Start på mitt nya liv... Kommer det gå?

23 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Stäppsalvia
Start på mitt nya liv... Kommer det gå?
Ensamvargen
Berätta gärna vad du menar,

Berätta gärna vad du menar, hur länge man är sugen på alkohol?

Stäppsalvia
Det har nu äntligen blivit

Det har nu äntligen blivit dags för en förändring. Efter åratal med för mycket alkohol, dumheter som den har lett mig till, min mans oro och tjat, skam, ångest...
Det har nog alltid funnits mycket alkohol i mitt liv. Jag har dock aldrig druckit varje dag eller tagit någon återställare på morgonen därpå men mitt problem är att när jag väl dricker så dricker jag tills jag stupar och inte kommer ihåg hur kvällen slutade.
Den farliga banan började kanske för ca 4-5 år sedan då jag hade det väldigt stressigt på jobbet. Jag kunde inte dricka så mycket på vardagar för annars hade jag inte klarat jobbet dagen därpå men min enda tanke på väg hem på fredag var att bara supa bort all skit. Och det gjorde jag. Jag blev visserligen full men söp inte hela natten och drack heller inte i smyg som jag gjort den senaste tiden. Några gånger hände det att jag söp mig full även på vardag och fick sjukskriva mig dagen därpå.
Mitt drickande eskalerade rejält för lite mer än 1 år sedan när jag blev sjukskriven för utmattning för 3:je gången. I början mådde jag så dåligt att jag inte orkade någonting, bara ligga i ett mörkt, tyst rum, ville inte ens leva då jag inte orkade längre att inte orka något. Och då upptäckte jag att alkoholen "hjälpte". När jag drack kändes det som att jag mådde bättre, orkade mer, blev gladare för stunden, tänkte inte så mycket på hur värdelös och misslyckad jag är... Dagen eller dagarna därpå självklart var det ännu sämre. Och så gled det iväg.
I början kunde jag bli riktigt full 1 dag i veckan, förra veckan blev jag det 3 dagar. Så att jag inte kommer ihåg någonting. Egentligen är vin den enda alkoholen som jag tycker om på riktigt men i lördags efter en och en halvflaska vin hade jag uppenbarligen inte kunnat stanna där och gett mig på överblivna äckliga snapsar från Midsommar i garaget... Och jag kommer inte ihåg och vet inte hur och varför jag tog det beslutet, det hände bara liksom.
Efter ett jättebråk med min man som sedan länge oroat sig över mitt drickande tog jag beslutet att så här kan det inte fortsätta. Är inne på min 5:e rena dag nu men märker att jag tänker på alkoholen precis hela tiden.
Hur länge kommer det vara så här att man tänker på alkoholen jämt? Känns riktigt jobbigt... :(

Stäppsalvia
Ensamvargen

Ja, se inlägget ovan. Inne på 5:e rena dagen nu och tänker på alkoholen hela tiden. Irriterad och sur då alla har det superkul på semester med rosé...

Ensam1984
Jag tror det varierar väldigt

Jag tror det varierar väldigt mycket, känner igen mig i vad du skriver och har nog haft en ungefärlig liknande alkoholutveckling som dig. Har varit utan A i 9 dagar nu. För mig har mycket handlat om att bryta mina rutiner och göra annat istället. Jag tänket också på det mest hela tiden men försöker aktivera mig så fokus får ligga på annat.

Starkt jobbat för övrigt, 5 dagar är ju jättebra. Det ska du ha så mycket credd för!

Stäppsalvia
Tack! Känns skönt att man

Tack! Känns skönt att man inte är ensam :) Jag försöker också hålla mig sysselsatt men eftersom jag inte har så mycket ork pga utmattningen smyger tankarna på rätt ofta - hur bra det skulle vara att sitta på altanen med ett glas vin i handen. Sedan är det nog också extra jobbigt då det är just hemmet jag druckit som mest så strategier att undvika ställen funkar inte riktigt i detta fall 😬
Grattis! Till dina 9 dagar! Starkt jobbat!

Stäppsalvia
Tack! Känns skönt att man

Tack! Känns skönt att man inte är ensam :) Jag försöker också hålla mig sysselsatt men eftersom jag inte har så mycket ork pga utmattningen smyger tankarna på rätt ofta - hur bra det skulle vara att sitta på altanen med ett glas vin i handen. Sedan är det nog också extra jobbigt då det är just hemmet jag druckit som mest så strategier att undvika ställen funkar inte riktigt i detta fall 😬
Grattis! Till dina 9 dagar! Starkt jobbat!

Ensam1984
Jag är också hemma, och har i

Jag är också hemma, och har i princip inget att göra. Är en orkeslös person och har svårt att ta mig för mycket, men märke nu när jag varit utan A ett tag att energin sakta men säkert kommer tillbaka. Men vet självklart att utmattningssyndrom är en helt anna sak, så försöker inte förminska din situation med detta.

Jag har valt att sitta på en annan plats i soffan, dricker Pepsi max ur vinglas, inte för att det ger någon kick, men jag får ändå känna mig lite "mysig". Försöker fokusera på maten och hittar roliga recept även om jag avskyr att laga mat åt bara mig själv. Alltså med detta menar jag att jag försöker omprogrammera hjärnan - göra allt tvärt om! Jag vet inte än om det funkar men jag hoppas :)

Stäppsalvia
Jag dricker inte läsk men

Jag dricker inte läsk men lurar mig med virgin drinkar - virgin mojito, virgin daiquri... Har man mycket lime i kan man nästan låtsas att man känner rom 😂 Men gud vad jag saknar just vin! Tyvärr går ju de alkoholfria vinerna inte att dricka.

Stäppsalvia
Loka crush hallon från

Loka crush hallon från champagne- eller vinglas kan också ibland funka 😉

Stäppsalvia
Idag är det jobbigt.

Dag 7. Idag är det jobbigt. Irriterad på alla vinbilder på Fejjan, irriterad på grannens cocktailparty som jag tackade nej till. Arg. Just nu känns att allting suger 😡☹️ Vill bara skrika och lipa. Tack och lov att Systemet har stängt.

Miss Hyde
En helvit vecka, snyggt jobbat!

Jag känner igen mig i en hel del av det du skriver i din tråd, Stäppsalvia. De där första tio dagarna utan a var jobbigast för min del. Det blir bättre, suget klingar av även om man alltid måste vara på sin vakt. Förmodligen resten av livet.
Jag har vacklat mycket längs vägen hittills, inne på dag 26 som nykter nu. Har på senare tid funderat på om jag kan dricka måttligt, men som Mirabelle skrev i min tråd så är det onödigt att lägga energi på att ens tänka på det. Det räcker med att ta en dag i taget, stå emot det första glaset. Fokusera på hur skönt det känns att vakna utan bakfylla, ångest och skam. När det känns som tyngst brukar jag berömma mig själv för att ha gjort ett avgörande vägval i livet - hur hade det slutat om jag hade fortsatt ta till flaskan hela tiden..? Hemska tanke! Bry dig inte om vad alla andra gör, låt dem dricka sig så äckligt fulla som de vill. Strunta i Fejjan ett tag, jämför dig inte med andra. Du är kanon som tar itu med ditt problem och kämpar mot alkoholen. Guldstjärna där!

Stäppsalvia
Tack Miss Hyde

Stort tack för ditt stöd och de fina orden. Dag 10 idag och de senaste 3 dagarna har det känts helt ok. Tror att det blir nog jobbigast med fredag och lördag då man typ ”skall” dricka för alla gör det... :) Grattis till dina 26!

IronWill
Alla medel tillåtna

Under en tid i början som säkert är individuell så är min åsikt att det mest handlar om att överleva. Att tiden ska gå. Känns ju så klart fel att ”slösa med livet”. Men att sluta dricka är ju strategiskt viktigt för ens välmående. Alltså man tar skit ett tag för att få en lång tid med högre livskvalitet. Så jag gick och lade mig vid 8 om suget var för stort. Gick inte på vissa sociala tillställningar. Åt mer godis och annat ohälsosamt. (Men motionerade också mer). Suget och/eller vanan går över med tiden (som sagts ovan) så försök att distrahera, underhålla eller sova bort tiden tills det blir bättre. Alla medel är tillåtna (utom andra droger som inte ordinerats av doktorn). Och lita inte på rösten som dyker upp och undrar ”var det så illa ändå?”. Se upp för autopiloten som kan tränga undan allt rationellt tänkande och bara styra fötterna till närmsta alkoholoas. Du fixar det!

Compassgrrl
Hej!

Hej,

Ett tips är Naltrexone eller Antabus. Man slåss mot sin hjärna som pga evolutionen i miljontals år går igång på alla belöningar: mat, sex, alkoholen osv. Det kan kännas övermänskligt att stå emot och jag tror mycket på medicin som ett stöd.
Det är inte skamligt att söka hjälp.

En annan sak jag läst om (det här låter knäppt men iaf) är att när man känner sug ska man nypa sig i armen. Den primitiva hjärnan börjar då förknippa suget men smärta. Jag testade under mitt senaste försök att hålla mig nykter och det fungerade faktiskt. Suget försvann för stunden.

Önskar dig en fin dag!

IronWill
Intressant

Med att associera om suget. Kanske ska prova när jag ska ge mig på snuset. Men min arm kommer nog att vara gulblå efter första veckan.

Miss Hyde
Håller med IronWill

Haha, jag skulle nog också bli gulblå efter första veckan, utan cigaretter. För några år sedan när jag slutade med ciggen (ett antal återfall på kontot) hade jag läst att man skulle ha en gummisnodd runt handleden och snäppa till när suget kom. Det blev en smärtsam erfarenhet! Minns inte hur rökstoppet slutade den gången, men jag tror i grund och botten på att befästa och belöna det goda istället. Eftersom jag har trillat tillbaka i beroendet flera gånger så är jag ingen förebild iofs... Men jag kan tipsa om Allen Carr! Hans böcker om att sluta med alkohol och rökning visar hur hjärntvättad man är som alkis/nikotinist. När man ser igenom "spelet" så känner man sig SÅ smart, stark och motiverad att sluta helt. Då var t.o.m. suget lite eggande, typ "kom igen då, jag vet vad du går för, nikotin-monster - jag är fri och struntar i dig!" Nåväl, alla sätt är bra utom de dåliga. Allt gott!

Stäppsalvia
Vad gör ni istället för att dricka?

Tack alla för tipsen! 😊 Jag försöker distrahera mig genom att dra hemifrån då jag druckit som mest och oftast just hemma. Som nu, sitter på stranden där det är lättare att inte tänka på vinet än hemma på altanen vid grillen. Eller så kör jag, bara tar bilen och kör för att komma hemifrån. Det tokiga är att bara nu Inser jag hur mycket av ens tid tar drickandet. Ibland när jag känner mig uttråkad tänker jag - vad brukar jag göra i sådana stunder? Och ofta är svaret - njuta av ett glas vin (som aldrig är bara ett). Och det är inte enkelt att komma på alternativen.

Stäppsalvia
Miss Hyde,

Lyckades du sluta röka efter Carrs bok? Jag läste den men jag blev helt opåverkad. Röker fortfarande.

Mirabelle G-S
Distraktioner

Hej! Jag hade på något vis missat din tråd, så kikar in och säger välkommen nu 😊 Jag är säkert skittråkig, men jag distraherar mig ofta med tvätt och städning... allt sånt som har blivit liggande när jag suttit i soffan och smuttat vin. Det blir en belöning i sig att ha det trevligt omkring sig. Och eftersom jag mår bra av att få allt uträttat för egen maskin har jag bestämt mig för att säga upp städhjälpen vi haft ett par år (sedan jag drog på mig en utmattningsdepression). Även jag har bara druckit i hemmets privata sfär, som en slags misslyckad stresshanteringsstrategi... Annars läser jag mycket böcker, spelar olika instrument och sjunger, målar och tecknar, promenerar... De nyktra dagarna förflyter, den ena efter den andra, och det blir aningen lättare att stå emot vinets lockelse för varje dag. Nu vågar jag tom gå ut på restaurang och lokal i sällskap av gubben (också nykter). Du börjar komma igenom det värsta nu. Ljusningen väntar blott några nyktra dagar bort!

Miss Hyde
En sak i taget

Så du har också läst Allen Carrs bok Bli rökfri - det enkla sättet! Jag har slutat två gånger med den boken (åratal mellan) och ska ge den en ny chans den här veckan, tänkte jag. Vill vara rökfri när jobbet drar igång i augusti. Jag röker aldrig där, men abstinensen får mig att krypa ur skinnet så jag vill verkligen skippa nikotinberoendet. Du är nog inte lika lättpåverkad som jag om boken inte bet på dig. Kanske beror det på vilken fas man är i och hur stark ens motivation är? Jag vet inte, men alla sätt att sluta med ciggen - för att inte tala på alkoholen - är bra utom de dåliga.
Läste att du söker sätt att distrahera dig på. Att köra lite verklighetsflykt med hjälp av böcker, filmer kan vara skönt. Jag gillar att sätta på hög musik och dansa, spela piano och sjunga, skriva dagbok, jogga, träna på gymmet, köpa något snyggt fynd jag gillar (växter, kläder, inredning etc), måla om/tapetsera, möblera om, bjuda hem vän på fika/middag, lösa korsord, fixa i trädgården, ta hand om hud och hår med lite hemma-spa, unna mig en oljemassage på något skönt ställe... Ja, det finns mycket att göra som är trevligare än att supa sig full med bakfylla och alkisångest efteråt. Ibland blir jag så låg och orkeslös att jag inte kan företa mig något alls. Det är oerhört frustrerande. Jag försöker lära mig att ta en sak i taget och att "good enough" inte är ett skällsord.
Ha en riktigt skön söndag, tror dock att det regnar i hela landet i dag. Kram!

Stäppsalvia
Tack, Mirabelle G-S, för välkomnandet!

Verkar att vi gått igenom liknande saker utmattning+alko. Jag har också sagt upp städhjälpen så man har lite mer att göra nu när orken också är lite mer :) Tack för tipsen för aktiviteter! Det stämmer att man mår så mycket bättre av att ha det rent och städat runt omkring sig plus så har man något att fylla tiden med.

Stäppsalvia
Miss Hyde,

du har nog rätt, jag är inte lätt att påverka och förmodligen har jag heller inte tillräckligt med motivation för att sluta röka, speciellt nu när jag ska sluta med alko samt ta mig ur utmattningen. Kanske lite för mycket att kämpa med och emot samtidigt.
Tack för massa bra tips! Denna vecka har jag varit riktigt aktiv (därför har jag inte hunnit hänga på nätet och svarat förrän nu), gjort massor med saker, mått riktigt bra, känt mycket mer energi och varit mycket gladare utan någon speciell anledning. Tänkt inte på alko någonting. Så det blir nog bättre och lättare ju mer tid går :)