Mormor dricker och julafton

4 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Ropivakain
Mormor dricker och julafton
Ropivakain
Vad ska jag ta mig till?

Vad ska jag ta mig till?

Jag är vuxen med ett barn i skolåldern, gift, osv.
MEN jag har föräldrar som är alkoholister. Jag är ensambarn på köpet. De har druckit ända sen jag var rätt liten. Pappa var en arg suput som kunde försvinna på helgerna när jag var liten. Nu är han gammal och sjuk och får inte dricka i samma grad. Men min mammas drickande fortsätter. Hon är en klassisk skåpsupare som försöker dölja sitt drickande men jag ser och hör när hon gör det.
När jag blev gravid satte jag ner foten och sa att det får inte drickas när barnet är hos dom. Men det har glömts bort, såklart. När jag försöker påtala problemet så förnekas det eller så blir jag skuldbelagd (men du dricker ju vin! Jag sitter inte på parkbänken och super! Vad ska jag annars göra? Eller bara gråt och ångest).
Jag har gått terapi och försöker arbeta med mina känslor. Jag älskar mor och far men kan inte göra något om de inte själv vill förändra.

Mitt problem nu är att julen närmar sig och ingen bör fira den ensam. Men jag pga känslan att det kommer att drickas inte vill ta dit mitt barn (som älskar sin mormor). Jag vill att barnets minnen från julen ska vara olika från mina egna så jag tog beslutet att fira jul hemma. Bor på annan ort än mina föräldrar.
Berättade att vi kommer stanna hemma under jul och det fick hus att ta helvete! Min mamma ringde upp och grät. Fick mig känna extrema skuldkänslor. Jag sa att vi kommer hälsa på efter jul. Min man blev anklagad om att det är han som inte vill hälsa på - hans fel. Jag orkade inte ta upp alkoholen i det samtalet.

Finns det någon annan därute som har liknande problem? Hur har du hanterat en mor som är aktiv alkoholist? Speciellt helger, som är så himla laddade, hur hanterar man sina egna jobbiga känslor? Alla andra verkar ju ha så fina relationer med sina föräldrar och tycker jag är egoistisk som inte firar jul med dom...

Nordäng67
Fast vänd på steken...

Din sista rad: "tycker jag är en egoist som inte firar med dom". Vänd på det hela: har dom varit egoister i sitt drickande alla andra år? Har dom visat hänsyn till hur du vill ha det på julen? Finns fler frågor du kan ställa till dig själv. Jag gör likadant med min mamma på julen, träffar inte henne. Har också alltid tyckt att alla andra verkar ha det så mysigt och lyckligt. Nu försöker jag skapa min egen lycka istället för att vara "avundsjuk" på andras. Jag tycker inte du är egoist utan du är självfokuserad och det ska man vara. Du tar hänsyn till dig själv och din familj och sätter gränser runt er. För din egen skull kanske du kan tala om orsaken för din mamma när hon är nykter. Hon verkar ju ändå reagera och bry sig vilket inte min mamma gör. Då tror jag du känner ännu mer att du står upp för dig själv. Och kanske din mamma också känner och förstår att hennes drickande får stora konsekvenser. Kram

siggestardust69
Grattis Ropivakain 💪

Hej & grattis !
Till vadå ? Jo i o m att du stampar i foten och säger NEJ så innebär det att du säger JA till dig själv! Låt inte din mors offerkoftaspel få bita på dig. OM din mor inte skulle välja alkoholen framför er, skulle inte detta vara bli ett problem.
Så låt din mor sitta och dricka vin med sin offerkofta på så kanske hon kommer till insikt att hon måste bidra med ngt! Bidra med nykterhet.
Så grattis bra jobbat 👍💪!!
Kram Sigge