Morfar kommer inte

5 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Jackieee
Morfar kommer inte
Jackieee
Morfar kommer som sagt var inte...

Hej!

Jo, min pappa dricker för mycket och nu står det klart att han inte kommer på julafton eller till sonens julspel i skolan. Vad säger jag till min son? Han är 9 år och han älskar sin morfar över allt annat, MEN han har helt klart börjat att märka att allt inte står helt rätt till. Hur säger man att morfar inte kommer på julafton och dessutom att det inte blir något jullov hos morfar i Sthlm. Hittills har han varit hos som morfar en period på alla lov och de har haft så kul, men nu senast så märkte jag att mirfar inte kunde hålla sig från sin whiskey. Dessutom ljög han om det vilket är så idiotiskt och löjligt så bara det gör det så inaktuellt att släppa iväg sin lille kille.
Till saken hör att min son är väldigt känslig och som jag tror håller saker inom sig hellre än att ventilera. Jag som mamma vill ju skydda honom från allt, men jag kan tyvärr inte få morfar att sluta dricka hur gärna jag än vill och försökt sen jag själv var barn.
Har även en dotter på fem år som snappar upp allt. Vad ska hon få veta och inte?
Tacksam för svar och tankar!

Adde
Barn

ser, hör och känner mycket mer än vad vi vuxna tror. Barn är väldigt förståndiga och empatiska.

Jag brukar rekommendera att vara helt ärlig med vad som händer och tala om varför du gör som du gör med morfars besök/kontakt. Berätta att morfar är sjuk i alkoholism och att du inte vet vad som händer med honom och hur han reagerar när barnen är där. Barn är enl min uppfattning väldigt konstruktiva i sitt tänk och släpper ofta problemen tills de funderat ut en lösning eller förklaring som de själva kan acceptera. (Vilket vi vuxna ofta glömt bort att göra)

Precis som för oss vuxna är korrekt information alltid bättre än att nån lurar oss vilket alltid kommer ut i ljuset förr eller senare.

Jag är själv morfar men jag blev nykter innan barnen kom så jag slapp hela den grejen.

Ta hand om dig och barnen !

Nordäng67
Kloka ord..

av Adde. Ärlighet varar längst, framförallt när det gäller att prata med barn. När man pratar ärligt med sina barn fostrar man ju dom samtidigt. Du visar dina barn att man kan göra ett aktivt val och sätta gränser runt sig själv. Skapar kanske besvikelse (inte träffa morfar på lovet) på kort sikt men trygghet inför att bli en egen vuxen person.

Jackieee
Klart man ska vara ärlig!

Grejen är att när morfar är hos oss så håller han sig så barnen ser honom inte berusad.
Det är när han åker hem igen som han drar igång igen. I flera dagar. Då behöver han inte komma hit när man vet vad som komma skall. Det barnen märker är att man inte kan ringa sin morfar då. Och när saknar de honom som mest - jo när han just har åkt.
Så 9 åringen känner väl att vi borde ha morfar hos oss hela tiden vilket såklart inte går.