorm styrka att som du, återkomma efter en tids frånvaro och vara så öppen som du är! Det är styrka i det!
Jag kommer fortsätta följa din väg till ett bättre liv och kan jag på något sätt, längre fram vara med och bidra skulle det glädja mig mycket.
Inlägget i din tråd om hypnos väckte mitt intresse. Detta skulle jag vilja veta mer om.

höstlöven

Visst är det konstigt hur det svänger. Humöret alltså. Man önskar att receptet vore enkelt hur man hittar både lugnet och energin. Jag funderar mycket över det.
Idag stannade jag extra när jag lämnade barnen på morgonen. Satt med dom en stund extra. Struntade i att jag skulle bli sen till en kurs. Blev helt lugn då. Kändes så rätt att inte stressa. Och barnen blev också lugna. Kom glad t jobbet. Sen blev det en skiteftermiddag. Upp och ner. Tror du är så klok som känner efter och hittar det som ger dig kraft. Yogan, mindfulness. Tror sånt bygger upp en på djupet. Sen får man ha sina akuta strategier att ta till när suget sätter in... Du är en sån inspiration <3 kram

Leverjag

Hypnos, Zorro.
Jag har laddat ner en app men läst att det finns många som behandlar alkoholmissbruk med hypnos och terapi. Man är totalt medveten men går in i ett väldigt avslappnat tillstånd och blir då mer i kontakt med sitt undermedvetna. Så du någon annans inlägg i min tråd?

Jag hittade flera terapeuter, företag som bland andra terapeutiska behandlingar erbjuder hypnos terapi för alkoholberoende. Testa att googla på det. :-)

Ljudbok och appar kostar en del. Det finns en som kostar knappt 300 som ljudbok/nedladdningsbar fil. När jag läst runt lite uppfattar jag det ändå att all behandling (mediciner, hypnos mm) är bäst om den kombineras med terapi-samtal. Om du inte dricker har du råd att testa som en investering till både välbefinnande och nykterhet.

Tack för dina fina ord och berätta gärna hur det går i forumet, så följs vi åt. :-)

Leverjag

Etanoldrift

Såg din hälsning när du skickade den. Blev varm i hjärtat. Tack också för att du är du och delar med dig så stort till oss andra här på forumet. ?

Leverjag

Tack för dina uppmuntrande ord. Visst är det så att stanna upp en stund, helst med barnen, känns så rätt och viktigt. Och man undrar vad man håller på med och hur man prioriterar. Liksom, vad gör den där tiden på mötet eller vad det nu kan var om hundra år. Samma tid gör jättemycket för barnet och föräldern. Det händer grejer med dig!! ;-))

Göran besöker mig då och då men ger upp ganska snabbt, nu när jag visat ointresse för hans inviter ett tag.? Han kommer säkert på något nytt sätt snart, så jag ska inte sänka garden..

Ja, jag vet inte riktigt vad som är rätt och fel men är tillräckligt gammal för att vilja ha en mer bestående förändring och må bättre i mitt liv (oavsett A eller inte) och då tror jag på för min del att avslappning och kroppsövningar är det jag behöver och jobba med mitt inre lugn och närvaro.

Vet, du, jag är lite psyko. Idag köpte jag färsk fisk och stod i flera timmar och gjorde fiskpaket och rotfruktspaket som nu inte las på grillen, utan i ugn. Örter, lime, citron, olika löksorter, olika rotfrukter, färska röspättafileer och en syrlig örtsås till det. Barnen undrar nog vad det tagit åt mig ;-))) Jag blev så trött innan maten och tänkte verkligen att jag inte orkade men tog mig i kragen (lyssnade på extra nyhetssändningar under tiden) och gott blev det! Det känns bra att äta nyttig och god mat nu. (Även om middagen blir lite sen..)

Puss på oss som kämpar på så bra!

Zorro

Läste om hypnos i 2 inlägg i tråden. Inlägg 40 och 41 som var ditt svar. Jag ska söka mer om hypnos. Låter spännande. Självklart kommer jag fortsätta skriva hur det går i min tråd. Men i din tycker jag det är dig det ska vara fokus på! :) Men lovar att jag kommer fortsätta följa.

Holistic

Hej Leverjag!

”Jag läser det som att depressioner gör att folk börjar dricka och att drickande kan leda till depressioner.”

Jag håller med dig om detta. Folk kan utveckla ett alkoholmissbruk på grund av en underliggande depression.

Det är känt att alkohol har en depressionsfrämjande effekt. När jag drack cirka 30 glas vin i veckan fick jag mycket ångest och jag blev även deprimerad. Jag trodde att det var på grund av yttre faktorer. Nu har jag dragit ner till cirka 10 glas i veckan och jag mår väldigt bra. Jag känner mig som mig själv igen.

Leverjag

Holistic,
låter härligt att du kunnat minska så du mår bra igen. Du kan minska. Är det inte svårt? Tränar du mycket?

Ses!

Holistic

Hej,

Tack! Just nu tränar jag medelintensivt 4 gånger per vecka.

När jag hade en hög alkoholkonsumtion tränade jag lågintensivt 2 gånger per vecka. Jag försökte minska på alkoholen dagen innan en träningsdag. Ibland funkade det ibland funkade det inte. Efter några veckor började jag träna tre gånger per vecka. Jag fick lite mer energi av ett minskat alkoholintag och jag kunde därför träna lite hårdare. Träningen minskade på stressen vilket gjorde det enklare att inte dricka för mycket alkohol. Efter några månader började jag träna 4 gånger per vecka.

Det var ganska svårt men jag var trött på att vara bakfull och må allmänt dåligt. Jag började äntligen må bättre för cirka två veckor sedan. Jag kan fortfarande vara sugen på vin. Just nu jobbar jag på att bli lugn och glad utan alkohol. Jag har blivit rekommenderad mindfulness och yoga. Kan du rekommendera en yogaform för nybörjare? Vilka mindfulness övningar fungerar bra för dig?

Varma hälsningar