Hur få min fru att ta hjälp?

6 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Nära man o vän
Hur få min fru att ta hjälp?
Nära man o vän
Hej

Hej
57 år, mycket bra jobb, bra hälsa, 5 fantastiska barn från 2 äktenskap , 5 barnbarn (de 2 äldsta😊) Yngsta barnen två tvillingtjejer snart 21 och en son på 22 år. Allt kunde alltså vara perfekt men min fru är definitivt alkohol beroende och jag vet inte hur jag ska gå vidare .... de senaste åren har hon med 4-6 veckors intervall gått in i ett hejdlöst drickande, knappt kontaktbar under ca 1 vecka o sedan kommit tillbaka o varit helt ”normal” några veckor. Så klart blir det svårare o svårare att se en vettig framtid tillsammans o känner att jag inte orkar längre. Hon är inne i ett skov just nu o för första gången har jag på allvar funderat på skilsmässa o börjat titta på eget boende. Borde jag ”bita ihop” o ge henne ny chans? Hur ska jag få henne att ta hjälp ?

Nordäng67
Det du skriver..

på dom sista raderna om att "bita ihop" brukar i praktiken innebära att man sopar saker under mattan och passar på att "ha det bra" när det inte dricks. Min erfarenhet som kanske inte stämmer när det gäller er. Kan ni prata om det hela på ett bra sätt? Inser din fru att hon har problem? Om det fortgår är nog risken också att det eskalerar och blir typ en bra vecka och fyra veckor med drickande. Var rädd om dig själv för det tär på en att leva nära missbruk. Försök att se henne som EN person med lite olika innehåll, det här är var du får. Lätt att se personen ifråga som två personer. En som man har ett bra liv tillsammans med och som man älskar och en person som man vill lämna. Var rädd om dig!

Nära man o vän
Tack för kloka ord. Helt

Tack för kloka ord. Helt ärligt vet jag inte om hon fullt ut förstår att hon behöver hjälp. När hon är på väg tillbaka efter en ”supperiod” pratar vi o jag har gång på gång sagt att hon måste ta tag i det o söka hjälp och att jag inte kan ”bota” henne. Även barnen har tagit flera diskussioner med henne. Men sedan går det några dagar o vi orkar inte ta diskussionen ”när allt är bra”- ligger mycket i det du säger att då är hon en helt annan person som man inte vill göra illa genom att påminna om vad hon gjort. Tyvärr känns det nu som att jag tappat all tilltro, vill att hon ska nyktra till (verkar på gång nu) så att vi sedan kan ta tag i skilsmässa...

Nahoj123
Hej! Jag har också problem

Hej! Jag har också problem med min sambos drickande! Hon kan dricka konstant i flera dagar i sträck! Dricker och sover! När hon till slut nyktrar till, kan hon vara nykter i 2 veckor! Är detta så kallad periodare? Vi har en son på 12år som mår dåligt av det! Funderar att ta med grabben och flytta, men kommer inte till skott. När hon är nykter är allt bra! Har försökt prata med henne många gånger varför hon dricker, men hon svarar bara att hon inte vet varför!

Bestemor
En och samma person

Så klok kommentar! Det är verkligen frestande att dela upp alkoholisten i flera olika personer. Jag gör precis likadant!
Älskar den man som jag vaknar och dricker mitt morgonkaffe med.
Men sen, förändringen som börjar efter lunch?
Hur många olika personer måste jag/ vi stå ut med?
Fortsätt att prata med henne när hon är nykter. Då är du modig, och inte lika feg som jag.
Det FINNS hjälp att få för den som vill ta emot. Börja med hälsocentralen, medicin och samtalsstöd.
Oavsett om ni ska leva tillsammans eller inte så har ni barn ihop = evighetslång kontakt.
Berätta bara om hur DU mår och känner av hennes drickande. Undvik fokus på henne.
Då behöver eller kan hon inte sätta upp ett försvar.