Min resa

Profile picture for user Jempa123

Hej!
Skriver här för första gången. Jag tror jag vill sluta dricka men vågar inte säga det högt. Är uppvuxen med en mamma som är alkoholist o många andra i min släkt. Har själv ett riskbruk men dricker aldrig okontrollerat men ger mig massa ångest. Min tolerans har oxå ökat o dricker mer o mer av slentrian. Alkoholen upptar en stor del av min tankeverksamhet och jag hatar det. Jag vill vara en av dem som kan ett glas vin då o då o sen är det bra med det. Men jag börjar inse att jag inte är en av dem. Jag börjar inse att jag nog måste sluta helt. När jag väl dricker vill jag nästan alltid ha mer. Väljer att säga att jag nog ska sluta för ett tag för att det inte ska kännas så definitivt. Vet inte vad jag är rädd för? Att livet ska bli tråkigt eller vad? Jag blir stärkt av att läsa era historier här och ville bara kort säga hej!
/En grubblande själ

Profile picture for user Mirabelle G-S

Välkommen hit! Hoppas att forumet kan hjälpa dig att bena ut en del grubblerier ? visst vill man vara den där typen som kan ta bara ett glas vin och känna att det räcker. Det hade jag också valt om det vore möjligt. För mig är det inte möjligt. Ett glas vin väcker bara begär efter mer. Då är det lättare att inte dricka alls. Du verkar vara litet inne på samma spår. Lycka till!

Profile picture for user Jempa123

Som svar på av Mirabelle G-S

Tack!! Nä man får väl inse att så inte är fallet. Det som är svårast för mig är att jag inte dricker så att jag gör bort mig/ får minnesluckor etc så mitt drickande är det ingen annan som reagerar på. Utom jag själv som får massa ångest. Skulle vilja vara fri från tankar på alkohol och jag kommer närmre o närmre att det innebär att jag inte dricker alls ?

Profile picture for user Bestämd

Känner igen mig mycket i ditt sätt att beskriva ditt drickande, liksom kontrollerat. Har heller aldrig gjort bort mig och ställt till scener, gillar inte att bli för berusad men dricker ändå för mycket. Ska bli roligt (eller roligt?, men du fattar) att följa din resa :)

Profile picture for user Bestämd

Som svar på av Jempa123

Du kan läsa mer om mig i min tråd, tror jag har fått med de viktigaste bitarna ? Men kort: dricker mest på helger, bara vin men kan lätt sätta i mig en box på 2-3 dagar, alltså för mkt. Under sommaren har det eskalerat en del och blivit i veckorna också. Dricker helst hemma och har svårt att stoppa då. Tillsammans med andra är jag måttlig pga något slags starkt överjag plus livrädd att tappa ansiktet. Typ så ?

Profile picture for user Jempa123

Som svar på av Bestämd

Läste o kände mkt igen mig. Uppvuxen med en alkoholiserad mamma som gjorde bort sig. Så det är den bilden jag har i huvudet och så är inte jag. Men IOM att tankar på alkohol upptar mkt av min tid så fattar jag att det inte är sunt o att jag dricker mer än vad som är ok ur ett riskbruksperpsektiv.

Profile picture for user DenObekväme

Du gör helt rätt som iallafall tänker och även diskuterar kring det hela.

Med beroende i släkten så är det ju faktiskt bevisat att vi har lite lättare än dom utan samma gen att utveckla ett beroende. Vi behöver helt enkelt inte jobba lika hårt som dom innan det eskalerar.

Idag väljer jag att leva nykter och har efter det insett att mina problem med alkohol började väldigt tidigt. Jag drack inte varje dag men varenda gång jag drack så var det på tok för stora mängder.

Det betydde inte att jag ställde till problem med våld, att jag blev elak eller gjorde bort mig men jag drack ändå oftast mest och senast.

Ett problem att förhålla sig till alkoholen handlar ju inte om hur många ggr man fått skämmas eller blivit gripen av polisen. Dricker man nästan varje gång mer än man tänkt och har svårt att sluta så är ju risken stor att det också helt plötsligt börjar ske med jämnare mellanrum och man dricker fler och fler dagar per vecka.

Det dröjde dock många år till efter 18 års dagen innan mitt drickande tog ordentlig kontroll om mig. Jag såg det inte själv och tyckte att det var naturligt att dagarna per vecka jag drack bara ökade och ökade.

Det kom smygande och var inget jag ens tänkte på. Om någon frågade så fanns det alltid något att skylla på.

Vart jag vill komma är att du gör helt rätt som stannar upp lite och tänker till. Tänk inte hela tiden så stort. Du behöver inte tänka för hela livet framåt. Då låter det så jobbigt och det känns lika jobbigt.

Ta varje dag för vad den är. Ingen kan säga vad som är rätt för just dig och lycka till!

Profile picture for user Jempa123

Som svar på av DenObekväme

Tack för din fina kommentar. Jag tänker jättemkt just nu o processar mina tankar. Funderar över vad som eg får mig att tveka, varför jag eg eventuellt vill fortsätta dricka. Detta forumet känns så bra, att man kan läsa om att man inte är ensam o att man kan få input. Du har helt rätt, man kan bestämma sig för en liten bit i taget ?

Profile picture for user DenObekväme

Det är oerhört bra att en process har satts igång och du funderar. Bara det kan ju leda till förändringar omedvetet och att man undviker eller förändrar olika saker.

När jag var i samma situation och fortfarande inte hade utvecklat ett starkt beroende sade någon åt mig med hård ton att jag skulle fundera över mitt drickande.

Det blev ingen mer diskussion och just sådana uttalanden kan nog mest förvärra en sådan situation.

Sen dom där tankarna du nämner att livet ska bli tråkigt kommer per automatik när man börjar tänka tanken eller har slutat dricka. Visst. Jag blir inte berusad eller låter något utanför ta kontroll över mig längre. Bara en sådan sak att varje dag veta vart och att jag också vet vem jag valt att sova bredvid är en oerhörd vinst varje gång grej. Men jag har istället lärt mig att umgås, diskutera och även göra dom saker jag vill utan att behöva dricka /droga för att våga göra det. Det är en grym känsla att inte behöva gå tyst en hel vecka på jobbet och stänga inne allt man känner för att sedan släppa ut allt när det blir helg och det ska drickas.

Sen är jag självklart mer närvarande för dom som behöver mig mest också. Både i känsla och i sinne. Innan var det mest kroppen eller skalet som var här men inget mer.

Helt rätt. Förminska målen lite. Tänk inte på vad som ska hända om 50 år. Det är ditt liv och du ska må bra. Det finns nyktra gemenskaper och även självhjälpsgrupper. Du är inte ensam och det finns faktiskt fler än du som både beslutat sig och också lever nyktert.

Profile picture for user Soffi

Jag är också ny här sedan några dagar. Känns så bra att se och läsa att jag inte är ensam.

Så varmt välommen!
/Soffi

Profile picture for user Jempa123

Som svar på av Soffi

Tack o välkommen själv.

Måste säga att läsa här o lyssna på alkispodden gör mig motiverad o får mig att inse att även om mitt drickande inte lett till några allvarligare konsekvenser så har jag många typiska missbruksbeteenden. Det gör också att jag tänker att dricka måttfullare skulle uppta allt för mkt tid o tanke för mig o att det nog är bättre att avhålla mig helt.

Profile picture for user Jempa123

Nu har jag inte druckit något på 4 dagar. I vanliga fall hade det nog blivit vin igår ikväll och sen till helgen. Pågår en inre dialog i mitt huvud om jag ska dricka i helgen och då med målet måttligt dvs 2-3 glas vin eller om jag ska hoppa det helt. Just nu känns det enkelt o givet att hoppa det helt men när jag kommer dit så vet jag inte :) kan inte avgöra vad som blir bäst för mig mig heller, att avhålla mig helt eller jobba för ett kontrollerat drickande.

Profile picture for user Soffi

Som svar på av Jempa123

Oj, vad jag känner igen mig! Har inga problem att inte dricka nu fast jag druckit dagligen fram tills för knappt en vecka sedan. Men så kommer tankarna på lördagen och då vet jag inte... "-hmm, en halv flaska vin är väl ingen fara?" Men jag vet ju att det bästa vore att avstå en mycket längre period även om mitt mål ännu inte är att sluta helt utan att komma tillbaka till att kunna ta ett par glas på helgen. Knivigt!

Profile picture for user Bestämd

Känner igen mig så mycket i tankarna inför helgen. Fredag är värst för mig, känns lite grå och tråkug utan vin. Försöker tänka stegvis: Bara en helg i taget. Det hjälper också mycket att fokusera på allt som blir bättre och allt jag kan göra istället. Ingen tung känsla i kroppen, ingen ångest, slippa släpa mig på helgaktiviteter lite kallsvettig och darrig samtidigt som jag försöker låtsas som ingenting. Härligt att liksom vara med på riktigt istället.

Profile picture for user Bestämd

Om man nu ska ta reda på vad som funkar bäst för en så måste man ge båda alternativen en ärlig chans. Såhär: Jag har gett alkoholen en chans i flera år så att ge nykterheten en endaste månad för att kunna jämföra är det minsta jag kan göra för mig själv känner jag.

Profile picture for user Ensam1984

En fråga, 2-3 glas eller en halv flaska vin - räcker det i ärlighetens namn? Varför ta det första glaset? Testa och utmana i hur kul det kan vara utan. Du behöver ju inte vara alkoholist eller absolutist för att välja att inte dricka...

Profile picture for user Soffi

Som svar på av Jempa123

Du har rätt Ensam, varför ta det första glaset?
Men, det är ändå mitt mål, liksom Jempas, att kunna ta ett par glas till en middag i sällskap. Det är gott och känns socialt.
Har jag sällskap dricker jag i princip aldrig mer (undantag midsommar) så jag tror jag kan klara det. Det jag måste skippa helt är ensamdrickande som lätt blir fem glas per dag, varje dag :-(.
Kanske är jag helt tokigt ute och måste ändra målet till noll, men det tar jag då..

Profile picture for user Lonely Man

Du har helt rätt. Jag skulle också vilja ta ett par glas till maten i sällskap men vågar inte riktigt än., då jag klarat 18 dagar. Fick nobba en Afterwork på fredag, är rädd att suget kommer tillbaka. Känns bra utan A för tillfället saknar det inte.
Ha de bra

Profile picture for user Ensam1984

Men varför kan man inte dricka alkoholfritt?

Självklart är allt detta valfritt, jag tänker mer högt nu ?

Tror ni som skriver ärligt att någon förändring kommer att ske om ni inte slutar helt? Innerst inne. Varför skulle du fixa det när ingen annan tycks göra det!?

Utifrån alla trådar jag läst och alla som skriver här och har varit med några vänder så är det - allt eller inget, mellanlägen funkar inte för en som är beroende.

Tänk samma med alla beroenden, tror ni man inte kommer äta godis själv om man bara tillåter sig att äta det i sällskap, eller dra en lina eller röka. Nej, det funkar ett tag men till slut är man där.

Ni väljer era liv, men fundera verkligen på varför ni måste ha de där 2-3 glasen, varför? Att vilja är inte ett tillräckligt bra svar. Är det för att man är rädd att inte passa in, för att slappna av osv... då är jag med. Men tror dock ändå att det är dags att ta tag i det problemet och skita i att dricka.

Sorry för långt inlägg, vill inte vara en sån, men jag är frälst av att inte dricka, inte på ett guds-sett men det är det bästa som finns-sett. ?

Hoppas ingen tog illa upp, men fundera verkligen på om det är värt det och varför.

Profile picture for user Jempa123

Som svar på av Ensam1984

Jag tar inte illa upp. Är nog bara inte riktigt där än. Har inte fått några direkt negativa konsekvenser än av mitt drickande och är väl i fasen att jag funderar väldigt mkt. Sen finns det ju ganska mkt forskning på att om man har ett måttligt alkoholproblem/beroende så kan man bli hjälpt till att dricka kontrollerat igen. Detta är första gången jag på allvar funderat på o vill göra något år min alkoholkonsumtion o är väl kanske inte där än att jag är redo att sluta till 100 %. Dock tycker jag dina frågeställningar är helt relevanta o viktiga att fundera över, varför är det egentligen viktigt att dricka alls?

Profile picture for user Piazza Duomo

God morgon! Har varit nykter ett tag nu och det är, och kommer nog att vara en berg-och-dalbanan. Just nu är jag på toppen, men vet att det kan gå fort nedför. Jag har slutat att räkna dagarna. De har för mig ingen betydelse så länge jag inte dricker. Kände att det blev lite som ett tvång och att om jag typ skulle dricka dag 52, skulle det kännas som ett avgrundsdjupt misslyckande för att jag förstört så mycket.
Jag vill vara snällare mot mig själv.
I den här tråden så känner jag igen mig så mycket. Jag hänger ofta här, läser dock mest, tycker jag inte har så mycket att tillföra som alla andra kloka människor. Känner mig lite egoistisk att jag bara tar av er och inte ger ngt. Blev t o m avundsjuk häromdagen när jag läste ett inlägg. En person som kämpade och var glad att det var så långt till systemet att det hjälpte hen att stå över. Jag blev avundsjuk för att systemet ligger 20 meter från mitt arbete och jag tvingas gå förbi det flera gånger per dag ibland. Jag skulle också vilja ha flera mil dit. Så tänkte jag först, men jag tänkte ju helt fel och skämdes över min missunnsamhet. I stället för att glädjas med hens framgång satt jag och ynkade mig själv. För visst är det så har. Alkoholen kommer ju alltid att finnas där i närheten, oavsett? Det är ju det vi alla kämpar med att klara av. Så förlåt, för allt som kan hjälpa var och en är till godo.
I går när jag tvingats gå förbi den där förbaskade A-butiken för tredje gången var det svårt att inte gå in vid arbetsdagens slut. Det som fick mig att låta bli är ändå at jag nu mår så bra. Jag gick hem och ringde en vän.
Jag tror att om man är beroende måste man sluta helt. Därför har jag även bestämt mig för att ändra fokus. Jag började med att följa Alkoholhjälpens rekommendation att vara nykter tre månader och räknade dagar, fast omvänt. Jag räknade ned till målet. Men jag läste i några inlägga på forumet att det lätt kan bli så at man tar sig igenom den nyktra perioden för att man vet att man får dricka igen och sedan dricker man mer för att man tar igen det man inte druckit på flera månader. Och när Nell frågade hur jag ställde mig till min alkoholkonsumtion efter tre-månadersperioden, så gick tankarna igång. Jag tänket i flera dagar och kände att jag måste sluta helt, annars blir det så at jag bara börjar om och så springer jag bara fortare i det där ekorrhjulet. Jag fick panik när jag tänkte på att aldrig mer få dricka. Jag önskar att alkoholfritt var ett alternativ, men det är det inte för mig eftersom jag har en mage som inte tål vissa sockerarter. Jag testade alkoholfritt vin en gång. Det var gott, men magen pajade. Min läkare sa åt mig att hålla fingrarna borta från vin och godis med sötningsmedel (han vet dock inte att jag är alkoholist). Men efter en svart, deppig helg där jag tröstade mig på ett annat destruktivt sätt genom att äta massor. Var ju inte heller så konstruktivt.
Jag landad dock i beslutet att inte dricka alls tills vidare, för varför väcka den björn som jag försöker tvinga ned i idet? När beslutet var taget kom det över mig ett lugn och det vaggar mig fortfarande och jag väljer att låta mig vila där.
Och vad vill jag då säga med det här? Inte en jävla aning, bara ngr av mina egna tankar.
Tusen tack alla som delar med er av era berättelser - som jag känner igen mig i och därför inte känner mig så förtvivlat ensam, alla som ger råd och feedback - jag tar till mig råden och de hjälper mig, och till alla som pushar varandra att kämpa en dag till - det får mig att också går förbi A-shopen. Tack för att ni finns och delar med er så generöst, som här. Lycka till er alla!

Profile picture for user Ensam1984

Inga negativa konsekvenser, varför då sluta? (Försöker inte vara elak men vill mer att du tänker till)

Jag tänker att det finns massor av negativa konsekvenser, fast som kanske inte andra ser. Mer att man förstör sin egen kropp, huvudvärk, missar saker för att man dricker, ensamhet, puttar känslorna undan osv.

Jag hade inga negativa konsekvenser till synes, ett någorlunda fungerande liv, har inte gjort bort mig, skickar inte fylle-sms osv... men gjorde saker som att undvika inbjudningar när jag visste att jag inte kunde dricka så mycket jag ville, hjärnan tänkte och planerade för A mer än för något annat, jag var och är beroende.

Profile picture for user Jempa123

Ensam1984, jag förstår precis vad du menar. Detta är första gången jag aktivt jobbar med min alkoholkonsumtion så jag tror att det är en process där jag måste vrida o vända på saker o kanske testa o inse vad som funkar o inte för mig. Såklart hade det antagligen varit bättre att bara sluta o aldrig börja igen men så enkelt är det ju sällan. Är ivf väldigt tacksam i att jag hittat hit för här utmanas man ju ständigt i sina tankar o ska man utvecklas så måste man ju utmanas :)
Med hopp om en fin helg!

Profile picture for user Jempa123

Har satt ett datum på en månad framåt. Ska inte dricka nåt på denna månaden. Nu när jag skriver det blir jag nästan nervös, med ett mål kan jag misslyckas :) börjar med en månad ivf o utvärderar sen.

Profile picture for user Bestämd

Har samma målsättning till att börja med. Tänkte att jag måste ge det i alla fall en månad för att uppleva skillnaden, sen får jag se. Tänker att det är lite spännande också, som ett experiment: vad händer, vem blir man, hur kommer kroppen och hjärnan att må :)

Profile picture for user Bestämd

Jo, jag såg det om tre månader också men så fort jag bygger för höga berg för mig själv känns det oöverstigligt. Tänker att jag får ta nya beslut dag för dag, månad för månad. Försöker finta alkoholhjärnan lite :-)

Profile picture for user Jempa123

Satsar på träning, hemgjord pizza o alkoholfri öl ikväll. En film o sen njuta av en bok i sängen. Mkt bättre än att vara alkoholslö o somna halvt bedövad o vakna trött. Jag tror detta är min första nyktra fredag (förutom när jag jobbar) på 5 år...

Profile picture for user Bestämd

Åh vad skönt det låter! Och wow vad häftigt egentligen med första alkoholfria fredagen på så länge. Det är nästan som en liten spännande expedition. Jag hade min sån förra veckan och det var så himla häftigt. Att vakna upp sen på lördagen och vara helt klar och fri att göra vad jag vill. Inga svettningar, ingen ångest.

Profile picture for user Jempa123

Ja jag ska bara se till o hålla det. Vet att ibland blir man kidnappad av hjärnan men ska verkligen försöka vara med o bromsa om det händer. Känner bara att det pågår ett inre krig i mig, ena sidan säger drick aldrig mer o livet kommer bli mycket bättre på sikt medan andra sidan säger att jag aldrig kommer uppskatta något lika mkt igen om jag inte dricker. Hur sjukt är inte det?

Profile picture for user Ensam1984

Hemmagjord pizza och A-fri öl, det låter som himmelriket på jorden. Visst är det härligt att man faktiskt kan "mysa till" det lite utan att bli som en zombie dagen efter :)

Men kom ihåg, ta en dag i taget, tänk inte på om du dricker eller inte dricker i morgon eller om en månad, det kan vi inte påverka i dag ändå. lev i nuet, njut av pizzan och var stolt över att I DAG är du en sån som inte dricker :)

Profile picture for user Soffi

Tror att jag läste i en annan tråd att ni skulle ha bjudning med rosé idag?
Skickar styrka och tipsar om Richard Juhlin alkofri rosébubbel, jag har hittat den på Willys och den är riktigt god. Tror den finns på ICA också.
Lycka till!

Profile picture for user Jempa123

Som svar på av Soffi

Tack för pepp!! Skönt att vakna idag, även om jag var trött så kände jag mig inte seg såsom jag brukar efter att ha druckit dagen innan. Kändes ???? Ja idag är det kalas. Vi har rosé i kylen och har faktiskt haft det hela veckan o jag har hållit mig ifrån det. Så idag väljer jag oxå att inte dricka. Tack för tipset om alkoholfria bubblet ? ha en fin lördag!

Profile picture for user Bestämd

Vad skönt det är att vakna utan segheten, försöka låtsas som ingenting för då kan ju omgivningen fatta att man har problem. Så många lördagar jag umgåtts med folk utan att vara riktigt där, lite kallsvettig och med ångesten som ständig följeslagare. Hoppas kalaset idag blir bra och att du kan sippa på ditt a-fria rose och ha det trevligt. Jag tror på dig! Så mycket!?

Profile picture for user Jempa123

...får tankar som: varför ska jag inte dricka? Kan ju ta ett par glas osv. Ja det kan jag men jag kommer inte vara nöjd efter det och jag kommer bli trött. Trots att jag vet allt det där är det som om min hjärna vill lura mig...

Profile picture for user Kristina78

Beroende hjärnan vill ju gå giftet...och försöker hitta på vad som helst för att få det den vill ha.
Försök att sysselsätta dig så du tänker på nånting annat...och kämpa på, det här fixar du☺

Profile picture for user Jempa123

Lägger mig nykter o sover. När jag vaknar har jag varit nykter en vecka ✊?
Bestämd: tack ❤️
Dagens reflektion: gud vad man hinner när man inte vaknar trött av dagen innnans drickande o sen inte dricker på kvällen heller.

Profile picture for user Jempa123

Tack Bestämd och Soffi!
Detta är dag 8 för mig. Helgen har känts bra och jag mår på det stora hela bra. Dras dock mycket med tankar på om jag inte någonsin ska börja dricka igen, kommer livet då kännas tråkigt? Inte för att jag har haft tråkigt i helgen, det är ju det som är så sjukt men ändå så kommer tankarna. Försöker lugna mig med att tänka en dag i taget och att jag satt upp en månad som mål för mig själv till att börja med. Lyssnar mycket på alkispodden och känner igen flera av mina beteenden men har ändå svårt att känna stor samhörighet med dem då jag nästan aldrig blivit för full, jag kan sluta en stund in på kvällen när jag dricker, jag dricker sällan mest i mitt umgänge och har mkt sällan minnesluckor. Dock handlar mycket av min tankeverksamhet att jag ville dricka, jag had ekoll på hur mkt andra drack och jag kunde aldrig bara ta ett glas vin för och vara nöjd. Tänker i mina sämre stunder att jag inte har problem ;)) (alkoholhjärnan lurar väl mig) men i i mina bättre inser jag ju att jag har en beroendeproblematik som riskerar att blossa ut till något riktigt otrevligt. Mycket av min självkontroll kommer av att jag har barn och arbetar själv inom socialtjänsten och är uppväxt med en alkoholist. Allt det sammantaget gör att jag kan hålla mig i schack men är det värt det? Att alltid överväga/kontroller/räkna och få ångest? Nej det är det ju inte! Detta eviga fram och tillbaka....antar att ni är många som känner igen er :)

Sen funderar jag på när jag hör alkispodden om nån som drack vin på dagen innan barnvagnspromenader att även om jag tänker att jag aldrig skulle göra något liknande, blir jag lite rädd, kan man bara råka hamna där utan att märka det själv? Ja antagligen. Jaja mycket funderingar såhär en måndag....

Profile picture for user Soffi

Jag har precis samma diskussion med mig själv som du. -Jamen såå illa har det aldrig varit för mig, aldrig blivit "för full", aldrig gjort bort mig fatalt osv, jag har nog inte så stora problem. Och det ska man ju vara oändligt tacksam för tänker jag! Att man kommit till insikt innan det går käpprätt åt h-vete och faktiskt inser att det inte är sunt att dricka så ofta som jag gjort iaf och speciellt att alkoholen är på väg att ockupera hjärnan helt med allt planerande.
Så jag säger grattis, och strongt av dig att se och hantera problemet "tidigt"!

Profile picture for user Jempa123

...så hade jag valt ett nyktert liv utan önskan om att dricka framför ett kontrollerat drickande. Är dock orolig för att jag "alltid" kommer längta efter alkohol om jag är nykter...sjukt att jag oroar mig för detta efter 8 dagar :)) jag menar jag har ju inte ens gett det någon tid alls.

Profile picture for user Soffi

Som svar på av Jempa123

Mitt mål är att kunna ta ett glas emellanåt till en god middag i sällskap.
Mitt stora problem är ensamdrickande.
Men just nu väljer jag att inte ens ta det där glaset i sällskap på lördagen, fast att jag får. Har verkligen inte velat ha :-o !!

Och, ja, jag kämpar gärna tillsammans med dig :-)

Profile picture for user Bestämd

Känner så mycket igen mig i typen av drickande hos både dig Soffi och dig Jempa123: Inte bli för full, inte göra bort sig, inte bråka. Som ett kontrollerat drickande men öndå ett riskbruk. Jag tänker lite såhär: Även om jag aldrig spårat på fest, betett mig illa eller fått andra liknande konsekvenser så har mitt drickande tagit upp så himla mycket av min tankeverksamhet och skapat så mycket ångest. Det är ju också jobbiga konsekvenser. Har också försökt sluta en triljard gånger utan att lyckas. Vet inte heller hur jag vill göra i framtiden. Tror jag kan ta ett glas på fest utan att det ska påverka. Å andra sidan tänker jag att det kanske kan trigga till ensamsessioner. Hm, vet inte vad jag vill ha sagt här egentligen? Bara spånar vilt. Jo, att man kanske måste se det som man gjort mot sig själv som likvärdigt med att däcka och göra bort sig på fest. Det är konsekvenser trots att ingen annan kan se.

Profile picture for user Jempa123

...ibland tänker jag att såklart ska jag kunna ta nåt glas vin i olika sammanhang. Sen tänker jag att VARFÖR är det egentligen så himla viktigt?? Bara att det upptar så fruktansvärt mkt tankeverksamhet för mig tycker jag är ett varningstecken. Sen är jag osäker på, om jag ska vara ärlig, om det verkligen är ETT glas vin jag vill ha, det är nog snarare 3-4 stk. Är oxå lite rädd för att man riskerar flytta fram gränserna, även om jag har druckit på ett ”snyggt” sätt, hur länge kan det hållas o är det värt tankeverksamheten som jag vet att några glas då o då kommer kräva av mig? Helst av allt skulle jag vilja vara helt nykter o inte sugen ??? går det att fixa tro?

Profile picture for user Soffi

… andra har ju gjort det :-).
Suget, nja, men vem vet?
Men vägen dit får man nog ta med små steg, en dag i taget. Med vilja, styrka, envishet och hjälp från andra så kan dagarna så småningom bli år, även om man råkar snubbla nå'n gång. Iaf om man lyssnar på dem som redan vandrat vägen mot nykterhet.
Men, jag anar av din sista mening att du inte alls ville ha det här svaret, att du som jag vill att någon bara talar om var off-knappen sitter :-) :-).

Profile picture for user Jempa123

Men jag vet att ingen sån finns.
Dag 11 idag. 2-siffrigt. Vaknar tyvärr inte alls pigg och med huvudvärk. Jobb väntar hela dagen och kvällen. Så idag är det inte svårt o inte dricka men hade inte gjort det ändå. Har märkt att mitt sug ofta kommer på eftermiddagen, som en tanke om belöning på kvällen. När väl kvällen e där så känns det inte alla lika jobbigt.

Ha en fin onsdag allihopa ??

Profile picture for user Jempa123

...trots huvudvärk. Nu blir är det jobbkväll. Imorgon med. Sen väntar helgen igen men jag känner mig stark i att det ska bli en nykter helg. Det började pratas julfest idag på jobbet och jag tänkte direkt att jag ska köra dit :) Det känns fint att tänka så om något som ska vara i december.

Profile picture for user Soffi

Hoppas att du mår bättre idag, utan huvudvärk?
Vad häftigt det där med julfesten, att första tanken är hur du ska kunna vara nykter och slippa bli ifrågasatt eller trugad. Inte hur du ska kunna dricka där.
Uttrycket "nyktert beslut" har fått en större, något annorlunda, betydelse, iaf för mig.
Ha en bra dag!

Profile picture for user Jempa123

...och laddade upp med div gott alkoholfritt inför helgen då jag ska ha tjejkompisar på besök. Skrev till dem att jag inte dricker just nu men att det e ok om de vill ha med vin till sig själva. Kändes inte det minsta jobbigt att vara på systemet ?????

Profile picture for user Jempa123

...min andra nyktra ? är ensam med barnen i helgen. Planerat utflykter med vänner både lördag o söndag. Och gäster imorgon som kommer dricka vin men jag känner mig stark i att inte dricka ???? Ha en fin helg alla!

Profile picture for user Soffi

Blir nästan lite avundsjuk, det låter så härligt med utflykter och middag i goda vänner lag. Finns ju ingen anledning att dricka då! "Bara" att slappna av och njuta!
Och, grattis till din andra fredag!

Profile picture for user Vinäger

Både att mysa nykter med barnen och att redan i dag känna dig stark nog att stå över i morgon. Jättefin och peppande läsning. Tack.

Får passa på att önska dig också välkommen hit i efterhand.

Trevlig fortsättning på helgen!

Kram

Profile picture for user Jempa123

Kände mig lite låg igår, vet inte varför. Hade vänner här som drack vin medan jag drack alkoholfri öl. Kändes helt ok. Försökte analysera varför jag känner mig låg, hade inte att göra med sug efter att dricka ivf. Idag är det 2 veckor för mig. Känns superbra. ? idag ska jag packa matsäck o ge mig ut i naturen med kidsen. Ha en fin söndag alla!!

Tack vinäger ?

Profile picture for user Soffi

..till två veckor!
Hoppas du fått fira det med en riktigt skön dag ute i naturen :-).

Profile picture for user Jempa123

...haft en härlig helg i naturen med vänner. Men känner mig fortfarande lite låg. Har jobbvecka och jobbhelg framför mig så att avstå alkohol kommer inte kännas svårt. Känns faktiskt inte alls svårt just nu någon dag alls. Men fruktansvärt tråkigt om jag tänker att jag aldrig ska kunna ta ett enstaka glas till, liksom varför inte? Men jag tränger undan de tankarna och tänker att just nu ska jag inte dricka i varje fall. Jag har sagt att jag börjar med en månad sen får jag se. Små steg i taget. Måndags-pepp till er alla som kämpar på där ute!!

Profile picture for user Soffi

Oj, vad många som var låga igår, inkl jag.
Hoppas du har haft en lite bättre dag idag?
Och, tänk inte för mycket på det där glaset som vi saknar att inte få ta framöver, tänk mer på att det inte blir nå't glas just idag.

Profile picture for user Jempa123

...känna mig låg. Och varit orolig i kroppen. Har jobbat med att stanna i dem o tänka att det är ok och att det kommer vara bättre imorgon. I vanliga fall hade jag lugnar ner mig med några glas vin men är fortfarande nykter och det känns bra. Oavsett om jag börjar dricka igen eller ej så ska jag verkligen inte dricka sådana hör dagar, jag ska istället tillåta dessa känslorna att oxå få en plats. Imorgon väntar jobb o så besök på kvällen :) hoppas att jag får sova gott och känna mig lite piggare och gladare imorgon.

Profile picture for user Jempa123

...imorgonr det helg igen. Jag har jobbhelg så det blir helt ok att vara nykter. Tänker inte så mkt på alkohol just nu men har tankar då o då på att jag får dricka senare i livet ? har fortfarande inte bestämt mig hur jag ska göra. Första målet är en månad och på söndag är det 3 veckor så jag är på god väg. Denna vecka har varit jobbigt känslomässig, varit orolig o låg, iofs den tiden på månaden oxå så det hänger säkert ihop med hormoner. Ha en fin torsdag!

Profile picture for user Bestämd

Hej Jempa123! Här har du en hormonlåg till! Jäklar vad grymma vi är ändå som fixar även jobbiga perioder utan alkohol. Har inte heller riktigt bestämt mig för hur livet ska se ut sen. Det som har hänt dock är att jag i början sv perioden läntade till dag 30, nu när jag är på dag 26 känner jag att det kvittar och fortsätter gärna nykterheten ett tag till. Det kändes som det behövdes ett break och uppvaknande.

Profile picture for user Soffi

..det där med "En dag i taget!".

Jag har, precis som du, inte heller bestämt mig för att sluta dricka för alltid. Men de senaste veckorna, sedan jag slutade, så har jag inte en enda gång tvekat på att -Idag ska jag vara nykter.

Har en enda gång fått tanken att "när det här är över vill jag ha en hel flaska vitt" och det helt utan att jag kände mig sugen just då. Helknasigt. Nästa tanke var dock vad jag egentligen menade med när det här är över. Vadå det här? Vadå över? Ja, jag vet inte :-/

Så vi fortsätter att ta en dag i taget väl?
Imorgon tar vi imorgon.

Profile picture for user Jempa123

...ja mycket tankar just nu. Tycker inte alls det är svårt att vara nykter. Har alkohol hemma sedan innan, har inte ens suktat efter den. HAr haft vänner över som druckit och har själv då druckit alkoholfri öl. Dock kan jag inte förlika mig med att aldrig mer dricka. Har aldrig slutat innan heller så därför tänker jag att jag efter längre uppehåll kanske kan hantera alkohol på ett rimligt sätt. Att jag i varje fall vill testa och funkar det inte kan jag ju bli helnykter för alltid....kanske är dumma tankar men det är dem som far runt i mitt huvud. Jag vill inte ha rödvinet i soffan slentrianmässigt som en snuttefilt eller vara bakis. Jag vill dock kunna dricka ett par glas och vara nöjd med det. Frågan är om jag kan det efter denna period av analyserande eller om jag har en för stark beroendesida i min hjärna som tar över och att det är dumt att chansa...shit vilket ältande! Jaja ha en fin helg :)

Profile picture for user Soffi

...gällande att det nog inte kommer att vara farligt att testa att dricka lagom om ett tag.
När jag läser runt här på forumet så känner jag ju igen mig i nästan allt som andra skriver gällande hur alkohjärnan fungerar, men vill inte riktigt ta till mig alla kommentarer om att det är jättedumt att inte ge upp helt.
Det är ju första gången för mig också som jag slutar dricka, visst jag har haft vita perioder tidigare också men aldrig med intentionen att sluta. Kanske är jag precis lika alla andra förstagångsförsökare, att man liksom måste testa. Vem vet?
Har dock bestämt mig för att sluta älta frågan, det får bli som det blir..
Idag ska jag iaf vara nykter.
Ha en riktigt skön helg, och grattis i förskott till tre veckor!

Profile picture for user Jempa123

...dagarna bara rullar på. Jobbar hela dagen idag. Har nog aldrig varit nykter i 3 veckor förutom när jag varit gravid. Känns fint. Känner hur jag börjar förändra hela mitt tankesätt kring alkohol o vad som är viktigt i livet. Nu kör jag på mot en månad, sen tar jag ett nytt beslut.

Profile picture for user Mrx

Grattis till dina tre veckor. Jag har som mål att köra sober oktober. Vill försöka vinna över mina dåliga vanor. Totalt nykterhet är bra för kropp och själ.

Profile picture for user Soffi

Tre veckor är jättebra och att tänka sober oktober ovanpå det är ju ännu bättre.
Starkt, jag tror på dig!

Profile picture for user Jempa123

Och idag bestämde sig min man att hänga på o köra nyktert ett tag. Känns så trevligt. Vi ska utforska alla alkoholfria alternativ som finns o ha mer energi med kidsen ??? Han har inte alls samma beroende i släkten som jag men har ju druckit som jag dvs mkt under sommaren.

Profile picture for user Bestämd

Åh vad fint att ni bestämt er för att göra det här tillsammans. Det gör min partner och jag också. Är i precis samma situation: Han har inga direkta alkoholproblem men har liksom hängt på mig (inte i samma mängd och takt dock). Tror iof inte riktigt att han fattar att jag har alkoholproblem på riktigt även om jag uttalat det till honom. Kanske gör det ont att se? Har inte skrivit så mycket om min kärlek på forumet just för att jag har dåligt samvete, men ska ta tag i det också. Hursomhelst, heja dig! Så jäkla fint att det går bra för dig ?

Profile picture for user Jempa123

...har varit o firat födelsedag i släkten. Både jag o min man drack alkoholfria öl. Alla andra drack lite vin. Kändes fint. Blir hans andra dag i dag o han deklarerade att han tänkte hålla upp ivf 3 månader vilket inte ens jag gjort utåt sett än ?Dagarna rullar på. Kommit fram till att det ör mest förväntningarna innan alkohol som är jobbiga alltså som idag, när vi körde dit tänkte jag åh va trevligt det vore med ett glas rött. När jag väl satt där ledning alkoholfria öl spelade det verkligen ingen roll. Och på vägen hem var det skönt att vara nykter o inte vin-dåsig ? god natt!

Profile picture for user Soffi

Tror du är något på spåren där med förväntningar, att det är de som är jobbiga. Jag undrar om det också var just förväntningarna som var det mest positiva tidigare när jag drack, det var ju inte alltid toppen när ruset väl kom... Att det alltså är förväntningarna som man måste kämpa mot, nästan mer än flaskan...
I alla fall fick jag en mycket märklig känsla häromdagen när insikten trillade ner för mig att -Det spelar ingen roll vad jag har i glaset, det är umgänget som är det viktiga!
Lite luddiga tankar, kanske, så här på morgonen.
Önskar dig / er en riktigt bra tisdag!

Profile picture for user Vinäger

Har också en man utan egna A-problem som hänger på när jag vill och behöver. Att få stöttning i detta är en stor förmån.

Gillar ni öl finns det hur många goda A-fria alternativ som helst att välja på.

Lycka till!

Profile picture for user Jempa123

Bland det alkoholfria som finns. Beställde 6 flaskor blandade viner från det märket Magnus Hedman jobbar med igår. Kul o testa lite olika ???

Ja det är skönt att man lever med nån utan problem med alkohol. Det hade varit skitsvårt o förändra något annars.

Profile picture for user Jempa123

går till ända nu. Har varit en bra dag på det stora hela. Tränade på kvällen o drack te. På eftermiddagen kände jag mig dock orolig i kroppen o dom kom tankarna direkt kring att jag inte vill sluta dricka för alltid. Jag försökte tänka att det är ok att det känns såhär nu, idag ska jag inte dricka osv. Ska sova tidigt idag o så väntar två kvällars jobb...

Profile picture for user Bestämd

Som svar på av Jempa123

Ja, det är verkligen ok att känna så. En dag i taget, inga stora beslut. Bara inte just idag. Tycker att det fungerar bäst, i alla fall för mig, att tänka så.
Låter härligt med träning och sedan te. Tror jag ska börja dricka mer te! ? Har ju gått all in på kaffe i den här nykterheten och dricker alldeles för många koppar. Haha, verkligen beroendepersonlighet här ?

Profile picture for user Soffi

Vi får nog bara acceptera att oron finns periodvis just nu och hitta strategier att hantera den. Då är ju träning och en avkopplande kopp te efter perfekt!

Profile picture for user Jempa123

Känns bra att skriva här ? ja te finns ju i massa goda former o pajar inte sömnen o kan tom vara nyttigt ???